wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy Paulina Holtz przenosi rośliny na wyższy poziom?
Autor Wiadomość
Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-04-27, 14:01   

Zależy z jaką intencją zjadamy rośliny - jeśli w świadomy sposób, dziękując im za to to ponoć odradzają się jako ludzie.

Malati 

Pomogła: 71 razy
Wysłany: 2008-04-27, 20:17   

Cytat:
Zależy z jaką intencją zjadamy rośliny - jeśli w świadomy sposób, dziękując im za to to ponoć odradzają się jako ludzie.

Pierwszy raz spotykam się z taka teorią,to wywodzi się z jakies filozofii,religii? Kolejnym etapem w kole samsary-czyli narodzin i smierci jest ciało zwierzęce a następnie ludzkie.Czy sa od tego wyjątki to nie wiem ale nie wykluczam że tak ;-)

Karolina 

Wysłany: 2008-04-28, 10:17   

Czarna już nie pamiętam gdzie o tym czytałam, ale to było albo z jakiejś religii hinduskiej albo z buddyzmu.

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-28, 10:32   

Cytat:
Pierwszy raz spotykam się z taka teorią,to wywodzi się z jakies filozofii,religii? Kolejnym etapem w kole samsary-czyli narodzin i smierci jest ciało zwierzęce a następnie ludzkie.

ja spotkałam sie z tym kilkakrotnie w tym sama miałam w pamięci poprzednich wcieleń (prawdopodobnie nauczałam takiego postrzegania)

wiem że w dzisiejszych czasach jeden z lamów mówi o tym głośno, niestety z moja pamięcią do imion nie pamiętam który (choć bym palcem wskazała na niego :D ), on jednak naucza o tym cylku a nie o modlitwie. motyw modlitwy jest z religii hinduskich, ale i przez niektórych buddystów został zaanektowany :)

a energetycznie: jeśli jemy, cokolwiek, ale w świadomości, dziękując stworzeniu/roślinie za jej żywot i śmierć dzięki któremu my możemy przetrwać, jeśli nie mamy w związku z tym wyrzutów sumienia ale i nie traktujemy istoty żywej jako przedmiotu czy czegoś co nam sie należy, to modlitwa niejako uświęca nasze pożywienie a temu stworzeniu ułatwia dalsza jego drogę :)

Malati 

Wysłany: 2008-04-28, 12:31   

Pożywienie uświęcone to pożywienie ofiarowane Bogu tylko w taki sposób można wpłynąc na losy duszy będącej w ciele konkretnej rośliny a nie jest tez pewne że samo poświęcenie umozliwia awans od razu do ciała ludzkiego.Zgodnie z tym co mówia wedy są to wyjątkowe sytuacje,np jakaś klatwa która może byc w ten sposób zdjęta itp. Możliwośc zmiany przeznaczenia danej duszy i przejścia z ciala roślinnego prosto do ludzkiego myślę że mają wyjątkowe ,czyste dusze my postronni ludzie tego nie potrafimy.W Bhagawad Gitcie jest powiedziane że spozywając jedzenie nieofiarowane Bogu spozywamy grzech czyli rozszerzając to jedząc zwierzeta oraz nieofiarowane roślinny odbierzesz reakcje karmiczne.Jeśli chodzi o nauki jakiś tam lamów jak dla mnie watpliwe zródło w tych czasach nauczających jest wielu i wielu z nich to po porstu oszuści ofiarujący ludziom prosta droge do osiągnięcia celu tak naprawde wymagającego ogromnej wiedzy praktyki i wyrzeczenia.Reinkarnacjia jest procesem ,nie mozna tak po prosty przeskoczyc z jednego gatunku w drugi tylko dlatego że ktos pomyslał sobie "doceniam to że poświęciłaś sie i mogę cie zjeśc "Nie chće tutaj wchodzić w jakies wielkie rozmowy religijno filozoficzne bo to nie miejsce na takie dysputy zreszta jak dla mnie sa one mało owocne ;-) Po prostu przekazuję wiedze która jest autorytatywna,wszelkie spekulacje są ogólnie rzecz biorąc szkodliwie i wprowadzają tylko zamęt ;-)

Karolina 

Wysłany: 2008-04-28, 14:31   

Czarna a może rośliny, które zjadamy były w poprzednim wcieleniu ludżmi?

