|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
CIASTA I CIASTECZKA NA ZAKWASIE |
Autor |
Wiadomość |
vlada
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 671
|
Wysłany: 2007-06-02, 23:23 CIASTA I CIASTECZKA NA ZAKWASIE
|
|
|
Wrzucam kilka przepisów z tego forum i nie tylko. WIELE przepisów AniD, lecz ciężko mi określić które to są. Przepraszam autorów przepisów, że bez ich pozwolenia wklejam ich dzieła.
Słodkie drożdżówki na zakwasie (AniaD.)
15 dag zakwasu pszennego
1/2 szklanki ciepłej wody
1 szklanka mąki pszennej razowej
Wymieszać składniki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (nie trzymać bardzo długo, bo zakwas będzie mocno kwaskowaty).
1/2 szklanki ciepłego mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, z nerkowców lub inne)
1 czubata i 1 płaska łyżka miodu (dla lubiących słodkie bułki mogą być 2 czubate łyżki)
2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1/8 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka zapachu śmietankowego
1/3 szklanki oleju
Miód rozpuścić w mleku. Dodać do ciasta zakwaszonego mleko z miodem, mąkę pszenną, jaglaną, kurkumę, cynamon, zapach. Wyrabiać przez 10-15 minut ciasta. Dodać ciepły olej, wyrabiać jeszcze przez kilka minut. Odstawić przykryte do podwojenia objętości. Formować placuszki, nakładać nadzienie, zalepiać bułki. Piec w średnio nagrzanym piekarniku.
Nadzienie do bułeczek (AniaD.)
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki roślinnego mleka (sojowego, z nerkowców lub innego)
1 czubata łyżeczka karobu
2 czubate łyżki miodu
2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
Rozpuścić miód w gorącym mleku, dodać karob, wymieszać, zalać wiórki i gotować przez ok. 2 minuty. Dodać mąkę kukurydzianą i trzymać na ogniu jeszcze przez minutę. Odstawić, schłodzić.
Rogaliki jaglano-morelowe (AniaD.)
1 szklanka mąki jaglanej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
szczypta kurkumy
1/4 szklanki oleju
2 łyżki ocieplonego zakwasu pszennego
10 dag niesiarkowanych moreli
2/3 szklanki gorącej wody
Zalać morele gorącą wodą, po kilku minutach zmiksować. Wymieszać mąkę jaglaną, pszenną, wiórki kokosowe, cynamon, sól, kurkumę, dodać olej, dokładnie wymieszać. Dodać zakwas, ciepłą, ale nie gorącą masę morelową, szybko połączyć składniki. Ciasto jest lepkie, ale takie powinno być. Schłodzić ciasto ok. 2-3 godzin. Wałkować placki o grubości ok. 2-3 mm, wycinać radełkiem trójkąty i zwijać rożki lub formować rogaliki. Piec w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia spodów na posypanej mąką blaszce.
Podczas pieczenia czuje się bardzo miły zapach moreli połączony ze wspaniałym zapachem zakwasu (osoby, które pieką na zakwasie chleby znają ten aromat).
Z tego ciasta można też wycinać i piec wyśmienite ciasteczka.
Pszenne rogaliki na zakwasie (AniaD.)
Ciasto:
4 łyżki zakwasu pszennego
1 szklanka letniego mleka (sojowego lub innego)
1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
2 czubate łyżki miodu
Miód rozpuścić w mleku. Wymieszać składniki, odstawić przykryte do wyrośnięcia.
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki mąki z amarantusa
1 łyżeczka zapachu waniliowego
1/3 szklanki oleju
1/8 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
Do podrośniętego ciasta dodać mąkę pszenną i z amarantusa, zapach, kurkumę i sól. Wyrabiać 5 minut ciasto (powinno być twarde jak na pierogi), dodać olej, wyrabiać jeszcze 5 minut. Odstawić do wyrośnięcia. Wałkować koła, wykrawać trójkąty, kłaść nadzienie i zwijać rogaliki. Odstawić na ok. 20 min. w ciepłe miejsce, piec w średnio nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia.
Nadzienie:
1 szklanka mąki z ciecierzycy
3 czubate łyżki miodu
1/4 szklanki oleju
1 płaska łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki gorącej wody
Postawić na ogniu garnek, rozgrzać, dodać olej. Jak będzie gorący wsypać mąkę z ciecierzycy. Trzymać na niewielkim ogniu ok. 10-15 minut ciągle mieszając. Mąka powinna lekko zbrązowieć, wtedy jest gotowa. Dodać miód, cynamon, wymieszać, dodać gorącą wodę. Odstawić do ostygnięcia.
Rogaliki są bardzo atrakcyjne ze względu na niepowtarzalny, orzechowy smak nadzienia.
GOFRY OWSIANE NA ZAKWASIE (Margot)
bardzo lubię gofry co dopiero wymyśliłam są proste ,chrupiące(jak wystygną trochę smakują jak,,owsianka" i nie chrupią) i pachną ,hm bananami
2 szklanki płatków owsianych(takie zwykłe )
2 szklanki wody
trochę soli
ok 2/3-1 szklanki zakwasu pszennego ,żytniego(z obu wychodzi)
wymieszać i zostawić w cieple na 3-4 godziny
dodać pokrojone w plastry
2 banany
2 łyżki oleju
Zmikasować na dość jednolite ciasto
piec/smażyć gofry i gofernicy na chrupiąco ,mi wychodzi ok 8-10 gofrów
a moja gofernica jest taka że nic się do niej nie przykleja ,jeśli jest inaczej chyba trzeba ją smarować olejem np pędzelkiem
Mi ta słodycz banana wystarcza i smakują mi bez dodatków i z powidłam ,rodzinka sypała je cukrem pudrem |
_________________ hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-06-03, 14:23
|
|
|
3 pierwsze sa Ani D. na bank ,ostatni mój
a przepisy wrzucaj ,wrzucaj
szkoda ,zeby przepadły |
|
|
|
|
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-03, 14:31
|
|
|
Margot, znowu dzięki za wskazówki - już zaznaczone. Jak tak się orientujesz czyje są przepisy, to poproszę o wskazówki przy innych |
|
|
|
|
vlada
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 671
|
Wysłany: 2007-06-03, 14:36
|
|
|
Dzięki margot
ja gapa jestem i nie zapisuję autorów wszystkich tych pyszności, które pozwalam sobie skopiować,
a to przecie kradzież jest |
_________________ hxxp://www.maluchy.pl]hxxp://www.maluchy.pl] |
|
|
|
|
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2007-06-03, 14:38
|
|
|
Spokojnie vlada, ja też zapisywałam przepisy bez zaznaczenia czyj to przepis, bo wydawało mi się, że to zawsze będzie tylko do użytku własnego. Powoli zaznaczam w przepisach co czyje |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2007-06-03, 14:40
|
|
|
czasami zapisuję ,a Ani D. przepisy poznaje od razu ,bo robiłam wszystkie
A część poprostu jak szukam w google to mi wyświetla autora |
|
|
|
|
gosia_w
Pomogła: 86 razy Dołączyła: 27 Wrz 2008 Posty: 5545 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-03-05, 20:20
|
|
|
Chciałabym zrobić słodkie drożdżówki na zakwasie, ale ile to jest 15 dag zakwasu w przeliczeniu na łyżki (dajmy na to płaskie)? |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|