|
gdyby Bóg przybył na Ziemie |
| Autor |
Wiadomość |
zina

Pomogła: 93 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6308
|
Wysłany: 2008-05-13, 08:55
|
|
|
W Londynie nikogo by nie zdziwil, ot nastepny nawiedzony gostek...
Ludzie przechodziliby kolo niego obojetnie wymachujac reklamowkami z zakupami, moze ktos by sie usmiechnal pod nosem i tyle.
Widzialam tu juz nie jednego takiego co wznoszac wzrok ku niebu glosi "prawdy absolutne" owladnientej konsupcjonizmem ludzkosci.
Mysle, ze we wspolczesnych czasach Chrystus moglby byc magikiem i iluzjonista w jednym i calkiem niezle zarabiac jesli tylko mialby na to ochote albo...skonczylby skopany przez bande dzieciarni z blokowiska, nagrany na komorke i puszczany w YouTube jako dowod jacy to jestesmy "cool"... |
|
|
|
 |
Malati
Pomogła: 71 razy Dołączyła: 10 Cze 2007 Posty: 3924
|
Wysłany: 2008-05-13, 09:03
|
|
|
| Jak dla mnie dziwny temat do dyskusji Do czego ma prowadzić zastanawianie się co by było gdyby Bóg pojawił się na ziemi?Aisha nie wiesz w jakim celu On się pojawia ,kiedy i co wówczas robi? |
|
|
|
 |
bodi
lucky lucky me :)

Pomogła: 91 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 4234 Skąd: UK
|
Wysłany: 2008-05-13, 09:04
|
|
|
aisha, byłoby dokładnie tak jak w czasach historycznego Jezusa/Mahometa/Buddy etc. każdy z nich miał garstkę zwolenników, trochę wrogów, zaś większości ludzi nic nie obchodził.
W samej Rosji żyje obecnie trzech Jezusów
hxxp://przekroj.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=3535&Itemid=61&limit=1&limitstart=0 |
|
 |
bojster

Pomógł: 66 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2848 Skąd: Neverwhere
|
Wysłany: 2008-05-13, 09:23
|
|
|
Przecież od groma jest takich oszołomów, mają każdy po garstce swoich zwolenników.
Ale gdyby zaczął czynić cuda, a nie tylko mówić, na pewno wygrałby z nimi marketingowo, może nawet powtórzyłby sukces poprzedników (jeśli nie Jezusa czy Mahometa, to przynajmniej Josepha Smitha i podobnych). |
|
|
|
 |
Jagula
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 3207
|
Wysłany: 2008-05-13, 09:59
|
|
|
gdzieś by go pewno przymknęli...zapewne miał by więcej szczęścia niż Chrystus bo nie ukrzyżowaliby go |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří. |
|
|
|
 |
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-05-13, 10:03
|
|
|
Aisha nie rozumiem Twojego pojmowania buddy? Przecież on nie był bóstwem, nie inkarnował się już. Cały czas na świecie inkarnują się wysokie byty, jednak one są na tyle rozwinięte, że nie musza mieć rozgłosu i koła wielbicieli wokół. Zresztą niby dlaczego wzięłaś pod uwagę tylko męskie postaci?
Przepraszam ale Twoje postrzeganie duchowości jest mi dalekie, i prawdę mówiąc troszkę infantylne. |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Jagula
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 3207
|
Wysłany: 2008-05-13, 10:38
|
|
|
| Karolina - odnoszę nieodparte wrażenie ,że Aishy chodziło o jakiekolwiek bóstwo , które teoretycznie zstąpiło by na ziemię ( na pewno nie miała na myśli Buddy jako Buddy czy Jezusa jako Jezusa ) to były przykłady żeby nawiązać dyskusję co by było gdyby taki ktoś czy ktosia się pojawił i np nakazał miłować bezwzględnie wszystkich ludzi. |
_________________ hxxp://www.alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří. |
|
|
|
 |
kamma
Magellan

Pomogła: 147 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 7442 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2008-05-13, 11:04
|
|
|
Czysto teoretycznie, bo jestem ateistką
Gdyby bóg przybył na ziemię, na pewno nie stosowałby metod znanych nam z biblii czy innej "oświeconej" książki. Żadnego chodzenia po wodzie, żadnego rozmnożenia jedzenia. No, MOŻE zamiana wody w wino, jako chwyt marketingowy
Zakładając, że bóg jest wszechwiedzący, wiedziałby, że takimi metodami nic by nie wskórał. Ergo: podjąłby się takich metod, żeby nowoczesnych ludzi do siebie przyciągnąć. Na przykład założyłby firmę, dobrze prosperującą i przyjmującą zasady fair. Albo byłby hollywoodzkim reżyserem, żeby trafić do większej ilości mas |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com] hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś" |
|
|
|
 |
biechna

Pomogła: 65 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 4587
|
Wysłany: 2008-05-13, 12:13
|
|
|
| ... |
| Ostatnio zmieniony przez biechna 2010-05-25, 20:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Martuś

