wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Poradnik emigracyjny...
Autor Wiadomość
biechna 

Pomogła: 65 razy
Wysłany: 2008-12-01, 19:54   

Tosiek napisał/a:
Dziwi mnie to, że tak wiele osób robi z siebie 'białych murzynów' i samozwańczych niewolników dla anglokolonialistów.

Kto? I..kogo z siebie robi??? Niewolników? No błagam Cię :roll: Ja tu bardzo chciałam być, bo dla mnie akurat kasa bardzo ważna. Na spełnianie marzeń potrzebowałam. Teraz odkładam zapasy, bo nie chcę żyć we wiosce tylko w dużym mieście, więc się przyda, nim nasza sytuacja finansowa się unormuje - bo teraz wrócimy na jakiś czas wybadać teren, ale jeśli z kasą będzie krucho, to wracamy znowu na Wyspy i tu zakładamy firmę. Tym bardziej, że znamy tu świetnych ludzi, i co więcej tu się nas lepiej traktuje niż w Poslce - a właśnie, wyjaśnij, proszę, o co biega z tym niewolnictwem? 8-)

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-12-01, 20:02   

"Biali murzyni" to w Polsce za 1,5tys. robią.

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2008-12-01, 20:51   

albo za 600, 1,5 tys.to wielu marzy zeby takimi bialymi murzynami byc,i to czesto z super wyksztalceniem,w duzym miescie.Wiec nie wiem czemu Tosiek sie dziwisz ze ludzie chca po prostu godnie zyc.albo ze chca zarobic wiece,ciebie to nie ciagnie,inni widoczie tego potrzebuja do szczescia i nic w tym zlego.Nikt do"niewolnictwa"nie zmusza.

zina 

Pomogła: 93 razy
Wysłany: 2008-12-01, 21:04   

Cytat:
Dziwi mnie to, że tak wiele osób robi z siebie 'białych murzynów' i samozwańczych niewolników dla anglokolonialistów.

Czy to prowokacja jakas miala byc? :-/

A ja sie dziwie ze ktos sie jeszcze dziwi ze mozna zyc gdzie sie chce i cieszyc zyciem, godnie, normalnie i z wyboru. Tyle ode mnie.

biechna 

Wysłany: 2008-12-01, 21:07   

Alispo napisał/a:
nie wiem czemu Tosiek sie dziwisz ze ludzie chca po prostu godnie zyc

Może godnie oznacza "wyłącznie w ekovegan wiosce"? :lol:

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2008-12-01, 23:10   

Nie ma co się obruszać :-P
Kto nie zaznał tego cudownego uczucia ,że można sobie po prostu zmienić pracę lub po prostu z niej zrezygnować pod wpływem impulsu bądź "widzimisię" bądź dlatego,że nie odpowiada nam przełożony nie pogrążając rodziny w finansowym bagnie - może sobie bredzić ze zdziwieniem o jakimś tam (bo nie rzeczywistym przecież) niewolnictwie...
a co ja mam poradzić,że wybraliśmy nomadyczny tryb życia? (mogliśmy wybrać wieczory przy świecy :mryellow: ;-) )

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.

Jagula 
matka-nomadka

Pomogła: 64 razy
Wysłany: 2008-12-01, 23:29   

Tosiek- gdyby weganizm miał być katolicki , bez książek i bez netu to zapewne nie byłabym weganką ...i zapewne nie poznałabym innych wegan...i prawdopodobnie Ty też nie byłbyś weganinem :mryellow:

Byłeś kiedyś na Śląskiej wsi? hodowałeś tam marchewki :-P ?

Generalnie cały współczesny dobrobyt jest oparty na byłych i obecnych kolonializmach...można to oczywiście kontestować ;-)

hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://podniebnekorytko.blogspot.co.uk]Když se doma vaří, tak se dobře daří.

fizia 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-12-01, 23:45   

Tośku ze wsi, że tak zacytuję, czy Ty naprawdę nie masz innych rozrywek, rolnych zajęć, niż wygłaszać jakieś straszne teorie własne, jesteś pełen skrajności, zawsze czarne albo białe, bardzo mi to armię mocherowych przypomina niestety, w innym wymiarze, oczywiście :-/

Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2008-12-02, 12:42   

fizia, f*ckin' kolonializm przez Ciebie przemawia. Jesteś narzędziem w rękach imperialistycznych siepaczy ;-) :D

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

kocham_tramwaje 

Pomogła: 14 razy
Wysłany: 2008-12-02, 13:18   

Capricorn, :lol:
Tosiek napisał/a:
serialowym wegetarianinem
mozna jasniej?

