|
Paraliż po usunięciu zęba |
| Autor |
Wiadomość |
Cytrynka

Pomogła: 11 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 962 Skąd: Olympia, USA
|
Wysłany: 2007-07-25, 08:39
|
|
|
Marcela
Ja kiedyś po wyrwaniu ósemki dostałam szczękościsku. Przeszło całkowicie po dwóch tygodniach. Mojego znajomego dentysty pacjent miał szczękościsk chyba ze dwa miesiące. Mam nadzieję, że szybko wyleczysz się i nie ucierpi na tym Twoje dziecko.
Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia.
Cytrynka
P.S. Mnie czeka usunięcie górnych ósemek, brrrr (dwóch dolnych już się pozbyłam) |
|
|
|
 |
Karolina
Pomogła: 114 razy Dołączyła: 06 Cze 2007 Posty: 4928
|
Wysłany: 2007-07-25, 08:52
|
|
|
| Kurcze pamiętam widziałam w TV jak facet się znieczulił uciskając na ręce jakiś punkt a potem dentysta mu kombinował przy zebach...Może akupresura lub akupunktura by pomogła? |
_________________ hxxp://s-p-l-o-t.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2007-07-25, 09:02
|
|
|
| Michał, z tego co mi mówiono na studiach, testowano go na ciężarnych królikach (samicach oczywiście). Talidomid powoduje wiele wad wrodzonych, głównie brak kończyn. Podobno miał być łagodnym środkiem uspokajającym i przeciw mdłościom, masowo przepisywanym przez lekarzy... |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
kasienka

Pomogła: 123 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 8362 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2007-07-25, 09:26
|
|
|
Marcela, nie pamiętam dokŁadnie, ale jeszcze karmiŁam. Tylko ja go braŁam dwa dni, bo okazaŁo się, ze jestem uczulona i dostaŁam strasznej wysypki. Potem dostaŁam jakiś inny lek.
Marcela, musisz to przeleczyć chyba, jeśli lekarz Ci zapisaŁ te leki wiedząc, że karmisz, to powinno być ok. Spróbuj pogadać jeszcze z jednym lekarzem może, dla równowagi i nie przejmuj się. Trzymam kciuki, żebyś szybko rozprawiŁa się z tym paskudztwem. |
|
|
|
 |
Marcela
|
Wysłany: 2007-07-25, 09:36
|
|
|
| Właśnie wczoraj przy próbie zjedzenia kolacji tak mocno pogryzłam dolną wargę (nie wiedziałam, ze to co gryzę to moje usta bo nic nie czuję), że dzisiaj mam spuchnięte na maksa i zaropiałe. Myślicie, że może być jeszcze gorzej.....? |
|
|
|
 |
kasienka

|
Wysłany: 2007-07-25, 09:40
|
|
|
| Marcela, naprawdę, myślę, że powinnaś sobie pomóc i wziąć leki. A jak wylądujesz w szpitalu z jakimś poważniejszym zapaleniem, czy czymś, to kto nakarmi Twoją córkę? Trzymaj się kobieto... |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2007-07-25, 09:43
|
|
|
| Marcela, bierz ten antybiotyk, nawet się nie zastanawiaj! Do tego dawkę probiotyku, małej też daj (trzeba wysypać z kapsułki i rozpuścić), będzie dobrze! |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
Marcela
|
Wysłany: 2007-07-28, 21:42
|
|
|
| Wzięłam. Zaczynam chyba wracać do świata żywych... |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2007-07-29, 10:52
|
|
|
| No to super, a jak dzidzia, na pewno ok? |
|
|
|
 |
hans
jestem słowianinem

Pomógł: 13 razy Dołączył: 05 Cze 2007 Posty: 1018 Skąd: śmiesznogród
|
Wysłany: 2007-07-29, 12:53
|
|
|
No to dużo zdrówka dla Ciebie i maleństwa |
|
 |
Marcela
|
Wysłany: 2007-07-29, 15:17
|
|
|
| Żyjemy. Biorę tem antybiotyk i profilaktycznie osłonę (lacidofil) |
| Ostatnio zmieniony przez Marcela 2008-11-17, 21:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kasienka

|
Wysłany: 2007-08-01, 20:05
|
|
|
Marcela, dobrze, że wzięłaś antybiotyk, fajnie, że nie masz na niego uczulenia i szybkiego powrotu do zdrowia życzę Mam nadzieję, że ten paraliż też szybko minie |
|
|
|
 |
Marcela
|
Wysłany: 2007-08-01, 20:17
|
|
|
Kasieńka dzięki. |
|
|
|
 |
Martuś

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 3101 Skąd: Langfuhr
|
Wysłany: 2008-06-30, 17:56
|
|
|
Kurczę, mam problem z ósemką, jak już pisałam w innym wątku, po dwóch latach przypomniała sobie, że jest wyrośnięta do połowy, i że chce rosnąć dalej.. Nie wiem co robić, boli mnie już cała szczęka, ból promieniuje też jeden ząb na górze.. Jak ta ósemka wyrastała dwa lata temu, to zrobił mi się stan zapalny i musiałam brać jakieś leki.. teraz jest zakryta do połowy dziąsłem i wygląda na to że próbuje się przez nie przebić.. Chciałam już jechać i usunąć ten ząb, ale jak przeczytałam ten wątek, to się po prostu przeraziłam Nie wiem, co zrobić, żeby nie zaszkodzić Jasiowi i laktacji |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://alterna-tickers.com] |
|
|
|
 |
Lily

|
Wysłany: 2008-06-30, 20:40
|
|
|
| Martuś, nie chcę Cię straszyć, ale mojemu znajomemu 8 wrosła pod sąsiednie zęby i je powypychała, przesuwając cały rząd... tak że lepiej byłoby chyba tę szczękę prześwietlić i iść ze zdjęciem do dentysty... |
|
|
|
 |
Tusia

