wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Smalec z soczewicy zielonej lub brązowej (wegański)
Autor Wiadomość
Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 6526
Wysłany: 2011-01-06, 17:08   

właśnie testuję mój, na plancie popełniony, z jabłkiem.
_________________
this is the strangest life I've ever had...

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.
 
 
moony 
wyjątek od reguły


Pomogła: 49 razy
Dołączyła: 25 Lis 2009
Posty: 3740
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-01-06, 17:08   

Się nada, ale z ta garstka migdałów takie jakby lepsze :-> ja do drugiej próby też zapomniałam dodać.
_________________
mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl
 
 
Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 6526
Wysłany: 2011-01-06, 17:53   

bardzo dobry wyszedł mi, na moją zgubę.
_________________
this is the strangest life I've ever had...

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.
 
 
ag 


Pomogła: 45 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2008
Posty: 1127
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-06, 19:13   

soczewica się gotuje, jutro będziemy próbować, robię w wersji z jabłkami
 
 
Katioczka 


Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 15 Kwi 2010
Posty: 1494
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-14, 16:25   

znów popełniłam...mama byla u mnie, sceptycznie patrzyła co na tej patelni wyprawiam,
miksuję, siekam, dodaję...a potem...objadałyśmy się świeżym chlebem orkiszowym ze smalcem
i kwaszonym ogóraskiem...jeszcze tacie porcyjkę zabrała do domu...
no i poprosiła o przepis, że będzie taki sama robić. Yupi!
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=420918#420918]made by Katioczka
 
 
śliwka 
Iw


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 22 Sie 2010
Posty: 954
Wysłany: 2011-01-14, 17:34   

Katioczka, wspaniale! Mnie bardzo cieszy jak się mięsojedzący zachwycają potrawami wege.
 
 
 
Soul 


Pomogła: 27 razy
Dołączyła: 06 Sty 2008
Posty: 554
Skąd: .:ToruńMagicCity:.
Wysłany: 2011-01-15, 16:55   

Na stałe wszedł do naszego menu :-)

Wczoraj Nuka (pies) zeżarła mi 1,5 kg pasztetu z soczewicy i czosnku :evil: myślałam, że mnie trafi!!!! No i na pocieszenie (i na chleb też :-P ) zrobiłam dziś znowu smalec, tym razem na Plancie - też jest boski! Ten na kokosowym tłuszczu jest smaczniejszy i taki szlachetniejszy, ale planta szczerze - jest naprawdę niczego sobie :-)
_________________
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2011-01-24, 13:22   

Mąż właśnie kupił 5l frytury palmowej, w składzie 100% tłuszcz palmowy. Rozumiem, że to się nada do zrobienia tego smalcu?
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-01-24, 13:24   

priya, jeśli w temp. pokojowej ma postać stałą to jak najbardziej tak :)

[ Dodano: 2011-01-24, 13:25 ]
o! i pączki możesz robić ;)
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2011-01-24, 13:25   

Malinetshka, dzięki! a więc nada się, hurraaaa!!! :mryellow:
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-01-24, 13:25   

Soul napisał/a:
Wczoraj Nuka (pies) zeżarła mi 1,5 kg pasztetu z soczewicy i czosnku :evil:

]:-> dobry wyszedł pewnie 8-)

priya napisał/a:
Mąż właśnie kupił 5l frytury palmowej, w składzie 100% tłuszcz palmowy

;-) no to smalcu na 3 lata będzie :-P

[ Dodano: 2011-01-24, 13:27 ]
Zrobiłam w weekend- z cebulką, migdałami, soczewicą, majerankiem, czosnkiem i solą. Dobry wyszedł. Muszę tylko starego do piwnicy do ogórki pogonić 8-)
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2011-01-24, 13:27   

bronka napisał/a:
no to smalcu na 3 lata będzie
:lol: nie będę przesadzać, zostawię mu połowę do smażenia frytek ;-)
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2011-01-24, 14:20   

no żesz ty... :-? zapomniałam o migdałach :evil: no ale 1/4 już zeżarłam :-P . przetopić resztę z migdałami, czy sobie darować? smakoszy tego cuda o radę pytam :-)
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2011-01-24, 14:45   

lilias, zostaw, też zapomniałam, uświadomiłas mi to właśnie ;-) ,
zjedliśmy, był ok, z migdałami zrób kolejny :-)
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2011-01-24, 21:18   

dżo, ok :-D smakuje mi bardzo, na drugi raz nowy smak-niespodzianka :mryellow:
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2011-01-29, 08:28   

No i zrobiłam. To jest pyszne! Mój mąż potwierdza. Nat również. Nawet Miko zjadł kawałek chlebka ze smalcem ;-)
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
agus 


