Kasza pomidorowa |
Autor |
Wiadomość |
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2010-09-28, 21:16 Kasza pomidorowa
|
|
|
Kasza pomidorowa
Kasza gryczana- 1 szklanka( zalecana mocno palona)
Sok pomidorowy(ja dałam ten co odsączyłam z pomidorów co drylowałam na suszenie-suszę do zalania oliwą)-2 szklanki
Sól – 1/ 2 łyżeczki
Papryka świeża- 1 sztuka( u mnie żółta )
Bazylia – 1 łyżeczka
oraz
Masła powinno być od 30-40 g, możesz użyć także oleju lub oliwy od 4-6 łyżek
1 Paprykę pokrój w drobna kostkę
2 Masło rozpuścić w garnku, następnie dodaj kaszę
3 Kaszę smaż przez chwile z masłem na małym ogniu ciągle mieszając
4Do kaszy dodaj dwie szklanki soku pomidorowego , bazylię oraz pokrojoną paprykę i zamieszaj
5 Posól i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem , około 15-20 minut
Uwaga, podczas gotowania nie mieszać. Kasza jest gotowa , gdy wchłonie cały sok i jest miękka |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-09-28, 21:39
|
|
|
Widzę, że te same przepisy wpadają nam w oko
margot, a Ty robiłaś z palonej? Mam wątpliwość odnośnie tej kaszy, bo ja używam tylko niepalonej. |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2010-09-28, 21:42
|
|
|
specjalnie kupiłam paloną do tego przepisu i może następną bym zrobiła nie palona i napiszę jakie są różnice co?
[ Dodano: 2010-09-28, 21:43 ]
gosia_w napisał/a: | Widzę, że te same przepisy wpadają nam w oko |
hm ciekawe jakie będą następne |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2010-10-01, 19:22
|
|
|
wchłonęła, była sypka
z pomidorami to nie wiem , chyba trzeba by dać w sumie więcej ,albo szklanka rozgotowanych pomidorów i szklanka wody
Nie było tłuste |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-05, 20:59
|
|
|
margot napisał/a: | hm ciekawe jakie będą następne |
U mnie konfitura z jabłek z książki Ewy Dobek. Dałam mniej przypraw (kiedyś robiłam z jej przepisu powidła śliwkowe i były zbyt aromatyczne) i pominęłam cukier (niczym go nie zastępując). Pyszna! |
|
|
|
|
Amanii
Pomogła: 24 razy Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2010-10-05, 21:13
|
|
|
6 łyżek oleju to dużo? WOW, niektórzy tu się naprawdę jakoś hiper-super-zdrowo odżywiają |
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
|
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2010-10-05, 21:46
|
|
|
ja też robiłam drugi raz , na białej gryce , nie palonej , niezłe ,ale z palonej o wiele pyszniejsze
Gosia , to teraz powiadasz ,że za Ewy przepisy się brać ?Tak jest
[ Dodano: 2010-10-05, 21:47 ]
euridice napisał/a: | Mi już się butla eko-oliwy kończy, kupiona z miesiąc temu |
ja też jakoś nie potrawie na tłuszczach zaoszczędzić |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-05, 22:00
|
|
|
margot napisał/a: | Gosia , to teraz powiadasz ,że za Ewy przepisy się brać ?Tak jest
|
wiesz, Ewy książka też nowa, trudno wybrać, z której gotować |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2010-10-05, 22:02
|
|
|
no nie wiadomo |
|
|
|
|
daria
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2010-10-06, 11:02
|
|
|
ooo! wczoraj kupiłam kg niepalonej, dzięki za przepis |
_________________ wariatka! |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-06, 12:43
|
|
|
a ja kupiłam paloną, specjalnie do tego przepisu |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2010-10-06, 15:47
|
|
|
tak , tak z palonej dużo pyszniejsze
Choć to z białej też zjedliśmy ,ze smakiem , ale już tak jakoś osobno czułam smaki , tu kasza , tu pomidorowy sok , tam papryka
, a w palonej to wszystko jest razem |
|
|
|
|
owieczka
Dołączyła: 05 Wrz 2010 Posty: 33 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2010-10-08, 22:44
|
|
|
zanotowane do wykonania |
_________________ Asystentka Pana Fotografa
www.mynewborn.pl |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-20, 14:17
|
|
|
Zrobiłam Kasza pyszna. Zrobiłam połowę porcji, z nadzieją, że będzie na dziś i jutro. Ale zjadłam całą
Sok pomidorowy uzyskałam miksując dwa średnie pomidory i dodając wody do pojemności szklanki. Reszta wg przepisu. |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2010-10-20, 14:32
|
|
|
Ja też robiłam, bardzo nam smakowała. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2010-10-20, 21:00
|
|
|
a mówiłam ,że pychota ?Mówiłam |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2010-10-20, 22:01
|
|
|
Z papryką u nas nie przeszło, dzieć pogniewany ale z sosem pomidorowy i ziołami smakuje. Robiłam z jasnej - nie lubię ciemnej.
Na książkę mam ochotę, pewnie zamówię u Mikołaja |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2010-10-21, 19:49
|
|
|
Aisha napisał/a: | Agnieszka napisał/a: | Robiłam z jasnej - nie lubię ciemnej. |
spróbuj z ciemnej, ja "suote" nie trawię ciemnej gryczanej, ale tutaj - rewelacja, na prawdę!! |
Zostanę raczej przy jasnej, ciemnej to od samego zapachu przy gotowaniu śniadanie z dnia poprzedniego podchodzi mi do gardła. Chyba, że bratową, brata lub mamę na testy tej potrawy namówię. |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-11-24, 21:51
|
|
|
Zrobiłam. Wyszła mi bardzo kwaśna, Tymon i mąż jeść nie chcieli |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-11-24, 21:52
|
|
|
dżo, to może pomidory były niezbyt smaczne? Mi wyszła przepyszna, robiłam już kilka razy. |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-11-24, 21:59
|
|
|
gosia_w, użyłam soku pomidorowego z Tymbarku, sam sok jest dobry w smaku. Może powinnam dać go mniej. |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-11-24, 22:16
|
|
|
Ja z sokiem jeszcze nie robiłam. Do tej pory zawsze z pomidorami zmiksowanymi z wodą. Poza sezonem będę pewno dawać pomidory ze słoika. |
|
|
|
|
karusia
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 08 Lis 2010 Posty: 114 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-11-24, 22:16
|
|
|
Też robiłam z Tymbarku, tylko tego pikantnego. Wyszło super. |
|
|
|
|
dżo
Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2010-11-24, 22:19
|
|
|
Ha, to może dlatego, że zrobiłam z kaszy niepalonej? |
|
|
|
|
Katioczka
Pomogła: 19 razy Dołączyła: 15 Kwi 2010 Posty: 1494 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-11-24, 23:06
|
|
|
jestem fanką tej kaszy
próbowałyście jakoś modyfikować ten przepis? |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=420918#420918]made by Katioczka |
|
|
|
|
|