wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zapalenie ucha
Autor Wiadomość
Ania33 

Wysłany: 2007-12-07, 11:06   

Karolina, dobra rzecz to srebro.Dzieki zaopatrze sie. Juz dalam cynk rodzicom.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2007-12-07, 11:31   

Karolina napisał/a:
może jest też w aptekach jako suplement diety
jest w aptekach

gibusia 
gibusia

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2007-12-07, 16:00   

Moja Kasia na ból ucha dostała Viburcol (czopki) i Chamomilla 15 - homeopatyczne.

Ania33 

Wysłany: 2007-12-13, 11:44   

Kochani, moja Kamila juz zdrowa. W niedziele na wieczor dalam jej ostatni raz paracetamol a jutro do kontroli. Maz pytal sie w aptece o krople, ale powiedzieli ze trzeba do lekarza bo bez recepty nic z tego. Moze dlatego ze leki dla dzieci sa tu za darmo? Grund ze Kamilka zdrowa. Wystarczyl paracetamol i wizualizacja.

gibusia napisał/a:
Chamomilla 15 - homeopatyczne

To lek na zapalenia?

Dzieki jeszcze raz za wsparcie i pomoc.

Malati 

Pomogła: 71 razy
Wysłany: 2007-12-13, 12:36   

Super że mała już zdrowa :-D Zapalenie ucha często samo mija, trzeba dac tylko szanse organizmowi żeby się z ta infekcją sam uporał.

gibusia 
gibusia

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2007-12-31, 15:37   

Chamomilla 15 ch - na ucho, a viburcol przeciwbólowo

martka 

Pomogła: 88 razy
Wysłany: 2008-11-15, 09:28   

Olaf obudził się dziś z płaczem. zauważyłam, że na uszku zgromadziła się żółtawa wydzielina. nie daje sobie za bardzo tego uszka dotknąć. temperatury nie ma, ale dwa dni temu przepłakał ciurkiem prawie 24 godziny, wtedy zrzuciłam to na zęby, ale teraz zaczyna mi się to łączyć w całość z tym uszkiem. dostał Vburcol, przespał się pół godzinki, czuje się lepiej. za to ja nie wiem zupełnie co z tym fantem zrobić. do lekarza nie pójdziemy, bo nieczynne dziś, pewnie i tak nic innego niż paracetamol byśmy nie dostali. to zapalenie ucha myślicie? rączki poza tym ciągle w buzi jakby to zęby. czy to dwa w jednym?

na dodatek Filip w nocy miał wysoką tmperaturę, znając życie zaraz go się to samo cholerstwo czepi :-( .

czyścić Olafkowi to uszko? czy lepiej nie drażnić?

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2008-11-15, 09:47   

martka, a nie miał ostatnio kataru? u maluchów właśnie katar lubi się na ucho "rzucać"...

martka 

Wysłany: 2008-11-15, 09:58   

obaj mieli, ale się definitywnie skończył jakieś dwa tygodnie temu.

Manu 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2008-11-15, 22:57   

martka, leczylam sie ostatnio rewelacyjnie welna owcza(wersja "lecznicza", polecana przy odparzeniach pupci dzidziowych itp)), dwa razy wyleczylam sobie przez noc gardlo (a jestem gardlowy wrak;)) Mysle, ze jakby Pole bolalo ucho to bym troche tej welny jej do ucha wlozyla - jak oklad.
<object width="88" height="31"><param name="movie" value="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf"><embed src="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf" width="88" height="31"></embed></object>

martka 

Wysłany: 2008-11-15, 23:00   

dzięki Manu, ale nie posiadam... póki co leczymy się mleczkiem jaglanym. na razie, odpukać, ładnie śpią, oby do rana.

zina 

Pomogła: 93 razy
Wysłany: 2008-11-16, 15:14   

Natrafilam na hxxp://www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79405,5882015,Gdy_zaboli_ucho.html]taki artukul.

martka 

Wysłany: 2008-11-16, 15:43   

zina, dzięki. od rana podajemy jednak antybiotyk.

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-16, 23:18   

Szkoda,że dopiero teraz zobaczyłam ten temat,ale co tam(ostatnio mało tu zaglądam...)Jest wspaniałe lekarstwo na zapalenie ucha u dzieci i jest bardzo skuteczne, zresztą wypraktykowane na mojej córce, a i Puszczyk też je zna. Przepis jest taki :ząbek czosnku przeciskamy w wyciskarce i taki przeciśnięty zalewamy niewielką ilością oleju najlepiej zimnotłoczonego,ale od biedy może też być zwykły. Wstawiamy to do lodówki aby się macerowało np. przez noc. Potem wcześniej wyjmujemy by się troszkę ugrzało no i lek gotowy. Moczymy wacik w tym czosnkowym olejku i wkładamy do uszka najlepiej obu na jakiś czas, możemy to czynić częściej niż jeden raz w ciągu dnia i nocy aż do skutku czyli aż uszko wyzdrowieje. Ja wyleczyłam tą metodą mojej córce uszy i bardzo polecam. Jestem przeciwnikiem stosowania wszelkiej maści antybiotyków. Wiedzę na ten temat zaczerpnęłam z książki "Leki z bożej apteki- dla dzieci" Zasyłam dużo pozytywnej energii dla Wszystkich. :-) :-) :-)

martka 

Wysłany: 2008-11-16, 23:33   

pomarańczka, dzięki :-)

Manu 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2008-11-17, 10:44   

pomarańczka, to pewnie tez mozna tym olejem w nosku troche posmarowac na katar- czy za ostre?
<object width="88" height="31"><param name="movie" value="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf"><embed src="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf" width="88" height="31"></embed></object>

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2008-11-17, 12:33   

pomarańczka napisał/a:
Szkoda,że dopiero teraz zobaczyłam ten temat,ale co tam(ostatnio mało tu zaglądam...)Jest wspaniałe lekarstwo na zapalenie ucha u dzieci i jest bardzo skuteczne, zresztą wypraktykowane na mojej córce, a i Puszczyk też je zna.

