wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Kto rządzi na forum? ;-)

Twój sposób odżywiania to:
lakto-ovo-wege
56%
 56%  [ 79 ]
lakto-wege
7%
 7%  [ 11 ]
ovo-wege
7%
 7%  [ 10 ]
vegan
18%
 18%  [ 26 ]
vegan + miód
5%
 5%  [ 8 ]
nie jesteś wege, ale sympatyzujesz
4%
 4%  [ 6 ]
inne
0%
 0%  [ 1 ]
Głosowań: 141
Wszystkich Głosów: 141

Autor Wiadomość
rosa 
born to be wild

Pomogła: 174 razy
Wysłany: 2008-10-06, 10:53   

kamma napisał/a:
A mi się nie chce zaprzątać głowy zdrowym odżywianiem :P Jem to, na co mam ochotę i już. O, dawno frytek nie jadłam, trzeba nadrobić!

ja też, ale ogólnie sie mało czym przejmuję :-D a jeden z tematów do których baardzo rzadko zaglądam to 'co dzisiaj jedliście'.
fryteczki mniam, ale to tyle roboty
dzieci moje jakoś urosły i nadal rosną. żadnych wyraźnych ubytków w nich nie widzę, pomimo spożywania cukru, białej mąki, nabiału i jaj (w rozsądnych ilościach moim zdaniem)

Kamm 

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2008-10-06, 11:22   

krotko : vegan ;-)

Malinetshka 
Paulina

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2008-10-06, 11:26   

A mi się wydaje, że tutaj na forum nikt z niczego nie rozlicza. Przynajmniej ja się tak nie czuję. Nie widzę żadnej "nagonki" ani tym bardziej "obowiązków" pewnych rodzajów postępowania.. Mi się podoba, że mówi się tu o zdrowym żywieniu, różnych metodach leczenia itp. Mam skąd czerpać inspirację :) Cieszy mnie, że są ludzie, którzy dbają o oczyszczanie itd., którzy pewne produkty wyeliminowali bardziej lub mniej świadomie ze swojej diety i czują się z tym świetnie (a niekiedy polecają to innym), ale nie czuję nagonki :-> Nie umniejszam też osób, które tego nie robią i żyją spontanicznie.
Każdy robi co uważa za dobre dla siebie, wybiera z tego zasobu informacji to, co mu odpowiada. I tak jest dobrze :)

kamma 
Magellan

Pomogła: 147 razy
Wysłany: 2008-10-06, 11:52   

rosa napisał/a:
a jeden z tematów do których baardzo rzadko zaglądam to 'co dzisiaj jedliście'.

a ja często, głównie w celach inspiracyjnych, jak człowiek nie wie, co ma ugryźć ;)

fryteczki, dużo roboty? ;) Tylko o jedną czynność więcej niż przygotowanie zwykłych, gotowanych ziemniaków :) Oj, będą dziś na drugie danie...

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"

rosa 
born to be wild

Wysłany: 2008-10-06, 12:08   

my bardzo rzadko jemy ziemniaki bo F nie znosi, rosną mu w gębie, a reszta rodziny też niespecjalnie
więc dla mnie fryteczki w porównaniu z ugotowaniem ryżu to jednak dużo roboty :-)

Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2008-10-06, 12:11   

mi - niestety - parę razy wyszła zupa olejowo-ziemniaczana, dałam sobie spokój z frytkami.

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

kofi 

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2008-10-06, 13:17   

Pewnie miałaś za zimny olej.
Mnie też najlepiej wychodzą takie z paczki do odgrzania, ale wiele lat temu ostatnio je jadłam. Częściej niż frytki robię pieczone z ziółkami (moim kochanym rozmarynem).
Z selera też są dobre frytki. Tak samo się robi jak z ziemiaków.

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-10-06, 13:25   

My robimy frytki w piekarniku ;-)

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2008-10-06, 13:34   

Malinetshka napisał/a:
Każdy robi co uważa za dobre dla siebie, wybiera z tego zasobu informacji to, co mu odpowiada. I tak jest dobrze

Ale jak pojawia się dziecko to trzeba też pomyśleć też o tym co dobre dla niego. I po to jest to forum. 8-) A dzieci inspirują się naszą dietą, a najczęściej nie mają wyboru i jedzą to co my. :mrgreen:
Żeby nie było, że jestem taka idealna to przyznam się czasem zajadam się czekoladą, na imprezach u rodziny nie potrafię sobię odmówić domowego ciasta (tych z cukierni się brzydzę). jem masło, jajka i sporadyczne sery. Ostatnio zjadłam chipsy. Więcej grzechów nie pamiętam. ;-)
A frytki też robię w piecu (chociaż dostaliśmy kiedyś od teściów frytkownicę). :lol:

Malinetshka 
Paulina

Wysłany: 2008-10-06, 13:45   

puszczyku, oczywiste, że
puszczyk napisał/a:
jak pojawia się dziecko to trzeba też pomyśleć też o tym co dobre dla niego. I po to jest to forum.