Malati 

Pomogła: 71 razy
Wysłany: 2008-12-02, 14:12   

Tosiek napisał/a:
Ciekaw jestem kiedy weganizm stanie się katolicki (powszechny) bez netu, bez gazet i bez książek ..

o rany ja mam nadzieje ze weganizm nie bedzie powszechny,bo ja nie chce byc weganka :-P ;-)

kocham_tramwaje 

Wysłany: 2008-12-02, 14:29   

taka refleksja mi sie nasunela, przy serialowym myciu garow.
tosku-powiedzmy, ze Twoje marzenie sie zisci, wszyscy wege stana sie wegan i zaczna emigrowac do wiosek, oczywiscie ekowegan. nie pomyslales, ze wtedy te wioski stana sie regularnymi miastami?
a co do kupowania w miescie jarzynek za kasse-no ten rolnik tez z czegos musi zyc. tak mi sie wydaje. moze jestem w bledzie. moze powinni rozdawac za darmo.
Tosiek napisał/a:
bez książek
sorry, tego nie dam sobie odebrac.

[ Dodano: 2008-12-02, 14:31 ]
no i wywalze Ty wreszcie ten komputer. gdzie logika i konsekwencja?

Malati 

Pomogła: 71 razy
Wysłany: 2008-12-02, 14:38   

walaija napisał/a:
Tosiek napisał/a:
bez książek

sorry, tego nie dam sobie odebrac.

No własnie. Ja potrafie zrozumieć awersje do internetu czy gazet ale czemu książki? :roll:

biechna 

Wysłany: 2008-12-02, 14:52   

Tosiek napisał/a:
Tyrał na budowie 2 tygodnie. Miał po tym czasie dostać kasę, jakąś zaliczkę czy coś takiego.

O, a to umowy żadnej nie miał, tak o poszedł na słowo honoru, że mu ktoś zapłaci? Stąd potem te historie, jakoby nas tu źle traktowano, a mózgiem swojem to ruszyć nie łaska :roll:

Tosiek napisał/a:
Fakt faktem, że angole bardzo maczali łapy w zniewalaniu Afrykańczyków, Hindusów itd. Te "godne życie" utworzyli na pasożytniczym żerowaniu na koloniach.

Jak Ty chcesz być superrodzicem, kiedy z taką łatwością oceniasz i wyzywasz innych ludzi, czego uczysz swoją córkę? Jak się ma Twoje wspaniale wychowawcze "ekovegan" do braku podstawowego szacunku dla innych? Think about it, że się wyrażę w jednym z moich ulubionych języków :-P

Tosiek napisał/a:
serialowym wegetarianinem

O! Długo czekałam na to, jakież to na mnie przyjazne określenie znajdziesz :lol:

Tosiek napisał/a:
serialowym wegetarianinem łatwiej być mając 'pod nosem' dużo roślinek do kupienia za kassę.

No łatwiej, jakbym sama musiała to wszystko uprawiać, to bym nic innego nie mogła robić. Ale widzisz, nie dosć, że chcę mieć kasę, to lubię ułatwiać sobie życie i od rolnika kupić warzywo :-P

Tosiek napisał/a:
Ciekaw jestem kiedy weganizm stanie się katolicki (powszechny) bez netu, bez gazet i bez książek ... (?)

Oby NIGDY :mrgreen:

[ Dodano: 2008-12-02, 13:53 ]
Tosiek napisał/a:
bez netu

No chwileczkę, czy nie byłoby to dla Ciebie zbyt proste - pozbyć się nałogu, bo po prostu zniknąłby internet? Takiej chciałbyś łatwizny? Czy stąd aby nie za blisko do wygodnickiego mieszczucha wege? ]:->

kofi 

Wysłany: 2008-12-02, 16:46   

Po lekturze końcówki tego wątku mam już prawie pewność, że Tosiek tak naprawdę nie jest żadnym Tośkiem eko-veganinem, tylko być może kobietą, a może facetem prowadzącym jakieś badania socjologiczne, albo potwornie znudzonym/ą. Nie wierzę, żeby ktoś, kto ujawnia między wierszami, inteligencję - choćby poprzez całkiem sprawne posługiwanie się językiem może mieć tak zapyziałe, niespójne i szowinistyczne poglądy.

