wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kasza pomidorowa
Autor Wiadomość
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2010-09-28, 21:16   Kasza pomidorowa

Kasza pomidorowa
Kasza gryczana- 1 szklanka( zalecana mocno palona)
Sok pomidorowy(ja dałam ten co odsączyłam z pomidorów co drylowałam na suszenie-suszę do zalania oliwą)-2 szklanki
Sól – 1/ 2 łyżeczki
Papryka świeża- 1 sztuka( u mnie żółta )
Bazylia – 1 łyżeczka
oraz
Masła powinno być od 30-40 g, możesz użyć także oleju lub oliwy od 4-6 łyżek
1 Paprykę pokrój w drobna kostkę
2 Masło rozpuścić w garnku, następnie dodaj kaszę
3 Kaszę smaż przez chwile z masłem na małym ogniu ciągle mieszając
4Do kaszy dodaj dwie szklanki soku pomidorowego , bazylię oraz pokrojoną paprykę i zamieszaj
5 Posól i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem , około 15-20 minut
Uwaga, podczas gotowania nie mieszać. Kasza jest gotowa , gdy wchłonie cały sok i jest miękka
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-09-28, 21:39   

Widzę, że te same przepisy wpadają nam w oko :-D
margot, a Ty robiłaś z palonej? Mam wątpliwość odnośnie tej kaszy, bo ja używam tylko niepalonej.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2010-09-28, 21:42   

specjalnie kupiłam paloną ;-) do tego przepisu i może następną bym zrobiła nie palona i napiszę jakie są różnice co?

[ Dodano: 2010-09-28, 21:43 ]
gosia_w napisał/a:
Widzę, że te same przepisy wpadają nam w oko :-D

:mrgreen: :mryellow:
hm ciekawe jakie będą następne
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2010-10-01, 19:22   

wchłonęła, była sypka
z pomidorami to nie wiem , chyba trzeba by dać w sumie więcej ,albo szklanka rozgotowanych pomidorów i szklanka wody
Nie było tłuste
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-05, 20:59   

margot napisał/a:
hm ciekawe jakie będą następne

U mnie konfitura z jabłek z książki Ewy Dobek. Dałam mniej przypraw (kiedyś robiłam z jej przepisu powidła śliwkowe i były zbyt aromatyczne) i pominęłam cukier (niczym go nie zastępując). Pyszna!
 
 
Amanii 


Pomogła: 24 razy
Dołączyła: 23 Mar 2008
Posty: 1485
Wysłany: 2010-10-05, 21:13   

6 łyżek oleju to dużo? WOW, niektórzy tu się naprawdę jakoś hiper-super-zdrowo odżywiają :)
_________________
"Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."

 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2010-10-05, 21:46   

ja też robiłam drugi raz , na białej gryce , nie palonej , niezłe ,ale z palonej o wiele pyszniejsze :mrgreen:
Gosia , to teraz powiadasz ,że za Ewy przepisy się brać ?Tak jest :mryellow:

[ Dodano: 2010-10-05, 21:47 ]
euridice napisał/a:
Mi już się butla eko-oliwy kończy, kupiona z miesiąc temu

ja też jakoś nie potrawie na tłuszczach zaoszczędzić :lol:
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-05, 22:00   

margot napisał/a:
Gosia , to teraz powiadasz ,że za Ewy przepisy się brać ?Tak jest :mryellow:

wiesz, Ewy książka też nowa, trudno wybrać, z której gotować ;-)
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2010-10-05, 22:02   

no nie wiadomo :mrgreen:
 
 
daria 


Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4783
Wysłany: 2010-10-06, 11:02   

ooo! wczoraj kupiłam kg niepalonej, dzięki za przepis ;-)
_________________
wariatka!
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-06, 12:43   

a ja kupiłam paloną, specjalnie do tego przepisu :-D
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2010-10-06, 15:47   

tak , tak z palonej dużo pyszniejsze
Choć to z białej też zjedliśmy ,ze smakiem :mrgreen: , ale już tak jakoś osobno czułam smaki , tu kasza , tu pomidorowy sok , tam papryka
, a w palonej to wszystko jest razem
 
 
owieczka 


Dołączyła: 05 Wrz 2010
Posty: 33
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-10-08, 22:44   

zanotowane do wykonania :)
_________________
Asystentka Pana Fotografa
www.mynewborn.pl
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-10-20, 14:17   

Zrobiłam :-D Kasza pyszna. Zrobiłam połowę porcji, z nadzieją, że będzie na dziś i jutro. Ale zjadłam całą :-P
Sok pomidorowy uzyskałam miksując dwa średnie pomidory i dodając wody do pojemności szklanki. Reszta wg przepisu.
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2010-10-20, 14:32   

Ja też robiłam, bardzo nam smakowała. :-)
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2010-10-20, 21:00   

a mówiłam ,że pychota ?Mówiłam :mrgreen:
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2010-10-20, 22:01   

Z papryką u nas nie przeszło, dzieć pogniewany ale z sosem pomidorowy i ziołami smakuje. Robiłam z jasnej - nie lubię ciemnej.
Na książkę mam ochotę, pewnie zamówię u Mikołaja ;-)
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2010-10-21, 19:49   

Aisha napisał/a:
Agnieszka napisał/a:
Robiłam z jasnej - nie lubię ciemnej.

spróbuj z ciemnej, ja "suote" nie trawię ciemnej gryczanej, ale tutaj - rewelacja, na prawdę!!


Zostanę raczej przy jasnej, ciemnej to od samego zapachu przy gotowaniu śniadanie z dnia poprzedniego podchodzi mi do gardła. Chyba, że bratową, brata lub mamę na testy tej potrawy namówię.
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-11-24, 21:51   

Zrobiłam. Wyszła mi bardzo kwaśna, Tymon i mąż jeść nie chcieli :->
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-24, 21:52   

dżo, to może pomidory były niezbyt smaczne? Mi wyszła przepyszna, robiłam już kilka razy.
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-11-24, 21:59   

gosia_w, użyłam soku pomidorowego z Tymbarku, sam sok jest dobry w smaku. Może powinnam dać go mniej.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-24, 22:16   

Ja z sokiem jeszcze nie robiłam. Do tej pory zawsze z pomidorami zmiksowanymi z wodą. Poza sezonem będę pewno dawać pomidory ze słoika.
 
 
karusia 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 08 Lis 2010
Posty: 114
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2010-11-24, 22:16   

Też robiłam z Tymbarku, tylko tego pikantnego. Wyszło super.
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2010-11-24, 22:19   

Ha, to może dlatego, że zrobiłam z kaszy niepalonej?
 
 
Katioczka 


Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 15 Kwi 2010
Posty: 1494
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-11-24, 23:06   

jestem fanką tej kaszy :)
próbowałyście jakoś modyfikować ten przepis?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=420918#420918]made by Katioczka
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,4 sekundy. Zapytań do SQL: 14