Nie zapomniałam, że to jest wegedzieciak... :->

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2008-10-06, 14:23   

Malinetshka, to nie było właściwie skierowane do Ciebie tylko ogólne nawiązanie do tematu. No i nie wątpię, że Twoje dziecko będzie dobrze jadło. :-)

majaja 
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy
Wysłany: 2008-10-06, 21:17   

puszczyk napisał/a:
Ale jak pojawia się dziecko to trzeba też pomyśleć też o tym co dobre dla niego. I po to jest to forum. A dzieci inspirują się naszą dietą, a najczęściej nie mają wyboru i jedzą to co my.
Owszem, ale to nie powód by w schizy popadać i u zdrowego, podręcznikowo rozwijającego się dzieciaka dopatrywać się niewiadomo czego, a ja zaczynam czasami jak za długo tu siedzę, gdyby nie mój zdroworozsądkowo myślacy mąż to co miesiąc bym mu komplet badań robiła ;) . A tymczasem gówniarz nauczył nauczył się szantaże odstawiać, ostanio mało jakieś babci nie wykończył, bo tak go brzuszek bolał i był taki obrażony, że nóg ma używać, że babunia poczuła się w obowiązku zanieść go do mamy, a co będzie dalej, politykiem skubaniec zostanie i co wtedy ;)

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2008-10-06, 21:20   

kofi napisał/a:
Z selera też są dobre frytki.
ja robiłam nawet z marchewki :)

Malinetshka 
Paulina

Wysłany: 2008-10-06, 21:58   

puszczyku... :)

arahja 

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2008-10-07, 21:28   

lakto-ovo, z tym, że m.in. przez wegedzieciaka ograniczam. Jajka jem tylko wtedy gdy bywam w domu i ktoś akurat zrobi jajecznicę (nie cierpię surowych jajek, fuuuu!), co zdarza się nawet rzadziej niż raz w miesiącu. Mleka i pochodnych nie lubiłam nigdy, zdarza mi się zakupić jogurt naturalny do dipu, czasem kupuję też serki twarogowe z dodatkami - bo nie mam czasu, by samej wyrabiać pasty. Nigdy bym się tego nie spodziewała, ale powoli dryfuję w stronę weganizmu :shock:

Do tego stopnia, że jak współlokatorka przywiozła z domu 5 kartonów mleka, byłam w takim wielkim szoku, jak można aż tyle tego paskudztwa spożywać. O w takim: :shock:
I pomyśleć, że dwa lata temu próbowałam się do mleka na siłę przekonać, bo takie zdrowe przecież, a ja go nigdy nie piłam. :lol: I walczyłam sama ze sobą i obrzydzeniem własnym, żeby naprawić "błędy dzieciństwa" :lol:
Pozdrawiam!

biechna 

Pomogła: 65 razy
Wysłany: 2008-10-07, 21:48   

rosa napisał/a:
a jeden z tematów do których baardzo rzadko zaglądam to 'co dzisiaj jedliście'

No, ja też, brzmiałabym tam jak kiepski żart. Albo nawet jak trollica ;-)

kamma 
Magellan

Pomogła: 147 razy
Wysłany: 2008-10-07, 22:06   

biechna, no co Ty ;)
Ja się w tamtym wątku notorycznie chwalę, że ZNÓW FRYTKI :P

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"

mizumo 

Pomogła: 10 razy
Wysłany: 2008-10-08, 07:50   

Ja oficjalnie też lakto-ovo, ale tak jak koleżanka arahja, napisała dryfuję w stronę weganizmu :D w zasadzie w domu jem wyłącznie wegańsko, tylko poza domem jest z tym problem... a ja już nie mam siły na kłótnie jakim to jestem kłopotliwym gościem, więc na razie daję spokój. Aczkolwiek swoją przyszłość widzę wegańsko, tylko może jeszcze potrzebuję więcej czasu ;)