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 3101 Skąd: Langfuhr
|
Wysłany: 2008-05-13, 12:23
|
|
|
| biechna napisał/a: | są ludzie, którzy wyszukują śladów bo kulcie Bogini, bardzo to pasjonujące W Polsce nie spotkałam nikogo takiego |
U mojej promotorki ktoś pisał pracę o kulcie bogini Ja chciałam pisać na podobny temat trochę (o pogańskich 'przetrwalnikach' w kulturze judeochrześcijańskiej), ale kobieta stwierdziła, że tamta praca była za mało filozoficzna i mój temat też taki jest
A na tym, co by było jakby Bóg zstąpił na ziemie to się zastanawiałam jak miałam jakieś 7 lat |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
 |
magdusia
Pomogła: 42 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 1992 Skąd: HRLM
|
Wysłany: 2008-05-13, 12:29
|
|
|
nie wiem czemu ale czuję sporą sympatię jak słyszę o kulcie bogini
( i nie mam tu bynajmniej na myśli kultu hinduistycznej Kali ). |
|
|
 |
Kitten

Pomogła: 16 razy Dołączyła: 06 Wrz 2007 Posty: 1197
|
Wysłany: 2008-05-13, 12:53
|
|
|
| magdusia napisał/a: | nie wiem czemu ale czuję sporą sympatię jak słyszę o kulcie bogini |
Ja też Nawet więcej - czytając o tym, czuję przejmujące wzruszenie i tęsknotę... Przebitki z poprzednich wcieleń, czy coś?
| biechna napisał/a: | Osoby, które mnie tu odwiedzają są zaszokowane moją biblioteczką o czasach matriarchalnych, kulcie Wielkiej Bogini, w zasadzie nie wiedzą, o co chodzi, a na myśl, że element boski mógłby mieć coś z kobiety czują np. zgorszenie, choć dla niektórych to po prostu absurd i tyle. Bóg, bóstwo od razu kojarzy się większości z facetem, choć tu, w UK, nie jest to aż tak silne, są nawet grupy "pogan", które świętują uroczystości Wielkiej Matki, są ludzie, którzy wyszukują śladów bo kulcie Bogini, bardzo to pasjonujące W Polsce nie spotkałam nikogo takiego Jesteśmy utytłani kulturą w jakiej żyjemy. |
Szkoda, że się nie spotkałyśmy, jak jeszcze byłaś w Polszczy Ja na widok Twojej biblioteczki, najpierw trwałabym dłuższą chwilę w nabożnym zachwycie, a potem byłoby "Poooożyyycz!" Btw, mogłabyś mi polecić na pw jakieś tytuły? (najlepiej dostępne w Polsce). Bardzo mnie interesuje to zagadnienie, a nie czytałam w sumie o nim zbyt wiele Ot, "Biegnąca z Wilkami", mitologia celtycka (z takimi korzeniami, nie dziwota, że i dziś na Wyspach kult Bogini kwitnie ), trochę beletrystyki... (u Sapkowskiego się pięknie przewija ten wątek).
Ostatnio próbuję się odnaleźć, wyniesionej z domu, religii chrześcijańskiej, i skutecznie uniemożliwia mi to obowiązująca wizja męskiego Boga. Jak Najwyższa Istota może być najwyższa i doskonała, gdy zawiera tylko połowę pełni? Dlatego zamierzam w najbliższym czasie pozgłębiać zjawisko, zwane teologią feministyczną Na początek, wyszperałam taki oto hxxp://kobieta.gazeta.pl/kobieta/1,84873,4658066.html?as=1&ias=4&startsz=x]ciekawy artykuł |
_________________ hxxp://www.suwaczek.pl/] |
|
|
|
 |
Martuś

|
Wysłany: 2008-05-13, 12:56
|
|
|
| I taka mała uwaga techniczna: czy ten temat nie powinien być w (mega) off topicach? Co on ma do ogólnych rozmów o dzieciach i wege jedzeniu? |
|
|
|
 |
bojster

Pomógł: 66 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2848 Skąd: Neverwhere
|
Wysłany: 2008-05-13, 13:00
|
|
|
| Martuś napisał/a: | | I taka mała uwaga techniczna: czy ten temat nie powinien być w (mega) off topicach? Co on ma do ogólnych rozmów o dzieciach i wege jedzeniu? |
Hehe, napisałaś ten post właśnie jak przenosiłem ten wątek do off-topiców.
Niestety działu „mega off-topiki” nie posiadamy. |
|
|
|
 |
Martuś

|
Wysłany: 2008-05-13, 13:57
|
|
|
A czasem by sie przydał |
|
|
|
 |
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-05-13, 19:14
|
|
|
| W pewien sposób Bóg przychodzi, sa objawienia, zwłaszcza w biedniejszych częściach świata. Czytam teraz rozmowy z Vicka, jedną z widzących z Medziugorje. Maryja ukazuje się jej każdego dnia od wielu lat. Z wielką nostalgią wspominam samo Medziugorje, wywarło na mnie wielkie wrażenie. Góra Kriżewac, gdzie wierni wchodzą boso po kamieniach, by wyprosić łaski, Podbrdo, a także miejsce, gdzie mieszkają wyrzuceni z domów alkoholicy, narkomani - nigdzie nie pamiętam takiego spokoju, jak w tych miejscach. Jest się tak daleko od świata, jego materializmu, można dotykać i odkrywać to, co jest najważniejsze w życiu - Boga i miłość. |
|
|
|
 |
|
|