|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
Żylaki nóg |
| Autor |
Wiadomość |
Wretka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 14 Lut 2008 Posty: 354 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-07-14, 09:13
|
|
|
czarna96 idź do chirurga naczyniowego - jeśli ginekolog doradza ci w tej sprawie, to chyba tylko się wymądrza.
U mnie lekarz postanowił, co można zrobić, dopiero po usg żył/nogi - okazało się, że z jednej nogi trzeba operacyjnie, bo zastawki nie pracują (o ile dobrze pamiętam), a drugą nogę można właśnie ponastrzykiwać (pewnie właśnie to miała zrobione ewatara). w dodatku brzydszy był ten żylak, który można było nieoperacyjnie wyleczyć.
Trzy lata temu zapłaciłam za operację dwa tysiące z kawałkiem.
Jeśli chodzi o nawroty, to przy obu metodach mogą następować - po prostu kolejne żyły odmawiają współpracy. |
_________________ Pięćdziesiąt procent naszej zdolności uczenia się rozwija się w ciągu pierwszych czterech lat życia. W związku z tym rodzice są najważniejszymi nauczycielami dziecka. Mimo to żaden rząd nie wydaje nawet jednego procenta budżetu szkolnictwa na ich szkolenie. Gordon Dryen, Jeanette Vos "Rewolucja w uczeniu" |
|
|
|
 |
ewatara
ewatara

Pomogła: 28 razy Dołączyła: 22 Sie 2007 Posty: 1155
|
Wysłany: 2008-07-15, 20:20
|
|
|
Spróbuję załatwić te nazwy zastrzyków i tabletek, ale nie obiecuję, ponieważ lekarz jak bylam na kontroli sam pytał jakie to leki biorę (sam mi je zapisywał ), ale chyba nie w mojej karcie.
Mam sie jeszcze u niego pojawić, bo znamie chciał mi jedno usunąć, więc spróbuję i popytam, ale czy coś z tego wyjdzie to nie wiem, idź do hirurga on Ci pewnie dobierze. Mi tez powiedział, że jeden tylko operacyjnie potraktujemy, a jak go poprosiłam, żeby tez ponastrzykiwał to też fajnie zniknęło |
|
|
|
 |
Malati
Pomogła: 71 razy Dołączyła: 10 Cze 2007 Posty: 3924
|
Wysłany: 2008-07-16, 15:01
|
|
|
Ja sie strasznie boje tego chirurga naczyniowego.Pesrspektywa usuwania żylaków przyprawia mnie o dreszcze |
|
|
|
 |
ewatara
ewatara

Pomogła: 28 razy Dołączyła: 22 Sie 2007 Posty: 1155
|
Wysłany: 2008-07-16, 16:06
|
|
|
czarna nie denerwuj sie za wczasu, ja tak jak Ci też pisałam bylam u chirurga, a zrobił mi jedynie te ostrzykiwania (bo tego zwykły lekarz nie robi), więc nie bój się za wczasu, może będzie u Ciebie to samo, tylko zastrzyk, bandaż na 2 tygodnie i wsjo - czego Ci życze.
sama też się boję takich zabiegów operacyjnych kumpela miała tak robiony żylak, ale nic a nic nie bolało, bo pod znieczuleniem miejscowym było robione, wiec jakby co też nie jest straszne, ale najpierw z tym idź do lekarza (potrzebujesz skierowanie od zwykłego do naczywniowego,... bo może tylko zastrzyk bedzie, a odwlekanie może tylko pogorszyc sprawę, często coraz więcej naczynek peka w około -więc naprawdę warto. |
|
|
|
 |
Malati
Pomogła: 71 razy Dołączyła: 10 Cze 2007 Posty: 3924
|
Wysłany: 2008-07-17, 22:03
|
|
|
Niestety ja bede musiala isc prywatnie do lekarza,nie jestem ubezpieczona w polsce Ale mysle o tym ,chociaz nie wiem czy uda mi sie to zalatwic teraz w polsce? Nie wiem ile prywatnie kosztowa lby taki zabieg? |
|
|
|
 |
Wretka

