wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
quinoa
Autor Wiadomość
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2010-04-20, 22:03   

zina napisał/a:
thehoneypot, dzięki, spróbuję zatem Twojej wersji.
robiłam podobną zupę ale Klara nią pluła.

:shock:
Quinoa rozpada się w tej zupie na takie "robaczki".
Może spróbuj pół na pół z jęczmienną?
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2010-04-20, 22:10   

thehoneypot, no dzisiaj własnie zrobiłam zupę pieczarkową o bardzo podobnym składzie (+pieczarki) z garścią quinoa i kaszki kukurydzianej. Pyszne było. Może nadałaś mi telepatycznie. :lol:
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2010-04-20, 22:14   

martka napisał/a:
u nas ostatnio cały czas jaganka z dodatkiem quinoa króluje
i u nas ten przemyt codziennością jest :) bo moje dziecko żyje w większości powietrzem 8-) :roll:

a krupnik i ja wypróbuję, chociaż jestem maxymalnie zniechęcona do gotowania dzięki nieapetytowi małej :-/
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
puszczyk 


Pomogła: 102 razy
Dołączyła: 03 Cze 2007
Posty: 5319
Wysłany: 2010-04-20, 22:21   

kociakocia, a zupy krem mała lubi? U nas sprawdza się ta wersja z grzaneczkami z chleba razowego.
 
 
kociakocia 


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 05 Sty 2009
Posty: 4300
Skąd: Wawa
Wysłany: 2010-04-20, 23:18   

puszczyk, czego ja nie próbowałam... no ale widocznie trzeba próbować do skutku, dzięki, zrobię zatem tym razem kremissimo :)
_________________
MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam :)
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi®
 
 
Tempeh-Starter 
aktywny zarodnik


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 14 Paź 2009
Posty: 811
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-04-20, 23:29   

komosa ryżowa, amarantus i jeszcze jeden taki pokarm na lierkę T :)
to niepokonani mistrzowie optymalnego białka

przypominam tylko 6 uzupełniających się kryteriów oceny

- (lekko)strawność,
- przyswajalność,
- profil aminokwasów (szczególnie egzogennych)
- proporcje kalorii białkowych do tłuszczowych do skrobiowych w danym pokarmie
- obecność wspierających zdrowie substancji dodatkowych (witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole itp)
- brak substancji szkodzących zdrowiu

przy wynikach komosy ryżowej, amarantusa i pewnego pokarmu na T zadyszkę ma nawet białko ludzkiego mleka czy ptasiego jajka...
_________________
hxxp://www.tempehservice.com] RÓB SOBIE TEMPEH
 
 
zina 


Pomogła: 93 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 6308
Wysłany: 2010-04-21, 17:06   

Zrobiłam dziś jaglankę z quinoa.
Klara zjadła cała miseczkę bez mrugnięcia! :-)
 
 
 
nieznajowa


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 204
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-09-22, 21:43   

dziewczyny, a w jakiej proporcji kaszy do wody gotuje sie quinoę dla niemowlaka? Pytałam dzis w sklepie ale dziewczyna nie wiedziała :roll: Zastanawiam się czy kupowac dla Oli, ile takich porcji kaszki mi wyjdzie z takiej małej paczuszki.
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2010-09-22, 21:49   

nieznajowa, gdy Ziom był niemowlakiem, gotowałam bardzo długo, do momentu mocnego rozgotowania (w przeciwnym razie wszystko było w pieluszce w niezmienionej formie).
_________________
 
 
nieznajowa


Pomógł: 7 razy
Dołączył: 17 Lip 2010
Posty: 204
Skąd: Łódź
Wysłany: 2010-09-22, 22:50   

maga, ale w jakich proporcjach kaszy do wody? Quinoa bardzo powieksza swoją objętność?
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-23, 10:28   

hxxp://www.biokurier.pl/component/content/article/39-artykuy-gowna/199-quinoa-pokarm-inkow-aztekow-i-europejczykow-czym-jest-jak-ja-przyrzdzic

podane są tam proporcje, ale przyznam, że zawsze zapomnę ile tej wody i muszę odcedzać, a rzeczywiście szkoda :->
 
 
maga 
mama Zioma

Pomogła: 79 razy
Dołączyła: 03 Cze 2008
Posty: 4625
Skąd: sielsko izersko
Wysłany: 2010-09-23, 13:09   

nieznajowa, nie wiem. Zawsze daję na oko i dolewam, jeśli za mało. Jeśli konsystencja ma być ciapowata, proporcje w/g mnie nie graja roli (zawsze można wody dolać lub odparować)
_________________
 
 
lilias
[Usunięty]

Wysłany: 2011-02-20, 15:01   

co do proporcji to wypraktykowałam:
quinoa płuczę kilka razy, zalewam zimną wodą 1:2,5 (można 1:2), lekko solę i na gaz pod przykryciem. kiedy woda zostanie wchłonięta, wyłączam gaz, a garnek ląduje pod ręcznikiem (grubym ;) ). po jakimś czasie quinoa można wcinać w czym i z czym się chce. u mnie ostatnio w krokietach z pieczarkami- mniam
 
 
lamialuna 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Cze 2010
Posty: 1396
Skąd: Eire
Wysłany: 2011-03-12, 14:01   

to mnie zainspirowalyscie do zakupu i quinoa i amarantusa... ;)
z szybkiego czytania wnioskuje, ze.... biale nasionka quinoa juz sa pozbawionej te otoczki, ktora zawiera duzo s... czegos tam i wystarczy plukac plukac plukac...