Pomogła: 44 razy
Dołączyła: 11 Cze 2007
Posty: 1050
Skąd: Biała Podl./So'ton
Wysłany: 2011-01-29, 13:56   

Zrobiłam wczoraj z olejem kokosowym, bardzo dobry wyszedł, pachnie neutralnie, więc olej kokosowy jest jak najbardziej ok. :)
 
 
śliwka 
Iw


Pomogła: 9 razy
Dołączyła: 22 Sie 2010
Posty: 954
Wysłany: 2011-02-05, 10:24   

Ja tylko z taką małą uwagą. Proponuję, żeby cebulkę zeszklić na oleju np. rzepakowym i dopiero wtedy dodać i rozpuścić "twardy" tłuszcz (palmowy, kokosowy, planta). Wtedy jest dużo łatwiej rozsmarować, nawet po wyjęciu z lodówki.
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-16, 21:53   

Zrobiłam na oleju kokosowym. U mnie było sporo soczewicy, mam nadzieję, że konsystencja będzie ok. Zjadłam trochę częściowo zastygniętego i jest pyszny :-D
 
 
Pączuś 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 21 Lut 2010
Posty: 362
Skąd: Wawa
Wysłany: 2011-03-04, 10:49   

Rany, ale pyszny ten smalczyk ;) Z razowym chlebkiem i ogórkiem kiszonym to jest mistrzostwo świata!!
A ten z jabłkiem to jak się robi?? Tzn. co oprócz jabłka się dodaje??
_________________
hxxp://kobietaintymnie.pl/suwaczki.html]
 
 
magcha 
A to Futro właśnie


Pomogła: 14 razy
Dołączyła: 06 Mar 2008
Posty: 1007
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-08, 09:34   

Pączuś napisał/a:
Rany, ale pyszny ten smalczyk ;) Z razowym chlebkiem i ogórkiem kiszonym to jest mistrzostwo świata!!
A ten z jabłkiem to jak się robi?? Tzn. co oprócz jabłka się dodaje??

To samo plus jabłłko:-D Ten smalec to niekwestionowany hit wsród mojej mięsożernej rodziny ;-)
_________________
hxxp://www.baby-gaga.com/]
hxxp://www.suwaczek.pl/]
To jest nasze, przez nas zrobione i to nie jest nasze ostatnie słowo.
 
 
Pączuś 


Pomogła: 7 razy
Dołączyła: 21 Lut 2010
Posty: 362
Skąd: Wawa
Wysłany: 2011-03-10, 11:06   

magcha napisał/a:
Pączuś napisał/a:
Rany, ale pyszny ten smalczyk ;) Z razowym chlebkiem i ogórkiem kiszonym to jest mistrzostwo świata!!
A ten z jabłkiem to jak się robi?? Tzn. co oprócz jabłka się dodaje??

To samo plus jabłłko:-D Ten smalec to niekwestionowany hit wsród mojej mięsożernej rodziny ;-)


Dzięki, no właśnie tak samo zrobiłam, tylko już bez soczewicy, pyszne wyszło. U mnie też mięsożerny mąż się nim zajada jak oszalały ;) ja zresztą też :-P

[ Dodano: 2011-03-21, 17:59 ]
Oprócz cebulki, jabłka i migdałów dodałam jeszcze pół wędzonego tofu, genialne jest!!
Niebo w gębie po prostu ;)
Bardzo polecam :-P
_________________
hxxp://kobietaintymnie.pl/suwaczki.html]
 
 
Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 6526
Wysłany: 2011-11-23, 10:07   

odkopuję, bo dziś popełnię :) nie mogę się doczekać :)
_________________
this is the strangest life I've ever had...

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.
 
 
MartaJS 


Pomogła: 101 razy
Dołączyła: 04 Wrz 2010
Posty: 6041
Skąd: Kosieczyn
Wysłany: 2011-11-23, 10:14   

Ja robiłam na plancie taki smalec, niestety nie bardzo mogę jeść, mój żołądek jakoś źle to znosi. Nie wiem o co chodzi, masła mogę zjeść pół tony i nic się nie dzieje. Za to mój mąż uwielbia. Dodaję jeszcze sporo oleju, bo z samej planty jest dla mnie za twardy, nie smaruje się ładnie.
_________________



hxxp://www.kurazdoktoratem.blogspot.com
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2011-11-23, 13:05   

MartaJS, ja robię na hxxp://www.evergreen.pl/tluszcz-palmowego-kokosowego-p-1240.html i tez nie mogę za bardzo tego jeść :-/
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,4 sekundy. Zapytań do SQL: 13