wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
''Ciało i ducha ratować żywieniem''Ewa Dąbrowska
Autor Wiadomość
magdusia 

Pomogła: 42 razy
Wysłany: 2008-03-06, 11:29   ''Ciało i ducha ratować żywieniem''Ewa Dąbrowska

Z linka poniżej można pobrać tą książkę,jak i wiele innych o podobnej tematyce
hxxp://sci.pam.szczecin.pl/~fasting/download/LITERATURA.HTM

hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2008-03-06, 16:08   

o, jak miło :)
choć ja wolę papierowe wersje :)

Wicia 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2013-08-22, 17:13   

Właśnie słucham wykładu Ewy Dąbrowskiej o tym jak to wegetariańskie dzieci są małe i niedożywione.

hxxp://www.youtube.com/watch?v=tFlQXgbi2ns

Aries 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2013-08-29, 13:58   

Wicia ;-) Ale za dużo na ten temat się nie rozwodziła, więc nie jest źle. Książeczki w prezencie przekazałam rodzicom i teściom, ale wiadomo jak to jest - chociaż krótkie to i szybko się czyta, to tak czasu brakuje... Więc sobie pomyślałam, że wykład nagram i zawiozę - będzie łatwiej. No i niestety dobrze, że przesłuchałam, bo zaraz by było :roll: Trzeba będzie wyciąć ten fragment.
A swoją drogą to nie wiem dlaczego w tej dziedzinie u pani dr takie "zacofanie". No i te przepisy w większości z soją... :roll:

Jeśli uważasz, że coś potrafisz lub nie potrafisz - w obu przypadkach masz rację.

Wicia 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2013-08-29, 14:07   

Ja też wysłałam najpierw babci link do filmu, a potem niestety przesłuchałam dalej i odkręcałam aby nie słuchała :mryellow:

W sumie nie spodziewałam się u niej takiego tekstu, ale może za mało miałam z nią do czynienia. Szkoda, że nie mówi o dzieciach na tradycyjnej diecie i o ich niedożywieniu. A może chciała tym tekstem dać do zrozumienia, że nie jest "nawiedzona".... :roll: No cóż, zmienia się świadomość, ale powoli...

malva 
vegan warrior

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2013-08-30, 08:48   

Wicia, nie wiem czemu tak powiedziała ,w ksiązce ,otwarcie nie chwali wegetarianizmu ,ale przekaz jest jasny, że wegetarianie są zdrowsi.

Aries 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2013-08-30, 09:48   

Dokładnie! Na każdym kroku podkreśla, że białko zwierzęce w nadmiarze szkodzi i większość przepisów jest bezmięsna (bodajże ryby się pojawiają w niektórych) i jako zamiennik mięsa często soja... Dorosłym mięso szkodzi, a dzieciom nie... :roll: No ale ona się nie specjalizuje w leczeniu dzieci, więc może dlatego :?:

Jeśli uważasz, że coś potrafisz lub nie potrafisz - w obu przypadkach masz rację.

Odpowiedz do tematu