|
Wzdęcia |
| Autor |
Wiadomość |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2008-12-29, 22:55
|
|
|
| sylv napisał/a: | | W mojej diecie jest b. dużo strączków i cebuli - może to przyczyna? | na pewno... są jakieś sposoby, typu gotowanie z kombu, kminek, majeranek - ale szczerze mówiąc wg mnie średnio pomagają
no i jest jeszcze Espumisan jakby co |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
an
spec od łudzenia się
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 11 Lip 2008 Posty: 1316
|
Wysłany: 2008-12-29, 23:22
|
|
|
i Manti gastop zawiera ten sam składnik (simeticon) co espumisan (który chyba jest w żelatynowych kapsułkach? ), ma chyba większą dawkę , simeticon jest też w kroplach (polecany dla niemowląt)
z naturalnych środków to jeszcze koper i kurkuma która zabija bakterie
Ale wyglada mi to na coś na tle nerwowym, i nawet nie trzeba czuć się znerwicowanym, wystarczy napiecie - stres, można tego nawet nie zauważać |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2008-12-29, 23:24
|
|
|
Espumisan też jest w kroplach, wersja dla niemowląt |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
Tobayashi

Pomogła: 34 razy Dołączyła: 03 Sie 2007 Posty: 1507
|
Wysłany: 2008-12-29, 23:48
|
|
|
| sylv, myślę, że dużo strączków i cebula mogą być przyczyną - obserwuję u siebie. Ponadto, "nakładanie" na siebie posiłków, czyli jedzenie zanim poprzedni posiłek opusci żołądek. Dieta płynna lub głodówka, generalnie jedzenie mniej - mi bardzo pomaga. |
|
|
|
 |
dredka
Dredka
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 17 Sie 2007 Posty: 63 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2008-12-30, 10:46
|
|
|
Mnie bardzo pomaga obecna dieta (bezmleczna,bezcukrowa itd....)
Początki nie były lekkie,ale efekty są miłe.Co prawda ja jestem w trakcie leczenia candidy i biorę jeszcze dodatkowo sporo leków homeo i izopatycznych,ale głównym powodem przejścia na tę diete i leczenie były m.in.ciągłe wzdęcia,których miałam juz dosyć. |
_________________ Aga |
|
|
|
 |
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-12-30, 10:56
|
|
|
Ja przyznaję wszem i wobec - wyleczyłam się ze wzdęć I jestem z tego powodu cholernie szczesliwa.
Sylv - strączki to nie problem - najgorsza jest cebula, ktora często im towarzyszy w daniach. Strączki bez cebuli/pora nie działają na mnie wzdymajaco.U mnie wykluczenie nabiału i gotowanej/smażonej cebuli pomogło w 100%. Surową mogę jeść. Ale odpadają moje kochane pasty Primavika, które własnie są z cebulą.
Jeszcze - nie popijać po posiłkach, godzinkę poczekać. Jak już musisz to trochę podczas jedzenia. Możesz także pobudzić trawienie - zjadając surówkę przed obiadem. U mnie te sposoby zadziałały:) |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2008-12-30, 15:25
|
|
|
Gdyby cebula była jedyną przyczyną wzdęć to nigdy nie miałabym tego problemu
Wiadomo, że wzdymające są strączki, kapustne, no i niewłaściwe połączenia - typu nabiał + zboże, bo to się ponoć źle trawi. |
|
|
|
 |
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2008-12-31, 17:18
|
|
|
Lily a jesz nabiał? Kapusta i strączki przestały mnie wzdymać od kiedy go nie jem. Pozostał tylko nieszczęsna cebulka |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
sylv
niedowiarek

Pomogła: 40 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 3138 Skąd: Sz-n
|
Wysłany: 2009-01-03, 15:37
|
|
|
dzięki dziewczyny
problem w tym, że ja UWIELBIAM nabiał, strączki i cebulę
ale postaram się zastosowac tą radę dot. picia w czasie posiłku i przypraw. |
_________________ hxxp://www.thebump.com/?utm_source=ticker&utm_medium=UBB&utm_campaign=tickers]
moje aukcje
hxxp://allegro.pl/Shop.php/Show?id=19996001 |
|
|
|
 |
|
|