wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
wysypka. silne podrażnienie skóry + ropiejące oczy
Autor Wiadomość
loika 

Pomogła: 24 razy
  Wysłany: 2008-09-05, 14:12   wysypka. silne podrażnienie skóry + ropiejące oczy

Cos strasznego dzieje się z moim Synkiem. Zaczęło się dwa dni temu: Janek obudził się z zaczerwienionymi powiekami i z zaczerwienioną okolicą ust. Dziś jest znacznie gorzej, powieki są nieco opuchnięte (spokówki wyglądają normalnie) i trochę ropieją, na ciele też jest drobna wysypka. Najgorzej wygląda okolica ust. Przedwczoraj była jedynie lekko podrażniona, potem jakgdyby wysuszona, dziś skóra zaczęła pękać, ropieć. Początkowo przemywałam mu twarz odwarem z rumianka i nawilżałąm. Ale teraz już nie wiem co robić. Była u lekarza rodzinnego, ale on nie pomógł. Do oczy przepisał krople, a buźkę zalecił smarować gancjaną (ja nie jestem przekonana czy to słuszne). W poniedziałe pójdę do porządnego pediatry alergologa, ale do poniedziałku jeszcze sporo czasu.

Dzień przed pojawienie się objawów syn zjadł u teściowej placki zimniaczane, które jak się okazało były z mlekiem. Do tej pory nie dawał mu nieprzetworzonego mleka, kilka razy w życiu dostał biły ser i jogurt. Może to zatem reakcja alergiczna? Choć do tej pory nie było żadnej alergii.
Czy tak może wyglądać azs?

Proszę poradzcie jak postępować z tymi zmianami.

topcia

Wysłany: 2008-09-05, 20:34   

loika,
kurcze, nie wiem co Ci poradzić. ja bym pojechała na pogotowie do pediatry skonsultować. Trzymam kciuki, żeby było Janek szybko doszedł do formy. ;-)

NiokoTyx 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-09-06, 10:44   

po pierwsze nie smarowałabym zmian ropnych gencjaną, bo nic nie bedzie widać, delikatnie przemywaj rumiankiem mocno rozcieńczonym
moim zdaniem jest to jakaś infekcja limfatyczna, nie wyglada to na alergie pokarmową
czasami silna reakcja na sierść moze objawiać się krosteczkami wokół oczu nosa albo ust

napewno pójdź do zaufanego lekarza, ale nie wiem czy alergolog to dobry pomysł, (bo jak wiadomo każdy zawód ma swoje "zboczenia" i doszukiwania sie chorób w danym kierunku)

co mu przepisał do oczu?
uśmiecham się

loika 

Wysłany: 2008-09-09, 07:56   

NiokoTyx napisał/a:
czasami silna reakcja na sierść moze objawiać się krosteczkami wokół oczu nosa albo ust

Jeszcze w piątek pojechaliśmy na pogotowie. Tam uznano, że to właśnie najprawdopodobniej alergia na sierść, do której dołączyło się zakarzenie bakteryjne (wokół ust). Zanim stwierdzono, że to alergia, pożądnie mnie wystraszyli sugerując, że może być to Zespół Stevensa-Johnsona (choroba o bardzo ciężkim przebiegu), ale badanie krwii wyszło bez zarzutów. Nawet OB nie było podwyższone.

Chciano mu podać hydrokortyzon(steryd!). Ale się nie zgodziłam. Jedynie kilka razy posmarowali mu oklice ust maścią z antybiotykiem (detromycyna 2%). Na chwilę obecną buźka jest w zasadzie wygojona.
Jedno oko jest już również zdrowe, drugie jeszcze trochę ropieje, ale jest znaczna poprawa. Przemywam mu naparem z zlela świetlika i nagietka.

Dość długo utrzymuje się swędząca wysypka. Choć jest poprawa, wysypka jest już prawie niewidoczna, ale wciąż swędzi. I to mnie niepokoii. Z prawdzopodobnym alergenem zetknął się w czwartek, tyle że alergen był w dużym stężeniu (przebywaliśmy w domu w którem mieszka 6 kotów i 3 psy).czy reakcja alergiczna może się utrzymywać tak długo

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2008-09-09, 08:26   

Ja bym nie przemywała rumiankiem, rumianek dzieci często uczula.

loika 

Wysłany: 2008-09-09, 08:52   

Lily, dzięki. Rumiankiem przemywałam tylko początkowo, teraz już tylko zielem świetlika i nagietka.

NiokoTyx 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-09-09, 11:24   

Lily napisał/a:
Ja bym nie przemywała rumiankiem, rumianek dzieci często uczula.

masz rację

a mi sie przypomniało że jakieś pół roku temu moja mała dostała też dziwnych ropiejących krostek które leczyliśmy na różne sposoby ale pomogła dopiero maść z antybiotykiem, bo okazało się że to jakiś wirus był

teraz jest tak dużo różnych wirusów, że lekarze nie nadążają z nazywaniem ich :)
uśmiecham się

Odpowiedz do tematu