|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
Kuchnia cejlońska |
Autor |
Wiadomość |
ag
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-10-31, 21:40 Kuchnia cejlońska
|
|
|
Curry z nerkowców
Składniki:
750 ml mleczka kokosowego
1 cebula, posiekana
1 łyżka utartego świeżego imbiru
1/2 łyżeczki kurkumy
1 papryczka chili, bez nasion, drobno posiekana
1 łyżeczka curry
kawałek cynamonu
250 g nerkowców
świeża kolendra do posypania (jak nie mam kolendry zastępuję ją pietruszką)
Przygotowanie:
Połączyć w rondlu mleczko kokosowe, cebulę, imbir, kurkumę, chili, curry i cynamon, gotować na małym ogniu 10 minut. Dodać nerkowce i gotować przez 30 minut, aż orzechy zmiękną. Zdjąć curry z ognia, usunąć cynamon. Posypać kolendrą, podawać z ryżem.
Przepis z książki "Kuchnia azjatycka", lekko zmodyfikowany. W oryginale jest jeszcze liść pandanu (???), galgant, zamiast curry w proszku - 8 listków curry i więcej chili bo kuchnia cejlońska jest baaardzo ostra. |
|
|
|
|
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-11-04, 22:26
|
|
|
łał to musi by pyszne |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
|
ag
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 04 Wrz 2008 Posty: 1127 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-11-04, 22:47
|
|
|
Ja lubię takie orientalne przyprawy, to curry jest bardzo aromatyczne, pachnie niesamowicie. I ładnie wygląda kolorystycznie: żółty sos curry, czerwona papryczka chilli, zielona kolendra. Smakuje: tak inaczej, bo curry zwykle warzywne, a tu z orzechami. |
|
|
|
|
zojka3
Pomógł: 30 razy Dołączył: 21 Cze 2007 Posty: 1916
|
Wysłany: 2008-11-22, 13:39
|
|
|
mniam, muszę spróbować! |
|
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|