wegańska tarta? |
Autor |
Wiadomość |
superchick
Dołączyła: 26 Kwi 2008 Posty: 49 Skąd: okolice opola
|
Wysłany: 2008-07-08, 09:52 wegańska tarta?
|
|
|
Macie może przepis na wegańską tartę? Chodzi mi o ciasto i farsz (wytrawny), bo nie mam żadnego pomysłu. |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-07-10, 14:44
|
|
|
Ciasto -
mąka razowa + olej ( w takiej ilości jak na kruche ciasto) dolewamy do tego mleko roslinne tak aby cisto dało się zagnieść.
Radzę najpierw podpiec ciasto, dopiero nakładać farsz. W sumie wszystkie składniki powinny być wcześniej usmażone/ugotowane. Można zlać sosem mleko sojowe + roztapiający się ser wegański ( jeśli masz gdzie kupić). |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
superchick
Dołączyła: 26 Kwi 2008 Posty: 49 Skąd: okolice opola
|
Wysłany: 2008-07-10, 17:08
|
|
|
Dzięki Karolina, na pewno w najbliższym czasie spróbuję pokombinować. A masz jakiś konkretny przepis (z ilością) na uniwersalne kruche ciasto? A co do sera, to niestety, u nas takiego wynalazku w sklepie ze zdr. żyw. nie uświadczysz . Dla siebie i mamy posypię zwykłym serem, ale druga część musi być wegańska, ze względu na gości (tak, pierwszych ). |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-07-10, 18:22
|
|
|
Wiesz ja robię na wyczucie, na dużą tortownicę dałam ostatnio 3 szklanki mąki,oleju chyba szklankę - w każdym razie, tyle aby mąka była całkowicie zwilżona olejem ale ciasto nie było lejące, do tego mleko - ale tu już ci nie powiem bo lałam z kartonu - każda mąka też ma swoją chłonność - trzeba lać powoli sprawdzajac czy konsystencja jest już odpowiednia.
Posolić mąkę na początku- łyżeczkę. |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
dort
Pomogła: 56 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 2569 Skąd: okolice
|
Wysłany: 2008-07-11, 09:07
|
|
|
ja robię podobnie jak Karolina tylko mleczko daje jedynie czasami do tarty z owocami, a tak najczęściej do ciasta daje wodę - warto czasami dodać do ciasta jakieś przyprawy np. rozmaryn, bazylię, lubczyk, majeranek, cynamon itp. |
_________________ syn 02.09.2005r. i syn 09.06.2013r. |
|
|
|
|
Ania D.
Pomogła: 115 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2196
|
Wysłany: 2008-07-11, 09:10
|
|
|
Ja daję zawsze do ciasta wodę, im bardziej razowa mąka, tym ciasto powinno być luźniejsze. Daję mniej oleju, ale to jak kto lubi. Do ciasta daję troszkę gałki muszkatołowej, troszkę slodkiej i ostrej papryki, majeranku i in, do słodkich cynamon lub kardamon. |
|
|
|
|
superchick
Dołączyła: 26 Kwi 2008 Posty: 49 Skąd: okolice opola
|
Wysłany: 2008-07-11, 13:35
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi! Też chyba zrobię z wodą, bo chcę, aby tarta była wytrawna. Tylko teraz co z farszem... Dodajecie po prostu uduszone warzywa? Możecie podać jakieś przykłady farszów? Czy to się Wam potem nie rozlatuje na talerzu? Hmm a może dodać agar? |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-07-11, 14:34
|
|
|
superchick napisał/a: | chcę, aby tarta była wytrawna |
a co to znaczy ? |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
superchick
Dołączyła: 26 Kwi 2008 Posty: 49 Skąd: okolice opola
|
Wysłany: 2008-07-11, 14:47
|
|
|
Karolina napisał/a: | superchick napisał/a: | chcę, aby tarta była wytrawna |
a co to znaczy ? |
z warzywami, nie na słodko |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-07-11, 16:25
|
|
|
Ale to jest przepis na słono. Dałam ostatnio bo akurat mi zostało - naturalne, nie słodzone Moim zdaniem smaczniejsze niż z wodą. |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
superchick
Dołączyła: 26 Kwi 2008 Posty: 49 Skąd: okolice opola
|
Wysłany: 2008-07-11, 16:36
|
|
|
Karolina a jaki farsz miałaś? Nie rozlatywał Ci się przy krojeniu? |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-07-15, 17:17
|
|
|
Dlatego wcześniej podsmażam. Ostatnio była kapusta z grzybami. |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-12, 21:57
|
|
|
A jak zrobić sos do takiej tarty wegańskiej? W zwykłej są jajka i mleko/śmietana, mleko mogę dać zbożowe, a co zamiast jajek? Mąka ziemniaczana? |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-02-13, 11:28
|
|
|
gosia_w napisał/a: | A jak zrobić sos do takiej tarty wegańskiej? W zwykłej są jajka i mleko/śmietana, mleko mogę dać zbożowe, a co zamiast jajek? Mąka ziemniaczana? |
Może spróbuj zrobisz taki wega " beszamel".
