wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Dlaczego daliście dzieciom takie imiona?
Autor Wiadomość
Tobayashi 

Pomogła: 34 razy
Wysłany: 2008-10-27, 12:45   

U mnie tak jak u ań, imię przyszło "samo", od dziecka. Otworzyłam się na nie, czekałam do 8 miesiaca i jest. Tobiasz w hebrajskim znaczy "Bóg jest dobry". Nam, ateistom buddyzującym nie przeszkadza :mryellow:

elenka 

Pomogła: 34 razy
Wysłany: 2008-10-27, 12:57   

rebTewje napisał/a:

po Ochuckim. Wszystkie Ryśki to porządne chłopy ;)

W rzeczy samej :-P

bodi 
lucky lucky me :)

Pomogła: 91 razy
Wysłany: 2008-10-27, 13:59   

u nas też Jagoda sama powiedziała, jak się nazywa. Mieliśmy wybrane dwa imiona w czasie ciąży, próbowaliśmy ich używac ale za nic nie pasowały. Wtedy przypomnieliśmy sobie o Jagodzie, którą w czasie ciąży mój W zdecydowanie odrzucił, a potem sam stwierdził, że to przecież wypisz wymaluj Jagoda :D

kamma 
Magellan

Pomogła: 147 razy
Wysłany: 2008-10-27, 16:26   

Ja miałam Irmę w głowie od początku ciąży. M trochę marudził, że to takie twarde imię, ale żadne inne tak naprawdę nas nie zauroczyło. Oczywiście niejednokrotnie słyszeliśmy "A czemu takie?", ale czasem również "Irma? Jak ładnie!!!"
Co ciekawe, gdy byłam w ciąży, przyśniło mi się, że mówię do niej "Irma", a ona protestuje i oświadcza, że ma na imię Emma. Ale gdy się urodziła, przyjrzeliśmy się jej pod tym kątem i doszliśmy zgodnie do wniosku, że na Emmę nie wygląda. I nadal jestem tego zdania.
Zresztą, Irma znaczy "silna" i w przypadku naszej córy świetnie się to sprawdza.

Natomiast Dzidek dwa razy domagał się bycia Miłoszem i raz Kubą, bierzemy też pod uwagę inne imiona. Na pewno muszą być nietypowe, ale nie jakieś szczególnie udziwnione. Jednak nie mamy typu nr 1 i bardzo mnie to cieszy. Zobaczymy po urodzeniu, jakie imię będzie miał wypisane na twarzy.

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"

Malati 

Pomogła: 71 razy
Wysłany: 2008-10-27, 16:42   

Imię Filip od zawsze mi sie podobało.Braliśmy pod uwagę inne obcje ale jakoś to najbardziej do nas przemawiało.Zreszta nie przywiązywaliśmy do tego aż tak wielkiej wagii,bo traktowaliśmy to jako czystą formalność.

Istotny dla nas był wybór imienia duchowego,i powiezyliśmy to zadanie osobie kompetentnej w kwestiach duchowości ;-) no i padło na imie Harivenu- które w ogólnym tłumaczeniu znaczy odwieczny przyjaciel Kryszny.Oboje z mężem zwracamy do młodego właśnie tym imieniem

zina 

Pomogła: 93 razy
Wysłany: 2008-10-27, 18:21   

Mielismy postanowione niemal od samego poczatku nazwac coreczke Rebecca i tak zwracalam sie do swojego brzucha prawie przez cala ciaze :-)
Imie podobalo nam sie od dawna, kojarzy sie nam z cieplem srodziemnomorskim, przyjaznym a jednoczesnie zdecydowanym usposobieniem.
Jednak kiedy dowiedzielismy sie ze Rebecca moze po polsku byc interpretowana jako Beka jakos nam sie to nie spodobalo i szybko zmienilismy na tworcza i niezalezna (tak nam sie to imie kojarzy) Klare :-)
Zreszta od samego poczatku jak zobaczylam ta czarna czupryne i bystre oczka po wyskoczeniu z brzucha nie mialam najmniejszych watpliwosci ze corka tak wlasnie bedzie miala na imie :-)
A ze drugie imie niesie echo brzuszkowych kolysanek i niejako czkawke z ciazy jest Rebecca pisane przez dwa "c" zeby niekomu nie przyszlo na mysl co innego niz wlasnie to piekne imie :-)

