wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
rumianek dla niemowlaka?
Autor Wiadomość
topcia

Wysłany: 2008-07-23, 22:26   rumianek dla niemowlaka?

Pediatra powiedziała (na bilansie 2 m-cznym), żeby Weronice podawac rumianek w upały do picia. Na szkole rodzenia uczono, że do 6 m-ca nic nie podawac, bo mleko matki zaspokaja wszystkie potrzeby. Co o tm myślicie? :roll:

YolaW 

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2008-07-23, 22:29   

Pierwsze słyszę. Pierś wg mnie wystarczy. W upały Olaf chce cyca częściej i ewidentnie chce się tylko napić bo szybko zaspokaja pragnienie i nie chce ssać już tłustego mleczka (chyba, że już zgłodniał). I jak pięknie przy tym rozkręca laktację :) Ja bym nie podawała, jesli z piersią nie ma problemów.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2008-07-23, 22:31   

A ta pani to nie wie, że rumianek często niemowlaki uczula?

Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2008-07-23, 22:31   

pierś spokojnie wystarczy. w upały produkujemy bardziej rozcieńczony pokarm podobno. W każdym razie, ja nie dokarmiałam / dopajałam w upały.

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

topcia

Wysłany: 2008-07-23, 22:33   

Weronika też ssie częściej i mało, dlatego do tej pory nic nie podawaliśmy. No to kiedy więc zaczac podawać płyny? No i czy w ogóle przed stałym pokarmem najpierw płyny się podaje? Ojej, muszę poczytać, bo sie chyba kompromituję :roll:

ajanna 

Pomogła: 75 razy
Wysłany: 2008-07-23, 22:44   

Topcia: jeśli dziecko dobrze przybiera, to dokąd jest tylko na piersi, powinno być TYLKO na piersi - jak wiesz najlepiej przez pół roku :-) . a jak zaczniesz wprowadzać stałe posiłki, to możesz też próbować dawać coś do picia, ale chyba większość dzieci woli jeszcze długo popijać mleczkiem mamy :-)

Berserk fan

Pomogła: 90 razy
Wysłany: 2008-07-23, 23:04   

topcia, natura nie jest głupia i mleko matki w 100% dostosowuje się do dziecka tudzież w gorące dni mleko jest bardziej wodniste i zaspokaja pragnienie malucha, który z reguły też częściej piersi się domaga by się napić tym pierwszym mlekiem, które jest mniej tłuste. Także zapomnij o rumianku. Pani doktor pewnie poleca słoiczki i danonki :evil:

topcia

Wysłany: 2008-07-23, 23:20   

ań napisał/a:
Pani doktor pewnie poleca słoiczki i danonki :evil:

raczej nie ;-)

dobra a teraz pytanie, ktorym zastrzelę. Karmię Weronikę już ponad trzy miesiące, często się zastanawiam, ale nie miałam okazji zapytać: dziecko opróżnia jedną pierś, to podajemy drugą. Ew. dokarmiamy drugą. No i przy następnym karmieniu którą? Analogicznie, kiedy possie trochę, jak np przy upałach, do kolejnego ssania podajemy już drugą, mimo, ze tamtej nie opróżniło, no nie? :-)

[ Dodano: 2008-07-24, 00:23 ]
I jeszcze: na początku w mleku jest cukier, a na końcu tłuszcz. Jeśli dziecko sobie popije w upał, ściągnie tylko cukier. Jeśli potem przystawię do tej piersi, to znowu będzie po kolei: cukier....., czy to co zostało z wcześniejszego posiłku? :->

Berserk fan

Pomogła: 90 razy
Wysłany: 2008-07-23, 23:54   

topcia, ja robie tak_ Lew opróżnia jedna pierś, dostaje trochę drugiej i od tej na której skończył zaczynamy kolejne karmienie.
co do drugiego pytania, to z moich obserwacji wynika, ze zawsze na początku leci to wodniste mleko, mi zawsze dość dużo leci z drugiej piersi na pieluszkę i zawsze na pocz jest to mniej tłuste mleko.

Vivi 

Wysłany: 2008-07-24, 08:59   

U nas w upały pani doktor też kazała dopajać, podobno, było nawet lekko ciemiączko zapadnięte u Młodej, co świadczyć miało o odwodnieniu. Po tygodniu poszłam na kolejną wizytę i było już ok nie dopajałam, tylko starałam się więcej pić i częściej przystawiać Idę. W ogóle to nie wiem jak mi się udało dziecko odwodnić skoro przystawiałam ją na każde żądanie.
topcia napisał/a:
dziecko opróżnia jedną pierś, to podajemy drugą. Ew. dokarmiamy drugą. No i przy następnym karmieniu którą?

Ja podawałam w takim przypadku przy następnym karmieniu, jeszcze raz tą drugą, czasem się myliłam i nie było problemu - niekiedy trochę bolało, bo nazbierało się wtedy w jednej piersi za dużo.
topcia napisał/a:
Jeśli potem przystawię do tej piersi, to znowu będzie po kolei: cukier....., czy to co zostało z wcześniejszego posiłku? :->
Wydaje mi się, że będzie i to co zostało z poprzedniego razu - tłuszcz - bo przecież nie zniknie i to co zdążło się już doprodukować - cukier. Ale nie jestem ekspertem.

YolaW 

Wysłany: 2008-07-24, 17:53   

Ja staram się raz z jednej raz z drugiej, ale czasami Olaf possie tak mało kilka razy a tak często, że traktuję to jako jedno karmienie (przerwy w ssaniu są na tyle krótkie, że mam wrażenie, że ssając z tego samego cyca za kolejnym razem wysysa już ten tłusty pokarm, a nie ciągle wodę - widzę po kolorze i konsystencji mleczka - jest gęste i mocno białe). Generalnie trzymam się zasady, że co drzemka to inna pierś, chyba, że Olaf opróżni całą to wtedy daję mu drugą (np. nocą je konkretniej). U nas to działa choć może wyglądać na to że mamy w tym bałagan :) Obie piersi produlują mleko pełną parą i są pełne kiedy trzeba :)

topcia

Wysłany: 2008-07-24, 21:31   

YolaW napisał/a:
:) Obie piersi produlują mleko pełną parą i są pełne kiedy trzeba :)

I to najfajniejsze uczucie, nie? :-)

YolaW 

Wysłany: 2008-07-24, 21:45   

Uwielbiam tą świadomość, że jestem w stanie wykarmić mojego Synka :) Czuję się wtedy taka silna jakaś i wogóle ciepło mi na sercu :)

Odpowiedz do tematu