wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
witajcie
Autor Wiadomość
nowinka 

Wysłany: 2009-03-02, 18:08   witajcie

Cześć i czołem. Nie jestem ani wege, ani specjalnie eko, ale zastanawiam się, czy nie zostać.. stąd rejestracja na tym przesympatycznym forum. :)

I od razu mam pytanie - czy może mi ktoś polecić jedną książkę na temat wegetarianizmu (takiego, co to można jeść ryby, jaja i mleko, a nie je się mięsa)?
Taką przystępną, dla totalnego laika w wersji Matka Polka z watą zamiast mózgu? :)

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-03-02, 18:09   

nowinka napisał/a:
czy może mi ktoś polecić jedną książkę na temat wegetarianizmu (takiego, co to można jeść ryby, jaja i mleko, a nie je się mięsa)
takiej nie, bo to nie jest wegetarianizm
tak w ogóle to witaj :)

krop.pa 

Pomogła: 54 razy
Wysłany: 2009-03-02, 18:32   

Witaj nowinka :-)

kociakocia 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2009-03-02, 19:43   

nowinka, witaj :-D
Doradca noszenia dzieci ClauWi®

nowinka 

Wysłany: 2009-03-02, 19:57   

No właśnie aż poszłam na wikipedyczną definicję wegetarianizmu pozierać, i mi wyszło, że Lily pewnie o te rybki się rozchodzi.
Z rybek nie zrezygnuję raczej, chociaż kto wie. Zresztą nie jestem sama, jest mąż, dziecko i dalsze otoczenie też :) więc muszę wypracować jakiś kompromis.

To jakąś książkę bez rybek pięknie poproszę :)

BTW ktoś tu ma talent. Śliczne logo!

zina 

Pomogła: 93 razy
Wysłany: 2009-03-02, 20:02   

nowinka, witaj na forum :-)

Malinetshka 
Paulina

Wysłany: 2009-03-02, 20:37   

nowinka, witaj nam :)
Jeśli chodzi o książki to jest ich sporo... listę książek o wegedzieciaku można znaleźć hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=222]TU
Co nieco możesz przeczytać po ściągnięciu ze hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=4960&highlight=spi%BFarnia]spiżarni Kreestal
Jednej konkretnej książki nie potrafię polecić. Czytuję różne rzeczy, również artykuły w necie, pismach.. oraz na wegedzieciaku :D Zerknij chociażby do działu z artykułami o weg*anizmie. hxxp://wegedzieciak.pl/viewforum.php?f=32

Dorota 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2009-03-02, 21:08   

Witaj :-D

nowinka 

Wysłany: 2009-03-02, 21:14   

Poczytałam sobie trochę forum i wszędzie podkreślacie, że jem trupy, albo zwłoki. Hmm, chyba muszę zrezygnować z forum, bo nie czyta się tego przyjemnie. Kolejna ideologia, coś jak forum chustowe. I chusty, i warzywa z owocami uwielbiam, ale netową atmosferę wokół nich już niekoniecznie.
Pozdrawiam...

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-03-02, 21:38   

nowinka napisał/a:
Hmm, chyba muszę zrezygnować z forum, bo nie czyta się tego przyjemnie.
no to szybko poszło...

isadora 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-03-02, 22:00   

nowinka 

Wysłany: 2009-03-02, 22:22   

Ano szybko...

Shaera 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2009-03-02, 22:54   

nowinka, vitaj ;-)

Martuś 

Wysłany: 2009-03-02, 23:08   

nowinka napisał/a:
Poczytałam sobie trochę forum i wszędzie podkreślacie, że jem trupy, albo zwłoki. Hmm, chyba muszę zrezygnować z forum, bo nie czyta się tego przyjemnie. Kolejna ideologia, coś jak forum chustowe. I chusty, i warzywa z owocami uwielbiam, ale netową atmosferę wokół nich już niekoniecznie.
Pozdrawiam...

