Cała prawda o nabiale w TVN |
Autor |
Wiadomość |
Kreestal
Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1497 Skąd: Oxford
|
Wysłany: 2008-09-11, 05:56 Cała prawda o nabiale w TVN
|
|
|
Cytat: | Czy picie mleka jest na pewno zdrowe? Co zawierają jogurty owocowe, skoro nie ma w nich owoców? Czy masło to wciąż masło czy tylko mieszanka tłuszczowa? Jak mieć pewność czy to, co kupujemy, to żółty ser czy produkt seropodobny? Czy wiesz, co jesz? Cała prawda o nabiale w TVN UWAGA! dziś o godzinie 19.50!
Mleko, sery, jogurty, masło. Nabiał to w wielu Polskich domach synonim zdrowia. Czy jednak mleko i jego przetwory służą ludzkiemu organizmowi?
Na prawdziwe masło w sklepie trudno trafić. Większość produktów to mieszanka mleka i tłuszczu roślinnego. Z dużą uwagą trzeba też kupować żółte sery. Te najtańsze nie są z mleka lecz z oleju roślinnego. Jogurt o smaku truskawkowym zamiast prawdziwych owoców zawiera jedynie sztuczne aromaty i barwniki.
A co z mlekiem? Wiele krów, które je produkuje, nigdy nie je trawy i nie przebywa na świeżym powietrzu. Mleko, które dają, zanim zmieni się w UHT, podgrzewane jest przez kilka sekund do temperatury 140 stopni. To powoduje jego całkowite wyjałowienie. Jest w nim 20 procent mniej witamin B i aż 25 procent mniej witaminy C i kwasu foliowego.
Czy wiesz, co jesz? Oglądaj TVN UWAGA! w czwartek o 19.50! |
hxxp://wiadomosci.onet.pl/1823221,11,item.html]Źródło |
|
|
|
|
kofi
Dołączyła: 12 Lis 2007 Posty: 6415 Skąd: jestem ze wsi
|
Wysłany: 2008-09-11, 07:41
|
|
|
Dzisiaj. Rany, zeby nie zapomnieć. Dzięki Kreestal. |
_________________ hxxp://jak-obloki.blogspot.com/
|
|
|
|
|
Lily
Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-09-11, 09:44
|
|
|
No właśnie, też miałam zamiar o tym napisać Swoją drogą jak zobaczyłam te krowy niewydojone, którym się wymiona obijały o nogi to mi się źle zrobiło chyba zostanę weganką |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Camparis
zapracowana
Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 44
|
Wysłany: 2008-09-11, 09:51
|
|
|
Czy ktoś może nagrać i wrzucić gdzieś do sieci?
Byłabym niezmiernie wdzięczna! |
|
|
|
|
Lily
Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-09-11, 09:53
|
|
|
To chyba będzie gdzieś na stronie programu Uwaga (?).
hxxp://uwaga.onet.pl/1506697,archiwum.html tu można zobaczyć zapowiedź |
|
|
|
|
bojster
Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 2847 Skąd: Neverwhere
|
Wysłany: 2008-09-11, 10:41
|
|
|
Fajnie że jest info na głównej onetu, więcej osób może obejrzy. |
|
|
|
|
kiszony
Dołączył: 17 Cze 2008 Posty: 40
|
Wysłany: 2008-09-11, 17:29
|
|
|
Camparis napisał/a: | Czy ktoś może nagrać i wrzucić gdzieś do sieci?
Byłabym niezmiernie wdzięczna! |
dwa dni po 'uwagowym' programie o mięsie i wędlinach, całość była już na youtubie więc teraz pewno będzie podobnie |
_________________ ogórek, ogórek, zielony ma garniturek.! ^^
|
|
|
|
|
Kreestal
Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1497 Skąd: Oxford
|
Wysłany: 2008-09-11, 19:13
|
|
|
Kolejny raz bardzo miło się zaskoczyłam Nie do wiary, że wreszcie ktoś w Polsce zaczął o tym głośno mówić. |
|
|
|
|
maryczary
kocham życie
Dołączyła: 25 Sie 2008 Posty: 2167
|
Wysłany: 2008-09-11, 19:33
|
|
|
kiszony napisał/a: | Camparis napisał/a: | Czy ktoś może nagrać i wrzucić gdzieś do sieci?
