Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2010-10-21, 19:21
|
|
|
Możesz spróbować zastąpić ocet spirytusowy np. jabłkowym
W sumie takiego sensu stricto keczupu nie robiłam raczej coś, jak gęsty sos pomidorowy i bez dodatku octu (nam w zupełności zastępował). Skład był różny, czasem pomidory i warzywa (marchew, pietruszka, seler, cebula......), czasem z przyprawami np. garam masala, oregano suszone, lubiłam też połączenie pomidory i śliwki węgierki (różne kombinacje dodatków do pomidorów stosowane były). Pomidory wraz ze skórkami i nasionami + pozostałe składniki a potem wszystko przecierane aby konsystencja była jednolita. Do szybszego spożycia nie było pasteryzowania (gorąca masa i stawianie do góry dnem), na dłuższy czas pyrtały słoiki w garze.
Może przydatny będzie temat: hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=1024
Jeśli wyprodukujesz coś fajnego, to podziel się przepisem może w przyszłym roku będę bardziej produktywna z przetworami i zostanę szczęśliwym posiadaczem piwnicy.
Na gruntowe, wygrzane na słońcu pomidory, to już trochę późno - przynajmniej u nas już nie ma od jakiegoś czasu. |
|