Malati 

Wysłany: 2008-04-28, 15:05   

W kole narodzin i smierci najnizszymi gatunkami są ryby nastepnie rośliny zwierzeta i na końcu ciało ludzkie.Dusze przechodza przez poszczególne szczeble w zależności od swoich czynów i "pragnień" i "upodobań" Dusza która upada w niższe formy życia rozpoczyna swój proces od etapu ryby wznosząc się kolejno do ciała ludzkiego.Przeskakiwanie kolejnych etapów jest chyba naprawde czymś wyjątkowym i myslę że jedynie ingerencja Boga może powodować taką sytuację.Każda dusza w którymś ze swoich zyc miała ludzkie ciało więc jak najbardziej dusza która teraz ma ciało rośliny kiedys miała ludzkie.Koło samsary kręci się nieustannie,więc mieliśmy i bedziemy mieli wiele ciał,chociaż oczywiście ideałem już więcej nie rodzić sie i nie umierać ;-)

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-28, 16:53   

są wiary uważające że możemy sie odrodzić jako zwierzęta czy rośliny a nawet jako kamienie, jeśli tylko nie mamy właściwego szacunku dla życia.

Malati 

Wysłany: 2008-04-28, 17:38   

pao napisał/a:
]są wiary uważające że możemy sie odrodzić jako zwierzęta czy rośliny a nawet jako kamienie, jeśli tylko nie mamy właściwego szacunku dla życia.

o tym własnie mówi reinkarnacja,która mozna zrozumieć i wytłumaczyc w sposób logiczny nie ma to nic wspólnego z wiarą ;-) Szacunek dla zycia czy raczej jego brak nie jest jedynym czynnikiem warunkującym nasze kolejne wcielenia

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-28, 17:41   

to o czym piszesz to tylko jedno z wielu sposobów pojmowania reinkarnacji.

Malati 

Wysłany: 2008-04-28, 20:31   

a jakie sa inne sposoby pojmowania reinkarnacji? Jestem ciekawa ,chętnie poznam inne stanowiska

adriane 

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2008-04-28, 21:44   

Ja np. jestem po kursie, gdzie uczono nas, że człowiek odradza sie tylko jako człowiek i nigdy nie był, ani nie będzie zwierzęciem czy rośliną... I ja tak właśnie pojmuję reinkarnację. Że człowiek tylko w ciele ludzkim odpracowuje za swoje poprzednie wystepki, te z innych wcieleń ludzkich.

Malati 

Wysłany: 2008-04-28, 21:54   

adriane napisał/a:
Ja np. jestem po kursie, gdzie uczono nas, że człowiek odradza sie tylko jako człowiek i nigdy nie był, ani nie będzie zwierzęciem czy rośliną... I ja tak właśnie pojmuję reinkarnację. Że człowiek tylko w ciele ludzkim odpracowuje za swoje poprzednie wystepki, te z innych wcieleń ludzkich.

człowiek to określenia dla ciała nie dla duszy :-) jeżeli jest tak jak twierdza prowadzący ten kurs to czy inne ciała poza ludzkimi nie posiadają duszy?

Dusza transmigruje z jednego ciała w drugie w zależności od swoich pragnień i działań.Jeżeli pragniemy np jeść mięso dostaniemy taką okazje w następnym zyciu poprzez np dostanie ciała tygrysa-w takim wielkim uproszczeniu ;-)

Prawda jest natomiast że tylko w ciele człowieka dusza napędza sobie karmę.Dusza w ciele zwierzęcym czy roślinnym tylko odbiera reakcje karmiczne nie stwarzając sobie nowych w ciele ludzkim zarówno odbiera się karme jak i się tworzy nową.

adriane 

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2008-04-28, 22:44   

Cytat:
człowiek to określenia dla ciała nie dla duszy

Napisałam w uproszczeniu, myślałam, że wiadomo, że mówimy duszy.

czarna96 napisał/a:
czy inne ciała poza ludzkimi nie posiadają duszy?