widzialam tutaj w sklepie quinoa czerwona - czy to inny rodzaj czy po prostu taka z lupinka?
nie znalazlam nic wiecej o niej
_________________
hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-12, 14:09   

czerwona jest inna, smakuje trochę jak mak. Dla mnie znacznie smaczniejsza niż biała. Niestety u nas zniknęła jakiś czas temu ze sklepów :roll:


jeżeli chodzi o białą, to kupiłam ostatnio taką już wypłukaną, która się nie pieni, czyli saponiny zostały wypłukane. Ale nie było info na opakowaniu, więc przed gotowaniem płuczę, jeśli się nie pieni, to od razu do garnka, jeśli się pieni, to dłuższe płukanie.
 
 
lamialuna 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Cze 2010
Posty: 1396
Skąd: Eire
Wysłany: 2011-03-12, 15:35   

gosia_w no zakladam, ze smak inny ;) ostrzejszy?
musze w koncu kupic i sprobowac ;)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-03-12, 16:50   

smak czerwonej jest zupełnie inny niż białej. Dla mnie nie jest ostrzejszy, po prostu makowy.
 
 
priya 

Pomogła: 77 razy
Dołączyła: 12 Lis 2008
Posty: 5315
Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2011-03-12, 20:17   

O tak, czerwona bardzo przypomina mak w smaku! A biała taka ziemista jest... Ja lubię obie, choć czerwoną mogę jeść samą, a białej nie. Moje dzieci uwielbiają białą z owocami. Na WD nauczyłam się wszystkie kasze itp. płukać przed gotowaniem ;-) Quinoa jak ma być dla dzieci na śnaidanie to płuczę wieczorem i na noc moczę. Rano zalewam świeżą wodą i gotuję.
_________________
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-03-13, 18:54   

Quinoa musi być pozbawiona swojej łuski ( bo ma strasznie dużo saponin- nie wypłukałabyś tego). Płukać warto mimo wszystko.

Jadłam tylko jasną. Uwielbiam w krupniczku...
 
 
lamialuna 

Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 16 Cze 2010
Posty: 1396
Skąd: Eire
Wysłany: 2011-04-03, 20:56   

sama sie zamotalam... bialy mak to tylko inna odmiana czy to mak obluskany?
to samo z czerwona quinoa to inna odmiana czy biala jest oluskana...?

jeszcze mnie napadlo na roznice miedzy zlotym a brazowaym lnem... poszperam na WD zatem bo jedna opcja jest taka, ze zlote jest prazone (choc prazenie kojarzy mi sie z pociemnieniem nasionka..)
_________________
hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://pierwszezabki.pl]
Zapraszam na profile Facebook'owe
FreeThePuppets & Vegeluna & SlingShoe
 
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-04-03, 21:48   

lamialuna, to wszystko są inne odmiany, w sprawie lnu najlepiej pytać slaw_mira, który go uprawia i wyciska zeń olej.
 
 
bronka 
Supergirls don t cry

Pomogła: 83 razy
Dołączyła: 02 Lip 2009
Posty: 6426
Wysłany: 2011-04-04, 15:53   

gosia_w napisał/a:
amialuna, to wszystko są inne odmiany

dokładnie :-D
 
 
Malinetshka 
Paulina


Pomogła: 73 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5765
Skąd: Łódź
Wysłany: 2011-04-04, 19:39   

lamialuna napisał/a:
roznice miedzy zlotym a brazowaym lnem...

Złoty len to chyba nawet taka nazwa gatunkowa (ostatnio taki kupuję i mielę, na opakowaniu stoi "len zlaty" :) ). Z tego co wiem to właśnie z niego robi się olej budwigowy, bo ma najlepsze proporcje omeg.
_________________
hxxp://www.myticker.eu/ticker/]
 
 
koko 


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 08 Maj 2009
Posty: 6187
Wysłany: 2011-04-04, 20:42   

Malinetshka napisał/a:
Złoty len to chyba nawet taka nazwa gatunkowa

Złoty len to taka odmiana. Slaw_mir ją uprawiał, poproszę go, żeby napisać tu coś więcej, bo jest w temacie.
_________________
hxxp://fajnamama.pl]
hxxp://fajnamama.pl]
 
 
 
dżo 


Pomogła: 142 razy
Dołączyła: 04 Cze 2007
Posty: 5422
Skąd: między polem a łąką
Wysłany: 2011-04-04, 20:45   

Malinetshka napisał/a:
ma najlepsze proporcje omeg

i jest dużo smaczniejszy od brązowego, nie ma tego charakterystycznego lnianego posmaku :-)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,4 sekundy. Zapytań do SQL: 12