wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Puszyste, drożdżowe, wegańskie
Autor Wiadomość
daria 


Pomogła: 29 razy
Dołączyła: 19 Lis 2007
Posty: 4783
Wysłany: 2011-01-31, 21:03   

excelencja, w sobotę też popełnię :D
_________________
wariatka!
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-01-31, 21:03   

Jeśli wygląda tak, jak smakuje, to mmmmm...
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2011-02-01, 10:42   

zrobię od razu podwójna porcję - gości będziem mieć.

euri, właśnie o czymś takim marzyłam :mryellow: Jak u babci... z kruszonką...
dziękuję :-)
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
devil_doll
[Usunięty]

Wysłany: 2011-02-02, 17:38   

wciaz nie moge sie nadziwic :) dzis zrobilam cynamonowe buleczki z kruszonka :)
 
 
devil_doll
[Usunięty]

Wysłany: 2011-02-02, 23:59   

jutro bedzie partia druga to wrzuce zdjecie :)
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2011-02-03, 08:50   

euridice, ciasto śniło mi się w nocy :-D
A piekę dopiero jutro, by było świeżutkie.

Dobra, zmykam stąd, to sobie zaślinię klawiaturę.
euridice napisał/a:
PS. Ostatnio myślałam, że przepis mam już "w głowie" (i oku) i na rzeczone "oko" usiłowałam zrobić - nie polecam Klapa totalna
Gotować na oko uwielbiam, ale piec? Tylko z przepisu. Najwyraźniej "ten typ tak ma"
może Matka Natura wymaga od Ciebie, byś w pieczenie wkładała całą siebie? Ciało, duszę i umysł... :mrgreen:
jak ma powstać takie cudo, to warto chyba "oko" przymknąć ;-)
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2011-02-04, 12:07   

pyszne :mryellow:
jeszcze ciepłe, z jabłkiem... mniammmmm :-)
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2011-02-04, 12:10   

Wczoraj zrobiłam bułeczki z truskawkami. Trochę się obawiałam, jak kruszonka wyjdzie, ale wyszła OK. :-P
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
rosa 
born to be wild


Pomogła: 174 razy
Dołączyła: 05 Cze 2007
Posty: 7459
Skąd: Zielonka
Wysłany: 2011-02-04, 13:08   

gemi, a to jabłko to pokrojone na wierzch, czy razem z ciastem wymieszałaś?
_________________
hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes
 
 
moony 
wyjątek od reguły


Pomogła: 49 razy
Dołączyła: 25 Lis 2009
Posty: 3740
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-02-04, 17:18   

Przestańcie, przestańcie!
_________________
mój muzyczny blog ---> www.ewabujak.blogspot.com
hxxps://www.facebook.com/they.can.rock.me?ref=hl
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-04, 21:47   

ja już od kilku lat cisto drożdżowe robię z bardzo podobnego przepisu

na 0,5 kg dowolnej mąki szklanka mleka roślinnego, 40 g oleju i 1 opakowanie drożdży instant (lub ok 25 świeżych)...zawsze wychodzi, nawet bez specjalnego wyrabiania ;)

wczoraj z maki orkiszowej graham powstały cebularze - wyszło 12 sztuk (3 cebule + 2 łyżki maku, sól, pieprz, 1 łyżka oleju rzepakowego)

jutro chyba popełnia coś drożdżowego na słodko, ten wątek jest zaraźliwy ;)
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-05, 07:05   

Mi się wydaje, że nie da rady robić zawsze dokładnie wg przepisu. Przekonałam się o tym robiąc ostatnio pierniczki AniD. z tego zmienionego przepisu. Dużo zależy np. od stopnia wysuszenia mąki, a tego nie da się zmierzyć w domu.
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2011-02-05, 10:55   

Ja strasznie nie lubię wyrabiać ciast, dlatego się wycwaniłam i drożdżowe zawsze piekę w maszynie do chleba. Dodaję wprawdzie mleko, ale spokojnie możnaby go zastąpić roślinnym. Wychodzi rewelacyjne. DOdaję skórkę z cytryny i rodzynki, czasem inne bakalie. Tylko kruszonki nie da się na takim zrobić...
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
karmelowa_mumi 

Pomogła: 41 razy
Dołączyła: 12 Sie 2009
Posty: 2305
Skąd: Poznań
Wysłany: 2011-02-05, 11:23   

robi się! :lol:
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://wegedzieciak.pl]

ALL YOU NEED IS LOVE.... AND CHOCOLATE
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2011-02-05, 12:19   