malva 
vegan warrior

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2008-10-08, 08:02   

kamma napisał/a:
czarna96 napisał/a:
Na szczescie nie miewam zachcianek na mięso

Zazdroszczę ]:->
Jakoś w tej ciąży mięso przestało mi się wydawać obrzydliwe. Co nie znaczy, że byłabym zachwycona mając je na talerzu lub.... hmmm.... gdzieś bliżej ;)

ja jak byłam w ciąz to jak miałam ochote na hot doga ,o rany obsesyjna
jak sobie poszłam i po 2 miesiacach marzenia o hot dogu jak sobie zjadłam to g...
to 2 dni brzuch mnie bolal( odzwyczajenie od trawienia!)bleeeeeeeeeee
absolutnie mi ochota na mieso przeszła

a ja wegetarianka marzaca o weganizmie-weganką sie było najdluzej ..2 tyg-niestety cholerny zółłty ser

rosa 
born to be wild

Wysłany: 2008-10-08, 08:03   

ale ty Kamma oprócz frytek jeszcze milion innych rzeczy :-) a u mnie to by było wiecznie to samo :-)

magdusia 

Pomogła: 42 razy
Wysłany: 2008-10-08, 12:15   

a ja lubię się zdrowo odżywiać,nie narzucam sobie tego po prostu takie rzeczy mi smakują
choć z braku czasu ostatnio zdarza mi się jeść sklepową bułkę z masłem.
a i po niezbyt zdrowych rzeczach mam nieprzyjemny posmak w ustach np po cukrze
od nabiału się nie odżegnuję lubię wypić kefir do moich ulubionych ziemniaczków :-)
a w sytuacjach awaryjnych inne formy nabiału przyjmuję oprócz jajek takich na talerzu :-P

Pięciu przemian nie wyznaję :-P ;-) przemawia do mnie raw food raczej :-)
reinkarnację i inne takie ;-) :-P jak najbardziej uznaję :)

hxxp://alterna-tickers.com]
"Każdy jest geniuszem. Ale jeśli zaczniesz oceniać rybę pod względem jej zdolności wspinania się na drzewa, to przez całe życie będzie myślała, że jest głupia." A. Einstein

magcha 
A to Futro właśnie

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 2008-10-08, 13:19   

Lakto - ovo i chyba na razie nic się nie zmieni, dobrze się czuję z taką dietą. Za mlekiem nie przepadam ale tak jak Magdusia lubię kefir, zwłaszcza do pieczonych ziemniaków albo kaszy gryczanej/ soczewicy zielonej. Jajka często dostaję od teściowej więc nie muszę kupować.

Tusia 

Pomogła: 19 razy
Wysłany: 2008-10-08, 17:16   

Wegetarianka jedząca nabiał,jajka sporadycznie, nie pijąca mleka. Nie mam ambicji być weganką, nie mam silnej woli by zrezygnować z lodów i słodyczy. Jem mnóstwo niezdrowych rzeczy, choć staram się gotować zdrowo i jeść pełnoziarniste produkty. Nie umiem na razie zrezygnować z cukru, słodyczy, chciałabym, ale raczej ze względu na wagę niż na zdrowie. Ja nawet nie znam zasad kuchni 5 przemian, nie interesuję się tym.
Nie czuję wstydu gdy pisze w "co dziś jedliście?" że zjadłam coś niezdrowego. Nie zauważyłam, żeby była tu jakaś nagonka na kogoś kto nie je idealnie, to raczej takie osoby dodają znaczki typu :oops: :-/ :-> robiąc sobie nagonkę na samych siebie :-P ;-)

Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2008-10-08, 17:34   

Tusia napisał/a:
Wegetarianka jedząca nabiał,jajka sporadycznie, nie pijąca mleka. Nie mam ambicji być weganką, nie mam silnej woli by zrezygnować z lodów i słodyczy. Jem mnóstwo niezdrowych rzeczy, choć staram się gotować zdrowo i jeść pełnoziarniste produkty. Nie umiem na razie zrezygnować z cukru, słodyczy, chciałabym, ale raczej ze względu na wagę niż na zdrowie. Ja nawet nie znam zasad kuchni 5 przemian, nie interesuję się tym.
Właściwie mogłabym się podpisać :-P

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2008-10-08, 18:08   

Tusia napisał/a:
to mniej więcej tak jak ja ;)

Odpowiedz do tematu