Psy idą do psiego raju, jak były grzeczne ;) A tak serio, to mogą mieć duszę, czemu nie.

Cytat:
Dusza transmigruje z jednego ciała w drugie w zależności od swoich pragnień i działań.Jeżeli pragniemy np jeść mięso dostaniemy taką okazje w następnym zyciu poprzez np dostanie ciała tygrysa-w takim wielkim uproszczeniu ;-)

Prawda jest natomiast że tylko w ciele człowieka dusza napędza sobie karmę.Dusza w ciele zwierzęcym czy roślinnym tylko odbiera reakcje karmiczne nie stwarzając sobie nowych w ciele ludzkim zarówno odbiera się karme jak i się tworzy nową.

Nie napisałaś, że Ty w to wierzysz jako wyznawca Kriszny (tak?), ale to nie jest prawda uniwersalna ;)

bodi 
lucky lucky me :)

Pomogła: 91 razy
Wysłany: 2008-04-29, 07:34   

czarna96 napisał/a:
Po prostu przekazuję wiedze która jest autorytatywna,wszelkie spekulacje są ogólnie rzecz biorąc szkodliwie i wprowadzają tylko zamęt ;-)

;)

Malati 

Wysłany: 2008-04-29, 08:56   

Cytat:
Cytat:

Nie napisałaś, że Ty w to wierzysz jako wyznawca Kriszny (tak?), ale to nie jest prawda uniwersalna ;)

Wiara nie ma tutaj nic do rzeczy.Reinkarnacja ma miejsce niezależnie od tego jakiego jesteś wyznania,każdy musi umrzeć i zmienic ciało a to jaka religię wyznaje jest tutaj nie istotne
Ponadto to jest prawda uniwersalna ;-) Wiedza która zdobywamy zarówno ta materialna jaki i duchowa powinna pochodzic od autorytetów.A największym autorytetem jest Bóg,na szczęście nie pozostawił on nas samych sobie tylko dał nam wiedze -kwestia tylko czy ją przyjmiemy czy nie.
W obecnych czasach jest tyle teorii na rózne tematy co i ludzi,każdy może wymyslec własną.wielu czerpie jakby informacje ze zródło i modyfikuje je oraz interpretuje na swój własny sposób,to są zwykli oszuści,a kto chce byc oszukany ten spotka oszusta ;-)

Reinkarnacjia jest "pojęciem " wywodzącym sie z kultury wedyjskiej,i to czego cię
uczono cie adrian na jej temat na tym kursie nie ma nic wspólnego z pierwotną "wersją"
Tak apropo mam nadzieję że nie zapłaciłaś za dużo za ten kurs? ;-)

adriane napisał/a:
Psy idą do psiego raju, jak były grzeczne ;) A tak serio, to mogą mieć duszę, czemu nie.

To skoro moga miec dusze to po pierwsze skąd ona sie wzieła i co sie z nią dzieje kiedy opuszcza psie ciało?

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-29, 09:04   

czarna, ale i to o czym Ty piszesz jest kolejną interpretacją interpretacji :) zatem skoro o wiedzy piszesz to jest jej więcej niż tylko jedno interpretowanie a i źródeł jest więcej.

Malati 

Wysłany: 2008-04-29, 09:11   

pao napisał/a:
czarna, ale i to o czym Ty piszesz jest kolejną interpretacją interpretacji :)

ale o jakiej interpretacji,interpretacji ty piszesz? Pojecie i istosta reinkarnacji jest proste jak budowa cepa za przeproszeniem,nie ma tutaj co interpretować.Ludzie po prostu wymyślaja własne teorie,tylko po co.Reinkarnacja w wielkim skróciwe to zmiana ciała, i dostanie drugiego w zależności od swoich uczynków i pragnień,i te kolejne ciało może byc ludzkie zwierzece ,roslnnie czy rybie i ot cała filizofia ;-)

pao napisał/a:
zatem skoro o wiedzy piszesz to jest jej więcej niż tylko jedno interpretowanie a i źródeł jest więcej.

