wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
niskorosłość
Autor Wiadomość
Wicia 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2008-02-19, 20:21   

No to mnie zdołowaliście. W "konkursie" na najmniejsze dziecko chyba przoduje moja Karolinka. Właśnie skończyła trzy latka ma 90 cm i 12 kilo (rozmiar buta 22 - prawie nie kupuję jej nowych :-/ ). Idzie po trzecim centylu i wydawało mi się, że dopóki jest w siatce to nie ma problemu. Syn mojej znajomej w wieku 4 lat miał wagę 10 kg (dziecko niewegetariańskie) i był poza siatkami. Robili mu badania na wyrzut hormonu i okazało się, że jest problem. Na zastosowanie leczenia czekali dwa lata! Takie leczenie hormonalne trwa kilka lat. Nie można zwlekać w nieskończoność, u dziewczynek czas na podawanie hormonu jest do pierwszej miesiączki. W obecnym czasie to często do około 9/10 roku życia. Biorąc pod uwagę problem z naszą służbą zdrowia szczególnie nie warto bagatelizować problemu.

Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Wysłany: 2008-02-19, 21:23   

My jesteśmy po kolejnym pobycie szpitalnym, wyniki za jakiś czas.
Czeka nas konsultacja u specjalisty chorób genetycznych i prócz innych badań kariotyp.

Cytrynka 

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2008-02-19, 21:47   

Mirka napisał/a:
adriane napisał/a:
więc nadal nie bardzo kapuje co to badanie mówi.

Chodzi nie o wielkość nadgarstka, a o stopień zmineralizowania kości w poszczególnych fazach rośnięcia.
W sumie na korekty wzrostu jest bardzo mało czasu.

Ja jestem mała. Mam 150 cm wzrostu. Jak miałam chyba z 10 czy 11 lat miałam rtg nadgarstka. Lekarka powiedziała, że ro czy dziecko ma szansę urosnąć, zależy od tego, czy jakieś kosteczki będą zrośnięte czy nie. U mnie było za późno. Dodam, że jestem wcześniakiem, jak się urodziłam mierzyłam 42 cm wzrostu i ważyłam 1600. Moja Julcia waży kolo 14 kilo, może 14.5.
Jest bardzo szczupła, ale wiele osób mówi, że wysoka. Moje dzieci prawie zawsze były dość nisko w siatce centylowej. Aha, mój mąż ma 188 cm wzrostu. Powiem jedno, omijały mnie ciekawe prace, bo jestem za niska, przez długi czas nie mogłam kupić ubrań, bo jestem za niska, dzieci nazywały mnie kurduplem. Kiepsko jest być niskim :-?
Dałyście mi do myślenia teraz. Może moje dzieci są za drobne?

magdusia 

Pomogła: 42 razy
Wysłany: 2008-02-20, 11:07   

Wicia napisał/a:
skończyła trzy latka ma 90 cm i 12 kilo

fajnie że się odezwałaś w tym temacie :-) ciekawa byłam co u Was.
Wiesz z tego co pamiętam to Nadia też miała 90cm na trzy lata,albo nawet 88,nie pamiętam dokładnie.

hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2008-02-20, 11:15   

Cytrynka napisał/a:
Jak miałam chyba z 10 czy 11 lat miałam rtg nadgarstka. Lekarka powiedziała, że ro czy dziecko ma szansę urosnąć, zależy od tego, czy jakieś kosteczki będą zrośnięte czy nie.
zdaje mi się, że te kości nadgarstka kostnieją całkowicie w wieku 12 lat...

Wicia 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2008-02-20, 13:54   

Magdusia faktycznie nie zaglądam ostatnio często na forum, ale ten temat mnie mocno martwi. Syn znajomych, którego opisywałam miał obok niskiego wzrostu małe adhd, ponoc moze miec to zwiazek...

magdusia 

Wysłany: 2008-02-20, 17:41   

Wicia napisał/a:
miał obok niskiego wzrostu małe adhd

ale to nie jest regułą,Nadia nie ma symptomów ADHD.
Teraz spojrzałam na siatki i Nadia jest między 10 a 25 centylem a przecież długo była po za siatką.Ja to wiążę z zastosowaniem u Nadii terapii wg dr.Jonasza.

