Placki brokułowo-cebulowe (bhajias) |
Autor |
Wiadomość |
ag
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-22, 23:28 Placki brokułowo-cebulowe (bhajias)
|
|
|
Składniki:
mąka z cieciorki/grochowa - ok. 1,5 filiżanki
szczypta chilli w proszku
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki asafoetidy
1/2 łyżeczki kminku
sól do smaku
2-3 cebule
1 brokuł
olej do smażenia
Wymieszać mąkę z przyprawami, proszkiem do pieczenia. Dodać tyle zimnej wody, żeby powstało gęste ciasto, wymieszać. Dodać pokrojoną w krążki cebulę i zblanszowany brokuł (najczęściej gotuję na parze), pokrojony na cząstki. Wszystko wymieszać, smażyć na złoty kolor. Odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
Zmodyfikowany przepis, na bazie "onion bhajias" z The complete book of Indian cooking |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-23, 09:04
|
|
|
Fajny przepis, właśnie się zastanawiałam co by tu zrobić z mąki z ciecierzycy |
|
|
|
|
kasienka
Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2011-01-23, 11:39
|
|
|
Ag, dzieki za te przepisy. Jak tylko wyzdrowieję to się za nie biorę |
|
|
|
|
ag
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-01-23, 12:40
|
|
|
W oryginalnym przepisie są smażone na głębokim tłuszczu - takie malutkie, ja robię większe i smażę na patelni jak zwykłe placki ziemniaczane. Aha - robię do nich zwykle jakiś sos pomidorowy - przyprawy podsmazone na oleju (kminek, cynamon w laskach, garam masala, czosnek, imbir) z przecierem pomidorowym. |
|
|
|
|
|