Alu Patra |
Autor |
Wiadomość |
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2008-11-24, 09:55 Alu Patra
|
|
|
Baza przepisu na Alu patra pochodzi z książki „Kuchnia Kryszny” i jest to wariant rolady z nadzieniem. W książkowej wersji przepis wygląda tak
4 średniej wielkości ziemniaki
2 Ł startego kokosu
2 ł ziarna sezamowego
2 ł brązowego cukru
2 ł startego świeżego imbiru
2 posiekane zielone chili
1 Ł posiekanych liści kolendry(można nać pietruszki)
2 ł garam masali
1½ ł soli
2 Ł soku z cytryny
200 g białej mąki
½ ł kurkumy
¼ ł pieprzu cayenne
2 ł stopionego ghee
woda
ghee lub olej do smażenia
Nadzienie(przygotowywane na samym początku)
Ugotować ziemniaki z łupinkach, a następnie obrać je i rozdrobnić widelcem w misce razem, wiórkami kokosowymi, sezamem, cukrem, imbirem, chili, kolendrą (natką), garam masalą, solą(1 łyżeczka) i sokiem z cytryny.
Gdy nadzienie stygnie popełniamy ciasto.
Ciasto:
Mieszamy kurkumę, mąkę i pieprz cayenne, pozostała ilością soli i stopionym ghee. Powoli dolewany wodę i wyrabiamy ciasto (zagniatać tak długo, aż stanie się miękkie i elastyczne).
Ciasto podsypując mąką rozwałkować na grubość ok. 3mm i równomiernie rozprowadzić na niej nadzienie, delikatnie i ścisło zwinąć w rulon. (jak się nie chcę skleić, smaruje brzegi wodą i turlam chwilę. Wałek ciasta pokroić w krążki grubości ok. 1,5 cm. Jak po przekrojeniu krążki ulegną deformacji, ręcznie poprawić im kształt.
Smażymy krążki, na patelni, przewracając na druga stronę aż będą koloru złotobrązowego.
Z moich doświadczeń Alu Patra z mąk glutenowych może być pieczona (zarówno w krążkach jak i w całości). Na spotkaniu był wariant z mieszanki mąk (orkiszowa, kukurydziana, gryczana: kubek orkiszowej a drugi mieszanki bezglutenowej) + kurkuma, sól, pieprz czarny, zamiast ghee oliwa. W roli nadzienia: ziemniaki ugotowane (pozostałość obiadowa, kasza gryczana jasna – też pozostałość posiłkowa, sezam jasny i czarny, siemię, pieprz ziołowy, cynamon, natka, sok z cytryny, koncentrat, słodka czerwona papryka, wiórki kokosowe, suszony imbir, sól. Wersja spotkaniowa była smażona.
W ramach farszu można wsadzić wszystko: masę z rozgotowanej czerwonej soczewicy, warjacje nt pasztetu Ani D z pora i pestek dyni i wszelkie inne kombinacje pastowe czy pasztetowe pewnie też się sprawdzą (do pieczenia nawet nadzienia owocowe typu jabłko z dynia). Danie fajne zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przekąska lub dodatek do ryżu/ kaszy, sosu np. typu czatnej, warzyw duszonych itp.
Proporcji mąk, oliwy, wody nie odmierzam, daję na oko (ciasto ma być elastyczne żeby można było wałkować). Wg mnie ciasto można zrobić również drożdżowe lub z zakwasem i po upieczeniu też będzie ciekawy efekt kulinarny. Jeśli smażymy warto odsączyć krążki z patelni na papierowym ręczniku. |
|
|
|
|
bojster
Pomógł: 66 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2847 Skąd: Neverwhere
|
Wysłany: 2008-11-24, 10:05
|
|
|
Polecam.
Jedno z niewielu dań które potrafię przygotować i nie zepsuć. |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-11-24, 10:31
|
|
|
Hmmm, brzmi, jakby trudne trochę było do zrobienia. A kusi. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2008-11-24, 10:57
|
|
|
Agnieszka, dzięki za przepis Mam co prawda "Kuchnię Kryszny" i znalazłam go, ale Twoje wskazówki są bardzo cenne. |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2008-11-24, 11:24
|
|
|
To tylko trudno wygląda, pracy mniej niż z pierogami a farszem może być przegląd lodówki lub pozostałości z obiadu/kolacji |
|
|
|
|
renka
mama sama
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Sie 2007 Posty: 3354 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2008-11-24, 12:47
|
|
|
Moja siostra robila to w nieco innej wersji, ale tez z przepisu z broszurki z wydawnictwa krysznowego - nieco mniej skomplikowanego
Polecam - przepyszna |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
Ostatnio czytane:
1) HAWKINS P., Dziewczyna z pociągu
hxxp://bonito.pl/k-1098909-dziewczyna-z-pociagu
2) KRAJEWSKI M., Władca liczb
hxxp://bonito.pl/k-1318363-wladca-liczb
3) KRAJEWSKI M., Arena szczurów
hxxp://bonito.pl/k-1301314-arena-szczurow
|
|
|
|
|
ag
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-11-24, 14:00
|
|
|
Było pyszne, więc na pewno spróbuję swoich sił. |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-12-01, 10:24
|
|
|
Wykonałam, bardzo nam smakowała, zrobiłam z grahamki z malutkim dodatkiem białej mąki. Pierwsza i ostatnia partia usmażyła się bardzo ładnie, ze środkowej wyleciał farsz, nie mam pojęcia dlaczego.
Czy to ma być smażone w głębokim tłuszczu?