Nimrodel

Wysłany: 2008-10-28, 08:03   

rosa napisał/a:
ja mam pospolite imię i moje dzieci też mają imiona pospolite. podobały mi się, a co najważniejsze, chłopcy bardzo lubią swoje imiona.
:-)

Hm, nie powiedziałabym, że Szymon to pospolite imię...

hxxp://www.maluchy.pl]

orenda 
double mama

Pomogła: 31 razy
Wysłany: 2008-10-28, 08:49   

Imię Liwia było ze mną od bardzo dlugiego czasu i wiedziałam, że moja córka tak będzie miała na imię. Jest to imię rzymskie i znaczy tyle, co pochodząca z rodu Liwiuszów.
Liwia też jest Matyldą, a to z zamiłowania do Leona Zawodowca.
Zoja też mi się szalenie podoba, najpierw był pomysł na imię, a potem dowiedziałam się, co ono oznacza, a pochodzi z języka greckiego i Zoe - to życie (potem dorobiłam sobie ideologię, bo ja mam na imię Ewa, "która daje Życie").

TataOliwki 

Wysłany: 2008-11-03, 12:51   

W metryce stoi napisane "Oliwia". Ale tak naprawdę to "Oliwka" (i nie jest to, broń Boże!, zdrobnienie od rzeczonej Oliwii).

Oliwka, bo pyszna, smaczna, apetyczna :-) A wymyśliła to mama mej przyjaciółki.

A pani w Bardzo Ważnym Urzędzie powiedziała, że nie ma takiego imienia "Oliwka". Bo pani w Bardzo Ważnym Urzędzie wie przeca najlepiej :-)

kocham_tramwaje 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 2008-11-07, 09:32   

my czekalismy na Emilie lub Gustawa-do konca sie nie chciala ujawnic. jak juz sie okazalo, ze kobietka-mielismy zagwozdke, bo to o prostu nie byla Emilia, ani Emka, Ema tez nie. tak jej sie przygladalismy do ostatniego momentu przed pojsciem do urzedasow i dzien przed dedlajnem nas olsnilo-przeciez to jest Waleria :mryellow:
jednoglosnie zadecydowalismy, ze Walka, koniec kroka.
z reszta oboje mamy sentyment do tego imienia. glownie przez "rozbitkow czasu" czytanych w dziecinstwie pod koldra z latarka.
ja z kolei mialam jazde (jak mialam moze 4 lata), wykrzykiwalam raz po raz "no wlasnie waleria!" :shock: :?:
najwiecej bolu tym imieniem zadalismy mojej tesciowej. zaklinala nas, blagala przez lzy, ze to imie zniszczy jej zycie, bo dzieci beda jej spiewac o glupiej walerci, poza tym jest brzydkie(emilia takie ladne, okroglutkie i mieciutkie)
a im bardziej ona naciskala, zeby nie dawac tak na imie, tym bardziej nam sie podobalo ]:->

adriane 

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2008-11-07, 10:27   

Mnie się też Waleria bardzo podoba :)

kamma 
Magellan

Pomogła: 147 razy
Wysłany: 2008-11-07, 13:17   

walaija napisał/a:
dzieci beda jej spiewac o glupiej walerci,

:shock: :shock: :shock: Jeśli ja nie kojarzę tej pieśni (a mój dziadek śpiewa mi różne cuda non stop), to jakim cudem mają ją kojarzyć jakieś dzieci?! Waleria to bardzo ciekawe imię, niepospolite i bezpretensjonalne. Ładne po prostu, no!

hxxp://anilanastudio.blogspot.com/
Ostatnio na blogu: Wszystko jest możliwe
"Trzeba wierzyć w człowieka, koleś"

rosa 
born to be wild

Pomogła: 174 razy
Wysłany: 2008-11-07, 13:28   

walaija Waleria jest super! a już zdrobnienie Walka, po prostu obłędne!
czy teściowa się już przekonała do imienia, czy nadal pomstuje?
swoją drogą ci dziadkowie są wnerwiający, przecież już raz wybierali imiona :evil:

