wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Sosy i śmietany wegańskie
Autor Wiadomość
vlada 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 671
Wysłany: 2007-08-10, 14:07   Sosy i śmietany wegańskie

Wrzucam kilka przepisów sosów i śmietan wegańskich. Niestety nie jestem w stanie podać źródła tychże przepisów. Jeśli ktoś je zna, proszę o pomoc.
Kilka przepisów sosów jest w temacie pulpety. Może moderator mógłby te tematy jakoś połączył

SOS CEBULOWY
2 cebule,
2 łyżki mąki razowej,
1 łyżka mąki pszennej,
2 szklanki wody,
1 łyżka oleju słonecznikowego,
kminek (zmielony),
bazylia,
zmielony estragon,
sól
Wykonanie:
Cebulę obrać i drobno posiekać. Usmażyć na rozgrzanym oleju na zlotobrązowy kolor. Dodać mąkę i prażyć, aż się zarumieni. Dolać wody, przyprawić i gotować przez 20 minut. Na koniec dodać olej.


SOS DAKTYLOWY
2 pomarańcze,
10 dag suszonych daktyli,
2 łyżki słodu jęczmiennego,
łyżeczka gorczycy,
woda,
cynamon,
sok z cytryny
Wykonanie:
Pomarańcze obrać ze skórki, dodać pokrojone daktyle, słód, sok z cytryny. Całość zmiksować, a następnie gotować około 40 minut.


SOS PAPRYKOWY
3 papryki,
2 szklanki wody,
1/3 szklanki oliwy,
1/3 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki mąki kukurydzianej,
papryka słodka,
2 łyżki soku cytrynowego,
imbir, sól
Wykonanie:
Podane w przepisie składniki zmiksować w blenderze i gotować przez 5 minut.


SOS POMIDOROWY "ITALIANO"
4 szklanki pokrojonych pomidorów,
1 szklanka pasty pomidorowej,
3/4 szklanki zielonej papryki,
1 szklanka cebuli,
2 szklanki startej marchwi,
3 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki bazylii,
1/2 łyżeczki oregano,
2-3 łyżki oliwy z oliwek,
chili,
sól
Wykonanie:
Cebulę, czosnek, marchew i zieloną paprykę udusić na oleju z dodatkiem niewielkiej ilości wody, dodać pozostałe składniki i gotować na wolnym ogniu przez około 1 godziną.


SOS POMIDOROWO-WARZYWNY

opakowanie mrożonki "Paprykarz",
1/2 l soku pomidorowego,
1 mały koncentrat pomidorowy (200 g),
1 łyżka bazylii,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
szczypta cynamonu,
1/2 szklanki wody,
oliwa z oliwek
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać papryki, smażyć przez parę sekund, wrzucić mrożone warzywa i smażyć je 3 minuty na oleju z przyprawami. Następnie zalać wodą i dusić pod przykryciem 10-15 minut. W razie potrzeby uzupełnić wodę, aby warzywa się nie przypaliły. Ugotowane warzywa zalać sokiem i przecierem pomidorow i dokładnie wymieszać następnie miksując.


SOS SAŁATKOWY PODSTAWOWY
1/2 cytryny,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
świeży tymianek lub oregano,
pieprz, sól
Wykonanie:
Z wyciśniętego czosnku, soku z cytryny i oliwy przyrządzamy sos winegret. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odcięte z łodyżek listki tymianku lub oregano. Całość mieszamy dokładnie.


SOS SELEROWY
1 cebula,
1 seler,
1 ząbek czosnku,
bulion warzywny,
przyprawy,
10 dag mielonych migdałów,
olej słonecznikowy,
woda
Wykonanie:
Cebulę, seler i czosnek obrać, drobno posiekać. Dusić 15 minut. Dodać bulion warzywny, przyprawy i dusić kolejne 10 minut. Dodać zmielone migdały, wymieszać.


