|
rumianek dla niemowlaka? |
| Autor |
Wiadomość |
topcia
|
Wysłany: 2008-07-23, 22:26 rumianek dla niemowlaka?
|
|
|
Pediatra powiedziała (na bilansie 2 m-cznym), żeby Weronice podawac rumianek w upały do picia. Na szkole rodzenia uczono, że do 6 m-ca nic nie podawac, bo mleko matki zaspokaja wszystkie potrzeby. Co o tm myślicie? |
|
|
|
 |
YolaW

Pomogła: 39 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5462 Skąd: Południe :)
|
Wysłany: 2008-07-23, 22:29
|
|
|
Pierwsze słyszę. Pierś wg mnie wystarczy. W upały Olaf chce cyca częściej i ewidentnie chce się tylko napić bo szybko zaspokaja pragnienie i nie chce ssać już tłustego mleczka (chyba, że już zgłodniał). I jak pięknie przy tym rozkręca laktację Ja bym nie podawała, jesli z piersią nie ma problemów. |
_________________ hxxp://www.slub-wesele.pl]
hxxp://slub-wesele.pl/]
hxxps://achtedzieciaki.pl/artykul/17] |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-07-23, 22:31
|
|
|
| A ta pani to nie wie, że rumianek często niemowlaki uczula? |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2008-07-23, 22:31
|
|
|
| pierś spokojnie wystarczy. w upały produkujemy bardziej rozcieńczony pokarm podobno. W każdym razie, ja nie dokarmiałam / dopajałam w upały. |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2008-07-23, 22:33
|
|
|
Weronika też ssie częściej i mało, dlatego do tej pory nic nie podawaliśmy. No to kiedy więc zaczac podawać płyny? No i czy w ogóle przed stałym pokarmem najpierw płyny się podaje? Ojej, muszę poczytać, bo sie chyba kompromituję |
|
|
|
 |
ajanna
Pomogła: 75 razy Dołączyła: 11 Cze 2007 Posty: 1651 Skąd: Barcelona
|
Wysłany: 2008-07-23, 22:44
|
|
|
Topcia: jeśli dziecko dobrze przybiera, to dokąd jest tylko na piersi, powinno być TYLKO na piersi - jak wiesz najlepiej przez pół roku . a jak zaczniesz wprowadzać stałe posiłki, to możesz też próbować dawać coś do picia, ale chyba większość dzieci woli jeszcze długo popijać mleczkiem mamy |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
 |
ań
Berserk fan

Pomogła: 90 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6991
|
Wysłany: 2008-07-23, 23:04
|
|
|
topcia, natura nie jest głupia i mleko matki w 100% dostosowuje się do dziecka tudzież w gorące dni mleko jest bardziej wodniste i zaspokaja pragnienie malucha, który z reguły też częściej piersi się domaga by się napić tym pierwszym mlekiem, które jest mniej tłuste. Także zapomnij o rumianku. Pani doktor pewnie poleca słoiczki i danonki |
_________________ Jag 2004; Lefo 2008; Dobr 2012 |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2008-07-23, 23:20
|
|
|
| ań napisał/a: | Pani doktor pewnie poleca słoiczki i danonki |
raczej nie
dobra a teraz pytanie, ktorym zastrzelę. Karmię Weronikę już ponad trzy miesiące, często się zastanawiam, ale nie miałam okazji zapytać: dziecko opróżnia jedną pierś, to podajemy drugą. Ew. dokarmiamy drugą. No i przy następnym karmieniu którą? Analogicznie, kiedy possie trochę, jak np przy upałach, do kolejnego ssania podajemy już drugą, mimo, ze tamtej nie opróżniło, no nie?
[ Dodano: 2008-07-24, 00:23 ]
I jeszcze: na początku w mleku jest cukier, a na końcu tłuszcz. Jeśli dziecko sobie popije w upał, ściągnie tylko cukier. Jeśli potem przystawię do tej piersi, to znowu będzie po kolei: cukier....., czy to co zostało z wcześniejszego posiłku? |
|
|
|
 |
ań
Berserk fan

Pomogła: 90 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 6991
|
Wysłany: 2008-07-23, 23:54
|
|
|
topcia, ja robie tak_ Lew opróżnia jedna pierś, dostaje trochę drugiej i od tej na której skończył zaczynamy kolejne karmienie.
co do drugiego pytania, to z moich obserwacji wynika, ze zawsze na początku leci to wodniste mleko, mi zawsze dość dużo leci z drugiej piersi na pieluszkę i zawsze na pocz jest to mniej tłuste mleko. |
_________________ Jag 2004; Lefo 2008; Dobr 2012 |
|
|
|
 |
Vivi

|
Wysłany: 2008-07-24, 08:59
|
|
|
U nas w upały pani doktor też kazała dopajać, podobno, było nawet lekko ciemiączko zapadnięte u Młodej, co świadczyć miało o odwodnieniu. Po tygodniu poszłam na kolejną wizytę i było już ok nie dopajałam, tylko starałam się więcej pić i częściej przystawiać Idę. W ogóle to nie wiem jak mi się udało dziecko odwodnić skoro przystawiałam ją na każde żądanie.
| topcia napisał/a: | | dziecko opróżnia jedną pierś, to podajemy drugą. Ew. dokarmiamy drugą. No i przy następnym karmieniu którą? |
Ja podawałam w takim przypadku przy następnym karmieniu, jeszcze raz tą drugą, czasem się myliłam i nie było problemu - niekiedy trochę bolało, bo nazbierało się wtedy w jednej piersi za dużo. | topcia napisał/a: | Jeśli potem przystawię do tej piersi, to znowu będzie po kolei: cukier....., czy to co zostało z wcześniejszego posiłku? | Wydaje mi się, że będzie i to co zostało z poprzedniego razu - tłuszcz - bo przecież nie zniknie i to co zdążło się już doprodukować - cukier. Ale nie jestem ekspertem. |
_________________ hxxp://ekologicznezabawki.bloog.pl/ |
|
|
|
 |
YolaW

|
Wysłany: 2008-07-24, 17:53
|
|
|
Ja staram się raz z jednej raz z drugiej, ale czasami Olaf possie tak mało kilka razy a tak często, że traktuję to jako jedno karmienie (przerwy w ssaniu są na tyle krótkie, że mam wrażenie, że ssając z tego samego cyca za kolejnym razem wysysa już ten tłusty pokarm, a nie ciągle wodę - widzę po kolorze i konsystencji mleczka - jest gęste i mocno białe). Generalnie trzymam się zasady, że co drzemka to inna pierś, chyba, że Olaf opróżni całą to wtedy daję mu drugą (np. nocą je konkretniej). U nas to działa choć może wyglądać na to że mamy w tym bałagan Obie piersi produlują mleko pełną parą i są pełne kiedy trzeba |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2008-07-24, 21:31
|
|
|
| YolaW napisał/a: | :) Obie piersi produlują mleko pełną parą i są pełne kiedy trzeba |
I to najfajniejsze uczucie, nie? |
|
|
|
 |
YolaW

|
Wysłany: 2008-07-24, 21:45
|
|
|
Uwielbiam tą świadomość, że jestem w stanie wykarmić mojego Synka Czuję się wtedy taka silna jakaś i wogóle ciepło mi na sercu |
|
|
|
 |
|
|