Byłabym niezmiernie wdzięczna! |
dwa dni po 'uwagowym' programie o mięsie i wędlinach, całość była już na youtubie więc teraz pewno będzie podobnie |
poproszę do linka o mięsie z youtuba jeśli to możliwe, szkoda, że nie wiedziałam o tej 'uwadze' wcześniej |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
kiszony
Dołączył: 17 Cze 2008 Posty: 40
|
Wysłany: 2008-09-11, 19:37
|
|
|
hxxp://uwaga.onet.pl/1506986,archiwum.html
jak ktoś nie mógł obejrzeć w tv to na stronie uwagi już jest
a program bardzo ciekawy, ale mało optymistyczny...
z odstawieniem mleka nie byłoby problemów, majonezu i śmietany w sumie też...
ale nie wyobrażam sobie życia bez sera ;D jeszcze muszę do tego 'dojrzeć'.
a tak przy okazji...
ostatnio kończąc opakowanie Ramy creme bonjour postanowiłem z ciekawości przeczytać skład...
i co widzę? żelatyna wieprzowa. po co w czymś takim żelatyna?!
a tutaj mięsna uwaga:
hxxp://www.youtube.com/watch?v=m0Z_C0C59JI
hxxp://www.youtube.com/watch?v=BC7gijwTUXU |
_________________ ogórek, ogórek, zielony ma garniturek.! ^^
|
Ostatnio zmieniony przez kiszony 2008-09-11, 19:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Camparis
zapracowana
Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 44
|
Wysłany: 2008-09-11, 19:37
|
|
|
kiszony napisał/a: | Camparis napisał/a: | Czy ktoś może nagrać i wrzucić gdzieś do sieci?
Byłabym niezmiernie wdzięczna! |
dwa dni po 'uwagowym' programie o mięsie i wędlinach, całość była już na youtubie więc teraz pewno będzie podobnie |
ja też bardzo poproszę o linka |
|
|
|
|
Camparis
zapracowana
Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 44
|
Wysłany: 2008-09-11, 19:39
|
|
|
kiszony napisał/a: | i co widzę? żelatyna wieprzowa. po co w czymś takim żelatyna?! |
też się kiedyś na tym przejechałam ... od tego czasu czytam etykietki baaaaardzo dokładnie
a po co żelatyna? jako zagęszczacz do serka - dlatego się tak ładnie rozsmarowuje po chlebie ... |
|
|
|
|
kiszony
Dołączył: 17 Cze 2008 Posty: 40
|
Wysłany: 2008-09-11, 19:42
|
|
|
boże... normalny człowiek nie wpadnie na to żeby dodać żelatynę do serka, albo smalcu do lodów, bądź shake'a...
ja to chyba zacznę się żywić słońcem. |
_________________ ogórek, ogórek, zielony ma garniturek.! ^^
|
|
|
|
|
Lily
Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-09-11, 19:50
|
|
|
Żelatyna jest po to, by było mniej serka, jogurtu itp., wtedy i tak wydaje się, że jest dużo, a można wody dodać...
Program bardzo mi się podobał, przypuszczam, że wiele osób jest w ciężkim szoku. No ale weganką na razie nie będę. Nabiał ograniczam już od dawna. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Camparis
zapracowana
Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 44
|
Wysłany: 2008-09-11, 19:52
|
|
|
Z tego co pamietam z chemii żywności (a niewiele pamiętam ) to żelatyna jest chętnie dodawana np. jako dodatek do lodów "giętkich", serków do chleba, serków typu Danio, czasami do niektórych jogurtów firmy mogą dodawać |
|
|
|
|
Lily
Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-09-11, 19:56
|
|
|
Ja żelatynę nawet w kefirze spotkałam. |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
Amanii
Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2008-09-11, 20:03
|
|
|
No, program był super Chociaż weganką nie jestem, to na wieść o moim ograniczaniu nabiału rodzinka się troche krzywiła Nie są jacyś "anty" dla zasady, ale boją się, że przy moim niejedzeniu mięsa, ograniczanie nabiału jest już totalnym samobójstwem bo skąd białko i wapń? Jak nie oglądali to podeślę im linka z youtube.
