wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
homeopatia przy przeziębieniu dziecka
Autor Wiadomość
Manu 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2009-02-11, 21:32   

Agnieszka napisał/a:
Manu napisał/a:
Agnieszka, a to bardzo ciekawe - jest na forum juz gdzies o tym?

nie bardzo mam siłę wertować archiwa i ksiażki ale kiedyś pisała o tym Gonya (nie wiem czy nie staram wd) w b dużym skrócie i uproszczeniu katar/kaszel to śluz, unikam wówczas produktów wychładzających, śluzotwórczych i sprzyjających trzymaniu wilgoci a vit C do nich należy

no to z pieciu przemian, a myslalam, ze jakas "zachodnia" teoria. kiedys jak zaczynala mi sie angina zajadalam sie kiwi i przebieg byl ostry. teraz jem gotowane jablko z jaglanka i jest o niebo lzej. dziala :-D

[ Dodano: 2009-02-11, 21:34 ]
zina, co to za syrop? ja trzymam w szufladzie czopki a wolalabym syropek;)
<object width="88" height="31"><param name="movie" value="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf"><embed src="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf" width="88" height="31"></embed></object>

zina 

Pomogła: 93 razy
Wysłany: 2009-02-12, 20:37   

topcia, wlasnie do tylu ale tak dzieci reaguja jak sa zdenerwowane.

Manu, z apteki mamy niehomeo (bo pewnie o taki pytasz) nurofen na zbijanie goraczki, czopki nie pomagaja :-/

kociakocia 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2009-02-13, 10:12   

Wiceminister zdrowia Marek Twardowski zwrócił uwagę lekarzom, że homeopatia powinna być przepisywana pacjentom podobnie jak inne leki. Naczelna Rada Lekarska z postulatem wiceministra się nie zgodziła, bo skuteczność homeopatii nie jest poparte badaniami naukowymi.

Zdaniem samorządu lekarskiego, doktor, który stosuje leki homeopatyczne, narusza kodeks etyki zawodowej – a za to można nawet stracić prawo wykonywania zawodu - pisze "Rzeczpospolita" :shock: hxxp://www.sfora.pl/Homeopatia-gorsza-od-tradycyjnych-lekow-a1473

I juz sie nie dziwię, że pani doktor z Medicovera nic nie wie o homeo i owocach suszonych, pestkach i o innych bogactwach witamin, tylko mi paść dziecko chciała syfem, patrzyla na mnie swoimi dobrymi oczkami jakby mi chciała powiedziec- wiecej pani pomóc nie mogę...

Jak dobrze, że jest to forum :-)
Doradca noszenia dzieci ClauWi®

Manu 

Wysłany: 2009-02-13, 13:15   

kociakocia napisał/a:
a za to można nawet stracić prawo wykonywania zawodu - pisze "Rzeczpospolita
to pewnie reszta ciekawszych lekarzy opusci ten super rozwiniety kraj :-/

[ Dodano: 2009-02-13, 13:17 ]
zina, nie niepytalam o homeo, chodzilo mi o zapas do szuflady, jeszcze Poli nic nie podawalam, mimo ze miala ponad 39, dzieki.
<object width="88" height="31"><param name="movie" value="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf"><embed src="hxxp://ecosia.org/_images/banner/ecosiaEn88x31.swf" width="88" height="31"></embed></object>

kociakocia 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2009-02-13, 15:05   

Manu- mi rece opadają- chory kraj!
Doradca noszenia dzieci ClauWi®

Manu 

Wysłany: 2009-02-13, 15:32   

kociakocia napisał/a:
Manu- mi rece opadają- chory kraj!

no, homeopatom pewnie tez :lol: ale tu nawet silne lekarstwa nie pomoga :-P

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-02-13, 15:36   

Był już temat "na ten temat" :)
hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=3016&start=0

zina 

Pomogła: 93 razy
Wysłany: 2009-02-13, 20:46   

Manu, zapytaj w aptece bo ma mamy tradycyjny Nurofen i Paracetamol w syropie wlasnie.
Ostatnio przy przeziebieniu i wysokiej goraczce nic nie podawalam bo znosila to arcydzielnie, terazniejsza infekcja to jednak zupelnie inna, nieciekawa, okupiona godzinami placzu i stekania historia. Nie dalam rady tego znosic stad decyzja o tradycyjnym leku, po ktorym lepiej zasypiala i nie zwijala sie z bolu.