Możesz podać konkretne przykłady, że na forum jest to wszędzie podkreślane??
A jeśli uważasz, że nazywanie fragmentu zabitego zwierzęcia po imieniu jest ideologią, to jak nazwiesz określanie kawałka nieżywej tkanki zabitego stworzenia mięskiem czy rybką? Bo dla mnie to dopiero jest dorabianie ideologii i oszukiwanie samego siebie.
To forum jest akurat jednym z bardziej tolerancyjnych i otwartych na mięsożerców wege for w necie, tutaj nikt nie ocenia, nie szczuje, za to wszyscy chętnie pomagają i doradzają. A jeśli nie czyta Ci się przyjemnie o faktach (bo to, że jesz zwłoki, to jest fakt) to najwyraźniej masz z tym problem, ale to jest problem, który leży w Tobie, a nie w tym forum.

Kashmiri 

Pomogła: 11 razy
Wysłany: 2009-03-03, 07:08   

hej nowinka, to fajnie, że wpadłaś.
Pewnie, że niefajnie jest przeczytać, że się je zwłoki i trupy - to określenie trochę naładowane emocjonalnie, podobnie jak to, że się je mięsko i rybki. Ale oba są prawdziwe i określają coś, co część społeczeństwa uznaje za jadalne, a inna część nie. Większość z nas tutaj na forum kiedyś to jadła :-)

Zapraszam na mój blog - hxxp://www.lianka.pl/]www.lianka.pl

Anja 

Pomogła: 78 razy
Wysłany: 2009-03-03, 08:33   

Witaj Novinka :-)

frjals 
ískalt tófa

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-03-03, 10:18   

O kurcze ale ekspres :lol:
nowinka, nie powinnas się nam dziwić to jest forum dla wegan i wegetarian (kolejność dowolna ;-) ), ja nie przepadam za określeniem "jeść zwłoki" czy "trupy" i stosuję je tylko czasami, ale tak jak pisano wcześniej - to prawda :lol: . Niektórzy mówią jeszcze ścierwo albo padlinę ;-) , a mięsożercy o nas, że jemy trawę itp (co akurat nie jest prawdą :lol: )

maharetefka 

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2009-03-03, 10:53   

yo nowinka, moze zajrzyj na to forum hxxp://forum.dziecko-info.com/ . tam znajdziesz porady na temat karmienia malutkich dzieci mieskiem (nafaszerowanym hormonami i antybiotykami), danonkami i kinder-kanapkami. hxxp://forum.dziecko-info.com/showthread.php?t=178935 .my na tym forum nie nazywamy tych rzeczy jedzeniem. ale jesli zalezy ci na zdrowej diecie Twojego dziecka radze poczytac wegedzieciaka. pozdrawiam i zycze milej lektury 8-)

nowinka 

Wysłany: 2009-03-03, 10:56   

Ze słownika języka polskiego PWN:

zwłoki «ciało zmarłego człowieka»

trup
1. «zwłoki»
2. «ciało padłego zwierzęcia»

jak widać, trup i zwłoki są głównie eksczłowiekiem, trup może być też ekszwierzęciem.
Także określenie zwłoki jest jednak nie na miejscu?
Lecimy dalej.

mięso
1. «jadalne części zabitych zwierząt; też: potrawy przyrządzane z tych części»

Tak, jem mięso.
Jak już tak podchodzimy literalnie do tematu, róbmy to rzetelnie.

Ja nie jem całego trupa ryby, krowy czy świni - ja jem ich mięso, czyli jadalne części.

[ Dodano: 2009-03-03, 10:57 ]
maharetefka, moje dziecko nie je danonków, kinderkanapek i tak dalej. Zdaję sobie sprawę z ich (braku) wartości odżywczych.

maharetefka 

Wysłany: 2009-03-03, 10:58   

mieso i jakakolwiek jego czesc nie jest wedlug nas pokarmem. jest martwym zwierzeciem.

nowinka 

Wysłany: 2009-03-03, 11:02   

maharetefka napisał/a:
mieso i jakakolwiek jego czesc nie jest wedlug nas pokarmem. jest martwym zwierzeciem.

