wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
bez butli?
Autor Wiadomość
Sun 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2008-05-31, 09:12   bez butli?

Pewnie czytałyście o szkodliwych butelkach. Moje dziecko pije z Tommee Tippee i za nic nie chce innej butli :-? Ma prawie 9 miesięcy i jest tylko na mleku.
Zastanawiam się czy można, po wprowadzeniu np kaszy jaglanej dawać jej ją na mleku? Ile razy i do kiedy dziecko musi pić mleko modyfikowane (zakładając, że je inne posiłki)?
Nasza pediatra twierdzi, że do 2 lat...

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-05-31, 09:31   

Sun napisał/a:
Ile razy i do kiedy dziecko musi pić mleko modyfikowane

wogóle nie musi. Rozumiem, że karmisz mieszanką? Lepiej wypróbuj mleczka roślinne, zwłaszcza, że jest alergikiem. Najpier możesz wyprobować mleczko ryżowe.
Jeśli boisz się poliwęglanowych to przerzuc się na szklane.

Sun 

Wysłany: 2008-06-01, 09:24   

Karolina, ale napisałam, że ona nie chce innej butli. Dlatego jedynym wyjściem jest rezygnacja z butli w ogóle. Narazie nie, bo przecież nie podam jej 240 ml łyżeczką ;)
Przyszłościowo raczej.
Próbowałam kiedyś dawać jej mleko ryzowe (sama robiłam) i migdałowe. Pluła... spróbuję jeszcze jak już zacznę rozszerzać dietę.
Na samym mleku roslinnym bym się nie odważyla...
Są takie dzieci?

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2008-06-01, 13:29   

Sun, jeśli ona nic nie je oprócz mleka to oczywiście samo mleko ryżowe nie wystarczy. A właściwie dlaczego nie karmisz piersią?

a.nia

Wysłany: 2008-06-01, 15:18   

Sun, moje oczy mocno sie rozszerzyly jak przeczytalam Twoj post.

ma 9 miesiecy i jada tylko mleko? W jakim celu? Przeciez warzywa, owoce i zboza sa o wiele wartosciowsze niz mleko modyfikowane. Ma jakis problem z alergia?

a dlaczego nie podasz 240 ml lyzeczka? Wystarczy tylko to zagescic i nie widze problemu. Moj 6 miesieczy synek zjada wlasnie tyle puree warzywnego na obiad. Lyzeczka :)

co do mleka modyfikowanego, ja podaje sojowe jako uzupelnienie karmienia piersia. Dwa razy dziennie, rano i wieczorem po ok. 240 ml, wieczorem zageszczone kaszka. Mysle, ze jeszcze dlugo bede tak robic. Ewentualnie zmienie mleko sojowe na jakies inne roslinne, ale do kilku lat na pewno bedzie jadal chociaz raz dziennie mleko roslinne.

[ Dodano: 2008-06-01, 16:31 ]
Sun, przeczytalam Twoje inne posty i przepraszam za poprzedni - juz rozumiem, ze masz duzy problem.

co do alergii, naturopatka mowila mi ostatnio o bardzo skutecznym i w 100% skutecznym sposobie jej leczenia. Byc moze dlugo to trwa, ale na pewno warto. Wklejam link do tej metody (jezeli nie rozumiesz zadnego z jezykow na tej stronie, to postaram sie potlumaczyc).
hxxp://www.naeteurope.com/composite-136.htm

Co do leczenia candidy, to rozsadnym lekarzem wydaje sie byc dr. Janus. Znasz?
Jest jeszce metoda mieszanki oczyszczajacej Sloneckiego (aloes i olej + cytryna lub citrosept). Na hxxp://www.bioslone.pl/ jest tez forum i tam sporo info o candidzie u dzieci.

Twoje dziecie zarazilo sie przy porodzie?

Pozdrawiam cieplo i zycze wytrwalosci.

jeszcze raz edit.
Janusa i Bioslone chyba jednak znasz.
Poczytaj moze jeszcze o tej metodzie NAET, naturopatka ktora mi o niej mowila raczej wie co mowi :)

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-06-01, 17:12   

TT nie robi szklanych? Oni mają butelki wolne od jakiś tam substancji, ktoś coś o tym pisał na forum.

ajanna 

Pomogła: 75 razy
Wysłany: 2008-06-03, 15:08   

Sun nam lekarka powiedziała, że po ukończeniu 6. msc-y mleko modyfikowane jest już zbędne i że wystarczy ryżowe i migdałowe, z tym, że chłopcy mają rozszerzaną dietę od 4. msc-a. a co do wprowadzania nowego mleka polecam prostą acz skuteczną metodę - mieszanie nowego ze starym zmieniając proporcje tak, żeby dziecko powoli się przyzwyczajało do nowego smaku :-)

Lily napisał/a:
Sun, A właściwie dlaczego nie karmisz piersią?

:shock:

Sun 

Wysłany: 2008-06-03, 19:43   

Karolina napisał/a:
TT nie robi szklanych? Oni mają butelki wolne od jakiś tam substancji, ktoś coś o tym pisał na forum.

Niestety nie robią. I ich butelki mają BPA :(

a.nia, dziekuję za stronę. Poczytam :)

Odpowiedz do tematu