frjals 
ískalt tófa

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2008-12-02, 17:22   

kofi napisał/a:
poprzez całkiem sprawne posługiwanie się językiem

no ja tu bym miała wątpliwości... :roll:
Tosiek napisał/a:
angole

na Niemców mówisz szwaby? na ciemnoskórych czarnuchy? żółtki, żabojady, makaroniarze, pewnie jeszcze inne pogardliwe określenia na innych ludzi się znajdą, chyba zacznę cię zwać polaczkiem :evil:

kofi 

Wysłany: 2008-12-02, 17:28   

frjals napisał/a:
kofi napisał/a:
poprzez całkiem sprawne posługiwanie się językiem

no ja tu bym miała wątpliwości... :roll:
Tosiek napisał/a:
angole

na Niemców mówisz szwaby? na ciemnoskórych czarnuchy? żółtki, żabojady, makaroniarze, pewnie jeszcze inne pogardliwe określenia na innych ludzi się znajdą, chyba zacznę cię zwać polaczkiem :evil:

No akurat nie to miałam na myśli ;-)
To raczej świadczy o tym szowinizmie.

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2008-12-02, 17:29   

fizia napisał/a:
Tośku ze wsi, że tak zacytuję, czy Ty naprawdę nie masz innych rozrywek, rolnych zajęć,
no właśnie, o ile sobie przypominam, to na wsi jest robota od rana do wieczora, zwłaszcza jeśli używa się tylko ręcznie sporządzonych narzędzi, a na jakieś Internety nie ma czasu, bo wieczorem to się człowiek przewraca i zasypia :) tak przynajmniej było na prawdziwej wsi, którą ja znam :)

kofi 

Wysłany: 2008-12-02, 17:35   

A w ogóle to weszłam na ten wątek, żeby opowiedzieć o tym, że wczoraj odwiedziła mnie była uczennica, wegetarianka (pochlebiam sobie, że z mojej inspiracji), która właśnie wróciła z podróży do Francji, Hiszpanii i Włoch. Była też w Holandii i na Cyprze. Trochę pracowała, trochę zwiedzała, kurczę, jaka ta Europa się zrobiła mała. Jak niedyskretnie zapytałam skąd miała kasę na te podróże (ale tak sobie rozmawiamy o różnych osobistych sprawach) odpowiedziała, że 2 tygodnie pracowali (z chłopakiem), potem mieli na 2 miesiące podróży. Fajnie. Czy to była praca niewolnicza?
(Np. w Holandii w pralni). To już moja jest bardziej niewolnicza, no, ale moja wg kryteriów T. to już wo ogóle hell ]:->

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2008-12-02, 17:38   

kofi napisał/a:
To już moja jest bardziej niewolnicza, no, ale moja wg kryteriów T. to już wo ogóle hell ]:->
z pewnością - kuzyn mojego A. jest od lat w Niemczech na zasiłku, jeździ sobie w Alpy i ani myśli pracować... rzekomo nie ma pracy w jego zawodzie. A ponoć to nasze państwo jest opiekuńcze...

Capricorn 
2radical4u

Wysłany: 2008-12-02, 18:41   

kofi napisał/a:
Po lekturze końcówki tego wątku mam już prawie pewność, że Tosiek tak naprawdę nie jest żadnym Tośkiem eko-veganinem, tylko być może kobietą, a może facetem prowadzącym jakieś badania socjologiczne, albo potwornie znudzonym/ą. Nie wierzę, żeby ktoś, kto ujawnia między wierszami, inteligencję - choćby poprzez całkiem sprawne posługiwanie się językiem może mieć tak zapyziałe, niespójne i szowinistyczne poglądy.

e, to znaczy, że nie zaglądałaś na starego wd. ;-) Ja stamtąd zapamiętałam jego wątek pt: "szukam miłej weganki, cośtam, cośtam... PS. Szukam również siostry, która zaginęła jako mała dziewczynka"

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

kocham_tramwaje 

Wysłany: 2008-12-02, 20:00   

Capricorn napisał/a:
"szukam miłej weganki, cośtam, cośtam... PS. Szukam również siostry, która zaginęła jako mała dziewczynka"

:shock:

fizia 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2008-12-02, 21:27   

Capricorn napisał/a:
e, to znaczy, że nie zaglądałaś na starego wd. ;-) Ja stamtąd zapamiętałam jego wątek pt: "szukam miłej weganki, cośtam, cośtam... PS. Szukam również siostry, która zaginęła jako mała dziewczynka"

no to wszystko jasne

orenda 
double mama

Pomogła: 31 razy
Wysłany: 2008-12-02, 22:32   

kofi, zapewniam Cię, że Tosiek jest na 100% rzeczywisty! Poznałam osobiście :mrgreen:

Kitten 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2008-12-02, 22:36   

orenda, rety, rety! :mrgreen: Jakie wrażenia? 8-)

Odpowiedz do tematu