Kashmiri 

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2008-11-07, 15:43   

rosa napisał/a:
swoją drogą ci dziadkowie są wnerwiający, przecież już raz wybierali imiona :evil:

dokładnie. oni już mieli swoją kolej, teraz mogą co najwyżej kibicować.
a jasmin jest jasmin, bo to pierwsze imię, co do którego byliśmy z K. zgodni, że jest ładne. u nas było ważne, żeby się w miarę łatwo pisało i wymawiało na całym świecie i nie było związane z jakimś konkretnym narodem/wyznaniem itp. Jasmin jest imieniem używanym zarówno w kulturze zachodniej i wschodniej i mam nadzieję nie będzie jasce z jej imieniem wszędzie dobrze.
A poza tym ona jest "made in India" :mryellow:

Zapraszam na mój blog - hxxp://www.lianka.pl/]www.lianka.pl

PiPpi 
:)

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2008-11-07, 21:16   

Jaśminka to u nas będzie następna córcia, a synek Odyseusz/ Odys, no masakra, tak te imiona za mną chodzą i nie mam wątpliwości. Karolinka jest dlatego, ze najpierw Arturowi sie spodobała forma Karolcia, mam przyjaciółkę do której tak mówię, poza tym, wszystkie Karoliny to silne dziołchy bo imię utworzone od męskiego + literka "r", imię na miarę czasów..poza tym Karoliny to czadowe dziewczyny. o tak! :lol:

kocham_tramwaje 

Wysłany: 2008-11-07, 22:47   

rosa napisał/a:
czy teściowa się już przekonała do imienia, czy nadal pomstuje?
cholera ja wie, mowi do Malej Walery :-/

Kashmiri napisał/a:
rosa napisał/a:
swoją drogą ci dziadkowie są wnerwiający, przecież już raz wybierali imiona

dokładnie. oni już mieli swoją kolej, teraz mogą co najwyżej kibicować.

ale im sie wydaje, ze nadal maja wladze :evil:
Kashmiri napisał/a:
A poza tym ona jest "made in India"
8-)
Magda Stępień napisał/a:
Karoliny to czadowe dziewczyny. o tak!

a pewnie!! :mryellow:

YolaW 

Pomogła: 39 razy
Wysłany: 2008-11-07, 23:28   

Ja od kilku ładnych lat wiedziałam, że jak będzie synek to będzie Olaf (po bardzo sympatycznym uczniu), albo Herbert (to pewnie czeka drugiego synka jeśli będzie :) ).

[ Dodano: 2008-11-07, 23:29 ]
Dla Dziewczynki nie ma zielonego pojęcia jakie imię mi się by spodobało, więc pewnie będę miała tylko synków :) Choć kto wie...

Manu 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2008-11-18, 23:58   

mysmy mieli sterte imion. Myslalam, ze bedzie Lola, no ale Pola Lola nie jest wiec nie moglismy jej tak nazwac. Pola natomiast w Austrii to niezrozumiale i brzmi jak "polar". Manuela zbyt kwiatkowe nam sie wydawalo. Mala silna dziewczynka, ktora zobaczylismy to byla Pola. No ale w dokumentach wpisalismy Paula. Paula Manuela.

Ale na dobra sprawe to do dzis nie mozemy sie wlasciwie zdecydowac, mowimy wiec do corci "Ziemniak", bo ma glowe zupelnie jak ziemniak :mrgreen:
<object width="88" height="31"><param name="movie" value="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf"><embed src="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf" width="88" height="31"></embed></object>

kocham_tramwaje 

Wysłany: 2008-11-19, 10:48   

Manu napisał/a:
Ale na dobra sprawe to do dzis nie mozemy sie wlasciwie zdecydowac, mowimy wiec do corci "Ziemniak", bo ma glowe zupelnie jak ziemniak :mrgreen:
:lol:

NiokoTyx 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-11-19, 13:16   

my mocno zastanawialiśmy sie nad imionami, poniewarz oboje wierzymy w NLP więc słowo które dziecko bedzie słyszec non stop przez całe zycie ma znaczenie

pierwsza była Oliwia czyli z greckiego opiekun sadów oliwnych w tym domostwa na drugie dostała Wera na dodanie trochę charakteru i magi,

Dorian dostał imię po potomkach herkulesa "Dorach" a drugie Wiktor żeby dać mu siłę królów . no i chyba wziął sobie mocno do siebie bo ma niecałe 2 miesiące już trzyma głowę wysoko czasami sie przewraca , waży 7,5 (i wcale nie jest spaślaczkiem)
uśmiecham się

Odpowiedz do tematu