Tak potwierdzam. Parę dni temu polecałam ten sposób w "brzuszkowych". Wyleczyłam Kamilka bez antybiotyku.

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2008-11-19, 10:59   

Olejek jest dobry na uszy, a na katar lepsze są inhalacje, bardzo skuteczne. Najlepiej je robić wieczorem, by po nich już nie wychodzić z domu. Szczególnie rumianek, melisa.Polecam książkę'' Leki z bożej apteki'' Jan Schulz, Edyta Uberhuber, wiele razy dzięki niej wyleczylam Anitę sama bez lekarzy. Drugi tom to "Leki z bożej apteki- dla dzieci" autorzy ci sami. Przy wszelkich inhalacjach najskuteczniej działają mieszanki ziołowe. Wiadomo, że na jednym razie się nie skończy ,ale zioła mają to do siebie, że potrzebują czasu- kilka razy zastosowane pomogą na katar. Dobra też jest inh. solna, ale dla dzieci lepsze są ziółka- delikatniejsze.Można to robić razem z dzieckiem. Życzę wielu wrażeń bo to ciekawe doświadczenie, takie superowe...

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-12-05, 11:42   

A czy olejkiem pichtowym też można leczyc uszy?

yoga 

Wysłany: 2009-01-11, 15:07   

Nie jestem jeszcze w temacie zapalenia ucha bo Jaś ma dopiero 6 tygodni, ale podzielę się ciekawą informacją. Częste zapalenia uszu to powikłanie po szczepieniach. Znlazłam tę informację w wielu wiarygodnych opracowaniach

arahja 

Pomogła: 26 razy
Wysłany: 2009-01-12, 18:45   

Temat bardzo na czasie :evil: Jeszcze trochę i zacznę wierzyć w te powikłania poszczepienne, na razie idę zrobić miksturę na ucho, które wiedzie swój własny, niezależny ode mnie, żywot. Dzięki za przepis! :)

Swiatelko

Wysłany: 2009-01-13, 09:27   

Nie sadze aby to były powikłania poszczepienne. Nasze problemy zaczęły się właśnie od zapalenia Ucha Gabi.
Wg mojej wiedzy i tego co nam lekarz nakazywał; nie stosować mlecznych produktów.
To nie łatwe. Czekoladki dodatkowo dziadkowie którzy uwazają , że niestosowanie tych produktów to szarlataneria.

kociakocia 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2009-01-16, 13:28   

pomarańczka napisał/a:
a na katar lepsze są inhalacje, bardzo skuteczne

polecam i ja, stosujemy w domu napary z amolu
Doradca noszenia dzieci ClauWi®

gosia_w 

Pomogła: 86 razy
Wysłany: 2009-02-07, 15:39   

pomarańczka napisał/a:
Jest wspaniałe lekarstwo na zapalenie ucha u dzieci i jest bardzo skuteczne, zresztą wypraktykowane na mojej córce, a i Puszczyk też je zna. Przepis jest taki :ząbek czosnku przeciskamy w wyciskarce i taki przeciśnięty zalewamy niewielką ilością oleju najlepiej zimnotłoczonego,ale od biedy może też być zwykły. Wstawiamy to do lodówki aby się macerowało np. przez noc. Potem wcześniej wyjmujemy by się troszkę ugrzało no i lek gotowy. Moczymy wacik w tym czosnkowym olejku i wkładamy do uszka najlepiej obu na jakiś czas, możemy to czynić częściej niż jeden raz w ciągu dnia i nocy aż do skutku czyli aż uszko wyzdrowieje.

Czy tą metodę można stosować również w przypadku przewlekłego wysiękowego zapalenia uszu? U mojej córki stan zapalny trwa od końca listopada, początkowo był płyn w uszach i uwypuklona błona bębenkowa, teraz jest tylko płyn. Niestety przez większość czasu od listopada córeczka przechodzi kolejne infekcje wirusowe, podczas których stan uszu się pogarsza.

szaszi 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2011-01-23, 18:16   

Gaja właśnie mówi ze" boli ją kość" i lokalizuje to na policzku, przy żuchwie i uchu. Jak nacisnę ucho to sie krzywi. Ma mega gesty katar, kaszel i tak od 5 dni. Dzis doszlo to ucho... o ile to ucho... nie ma specjalnie gorączki, ale maruda, usnela popoludniu na moich kolanach, teraz znowu wierci sie i biadoli ze ją boli, wiec cos jest nie halo. Ale mowi ze boli ja tak jakby na dole za czy pod uchem? To tak ma boleć? J nie mialam nigdy nic z uszami, wiec jestem nie zorientowana :shock:
Nastawilam ten czosnek z olejem a poki co dalam jej paracetamol :-/ bo nic innego nie mam.

www.galeria-sza.pl <b> .............zabawki, biżu, malarstwo w Galerii "Sza"

Odpowiedz do tematu