wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
fale radiowe..
Autor Wiadomość
kocham_tramwaje 

Pomogła: 14 razy
  Wysłany: 2008-09-11, 12:27   fale radiowe..

moze zle szukalam, ale nie znalazlam takiego tematu na forum..
sprawa ma sie tak-Mala zasypia przy szumie radia.
wzielo sie to z tego, ze jak cierpiala na kolki, pomagalismy jej grzejac brzuszek suszarka.
pomoglo, ale potem bez szumu nie potrafila zasnac. poza tym mieszkamy w bloku, gdzie sa na okraglo remonty i Mala od poczatku uwielbia dzwiek wiertarki zza sciany :mryellow:
wracajac do radia- po jakims czasie zaczela mnie przerazac ilosc energii zuzywana na wlaczana co wieczor suszarke, wpadlam na pomysl z szumem z radia.
nad cala sprawa zaczelam sie zastanawiac po wizycie u prababci malej. sytuacja byla taka-siedzimy, gadka-szmatka, niunia, niunia, buzi, buzi, az tu nagle szacowna prababcia odskakuje jak oparzona od telewizora, obok ktorego siedziala i mowi"oj promieniuje pudlo, czuje na sobie fale.."
moze niezbyt profesjonalne ujecie tematu przez prababcie, ale zaczelam sie zastanawiac.
radio..
ostatnio uczciwie zmierzylam-stoi ono 120,czasem150 cm od jej glowy..to chyba nie bez wplywu..
co myslicie?
zastaniawiam sie jak jej bezpiecznie aplikowac szum, bo o spaniu w ciszy nie ma mowy..

Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Wysłany: 2008-09-11, 12:47   

Warto jednka powoli wyłączać radio i inne szumy z otoczenia dziecka (na tyle, na ile jest to możliwe). Organizm przyzywczajony do wiecznego hałasu zle będzie się czuł w ciszy i zawsze będzie potrzeba jakiegos zagłuszacza czy grajka. Znam osoby, które zawsze muszą miec włączone radio, telewizor, co kokolwiek, byle nie słyszeć swoich mysli. dla zdrowia psychicznego cisza jest bardzo ważna.

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-09-11, 13:12   

Organizm nawet przez sen, gdy jest głośno, wytwarza adrenalinę. Dodatkowo promieniowanie elektromagnetyczne też jest niefajne. Może lepiej powiesić jakieś dzwoneczki wietrzne za oknem?
Aby ją stopniowo odzwyczajać po prostu rób radyjko coraz ciszej. W międzyczasie dzwonki już mogą brzęczeć, aby uwarunkowała się na ten dżwięk:)

ajanna 

Pomogła: 75 razy
Wysłany: 2008-09-11, 20:49   

walaija a kołysanki nie załatwią sprawy :-) ?

kocham_tramwaje 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 2008-09-12, 16:45   

ajanna napisał/a:
walaija a kołysanki nie załatwią sprawy ?
no niestety. kiedy spiewalam jej kolysanke, ona natychmiast podlapywala i spiewala ze mna.
probowalam z pozytywka, dawalo rade dopoki pozytywka grala, jak tylko przestala Mala robila :shock: i koniec spania. a nakrecanie pozytywki on nowa = nakrecanie Malej :-/ . probowalam jej masowac delikatnie plecki-zaczynala sie recholic. a jak nic nie robie i jest cicho-zaczyna wierzgac i furczec pod smoczkiem. chyba za duzo kawy w ciazy :-( ..

[ Dodano: 2008-09-12, 17:49 ]
ajanna,
a z tym szumem to jest tak, ze ja sama go nie zauwazam. ostatnio przykleilam kartke do sciany " mamo wylacz radio kiedy nie spie" :mryellow:
a Mala w ciszy jest niespokojna, nie moze zasnac..
industrialne dziecko :-|

Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-09-12, 21:14   

Czytaj małej na dobranoc. Ja przy Gabryśku czytałam na głos jakieś swoje książki. Dla niego ważne było, że siedzę sobie obok, a on słyszy mój głos. On sobie leżał spokojnie aż zasnął, a ja miałam chwilę relaksu z książką :-D

Jovi 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2008-09-12, 21:40   

hmm, a może Ty spróbuj "poszumieć" zamiast radia?

Nasza Majsia w dzień czasem nie może zasnąć w porze drzemki, wtedy siadam obok niej i robię "szszszszszszszsz" i ona pomalutku odpływa w sen.
Albo tak jak pisała Ewa, poczytaj jej.

hxxp://www.alterna-tickers.com]

Soulmates never die

ajanna 

Pomogła: 75 razy
Wysłany: 2008-09-13, 10:44   

teraz sobie przypomniałam, że czasem robię "ciiiiiiiiii" i "szyyyyy", kiedy chłopcy płaczą i to pomaga :-)

Odpowiedz do tematu