Pomogła: 19 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 557 Skąd: Czę100chowa
|
Wysłany: 2008-06-30, 21:23
|
|
|
Ja mam wszystkie 4 operacyjne 8ki, w tym jedną położona, jedną wyrośnięta całkiem ale zakrytą dziąsłem do połowy - za krótka szczęka- jedna "wbita" w 7ke, i jedną która zaczyna wyrastać i jest nadzieją, bo mam miejsce po wyrwanej 6, ale zaczyna się psuć. Takie nie wyrośnięte, przekrzywione ósemki, to wg mojego dentysty, bomby z opóźnionym zapłonem. Można zwlekać, nie wyrywać, a tam tworzy się taka mała torebką między 7 a np zablokowana 8ką i tam zbiera i zbiera się różne świństwo.... I to może skutkować dużo większymi problemami, zapaleniem tkanek miękkich, ze szczękościskiem i w ogóle z jakimiś jazdami, których wolę nie pamiętać. Mój dentysta jest przeciwny ogólnie wyrywaniu zębów, ale tu jest bardzo zdecydowany. Ja czekałam na wakacje, żeby usunąć a teraz to już nie wiem na co czekać...Nawet panoramę mam zrobioną
Co do szczękościsku, moja znajoma ze studiów miała go przez około 2 tygodnie po usunięciu 2 ósemek.
Martuś, tak jak radzi Lily najlepiej prześwietlenie i do dentysty, a on Ci doradzi. I dopiero jak będziesz miała jasno określona sytuacje, zdecydujesz. Nie ma co się przerażać na zapas. |
_________________ hxxp://www.forumveg.webd.pl] |
|
|
|
 |
majaja
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy Dołączyła: 12 Cze 2007 Posty: 3450 Skąd: warszawskie Bielany
|
Wysłany: 2008-07-01, 07:04
|
|
|
| Martuś napisał/a: | | Nie wiem, co zrobić, żeby nie zaszkodzić Jasiowi i laktacji | Jak poczekasz jeszcze trochę, znowu zrobi ci się stan zapalny i zaszkodzisz mu bardziej. Poinformujesz, że karmisz to ci dobiorą takie znieczulenie by dziecku nie zaszkodzić. Ja nie zgodziłam się na usunięcie zęba przed samym porodem to potem usunęłam dwa, mając w domu noworodka. Z zębami nie ma żartów. U mojego męża stan zapalny, niezauważony przez dentystkę objął całą zatokę szczękową i skończyło się szpitalem, usunięciem wszystkich ósemek i piciem przez rurkę przez tydzień. |
|
|
|
 |
Martuś

|
Wysłany: 2008-07-01, 08:14
|
|
|
| Dziewczyny, macie rację, powinnam pójść na zdjęcie i do dentysty.. Zwlekam z tym, bo jest to dla mnie bardzo trudna do zorganizowania sprawa, a do pomocy jakoś się nikt specjalnie nie kwapi.. Dzisiaj boli mnie mniej, smaruję cały czas dentinoxem i płuczę szałwią, kiedy zaglądałam tam, nie było żadnego zaczerwienienia, może znowu ucichnie po prostu.. Ale jeśli ten ból silny wróci, to nie będę zwlekać i jakoś zorganizuję tą wyprawę.. |
|
|
|
 |
Marcela
|
Wysłany: 2008-07-01, 18:35
|
|
|
Och te ósemki nieszczęsne. Współczuję Ci Martuś . To już minął rok od mojego horroru, ale jeszcze go pamiętam. Zwlekać nie ma co, bo te sprawy raczej same nie przechodzą. Jest taki bezpieczny (dla mamy karmiącej) rodzaj znieczulenia - nie pamiętam nazwy. Z moich doświadczeń wynika, ze lepiej nie wyrywać zębów w duży upał - znacznie gorzej się goi.
A mój paraliż jak był tak jest. Nie zmieniło się nic, no może tylko to, ze teraz się już do niedo przyzwyczaiłam i nie chodzę z oplutą brodą . Ten problem dotyczy tylko dolnych ósemek i zdarza się nieczęsto, trzeba być niezłym pechowcem... |
|
|
|
 |
malina
Pomogła: 83 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 2819 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2008-07-01, 23:24
|
|
|
Mi trzy ósemki wyrosłu normalnie,czwarta w poprzek i poprzesuwała inne żeby,jedynki zaczynają nachodzic na siebie Do tej pory miałam idealnie proste zęby |
_________________ hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com]
hxxp://lilypie.com] |
|
|
|
 |
Martuś

|
Wysłany: 2008-07-02, 08:50
|
|
|
| Na razie przestało mnie mocno boleć, jakby się znowu wyrżnął kawałek i dał spokój, jeszcze taką mam z lekka obolałą szczękę, ale ząb chyba przeszedł znowu w fazę uśpienia. Nie sądzę, żeby on krzywo rósł, bo byłam z nim 2 lata temu u dentysty i nic facet nie mówił. Mam nadzieję, że da mi ten ząb spokój chociaż do roczku Jasia.. |
|
|
|
 |
|
|