wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dzem skandynawski
Autor Wiadomość
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-08-12, 11:16   Dzem skandynawski

Dżem skandynawski
Nie wiem czemu taka nazwa ,a dzem pyszny
1 kg jabłek
1 kg śliwek
1kg gruszek
Jabłka i gruszki obrać ,usunąć komory nasienne,śliwki wypestkować ,wrzucić do garnka ,podlać pdrobina wody i pod przykryciem na gazie lub piecyku rozgotować ,odkryć
i w kilku ratach dosmażyć lub dopiec
Dobry z letnich owoców jak i z jesiennych

[ Dodano: 2007-08-12, 12:18 ]
oczywiscie ,mozna nałożyć do słoików i pasteryzować (ok 20 minut) na zimę będzie :lol:
 
 
k.leee 


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 2701
Wysłany: 2007-08-13, 16:01   

Brzmi bardzo apetycznie :-D Mniam :-D
_________________
hxxp://alterkino.org/]www.alterkino.org
 
 
Cytrynka 


Pomogła: 11 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 962
Skąd: Olympia, USA
Wysłany: 2007-08-14, 07:54   

Brzmi pysznie
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-08-14, 14:12   

jest prosty i pyszny ,inacze smakuje taki letni ,inaczej późno jesienny
 
 
kamma 
Magellan


Pomogła: 147 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 7442
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2007-08-22, 11:47   

o, bez cukru?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"
 
 
 
Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 6526
Wysłany: 2007-08-22, 11:56   

mogę malutki off-topic? ;-)

kiedy wiele lat temu obierałam dziesiątki kilogramów jabłek na dżem (z cukrem), starannie wybierałam pestki z gniazd nasiennych, po czym nawlekalam je na nitkę i miałam eko-naszyjnik ;-)
_________________
this is the strangest life I've ever had...

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.
 
 
hans 
jestem słowianinem


Pomógł: 13 razy
Dołączył: 05 Cze 2007
Posty: 1018
Skąd: śmiesznogród
Wysłany: 2007-08-22, 13:17   

Supcio i bez cukiera...dzięki za inspirkę margot,
_________________


hxxp://www.suwaczek.pl/]
 
 
 
kamma 
Magellan


Pomogła: 147 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 7442
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2007-08-22, 17:15   

Zrobiłam dzisiaj coś w tym stylu, ale jednak za kwaśne dla mnie było i koniec końców dosłodziłam cukrem i daktylami. Ja muszę mieć słodkie, bo lubię kalorie :) niestety bez wzajemności ;)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"
 
 
 
Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2007-09-04, 20:15   

kamma napisał/a:
o, bez cukru?

Ja robię wszystkie dżemy bez cukru, ale z daktylami. Jedynie jabłka i wiśnie robię bez niczego - z jabłek taki mus, a wiśnie tylko trochę przesmażam i ładuję do słoików takie z sokiem. Sama byłam zaskoczona efektem wiśni bez cukru, bo bałam się, że będą kwaśne, a są po prostu pyszne. Za to np. powidła ze śliwek dla mnie są niejadalne bez dodatku dosładzacza, więc daktyle muszą być, a wydawałoby się, ze śliwki słodsze od wiśni.
 
 
Joaśka

Dołączył: 24 Cze 2007
Posty: 28
Wysłany: 2007-09-05, 18:26   

ja robiłam podobny dżemik ale dodawałam rodzynki i włoskie orzechy.Jest przepyszny bo orzechy fajnie chrupią.Trzyma się w słoiczkach przez całą zimę.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-09-08, 13:21   

super pomysł ,zrobię i z rodzynkami ,orzechami
i ten z daktylami
choć sam też jest bardzo słodki i pyszny
 
 
adriane 


Pomogła: 51 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 3064
Skąd: teraz Irlandia
Wysłany: 2007-09-08, 23:39   

Ewa napisał/a:
Sama byłam zaskoczona efektem wiśni bez cukru, bo bałam się, że będą kwaśne, a są po prostu pyszne. Za to np. powidła ze śliwek dla mnie są niejadalne bez dodatku dosładzacza


A ja najpyszniejsze powidla jadłam wlaśnie ze śliwek i bez dosładzacza, z węgierek dokladniej. Z wiśniami nie probowałam, moja mama robi konfitury lekko slodzone cukrem, smakują mi, bo sa lekko kwaskowe.
_________________
Ada, mama Emila 2002, Karoliny 2000 i Filipa 1991.
 
 
 
Lily 


Pomogła: 425 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 18041
Wysłany: 2007-09-08, 23:59   

Musza być chyba dojrzałe, takie niedojrzałe wyjdą kwaśne.
_________________
hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2007-09-09, 15:36   

Ten dzemik robilam juz dwa razy i zniknal w oka mgnieniu. margot, pycha. :-)
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-09-09, 15:38   

tak lubi znikać
;-)
Puszczyku bardzo sie cieszę ,ze smakuje
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-23, 11:29   

Pyszny! Wyszły mi tylko 2 słoiki dżemowe (plus trochę zostało w miseczce), więc pewno zrobię powtórkę. Dzięki za przepis margot.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2009-09-23, 21:15   

Gosia , bardzo się cieszę ,że smakuje
Jak pisałam to jeden z lepszych dżemów wg mojego zdania :mrgreen:
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-09-25, 20:47   

Druga porcja opuściła dzisiaj garnek i powędrowała do słoików. Tym razem dodałam łyżeczkę cynamonu i orzechy włoskie. Pycha! Niestety nie zostało nic w miseczce :cry: , dobrze trafiłam z przygotowaniem słoików.
 
 
madalenka 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 25 Sie 2009
Posty: 155
Wysłany: 2009-09-27, 20:40   

Ja zrobiłam jeden według przepisu, do drugiego dodałam orzechów włoskich (ale następnym razem bardziej rozdrobnię, bo te kawałki trochę przeszkadzały, np. mojemu bratu). Natomiast trzeci zrobiłam tylko z jabłek i śliwek i dodałam cynamonu. Do wszystkich wrzuciłam daktyle, ja jestem zdecydowanie słodkolubna. ;) I zostałam dżemożercą nałogowym. ;P
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2009-09-27, 21:10   

cieszę ,że dżem smakuje :mrgreen:
a tak sobie myślę ,że dla tych bardzo słodkich to można dodatkowo i 25dag dać daktyli :mryellow:
 
 
devil_doll
[Usunięty]

Wysłany: 2009-09-29, 17:19   

jest bombowy :D musze zrobi wiecej bo ten do zawekowania nie doczekal do rana :lol:
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2009-10-04, 11:44   

mam wszystkiego, działkowego po trochu czas na test :-)
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2009-10-04, 12:38   

ja też mam wszystkiego po trochu i trochę zrobię na bieżące użycie
Mam nadzieje Agnieszko ,że posmakuje :mrgreen:
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5199
Wysłany: 2009-10-04, 12:57   

działam i fajnie pachnie i jeszcze dodam szczyptę cynamonu, niestety słoików brak pewnie jutro kupię
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-08-15, 06:36   

Zrobiłam wersję letnią (śliwki - opale). Dodałam szczyptę suszonego imbiru. Pyszny!
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,39 sekundy. Zapytań do SQL: 12