SOS SŁODKO-KWAŚNY
1/2 szklanki octu,
4 łyżki sukru,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki keczupu,
2 łyżki sosu sojowego,
1 łyżka oleju,
1 roztarty ząbek czosnku,
1 łyzka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić 2 łyżkami wody. Olej rozgrzać na patelni, dodać czosnek i mieszając smażyć 10 sekund. Wlać pozostałe składniki i mieszając doprowadzić do zagotowania. Podawać na gorąco np. do ugotowanych płatów sojowych lub makaronu.


SOS SŁONECZNIKOWY
1/2 szklanki ziaren słonecznika,
1 szklanka soku pomidorowego,
1/2 łyżki soli,
1/4 szklanki zmielonej cebuli,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka soku z cytryny
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Podawać z sałatą.


SOS WINEGRET ZIOŁOWY
1/2 cytryny,
2 ząbki czosnku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
świeży tymianek lub oregano
Wykonanie:
Z wyciśniętego czosnku, soku z cytryny i oliwy przyrządzić sos winegret. Doprawić przyprawami (tymianek lub oregano drobno posiekać) i dokładnie wymieszać.


SOS Z BOCZNIAKA
15-20 dag grzybów boczniaków,
2 cebule,
1 łyżka razowej mąki,
sól i pieprz,
przyprawy do smaku
Wykonanie:
Grzyby umyć, oczyścić pokroić w drobne kawałki, po czym ugotować razem z cebulami pokrojonymi w ćwiartki w 1,5 szklanki wody. Połączyć z mąką. Zagotować. Przyprawić do smaku.


SOS Z BROKUŁÓW:
25 dag brokułów,
3 łyżki nasion słonecznika,
1 łyżka soku z cytryny,
sos sojowy,
szczypta pieprzu,
sól
Wykonanie:
Brokuły umyć, pokroić, wrzucić na wrząca, osobną wodę i gotować przez 10 minut. Osączyć i ostudzić. Dodać słonecznik, sok z cytryny, pieprz i sól po czym wszystko zmiksować na jednolitą masę. Jeśli sos jest za gęsty, dodać wody lub wywaru z gotowania brokułów. Doprawić do smaku sosem sojowym. Przed podaniem można podgrzać, nie doprowadzając jednak do wrzenia.


SOS Z GRZYBÓW I SŁONECZNIKA
3 pokrojone cebule,
150 g pokrojonych grzybów,
1 łyżka oleju,
3/4 łyżeczki soli
Podsmażyć te składniki do zmiękczenia. W tym czasie przygotować w blenderze:
1,5 szkl. wody,
1/4-1/2 szkl. słonecznika,
1 łyżkę mąki ziemniaczanej
Zmiksować razem aż do konsystencji mleka. Jeśli ciągle występują kawałeczki słonecznika, to nie stanowi to żadnego problemu. Dodawać do podsmażonych wcześniej składników (cebuli, grzybów). Zagotować i podawać z ryżem, kaszą.


SOS Z GRZYBÓW SUSZONYCH
50 g suszonych grzybów,
2 łyżki mąki,
40 g masła,
sól,
1 cebula
Wykonanie:
Grzyby opłukać i namoczyć w wodzie. Po upływie kilku godzin ugotować je w tej samej wodzie i odcedzić. Wywar zachować. Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na maśle, aż będzie szklista, oprószyć mąką i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać wywar z grzybów i gotować 1O minut. Po 5 minutach dodać drobno posiekane lub przepuszczone przez maszynkę grzyby, posolić sos i gotować dalsze 5 minut.


ŚMIETANA KOKOSOWO-RYŻOWA
1/2 szklanki ugotowanego ryżu,
15 dag wiórków kokosowych,
3 łyżki oleju słonecznikowego,
1 szklanka wody,
1 łyżka słodu klonowego lub innego
Wykonanie:
Podane w przepisie składniki dokładnie zmiksować w blenderze.