Tzn, czy tłuszcz ma całkiem przykrywać krążki? |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2008-12-01, 11:14
|
|
|
kofi: ja po zrolowaniu toczę jeszcze, jak pokroję w krążki i widzę, że luźne to poprawiam ich kształt i ściśkam.
Jak robię smażoną, to nie na głębokim tłuszczu, normalnie na patelni.
Cieszę się, że smakowała |
|
|
|
|
bojster
Pomógł: 66 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2847 Skąd: Neverwhere
|
Wysłany: 2008-12-01, 11:20
|
|
|
kofi napisał/a: | Czy to ma być smażone w głębokim tłuszczu?
Tzn, czy tłuszcz ma całkiem przykrywać krążki? |
W zasadzie tak, ale ja nalewam tak do połowy, tak że najpierw obsmaża się jedna część, a po przekręceniu druga i jest komplet. |
|
|
|
|
elenka
Pomogła: 34 razy Dołączyła: 02 Lip 2007 Posty: 2710 Skąd: TiDżi
|
Wysłany: 2008-12-01, 12:54
|
|
|
Ło jezusie... jaki dlugi przepis?
Brzmi smakowicie, a macie jakieś zdjęcie gotowej potrawy już? |
_________________
|
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2008-12-01, 13:10
|
|
|
elenka, o tu
hxxp://picasaweb.google.com/malinetshka/WegedzieciakoweSpotkanieUEuridice#5271973799496798834 |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-12-01, 18:58
|
|
|
Moje wyszły super, Bardzo smakowały niemężowi. Z braku grahamki zrobiłam z białej, wszystko pięknie się posklejało, wyszły idealne ( sama się zdziwiłam Kocham kuchnię indyjską |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
priya
Pomogła: 77 razy Dołączyła: 12 Lis 2008 Posty: 5315 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2008-12-07, 20:33
|
|
|
kofi napisał/a: | Hmmm, brzmi, jakby trudne trochę było do zrobienia |
Fajnie, że jednak spróbowałaś
W moim odczuciu to jedno z najprostszych, najtańszych, najmniej wymagajacych i najsmaczniejszych dań, a w zasadzie przekąsek. Często wybieram właśnie alu-patrę jako poczęstunek dla gości z tych właśnie powodów. |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2008-12-07, 22:08
|
|
|
Ja zrobiłam też swoją wersję i na ciepło była bardzo smaczna natomiast to, co zostało, przechowane przez noc w lodówce już mi nie smakowało... |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2008-12-07, 22:28
|
|
|
alu-kleo-patra euridice była pyszna mniam mniam, tak pyszna, że dla mnie zostawili tylko jedną zwijkę |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2008-12-07, 22:35
|
|
|
no pewnie
może zrobię na święta? tylko boję się czy to nie przekracza moich umiejętności |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
rosa
born to be wild
Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2008-12-07, 22:43
|
|
|
mega ot: zdążyłam kupiłam S tą książkę co polecałaś (autorki Harrego P), a F fajne lego. no i dla P mega wypasione piwo ja dostałam czekoladę supergorzką |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2008-12-07, 22:54
|
|
|
euridice, jaka cudna fotorelacja to jeszcze zdradź jak dokładnie wyglądała wersja Twojego nadzienia |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2008-12-07, 23:04
|
|
|
Euri fajnie, że się udała fotorelacja super
Mali: zawsze można dać do piekarnika na chwilkę
jestem fanem tej potrawy, oryginalny przepis może zniechęcać ale tak naprawdę ciasto jak na pierogi a farszem może być przegląd lodówki/resztki obiadowe |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2008-12-07, 23:17
|
|
|
Agnieszka napisał/a: | Mali: zawsze można dać do piekarnika na chwilkę |
No można ale w sumie rodzice zjedli, im smakowało na zimno Moja wersja była smażona, a ja chyba coraz gorzej reaguję na smażone... Może dlatego na drugi dzień już mi tak nie smakowało
Agnieszka napisał/a: | a farszem może być przegląd lodówki/resztki obiadowe |
u mnie prawie tak było ziemniaka było mało, więcej miałam takiej pysznej papuchy czyli warzyw korzeniowych ugotowanych z fasolką mung i ryżem+ natka pietruszki. Do tego poszedł przecier pomidorowy i różne indyjskie przyprawy, raczej w większości te, które są w przepisie.
euridice, dzięki za rozpiskę Twoich składników. Następnym razem postawię bardziej na ziemniaki, jakoś najlepiej mi się tutaj "widzą" No i upiekę alu patrę, będzie ciut lżej dla mego żołądka |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2008-12-07, 23:43
|
|
|
Mali: przetestuj pieczone krążki (z mąki orkiszowej lub pszennej będą ok) a piekąc czy w całości czy w plastrach nadzienie zrób trochę b wilgotne.
pieczyście doradzam z perspektywy mojego zwykłego gazowego piekarnika |
|
|
|
|
Malinetshka
Paulina
Pomogła: 73 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5765 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2008-12-08, 00:04
|
|
|
Dzięki wielkie za rady Aga |
_________________ hxxp://www.myticker.eu/ticker/] |
|
|
|
|
kofi
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-12-08, 09:26
|
|
|
rosa napisał/a: | kupiłam S tą książkę co polecałaś (autorki Harrego P) |
OFFfffffff sorry: jaka to książka?
Poleć publicznie euridice
A żeby nie taki straszny off - cudna ta Twoja alu patra. Ja chyba przesadziłam z głębokością tłuszczu, w którym smażyłam. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-12-08, 10:15
|
|
|
Robiłam kiedyś pieczone m in z soczewicą, bardzo mi smakowało. Plasterki smarowałam przed pieczeniem olejem (pędzelkiem), nie wysychały podczas pieczenia. |
|
|
|
|
|