"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein

Kasia B. 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2008-02-21, 09:15   

magdusia na czym polega ta kuracja o której piszesz?
neo a w jakim wieku jest Maciuś?

magdusia 

Wysłany: 2008-02-21, 12:19   

Kasia B., podaję linka,my chodzimy do Danmedu już jakieś pół roku.
hxxp://www.danmed.pl/?id=32
Pisałam też o tym w tym dziale temat Leczenie metodą dr Josefa Jonasza

chceurosnac.pl 

Wysłany: 2008-02-22, 11:51   

Wicia napisał/a:
Magdusia faktycznie nie zaglądam ostatnio często na forum, ale ten temat mnie mocno martwi. Syn znajomych, którego opisywałam miał obok niskiego wzrostu małe adhd, ponoc moze miec to zwiazek...

magdusia napisał/a:
ale to nie jest regułą,Nadia nie ma symptomów ADHD.

Zgadzam się z magdusia ADHD nie występuje obok niskiego wzrostu jako zależny czynnik. Nie należy ich łączyć.

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2008-02-22, 11:55   

Dzisiaj jestem monotematyczna - a co z glutenem? Czy nietolerancja jest częstą przyczyną niskorosłości?

Lily 

Wysłany: 2008-02-22, 14:32   

puszczyk napisał/a:
Czy nietolerancja jest częstą przyczyną niskorosłości?
a może tak być? ja przez jakiś czas byłam jako dziecko na diecie bezglutenowej i wyrosłam na 166...

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2008-02-22, 14:50   

Lily, dzisiaj wertuję strony na ten temat i wyczytałam, że alergia na gluten i celiakia to dwie różne sprawy. Nie wiadomo co było u Ciebie.
Celiakia ma pewnie ma wpływ na niskorosłość, bo wtedy są zaburzenia wchłaniania.

Lily 

Wysłany: 2008-02-22, 15:04   

Cytat:
Celiakia (nazywana także nietolerancją glutenu, glutenozależną chorobą trzewną lub biegunką celiakalną) to stan, w którym występuje chroniczna reakcja na określone białka powszechnie nazywane glutenami, występującymi w ziarnie niektórych zbóż. Objawia się poprzez zanik kosmków jelita cienkiego i w rezultacie powoduje złe wchłanianie składników odżywczych.

Nietolerancja glutenu jest w dużym stopniu przekazywana genetycznie. U ok. 5-10% osób będących krewnymi pierwszego stopnia (rodzice, dzieci i rodzeństwo) cierpiących na celiakię, z dużym prawdopodobieństwem wystąpić może nietolerancja glutenu. Choroba dotyczy obydwu płci i może się pojawić w każdym wieku, od okresu niemowlęcego, (gdy wprowadza się do pokarmu produkty zbożowe) do dowolnego okresu życia (nawet, jeśli wcześniej spożywanie produktów zbożowych nie wywoływało alergii). Choroba ujawnia się po spełnieniu dwóch warunków: występuje genetyczna predyspozycja (dwa charakterystyczna markery genetyczne, zwane HLA, występują u 90% chorych na celiakię w USA) oraz działanie czynnika początkującego reakcję alergiczną. Mogą to być czynniki np. środowiskowe (np. spożywanie dużej ilości produktów wytwarzanych z pszenicy), sytuacyjne (duży stres emocjonalny), fizyczne (ciąża, zabieg chirurgiczny) czy chorobowe (infekcja wirusowa).

Kiedyś uważano, że to choroba okresu dziecięcego, z której wyrasta się z wiekiem. Ostatnie badania wykazują jednak, że objawy uczulenia na gluten zanikają w późnym dzieciństwie czy wieku dojrzewania, stwarzając pozory wyleczenia. Niestety, również w tym czasie kosmki jelita cienkiego osób chorych ulegają uszkodzeniu i dopiero po latach okazuje się, że nie przyswajali ważnych składników odżywczych.

Cytat:
Uczulenie na pszenicę

Pszenica zawiera wiele różnych białek. Tak jak inne białka, mogą one wywoływać reakcje alergiczną. Jednakże, uczulenie na pszenicę to bardzo rzadka przypadłość.