ŚMIETANA SOJOWA
250 ml oliwy,
6 łyżek wody,
2 płaskie łyżki mąki sojowej,
1 łyżka soku cytrynowego,
1/2 łyżeczki ekstraktu drożdżowego
Wykonanie:
Mąkę sojową rozprowadzić z wodą na gładką masę. Dolewać powoli po jednej kropli oliwy i soku z cytryny. Postawić na małym ogniu i ucierać tak długo, aż masa zgęstnieje nie dopuszczając jednocześnie do wrzenia. Doprawić ekstraktem drożdżowym.


ŚMIETANA MIGDAŁOWA
1,5 szklanki wody,
1 szklanka migdałów bez skórki,
1/2 laski wanilii,
4 łyżki słodu jęczmiennego lub innego,
3 łyżki oleju z winogron (lub innego wysokiej jakości),
szczypta soli
Wykonanie:
Podane w przepisie składniki umieścić w blenderze i zmiksować w celu uzyskania płynu o konsystencji i smaku śmietany. Używać jako zamiennik tradycyjnej śmietany, albo jako dodatek do deserów.


Sos pomidorowy
10 pomidorów, 3 ząbki czosnku, strączek ostrej papryki, 2 łyżki oliwy, przyprawy: pieprz ziołowy, bazylia, oregano
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć mieszając. Po kilku minutach dodać obrane i zmiażdżone ząbki czosnku i drobno pokrojony strączek chili. Smażyć tak długo, aż woda wyparuje i powstanie gęsta masa. Pod koniec dodać pieprz ziołowy, sól i przyprawy.


Zielony sos ogórkowy
4 ogórki, 1 cebula, 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno, pęczek koperku, sól do smaku
Ogórki obrać, usunąć z nich pestki i zmiksować. Masę dusić 15 minut pod przykryciem z drobno posiekaną cebulą i olejem. Po zdjęciu rondla z ognia dodać sól, i posiekaną natkę koperku oraz sok z cytryny.


Sos tatarski z tofu (zamiast majonezu)
25 dag tofu, 5 średnich ogórków kiszonych, 4 łyżki oleju, 5 łyżek soku z cytryny, pół łyżki musztardy, 1 mała cebula, natka z pietruszki, kilka oliwek, sól i pieprz do smaku
Posiekać na drobną kostkę ogórki. Wziąć z nich czwartą część, włożyć do miski, dołożyć tofu, olej, sok z cytryny, musztardę. Zmiksować na krem. Otrzymany sos połączyć z resztą ogórków, pokrojoną w drobną kostkę cebulą, natką z pietruszki i pokrojonymi w drobne kawałki oliwkami. Dokładnie wymieszać. Serwować do kotletów ziemniaczanych, placków, grzanek z razowego chleba.
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
hans 
jestem słowianinem


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-08-10, 15:26   

Fajny pomysł z tą wrzutką vlada, ale mam zapytkę co do tej musztardy, przecie ocet taki niezdrowy niby, no to co z tą musztardą? onej to raczej bez octu nie ma...a może jest tylko nie wiem...
_________________


hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
 
vlada 


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 671
Wysłany: 2007-08-10, 15:33   

hans napisał/a:
ale mam zapytkę co do tej musztardy, przecie ocet taki niezdrowy niby

zgadzam się z Tobą stuprocentowo. :-D
Ja musztardy, ani octu nie używam a przepisy mam w kompie, to wrzuciłam ;-)
_________________
hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl]
 
 
hans 
jestem słowianinem


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-08-10, 15:57   

vlada napisał/a:
zgadzam się z Tobą stuprocentowo. :-D

kurczaczku...a myślałem już że znasz cóś takiego na cytrynie albo innym zakwaszaczu, bo moje domowe produkty z udziałem gorczycy w tle, wymagały zazwyczaj interwencji straży pożarnej :lol:
A może ktoś zna sposoby na złagodzenie efektu wypalającego w gorczycy? sos musztardowy by można zrobić i tatarski vladowy smacznie brzmi, no ale gorczycę trzeba wpierwej jakoś ugasić...
Wisła zdecydowanie odpada bo za bardzo zanieczyszczona, a poza tym podobno Smok Wawelski ją wypił...
_________________


hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,19 sekundy. Zapytań do SQL: 12