Dobrze, że to podkreśliłaś.
Czyli - zmieniacie znaczenia poszczególnych słów.

maharetefka 

Wysłany: 2009-03-03, 11:23   

jesli chodzi o zamiane znaczen slow, hmmm.
martwe zwierze- mieso- ścierwo moze byc?
hxxp://pl.wiktionary.org/wiki/%C5%9Bcierwo

nowinka 

Wysłany: 2009-03-03, 11:29   

maharetefka napisał/a:
jesli chodzi o zamiane znaczen slow, hmmm.
martwe zwierze- mieso- ścierwo moze byc?
hxxp://pl.wiktionary.org/wiki/%C5%9Bcierwo

Do mięsa "nic nie mam", jem mięso.
Martwe zwierzę, no cóż - niech będzie.
Ścierwo - absolutnie nie, i Wikisłownik, i PWN podkreślają, że chodzi o rozkładające się ciało zwierzęcia. Czegoś takiego nie jadam.

maharetefka 

Wysłany: 2009-03-03, 11:36   

rozklad nastepuje odrazu po zabiciu zwierzecia.
hxxp://wedlinydomowe.pl/print.php?what=article&id=760

ZMIANY POUBOJOWE MIĘSA:

Przerwanie przyżyciowej przemiany materii w wyniku uboju i wykrwawienia zwierzęcia prowadzi do procesu rozpadu substancji organicznych. Następuje przerwanie zaopatrzenia komórek, tkanek i narządów w tlen i inne metaboliczne niezbędne związki chemiczne, a także zahamowanie bądź przerwanie przemian energetycznych oraz zmiany potencjału oksyredukcyjnego. Zmieniają się kierunki reakcji enzymatycznych z procesów syntezy na procesy rozpadu, których przyczyną są enzymy tkankowe oraz występują przemiany egzogenne wynikające z działania bodźców zewnętrznych. W tabeli podano systematykę tych zmian wg W. Pezackiego z podkreśleniem ich wpływu na przydatność użytkową mięsa.
Tkanka mięśniowa zwierząt rzeźnych zaraz po uboju jest intensywnie czerwona, miękka, elastyczna i błyszcząca. Po 2-6 godz. (w zależności od gatunku zwierząt) pojawiają się objawy stężenia poubojowego, tzn. mięśnie twardnieją, stają się sztywne i matowieją. Czas wystąpienia stężenia poubojowego (pośmiertnego) jest skorelowany z rodzajem mięśni, ich przyżyciową funkcją i aktywnością, proporcją w mięśniu włókienek białych do czerwonych, z intensywnością procesów glikolitycznych, poziomem zapasowego glikogenu, a także z postępowaniem poubojowym, technologią uboju i intensywnością wychładzania.
Zgodnie z pierwszym prawem Nystema - mięśnie tężeją tym szybciej, im więcej pracy wykonywały za życia zwierzęcia. Mięśnie serca i języka najwcześniej ulegają skurczowi pośmiertnemu; w następnej kolejności tężeją mięśnie głowy, karku, kończyn przednich i tylnych, a na końcu mięśnie grzbietu. Objawy stężenia poubojowego w zasadzie ustępują przed upływem 24 godz. po uboju, chociaż bywają takie przypadki, że zanikają dopiero po itd itp .

[ Dodano: 2009-03-03, 11:42 ]
z reszta dyskusja bezsensowna.proponuje zakonczyc temat, bo ani ty mnie nie przekonasz, ani ja ciebie. pozdrawiam.

maryczary 
kocham życie

Wysłany: 2009-03-03, 12:15   

no przedziwna dyskusja, witam cie nowinka mimo tego, że zaraz po słowach witam, zaczęłaś nas wszystkich osądzać i sprawdzać po słownikach wyrażenia, które występują tu nielicznie. Jestem na wegedzieciaku ładnych parę miesięcy i nie spotkałam się z tymi określeniami. Szukam tu przede wszystkim porad, jak gotować i jak postępować z moją córeczką i jak sobie radzić z życiowymi małymi i dużymi problemami.Jest tu wiele tematów, które nie poruszają w ogóle kwestii mięsa.

Nie musisz nas krytykować ani lubić, po prostu wybierz z forum informacje, które są sprawdzone i bardzo przydatne - a takich jest tu mnogość. Czytaj to co chcesz!

Naprawdę serdecznie cię witam i szczerze wierzę, że znajdziesz tu to , po co przyszłaś. :-D

Odpowiedz do tematu