|
Opieka w czasie połogu |
| Autor |
Wiadomość |
dżo

Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2009-02-20, 07:00 Opieka w czasie połogu
|
|
|
Planujemy z mężem spędzić pierwsze trzy tygodnie po porodzie razem. Mąż nie chce wykorzystać urlopu bo przyda nam się latem. Czy oprócz dwóch przepisowych dni wolnych może otrzymać zwolnienie lekarskie w ramach opieki nad nami? Nie wyobrażam sobie być sama w pierwszych tygodniach, zresztą uważam, że to mąż powienien być w domu na początku (a nie teściowa np.).
Jak było u Was?
Mój ginekolog powiedział wczoraj, że ZUS często nie honoruje takich zwolnień (jedynie w przypadku cesarskiego cięcia). |
|
|
|
 |
zojka3
|
Wysłany: 2009-02-20, 07:36
|
|
|
NIe wiem jak to jest ze zwolnieniem ale osobiście również wolałam chłopa w domu a nie mamuśkę. Najlepiej od początki zacząć przyuczanie a nie potem mieć pretensje, że nie pomaga. Fajnie jest się uczyć razem a teściowa niech służy dobrą radą kiedy będzie trzeba.(mam nadzieje, ze kiedy nie trzeba nie będzie nią służyła ale to wiadomo jak z tym bywa ) |
|
|
|
 |
rosa
born to be wild

Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2009-02-20, 09:08
|
|
|
wg zmian w przepisach od 1 stycznia 2009r, dodatkowy zasiłek opiekuńczy w wymiarze do 8 tygodni (56 dni), dla osoby ubezpieczonej - ojca lub członka najbliższej rodziny przysługuje (jeżeli przerwie zatrudnienie lub inną działalność zarobkową w celu sprawowania osobistej opieki nad dzieckiem) w okresie korzystania przez matkę z urlopu macierzyńskiego w wymiarze 8 tygodni po porodzie i jej pobytu w szpitalu.
Dodatkowy wymiar zasiłku opiekuńczego, nie jest związany z rokiem kalendarzowym, jak również jest niezależny od zwykłego wymiaru 60 dni zasiłku opiekuńczego. Przysługuje jedynie z tytułu osobistego sprawowania opieki nad nowo-urodzonym dzieckiem, którego matka przebywa w szpitalu będąc na urlopie macierzyńskim.
Do wniosku o wypłatę zasiłku opiekuńczego ojciec dziecka lub inny członek najbliższej rodziny, załącza dodatkowo:
* zaświadczenie lekarskie o pobycie ubezpieczonej – matki dziecka
w szpitalu,
* oświadczenie o pobieraniu przez ubezpieczoną – matkę dziecka zasiłku macierzyńskiego w okresie 8 tygodni po porodzie.
dżo, nie wiem czy w przypadku porodu nie przez cc, zus wypłaci zasiłek opiekuńczy. najlepiej zadzwonić i się zapytać |
|
|
|
 |
Kasia B.

Pomogła: 13 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 849 Skąd: Warszawka
|
Wysłany: 2009-02-20, 09:10
|
|
|
rosa ale z tego przepisu wynika, że matka musi być w szpitalu? Czy ja coś źle interpretuję? |
|
|
|
 |
puszczyk

Pomogła: 102 razy Dołączyła: 03 Cze 2007 Posty: 5319
|
Wysłany: 2009-02-20, 09:17
|
|
|
dżo, ja też miałam takie marzenie, ale mój mąż prowadzi działalność, więc nie ma kto go zastąpić, a sytuacja o tyle się skomplikowała, że kolega ma nogę w gipsie i zamiast pierwszych dni razem, widzę A. 3 godziny dziennie (oprócz snu ), a ze szpitala odebrali mnie rodzice.
Może mąż pójdzie na chorobowe? Życzę żeby Tobie się udało. |
|
|
|
 |
rosa
born to be wild

Pomogła: 174 razy Dołączyła: 05 Cze 2007 Posty: 7459 Skąd: Zielonka
|
Wysłany: 2009-02-20, 09:33
|
|
|
kasia, no właśnie chyba tak |
_________________ hxxp://rosa-robi-to.blogspot.com/
And what would life be like without a few mistakes |
|
|
|
 |
Kasia B.

Pomogła: 13 razy Dołączyła: 31 Sie 2007 Posty: 849 Skąd: Warszawka
|
Wysłany: 2009-02-20, 09:46
|
|
|
| A nie może dżo iść na zwolnienie, a mąż na urlop tacierzyński? |
|
|
|
 |
daria

Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2009-02-20, 09:51
|
|
|
to rzeczywiście beznadziejne, całe szczęście, że ja rodzę w lipcu i Artur będzie miał w tym czasie przerwę semestralną i będziemy razem przez dwa miesiące ufff
[ Dodano: 2009-02-20, 09:52 ]
| Kasia B. napisał/a: | | A nie może dżo iść na zwolnienie, a mąż na urlop tacierzyński? |
zdaje się, że nie można tak.. bo każdy by wtedy to wykorzystał.. ehhh |
_________________ wariatka! |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2009-02-20, 10:29
|
|
|
| daria napisał/a: | zdaje się, że nie można tak.. bo każdy by wtedy to wykorzystał.. ehhh | wierz mi, że nie każdy... niektórzy wydawałoby się normalni faceci wolą wtedy np. pojechać w delegację albo cały dzień być w pracy (znane z bliskiego otoczenia) |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2009-02-20, 12:02
|
|
|
dżo, oprócz 2 dni urlopu mężowi przysługuje 2-tygodniowe zwolnienie płatne 100%. Nie trzeba rodzić przez cc. Wiem to na pewno, ponieważ myśmy (i nasi znajomi, którzy rodzili w tym samym czasie) to wykorzystali. Jeszcze przed porodem poszliśmy razem do mojego gina zapytać, czy da radę, a on od progu sam nas poinformował, że takie coś wypisze. Mąż tylko musi się pofatygować do gina jak urodzisz. Jest to zwolnienie "na opiekę nad rodziną" i jest do wykorzystania w skali roku. Ponieważ trafił nam się przełom "roków", M chciał ponownie wziąć takie zwolnienie i nawet się juz z ginem umówił, ale okazało się, że koniecznie musi wykorzystać zaległy urlop, więc prawie przez cały styczeń byliśmy razem. Jest to naprawdę bardzo ważne, zwłaszcza na początku, i to nie tylko ze względu na pomoc, ale też na budowanie więzi tacino-dzieciowych. Byliśmy razem ponad 6 tygodni, wszystko robiliśmy przy dziecku razem i jak M musiał wracać do pracy było nam wszystkim b. przykro |
|
 |
dżo

|
Wysłany: 2009-02-20, 12:26
|
|
|
| maga, dziękuję bardzo, podobne informacje miałam od znajomych ale chciałam je potwierdzić bo widziałam, że wczoraj mój lekarz trochę niechętnie wypowiadał się w tym temacie. Cieszę się bardzo, zalezy mi abyśmy ten poczatkowy czas spędzili razem (nie tylko w celu budowania więzi - to oczywiste i najważniejsze, ale też z pobudek czysto egoistycznych - nie wyobrażam sobie zostać sama, obolała, niedoświadczona i nieobyta z małymi dziećmi). |
|
|
|
 |
daria

Pomogła: 29 razy Dołączyła: 19 Lis 2007 Posty: 4783
|
Wysłany: 2009-02-20, 12:33
|
|
|
| maga napisał/a: | | dżo, oprócz 2 dni urlopu mężowi przysługuje 2-tygodniowe zwolnienie płatne 100% |
oo! to super |
_________________ wariatka! |
|
|
|
 |
maga
mama Zioma
Pomogła: 79 razy Dołączyła: 03 Cze 2008 Posty: 4625 Skąd: sielsko izersko
|
Wysłany: 2009-02-20, 12:47
|
|
|
| dżo napisał/a: | | ale też z pobudek czysto egoistycznych - nie wyobrażam sobie zostać sama, obolała, niedoświadczona i nieobyta z małymi dziećmi |
To zrozumiałe. Ja byłam tak wykończona porodem, że przez pierwsze 2 tygodnie nie wstawałam praktycznie z łóżka (M czasem musiał mnie z łóżka podnosić i pomagać mi wejść do wanny ) nie mówiąc już o braniu na ręce Ziomala |
|
 |
Kamm
Pomogła: 26 razy Dołączyła: 18 Paź 2007 Posty: 1737
|
Wysłany: 2009-02-21, 06:46
|
|
|
Z przepisu wynika rowniez ze matka musi przebywac na urlopie macierzynskim , tak ?
A jesli nie pracowala i na takim nie przebywa to się nie nalezy , rosiczko ? |
_________________ hxxp://picasaweb.google.com/acmme.bizuteria.autorska/ Moja biżuteria ! |
|
|
|
 |
poughkeepsie

Pomogła: 15 razy Dołączyła: 08 Lut 2009 Posty: 1306
|
Wysłany: 2009-02-24, 21:33
|
|
|
tu link do podstawy prawnej, od 1 stycznia 2009r. uległy zmianie te przepisy, tutaj link
hxxp://www.portalkadrowy.pl/?doc_id=190945
jeżeli potrzebujecie mogę sprawdzić w przepisach juz bezpośrednio - jestem prawnikiem także nie ma sprawy. |
|
|
|
 |
dżo

|
Wysłany: 2009-02-25, 08:04
|
|
|
poughkeepsie, a co w przypadku porodu domowego? wychodzi na to, że zasiłek opiekuńczy się nie należy (nie będę miała zaświadczenia ze szpitala),
i jeszcze jedno pytanie, maga napisała, ze | maga napisał/a: | | mężowi przysługuje 2-tygodniowe zwolnienie płatne 100% | a z tego co doczytałam to nie jest to 100% tylko 80 tak jak przy normalnym zwolnieniu lekarskim, |
|
|
|
 |
poughkeepsie

Pomogła: 15 razy Dołączyła: 08 Lut 2009 Posty: 1306
|
Wysłany: 2009-02-25, 20:17
|
|
|
hxxp://www.portalkadrowy.pl/188878_doczekalismy_sie_zmian_kp__ustawa_prorodzinna_przyjeta_przez_sejm.html
tutaj są szczegółowo opisane te zmiany. Komentarzy jeszcze nie ma, bo to zbyt nowe przepisy. Na moje oko wygląda, że z tym ojcem chodzi o ten urlop ojcowski dwutygodniowy, który może wykorzystać do 12 miesiąca życia dziecka i to powinno być płatne 100%. No i wydaje mi się, że jest tak jak piszesz, za poród w domu niestety zasiłek nie będzie przsyługiwał, bo przepis wyraźnie mówi o porodzie i opiece szpitalnej Pogrzebię jeszcze może znajdę coś więcej to napiszę. |
|
|
|
 |
|
|