Cytat:
U dzieci z celiakią rozpoznaną w wieku powyżej 4 roku życia włączenie diety bezglutenowej powoduje zmienną poprawę parametrów wzrastania, ale po 4 latach obserwacji 46,6% dzieci nadal nie odrabia wszystkich niedoborów spowodowanych wcześniejszą chorobą.
Włączenie diety bezglutenowej u dziecka z celiakią powoduje zwykle szybki przyrost masy ciała. Ważnym pytaniem zadawanym w takiej sytuacji jest jednak problem, czy oprócz przyrostu masy dziecko ma szanse na całkowite wyrównanie niedoborów wzrostu spowodowanych zbyt późno rozpoznanym zespołem złego wchłaniania. W cytowanym badaniu przez 4 lata obserwowano 50 dzieci z późno rozpoznaną celiakią. Wykazano, że u dzieci z celiakią rozpoznaną w wieku powyżej 4 roku życia włączenie diety bezglutenowej powoduje znamienną poprawę parametrów wzrastania, ale po 4 latach obserwacji 46,6% dzieci nadal nie odrabia wszystkich niedoborów spowodowanych wcześniejszą chorobą.

Mirka

Wysłany: 2008-02-22, 17:37   

puszczyk napisał/a:
Celiakia ma pewnie ma wpływ na niskorosłość, bo wtedy są zaburzenia wchłaniania.

Nie tylko. Wsród chorób z nietolerancji glutenu są zaburzenia hormonalne w tym
niedobór hormonu wzrostu – dzieci nie rosną.
Pisałam o tym w poście z 18 lutego w temacie AZS.

Agnieszka 

Wysłany: 2008-04-02, 22:49   

test z kolo... nie połechtał hormonów wzrostu
kolejne badania przed nami (jednymi się b martwię) echhh sporo przed nami.

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2008-04-02, 23:14   

Agnieszka, cały czas myślę o Was ciepło, na pewno wszystko będzie dobrze, zobaczysz :) sama wiem, że czasem ta dobra wizja znika z horyzontu, ale musi tak być, nie ma innej opcji :)

Agnieszka 

Wysłany: 2008-04-02, 23:26   

Czasem dostać info zwrotne i unieść jest trudno. Liczę, że wszystko będzie oki;
choć chwile słabości też miewam

magdusia 

Wysłany: 2008-04-05, 09:33   

neo suuuper :-D

Agnieszka 

Wysłany: 2008-04-05, 10:16   

super wiadomość Neo :-D

My czekamy na wyniki badań genetycznych i jeszcze badanie, które mnie niepokoi przed nami.
Jestem zwolennikiem homeopatii jednak czasem na klasycznej medycynie też trzeba się oprzeć. Poczekam na wyniki badań i zrobię kolejne zalecone

Agnieszka 

Wysłany: 2008-05-20, 07:47   

Mamy już wynik kariotypu - jest ok :-D . Jednak kolejne badania przed nami.

adriane 

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2008-05-20, 08:14   

No to świetnie, że kariotyp jest dobry. Ciesze się :)

Malati 

Pomogła: 71 razy
Wysłany: 2008-05-20, 10:19   

Super że wyniki są pozytywne Trzymam kciuki by dalej też tak było :-)

magdusia 

Wysłany: 2008-05-20, 10:47   

Agnieszka, a co będzie jak wszystkie wyniki będą ok a problem nadal pozostanie?
ja się nad tym zastanawiałam gdy z wszystkie badania zrobione-u wszelakich specjalistów-z medycznego punktu widzenia wszystko w porządku,a dziecko nadal nie mieściło się w siatce.
Przepraszam za to gdybanie ;-) ,oczywiście cieszę się z Tobą :-D

Agnieszka 

Wysłany: 2008-05-20, 11:30   

Magdusia rozumiem pytanie i jak najbardziej jest na miejscu.

Ada ma problemy z nie wytwarzaniem hormonu wzrostu, łechtanie lekiem w badaniu też nie przyniosło efektu. Dotychczasowe badania nie dają jeszcze pełnej diagnozy (nie wszystko jeszcze zrobione). W naszym przypadku może być tak, że to przejściowe i wzrost pójdzie ale też możemy być skierowane do komisji decydującej o podaniu hormonu wzrostu (wariant leczenia w ramach NFZ).
Na razie cieszę się, że kariotyp ok bo dotychczasowi specjaliści oceniali budowę Ady (rozstaw brodawek sutkowych, wygląd paluszków, filigranowość itp) na rokującą i zasiali we mnie niepokój. Cd dalszy diagnostyki szpitalnej przed nami (w czerwcu).
Póki co stresuje mnie sam pobyt i kolejne zakładanie welfronu. Na oddziale i terenie szpitala jesteśmy rozpoznawalne (dieta) a personel/lekarze są ok. Cały czas liczę na to, że wszystko będzie ok, że w wakacje nastąpi gwałtowny skok wzrostowy (obecnie Ada - od września do 1 klasy ma 107 cm wzrostu)

Odpowiedz do tematu