Pomogła: 9 razy Dołączyła: 14 Lut 2008 Posty: 354 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2008-07-18, 13:56
|
|
|
mnie na ubezpieczalnię i tak nic nie chcieli zrobić - lekarz mi powiedział, że dopiero, jak mi będą żylaki do kostek wisieć, to mnie skieruje. Inni mniej dosadnie, ale to samo.
czarna96 nie martw się tym już teraz tak bardzo - zamailuj do różnych przychodni, dowiedz się, ile kosztują wizyta, zabieg itp. i dopiero zorientujesz się, czy jest się czym przejmować. |
_________________ Pięćdziesiąt procent naszej zdolności uczenia się rozwija się w ciągu pierwszych czterech lat życia. W związku z tym rodzice są najważniejszymi nauczycielami dziecka. Mimo to żaden rząd nie wydaje nawet jednego procenta budżetu szkolnictwa na ich szkolenie. Gordon Dryen, Jeanette Vos "Rewolucja w uczeniu" |
|
|
|
 |
malva
vegan warrior

Pomogła: 35 razy Dołączyła: 27 Gru 2007 Posty: 1445
|
Wysłany: 2008-12-20, 12:37
|
|
|
byłam wczoraj u chirurga naczyniowego
w koncyu sie wybrałam bo mnie zaczeły zyły bolec
posłuchał specjalna słuchawo jaki mi krew w zyłach płynie
no i stwierdziłze mam niewydolnośc przepustoąa zył (po ludzku :zylaki )
w prezyszłosci moze bede miala operacje
dostałam do zazywania:detralex, masgne B6 i żel do smarowania nóg
co ciekawe: dowiedzialam sie ze ogrzewanie podłogowe bardzo żle działa na żyły-rozszerza je |
|
|
|
 |
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-12-20, 18:29
|
|
|
Czyli lepiej mieć zimne stopy ? U mnie w rodzinie problemy z naczyniami są, od dwóch dni boli mnie noga, to taki ból jakby od obicia, ale ani nie było kontuzji ani siniak nie wychodzi, tkliwośc jet włanie w okolicy żyły. |
|
|
|
 |
biechna

Pomogła: 65 razy Dołączyła: 09 Cze 2007 Posty: 4587
|
Wysłany: 2008-12-21, 01:18
|
|
|
| malva napisał/a: | | ze ogrzewanie podłogowe bardzo żle działa na żyły |
Oj tak, przy żylakach to "cichy zabójca"
Mój mąż ma żylaki, ale od ok. 2 lat już nie powstają nowe i przestały go boleć te "stare" - codziennie trzyma nogi przy ścianie, 10-15 minut pod kątem prawie 90 stopni do góry (takie podpieranie nóg do góry o 45 stopni itp w zasadzie ma minimalny pozytywny wpływ, o ile). Poza tym - sok z kasztanowca i po prysznicu/kąpieli polewanie łydek i stóp zimną wodą. Bardzo mu pomogło to wszystko łącznie.
To ważne, żeby żył nie przegrzewać. |
|
|
|
 |
malva
vegan warrior

Pomogła: 35 razy Dołączyła: 27 Gru 2007 Posty: 1445
|
Wysłany: 2008-12-21, 16:03
|
|
|
| biechna, o dzieki za radę ,też tak bedę robić! |
|
|
|
 |
daria

Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2009-04-29, 11:10
|
|
|
dziewczyny, a jak taki żylak wygląda? bo u mnie ponoć w rodzinie występowały żylaki, babcia miała, ale jakoś mnie to nigdy nie interesowało.. no a teraz jak jestem w ciąży to na lewej łydce zrobiło mi się coś takiego dziwnego: jakieś 2 cm naczyń krwionośnych jest tak bardziej uwypuklone i fioletowe aż i lekko przy dotykaniu boli, ja mam tendencję do pękania naczynek, na udach mam takie popękane, ale nie wygląda to tak paskudnie jak to na łydce, czy to może być żylak? |
_________________ wariatka! |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2009-04-29, 20:02
|
|
|
| daria napisał/a: | | jakieś 2 cm naczyń krwionośnych jest tak bardziej uwypuklone i fioletowe aż i lekko przy dotykaniu boli | no, to może być żylak... smaruj żelem z kasztanowca |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
daria

Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2009-05-01, 07:24
|
|
|
| Lily napisał/a: | | no, to może być żylak... smaruj żelem z kasztanowca |
smaruję, ale to chyba za mało, poczytałam cały temat i spróbuję rad Magdy Stępień
moja mama idzie do lekarza na jakieś przepływy i radzi mi to samo po ciąży, ehhh u nas to rodzinne, tylko że babcia z tym nic nie robiła, mama zaczęła to ja będę jeszcze szybsza najgorsze, że moja praca jest siedząca w 90% ale postaram się zadbać o nogi, już nawet nie chodzi o wygląd, bo ja w spódniczkach mini i tak nie chodzę |
_________________ wariatka! |
|
|
|
 |
megi79
|
Wysłany: 2010-09-07, 11:24
|
|
|
cześć moja mama właśnie jest drugi tydzień po operacji żylaków dzisiaj idzie na ściągnięcie szwów ale ją bardzo bolało po operacji nie mogła chodzić tylko siedzenie lub leżenie z nogą, ale efekt jest , noga wygląda świetnie i warto było żylak był wielkości grubej kaszanki i bardzo bolał jak chodziła ,spała czy leżała do tego bierze jeszcze jakieś leki ciężko było jej się zdecydować na operację bo jest po zawale ale była pod dobrą opieką lekarzy specjalistów . pozdrawiam |
|
|
|
 |
lilith
lilith
|
Wysłany: 2010-09-09, 11:00
|
|
|
śledzę Wasz wątek i zdecydowałam się wreszcie napisac. Mam cichą nadzieję, że ktoś może mi doradzi.
Zawsze miałam problemy z krążeniem, zimne ręce i nogi, ale teraz przerodziło się to w poważną niewydolnośc naczyn. na kostkachi i wew. stronach stóp zdobiły mi się jakby krwiaki,a z powodu zastoju krwi - ciemniejące przebarwienia, które nie schodzą od żadnych leków i stale się powiększają. Byłam u wielu lekarzy, niestety trafiałam na osoby, które mimo tytułu np. chirurga naczyniowego nie znały się wcale na tym co może mi dolegac i zupełnie w ciemno robiły zabiegi - laser, zastrzyki. teraz się okazało, że nie powinnam miec takich zabiegów, ponieważ mam uszkodzone perforatory, krew cofa się z naczyn glębokich do powierzchniowych i z tąd wylewy i przebarwienia. i taraz jest trochę późno aby to zniknęło.
Muszę brac leki i nosic podkolanówki uciskowe prawdopodobnie do konca życia, a mam dopiero 22 lata. jestem tym załamana, wiem że to głupie, ale chyba najbardziej cierpię z powodu tych przebarwień . Martwi mnie też oczywiscie co będzie dalej z moim ciałem w takim razie....
Zżera mnie też żal na lekarzy, którzy przegaplil moment, gdy można było coz zarazic. teraz naczynia są bardzo poszerzone...
Uff, wyszedł z tego niezły referat, wybaczcie.
Może znane są Wam jakies sposoby na oczyszczanie organizmu z takich złogów krwi, cos co usunęłoby ciemniejące przebarwienia?
Podobno powinnam uprawiac sporty np plywanie ALE równoszesnie szybsze krążenia przy uszkodzeniu tych perforatorów powoduje większe wylewy... nie wiem już co robic po basenie zawsze mam okropnie spuchnięte nogi, purpurowe cętki na stopach, nawet tych nieszczęsnych podkolanowek nie mogę naciągnąc.
Czy ktoś ma może podobne doświadczenia z taką chorobą? Będzę wdzięczna ogromnie za odpowiedzi :* |
|
|
|
 |
Jędruś
Pomógł: 12 razy Dołączył: 22 Cze 2007 Posty: 168 Skąd: Ziemia Ognista
|
Wysłany: 2010-09-11, 00:18
|
|
|
Lilith podaj swój tygodniowy jadłospis.
Dzień po dniu.
Zwróć uwagę na rzadko występujące składniki odżywcze:
omega-3 (siemie lniane, nasiona chia, orzechy włoskie)
B12 (suplementacja w postaci roztworu) jest o tym wątek na forum
jod (glony morskie ewentualnie płyn Lugola (1 kropla na szklankę 2 razy na tydzień)
selen – orzechy brazylijskie (2-3 dziennie)
witamina C
bioflawonoidy (zobacz w google gdzie ich jest najwięcej).
Zobacz obszerne opracowania (krok za krokiem, bez pośpiechu) na temat wegańskiego odżywiania:
hxxp://www.rozanski.art.pl/vege/wegan.html
hxxp://tiny.pl/hrhdp
Resztę mogę podpowiedzieć znając twój jadłospis.
Jędruś
Wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|