U nas już chyba za dużo słodkiego, bo Daniel ostatnio się rozmarzył, że mogłabym zrobić takie bułeczki z brukselką, albo z porem.... :mrgreen:
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-05, 17:22   

u nas dziś znów na słono - pizzetki z farszem z kapusty, czerwonej papryki i białego sosu a' la beszamel
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
Katioczka 


Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 15 Kwi 2010
Posty: 1494
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-05, 21:55   

ifinoe napisał/a:
białego sosu a' la beszamel

zapodaj przepis :)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=420918#420918]made by Katioczka
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-05, 23:24   

Katioczka napisał/a:
ifinoe napisał/a:
białego sosu a' la beszamel

zapodaj przepis :)


2 łyżki mąki
2 łyzki oleju
ok szklanki mleka roślinnego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

makę podprażyć na rozgrzanym oleju, jak się juz zezłoci dolewac powoli mleka intensywnie mieszając, przyprawić, i już

ta porcja sosu wystarczyła do farszu z 2 szklanek poszatkowanej kapusty i 1/2 czerwonej papryki - na 12 pizzetek


postanowiłam zużyć dziś reszt drożdży i właśnie objadam się ciepła drożdżówką z jabłkiem i owsiano-cynamonową kruszonką...zgadnijcie, kto jutro będzie płakał, że ma wielki brzuch ;)
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
Ostatnio zmieniony przez ifinoe 2011-02-05, 23:34, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
Katioczka 


Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 15 Kwi 2010
Posty: 1494
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-05, 23:33   

ifinoe, merci
ale ale...kładłaś po prostu kapuchę i paprykę czy jakoś je wcześniej obrabiałaś?
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=420918#420918]made by Katioczka
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-05, 23:34   

Katioczka napisał/a:
ifinoe, merci
ale ale...kładłaś po prostu kapuchę i paprykę czy jakoś je wcześniej obrabiałaś?


surowe warzywka wymieszałam z sosem i kładłam łychę na bułę ;)
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
devil_doll
[Usunięty]

Wysłany: 2011-02-06, 01:57   

super przepis ,codziennie mam swieze buleczki :) dzis z oregano i slonecznikiem :)
 
 
Katioczka 


Pomogła: 19 razy
Dołączyła: 15 Kwi 2010
Posty: 1494
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-06, 04:04   

to ciasto nie miało prawa wyjść...i nie wyszło...
szare, zmęczone i przysiadłe jak staruszka
_________________
hxxp://alterna-tickers.com]

hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?p=420918#420918]made by Katioczka
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2011-02-06, 09:34   

A mnie ten wątek tak wymęczył już, że w końcu dziś wrzuciłam do maszyny wszystkie składniki i też będę mieć pyszne, pachnące ciacho drożdżowe na niedzielę :-D
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
kofi 

Pomogła: 89 razy
Dołączyła: 12 Lis 2007
Posty: 6415
Skąd: jestem ze wsi
Wysłany: 2011-02-06, 11:07   

Kocham tę moją maszynę za to, że uwalnia mnie od paprania się w tym cieście. U nas dzisiaj banalna pizza, niestety nie będzie wegańska, chociaż moja pewnie tak - od jakiegoś czasu robię takie małe pizze - łatwiej odgrzać. :mrgreen:
_________________
hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
 
 
ifinoe 


Pomogła: 22 razy
Dołączyła: 07 Cze 2007
Posty: 899
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-02-06, 12:01   

euridice napisał/a:


ifinoe, ooo, rzeczywiście bardzo podobny przepis, trza było wcześniej wrzucać, bo ja się latami głowiłam "co z tym wegańskim drożdżowym?" :mryellow:
Mmm, cebularze powiadasz? Kusząca wizja ;)



własnie az sprawdzałam wczoraj, bo byłam pewna, że już ten przepis wrzucałam - tym bardziej, że w sezonie owocowym korystałam z niego prawie codziennie ;) i tym bardziej, że pamiętam jak porównywałam proporcje z przepisu Liski z White Plate :mryellow:

najlepsze jest to, że mnie to ciasto zawsze wychodzi ;) nawet jak w ogóle nie wyrabiam, tylko mieszam składniki łychą...nawet jak od razu, bez tej 1h wyrastania, wrzucam na blachę, nakładam coś na górę i zostawiam na 30 minut do wyrośnięcia w ciepławym piekarniku

dziś już aliczyłysmy z Matyldą drugie i trzecie ciastowe śniadanie ;) uwielbiam owsianą kruszonkę :-P ...jak to dobrze, że skończył mi się zapas drożdży ;)
_________________
hxxp://lilypie.com]

hxxp://lilypie.com]
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,42 sekundy. Zapytań do SQL: 12