Mleko już od dawna pijam sojowe albo wcale (chociaż ostatnio musiałam kupić normalne i właśnie je skonczyłam w formie kakao ), jogurtów nie jadam, jajka tylko jako dodatek do naleśników i kotletów.
Jedyne co z nabiału jem regularnie i często to masło i ser żółty. Myślę, że to nie najgorzej |
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
|
|
|
|
|
Camparis
zapracowana
Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 44
|
Wysłany: 2008-09-11, 20:11
|
|
|
program już jest w sieci!
hxxp://uwaga.onet.pl/1506986,archiwum.html |
|
|
|
|
maryczary
kocham życie
Dołączyła: 25 Sie 2008 Posty: 2167
|
Wysłany: 2008-09-11, 20:53
|
|
|
Camparis napisał/a: | program już jest w sieci!
hxxp://uwaga.onet.pl/1506986,archiwum.html |
oglądnęłam - okropne pomimo, że od dawna to podejrzewałam |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
kiszony
Dołączył: 17 Cze 2008 Posty: 40
|
Wysłany: 2008-09-11, 21:04
|
|
|
no okej, masło mleczno-roślinno-chemiczne złe...
a jakie masło jest dobre? bo tego w programie nie powiedzieli.
ma ktoś jakiegoś wypróbowanego producenta masłowego masła? |
_________________ ogórek, ogórek, zielony ma garniturek.! ^^
|
|
|
|
|
orenda
double mama
Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 1601 Skąd: Toruń/Płock
|
Wysłany: 2008-09-11, 21:08
|
|
|
kiszony napisał/a: | ma ktoś jakiegoś wypróbowanego producenta masłowego masła? | ja masło kupuję w sklepie ze zdrową żywnością, drogie, ale mam pewność, że jem masło. |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
|
maryczary
kocham życie
Dołączyła: 25 Sie 2008 Posty: 2167
|
Wysłany: 2008-09-11, 21:09
|
|
|
kiszony ja ostatnio kupiłam MASŁO FIŃSKIE- czyste masło bez dodatków zaw tł: 82 %, jest twarde i w logo z jeleniem napisali : w pełni naturalne.
Smakowite ale kto ich tam wie...
aha, jest w granatowo połyskującym papierku i ma tego jelenia z wielkim porożem w logo |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com] |
Ostatnio zmieniony przez maryczary 2008-09-11, 21:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
|
Lily
Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-09-11, 21:10
|
|
|
Ja czasem też to fińskie kupuję - prawdziwe masło powinno mieć ponoć zawsze 82% tłuszczu, no i jest twarde, a nawet się kruszy... |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
|
maryczary
kocham życie
Dołączyła: 25 Sie 2008 Posty: 2167
|
Wysłany: 2008-09-11, 21:12
|
|
|
Lily, to właśnie spełnia twoje kryteria.
Ja zawsze kupuje z 82% zaw. tł. - tym się głównie kieruję. |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
|
Amanii
Dołączyła: 23 Mar 2008 Posty: 1485
|
Wysłany: 2008-09-11, 21:14
|
|
|
a właśnie, miałam zapytać? co jest złego w oleju palmowym lub słonecznikowym dodawanym do masła? jest to jakoś niebezpieczne dla zdrowia, czy chodzi tylko o to że producenci "oszukują"? |
_________________ "Czy to ja nic nie rozumiem, czy oni zwariowali? Czy ja jestem dziecko, a oni tak dojrzali?
Oni mają paragrafy, a my mamy granaty w gębie, które mogą nam wypalić..."
|
|
|
|
|
|