Jak już pisałam wcześniej żródeł i interpretacji może być tyle ile ludzi na tym swiecie ;-) jeżeli ktos che wierzyć na slepo każdej wymyslonej teorii to jego sprawa.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2008-04-29, 09:13   

czarna96 napisał/a:
Pojecie i istosta reinkarnacji jest proste jak budowa cepa za przeproszeniem,nie ma tutaj co interpretować.Ludzie po prostu wymyślaja własne teorie,tylko po co.Reinkarnacja w wielkim skróciwe to zmiana ciała, i dostanie drugiego w zależności od swoich uczynków i pragnień,i te kolejne ciało może byc ludzkie zwierzece ,roslnnie czy rybie i ot cała filizofia ;-)
czarna96 napisał/a:
Jak już pisałam wcześniej żródeł i interpretacji może być tyle ile ludzi na tym swiecie ;-) jeżeli ktos che wierzyć na slepo każdej wymyslonej teorii to jego sprawa.

a Ty skąd to wszystko wiesz? pamiętasz swoje poprzednie wcielenia dokładnie?

Malati 

Wysłany: 2008-04-29, 09:15   

Lily napisał/a:
a Ty skąd to wszystko wiesz? pamiętasz swoje poprzednie wcielenia dokładnie?

Nie musze ich pamietać Lily,zresztą ich pamietanie do niczego nie jest mi potrzebne ;-) Pisałam wcześniej skąd pochodzi wiedza i kto jest jej "autorem"

pao
[Usunięty]

Wysłany: 2008-04-29, 09:39   

cóż, ja moje pamiętam, a przynajmniej tę część która za mną jeszcze sie ciągnie ;)

dla mnie to nie teoria, to praktyka i to dość świadoma :)

Malati 

Wysłany: 2008-04-29, 09:41   

Nie rozumiem Pao twojego stanowisko ,uważasz że dusza nie może odrodzić sie w ciele rośliny czy zwierzęcie? Nie wiem co chcesz mi przekazać, ;-)

[ Dodano: 2008-04-29, 10:43 ]
pao napisał/a:
cóż, ja moje pamiętam, a przynajmniej tę część która za mną jeszcze sie ciągnie ;)

dla mnie to nie teoria, to praktyka i to dość świadoma

To że twierdzisz że pamiętasz swoje poprzednie wcielenia jak dla mnie nie oznacza ze jestes autorytetem w tej dziedzinie ;-)

frjals 
ískalt tófa

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2008-04-29, 10:01   

czarna96 napisał/a:
Ponadto to jest prawda uniwersalna Wiedza która zdobywamy zarówno ta materialna jaki i duchowa powinna pochodzic od autorytetów.A największym autorytetem jest Bóg,na szczęście nie pozostawił on nas samych sobie tylko dał nam wiedze -kwestia tylko czy ją przyjmiemy czy nie.

ależ chrześcijanie też tak twierdzą, i muzułmanie, i przedstawiciele każdej innej religii... a ich poglądy na reinkarnację się nieco różnią chyba... :shock:
Zadziwiająca pewnośc siebie, czarna96, zazdroszczę :-> . Mi niestety, kiedy słyszę o prawdach uniwersalnych zapala się ostrzegawcze światełko... :roll:

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2008-04-29, 10:03   

frjals napisał/a:
Mi niestety, kiedy słyszę o prawdach uniwersalnych zapala się ostrzegawcze światełko... :roll:
mi też. Nie wiem, czemu niby Jezus ma monopol na prawdę, albo Budda albo ktoś inny. Nie wierzę też w przekazywanie prawdy prze Boga, bo to o czym piszą święte księgi to wg mnie tylko ludzka interpretacja prawdy bądź "prawdy". Skażona przez ego. Do mnie osobiście Bóg nie przemówił, a przynajmniej nie słowami.

Malati 

Wysłany: 2008-04-29, 10:11   

Też kiedys miałam takie wątpliwości jak wy dziewczyny,teraz ich nie mam. ;-) ale rozumiem wasze wątpliwości i to ze jesteście ostrożne.

Odpowiedz do tematu