Manu 

Wysłany: 2009-02-14, 19:11   

zina, biedactwa, obie :-| tez bym podala wszystkie srodki swiata by nie bolalo...

mamalenki 

Wysłany: 2010-02-04, 10:51   

Witam
Jestem z wykształcenia lekarzem weterynarii, i absolutnie nie wierzyłam w takie bzdury jak homeopatia. Moja opinia na ten temat uległa zmianie w momencie kiedy zaczełam te leki testowac na psach i kotach. I jezeli pies z paralizem nie reAguje na leki p/zapalne, leki zwiekszajace przewodnictwo nerwowe a reaguje na homeopatie to cos w tym jest. I nikt mi nie wmowi ze to placebo, bo jak choremu i zdenerwowanemu zwierzakowi wytlumacze ze te magiczne granulki i zastrzyki na pewno mu pomogą??!!!
Tak wiec małymi kroczkami zaczełam te leki stosowac u siebie, meza i dziecka. I jest to REWELACJA. W tej chwili nie jestem w stanie zrozumiec matek katujacych swe dzieci paracetamolami i inna chemia, na najmniejsze schorzenia masa leków oczywiscie chemicznych. Homeopatia ma tez ogromna zalete ze traktuje organizm całosciowo, jak masz wysypke to nie znaczy ze masz chora skore ale ze np watroba szwankuje-trzeba poczytac. Ja goraco polecam.
Jesli chodzi o działanie na psychikei generalnie zachowanie bylam juz troszke sceptycznie nastawiona, ale moje dziecie 2 letni dostawało strasznych atakow autoagresji. Przy najmniejszym zdenerwowaniu biła sie albo gryzła albo szczypała, bylam przerazona. Poszlismy do poradni-Pani psycholog powiedziala ze w/g niej wszystko jest ok ale trzeba obserwowac mała w kierunku zespołu Aspergera!!!
Na szczescie po drodze mala sie przeziebiła i przy okazjii tej wizyty napomknełam o tych atakach, lekarz uwaznie sluchal polaczyl to z innymi faktami -m.in jedzenie piasku, skorupek od jaj(moje dziecko naprawde jest normalne) dostalismy granulki i sama nie moglam uwierzyc ale po 3 dniach ataki ustapiły. Sama byłam zdziwiona. Wiec do ostatniej kropli krwi bede bronić homeopatii. Pozdrawiam wszystkich i zycze duzo zdrowka.

topcia

Wysłany: 2010-02-06, 00:33   

mamalenki napisał/a:
leki testowac na psach i kotach

no tak, podejście medyka...... najpierw testować niewiadome na zwierzętach

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2010-02-06, 12:09   

topcia napisał/a:
no tak, podejście medyka...... najpierw testować niewiadome na zwierzętach
a na kim ma testować weterynarz? przecież homeopatyczne leki to nie są leki eksperymentalne i nie chodzi o testowanie w sensie scisłym

Alispo 

Pomogła: 127 razy
Wysłany: 2010-02-06, 12:24   

mamalenki-fajnie tu widziec kolejnego lek.wet. :-D Napisz cos wiecej o sobie,please:)zapraszam do dzialu powitań:)

zorro 

Pomogła: 43 razy
Wysłany: 2010-02-06, 21:11   

Dla mnie 'biblią' jest 'Leczenie homeopatyczne' dwa tomy wydane przez Editions Boiron. Autorzy: J.Jouanny, JB Crapanne, H. Dancer i JL Masson.
Ale tak naprawdę najlepiej leki dobierze doświadczony lekarz.
To co pomoże jednemu, nie musi drugiemu.
Ja na nas sprawdziłam w przypadu przeziębienia Belladonę na gorączkę - Nurofen zbijał, ale szybko powracała. Po Belladonie długo spokój. Poza tym nieoceninony Mercurius na pierwsze objawy bólu gardła, może być Lehninga (nr 39 chyba). Poza tym Sinuspax na katar.

topcia

Wysłany: 2010-02-06, 23:53   

zorro, podobne leki stosujemy. Ja też podawałam WIsi i sobie salix Rhus, i belladonę. Teraz leczymy alergię homeopatią i pasożyty. Salix rhus to cuda zdziałał z moim układem pokarmowym

Ania W. 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2010-02-08, 07:10   

topcia a możesz powiedzieć na jakie konkretne problemy pokarmowe stosujesz Salix rhus :?:

topcia

Wysłany: 2010-02-09, 00:30   

Ania W. napisał/a:
topcia a możesz powiedzieć na jakie konkretne problemy pokarmowe stosujesz Salix rhus

kochanieńka, miałam problemy z trawieniem, przelewanie w żołądku, ale głównie ze względu na Wisię. Tzn. leczymy się u małżeństwa (ja u żony a Wisia u męża) i nie rozumiem dokładnie dlaczego, ale Wisia miała odstające żeberka i podejrzewał, że z powodu złej przemiany cynku? i z tego tytułu też przyjmowałam (związek widzę tylko w postaci karmienia piersią) ale dokładniej nie wnikałam.

Odpowiedz do tematu