Olej ( najlepiej byłoby jakiś tłuszcz stały- palmowy czy kokosowy) na patelnię z łyżką mąki, podgrzać o zalać mlekiem zbożowym i gotować aż zgęstnieje. Sól, zioła i co tam jeszcze lubisz |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-13, 16:39
|
|
|
dziękuję thehoneypot |
|
|
|
|
bronka
Supergirls don t cry
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Lip 2009 Posty: 6426
|
Wysłany: 2010-02-15, 15:31
|
|
|
bardzo proszę |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2010-11-29, 11:53
|
|
|
Tarta warzywna z sosem nerkowcowym z bloga "I love tofu" hxxp://ilovetofu-cb.blogspot.com/
Składniki :
ciasto
1 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. oleju
szczypta soli
3 łyżki zimnej wody
farsz
1/4 małego kalafiora , podzielonego na rozyczki
1 marchewka, starta na grubo
1 mała papryka + 1 cebula, pocięte drobno i podduszone na oleju
sól, pieprz, estragon, bazylia, rozmaryn
sos
50 g nerkowców, namoczonych na noc w wodzie
1 ząbek czosnku
4 łyżki wody
1 łyżka oleju
bazylia, sól, pieprz
Ciasto zagniatamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub zamrażarki na pół godziny) . Następnie wykładamy nim formę i brzegi. Układamy składniki nadzienia - krzyż kalafiorowy , potem obok drugi krzyż z marchewki i w pustych miejscach papryka z cebulką. Odcedzamy nerkowce i miksujemy je z resztą składników. Polewamy tartę. Całość pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 30 - 35 minut. |
|
|
|
|
puszczyk
Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2010-12-01, 11:52
|
|
|
Spróbujcie tego przepisu, pyszny.
Długo szukałam pomysłu na dobry sos do tarty i ten z nerkowców jest rewelacyjny. Robiłam też z migdałami i to też strzał w dziesiątkę. |
|
|
|
|
Truscaveczka
Wełnoholiczka
Dołączyła: 13 Kwi 2011 Posty: 35
|
Wysłany: 2011-04-17, 21:21
|
|
|
Podbijam wątek, bo mnie zainteresowała jeszcze jedna kwestia - mój piersiowy Pan Syn jest chyba uczulony na soję, a w mleku tak sojowym, jak i ryżowym soja jest (w sumie w sojowym nic dziwnego ). Co mogę wykombinować, żeby ciasto na tartę się skleiło? Jakaś skrobia czy coś? Zależy mi na pikantnej tarcie, na razie robiłam ciasto drożdżowe na wodzie, ale nudzi mi się pomału No i uformować na "miseczkę" do rzadszego farszu się nie da. |
_________________ hxxp://truspichci.blogspot.com/]Trus pichci
|
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-04-18, 05:50
|
|
|
Truscaveczka, w mleku ryżowym jest ryż, a nie soja. Możesz użyć innego mleka zbożowego (np. owsiane), orzechowego, migdałowego lub po prostu wody. |
|
|
|
|
Truscaveczka
Wełnoholiczka
Dołączyła: 13 Kwi 2011 Posty: 35
|
Wysłany: 2011-04-18, 09:05
|
|
|
Jest, jest, przynajmniej w tym, które u nas jest dostępne. A robić osobiście nie mam zdrowia. Nie wiem, na czym polega "mleczność" tych mlek zbożowych, kleją ciasto? |
_________________ hxxp://truspichci.blogspot.com/]Trus pichci
|
|
|
|
|
Lily
Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2011-04-18, 09:08
|
|
|
Cytat: | Jest, jest, przynajmniej w tym, które u nas jest dostępne. | A jakie to mleko? Nigdy nie widziałam mleka ryżowego z soją prawdę mówiąc... a piłam nieraz. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-04-18, 11:06
|
|
|
Sporadycznie piekę bo piekarnik siadł a prodiż nie zawsze wyciągam. Do tarty nie daję mleka zbożowego. Ciasto to: mąka (orkiszowa), woda, olej/masło, sól i niekiedy zioła. Czasem ja ma być pulchniejsze woda gazowana, proszek do pieczenia. Farsze różne zazwyczaj warzywne (np. szpinak, pory, pieczarki) a niebawem sezon szparagowy więc możesz też próbować z nimi (obgotowuję, fajnie się łączą z serem wegańskim wędzonym, tofu wędzonym, sosem a`la beszamel - dodaję kapary albo ciut chrzanu czasem szczypiorek). Wywar po szparagach jest potem baza do zupy: szparagowej (gdy mam dużo) lub jakiejś jarzynowej a nawet zwykłej ziemniaczanej. |
|
|
|
|
Truscaveczka
Wełnoholiczka
Dołączyła: 13 Kwi 2011 Posty: 35
|
Wysłany: 2011-04-18, 12:58
|
|
|
Lily, widzę teraz, że część jest na oleju słonecznikowym, część na sojowym. W sklepie eko jest tylko takie na sojowym
Agnieszka, dzięki za wskazówki. Ciasto się nie kruszy? Z farszami muszę uważać, szukam alergenów uczulających mojego synka. |
_________________ hxxp://truspichci.blogspot.com/]Trus pichci
|
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2011-04-18, 13:50
|
|
|
Nie ma za co. Ciasto do tarty wg oryginału ma być kruche. Z razowych mąk ciasto wyjdzie twardsze, ciemniejsze. Zamiast wody może testować gluta z siemienia. |
|
|
|
|
|