|
uczulenie na wełnę |
| Autor |
Wiadomość |
topcia
|
Wysłany: 2008-09-21, 22:08 uczulenie na wełnę
|
|
|
Nie znalazłam takiego wątku-więc zakładam z czystym sumieniem.
Kupiłam Weronice fajową czapeczkę na zimę. Świetna jest jak nie wiem co. Z wełny merynosów (oczywiscie hodowla kontrolowana). .
Pierwszy raz poszłyśmy w niej na spacerek i było ok. Dzisiaj założyłam i po kilku minutach czerwona wysypka na karczku i buźce. PO zdjęciu znikła po jakiejś godzinie.
Mam teraz pytanie-czy można byc uczulonym na wełnę "czasami"- od przypadku do przypadku?
Weronika nosi też leginsy czy butki z tej wełny i nie ma problemu. |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-09-21, 22:11
|
|
|
| Cytat: | | Uczulenie na wełnę owczą i wielbłądzią występuje głównie u osób mających kontakt z surową wełną, gdyż podczas obróbki zostaje ona pozbawiona właściwości antygenowych. |
to była na pewno wysypka czy może jakieś miejscowe podrażnienie? bo pamiętam, że wełna "gryzie" |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2008-09-21, 22:40
|
|
|
Źle się wyraziłam-miałam na myśli "wysypanie plamkami", podrażnienie właśnie w miejscach kontaktu-policzki, łuk brwiowy, karczek. ZOstał pryszczyk na policzku z białą kropką w środku, ale takie Weronika ma od urodzenia, czasem się pojawiają w różnych miejscach.
No i nie wiem, czy skóra może raz reagować na wełnę a raz nie? A jeśli już jest podrażnienie, to tylko na miejscach, gdzie skóra jest bardziej wrażliwa, czy też w każdym miejscu ciała, gdzie się styka powinno wystąpić.
Pewnie jeszcze kwestia tego rodzaju, czy reakcja wystąpiła na skutek "gryzienia" wełny czy na skutek uczulenia, bo wydaje mi sie, ze to dwie osobne kwestie. |
|
|
|
 |
Capricorn
2radical4u
Pomogła: 89 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 6526
|
Wysłany: 2008-09-21, 23:18
|
|
|
| jeśli to czapka zimowa, to może jej za ciepło było po prostu, i potówki jej wyszly? |
_________________ this is the strangest life I've ever had...
Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę. |
|
|
|
 |
topcia
|
Wysłany: 2008-09-21, 23:26
|
|
|
| Cytat: | | jeśli to czapka zimowa, to może jej za ciepło było po prostu, i potówki jej wyszly? |
raczej nie. Była w niej może 5 minut i zdjęliśmy, bo zaczęła płakać. Zresztą w wełnie trudno się przegrzać. |
|
|
|
 |
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-09-22, 08:19
|
|
|
| Wełniane rzeczy są często powlekane specjalną substancją, która zmiękcza i nabłyszcza włókna. Może to jest alergen. |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
|
|