|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
mycie owocow |
| czy myjecie owoce? (z przymruzeniem oka) |
| wszystkie |
|
17% |
[ 15 ] |
| tylko te, ktore jem ze skorka |
|
27% |
[ 24 ] |
| tylko te, na ktore prawdopodobnie nasikal lis |
|
8% |
[ 7 ] |
| tylko maliny/jagody/jezyny niewiadomego pochodzenia |
|
4% |
[ 4 ] |
| tylko te, ktore daje dziecku |
|
8% |
[ 7 ] |
| nie myje tylko bananow i jestem z tego dumna/y |
|
13% |
[ 12 ] |
| nie myje malin/jagog/truskw/itd-najlepsze prosto z krzaka |
|
9% |
[ 8 ] |
| nie myje wcale-frakcja radykalnych brudasow |
|
4% |
[ 4 ] |
| nie jem owocow bo musial(a)bym je myc |
|
1% |
[ 1 ] |
| o myciu owocow dowiedzialam/lem sie z wegedzieciaka |
|
4% |
[ 4 ] |
|
| Głosowań: 49 |
| Wszystkich Głosów: 86 |
|
|
|
| Autor |
Wiadomość |
dżo

Pomogła: 142 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 5422 Skąd: między polem a łąką
|
Wysłany: 2009-03-03, 11:17
|
|
|
Fragment artykułu z rzeczpospolitej dotyczący konserwowania owoców cytrusowych:
Chemia na skórce
Zanim dotrą do Polski, cytrusy są pryskane środkami grzybo- i pleśniobójczymi. Zbyt błyszcząca skórka nie świadczy o jakości owocu. To warstwa wosku zawierająca preparaty bakteriobójcze, który chroni w transporcie przed gniciem. Lepiej nie kupować owoców w bibułce ani uszkodzonych. Bibułka jest nasączona dwufenylem chroniącym przed pleśnią, a przez uszkodzenia chemia przenika w głąb owocu. Do kosza powinna trafić każda nadpsuta pomarańcza. Nawet mała plamka świadczy o infekcji całego owocu.
Z badań wynika, że przenikanie konserwantów do wnętrza owocu jest na poziomie, który nam nie grozi, ale lepiej dmuchać na zimne. Tym bardziej że cytrusy i tak należą do owoców najczęściej wywołujących alergie.
Żródło: hxxp://www.rp.pl/artykul/9132,269551_Cytrusow_slodycz_i_kwasy.html
Z artykułu wynika, że biały nalot na rękach po obraniu cyrtusów: "To warstwa wosku zawierająca preparaty bakteriobójcze" czyli jednak chemia, chemia ...
Mój mąż miał ostatnio ogromne problemy z cerą, pojawiały mu się duże ropne wypryski - jeden znikał, pojawiał się kolejny. Śmialiśmy się, że to ciąża i szalejące hormony tak na niego wpływają . Mąż zaczął szukać przyczyny i doszedł do wniosku, że być może to przez grapefruity, które od dłuższego czasu jadł w sporych ilościach. Przestał je jeść i od kilku dni nic się mu nowego nie utworzyło. Może to przypadek a może nie. Oczywiście owoców przed obraniem nie mył. |
|
|
|
 |
kociakocia

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-03-03, 13:08
|
|
|
po mandarynkach miałam taka wysypke na twarzy, że nie wierzyłam własnym oczom, dramat
skłaniam sie coraz bardziej do spożywania owoców z regionu w którym sie urodziłam... czyli PL ( z wyjatkiem jednego - arbuza ) |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
 |
Lily

Pomogła: 425 razy Dołączyła: 04 Cze 2007 Posty: 18041
|
Wysłany: 2009-03-03, 13:27
|
|
|
| kociakocia napisał/a: | ( z wyjatkiem jednego - arbuza ) | przecież arbuzy rosną w Polsce |
_________________ hxxp://www.wegetarianskiblog.blox.pl]Blog wegetariańskihttp://www.zielonastrona.blogspot.com], blog mniej wegetariański |
|
|
|
 |
kociakocia

Pomogła: 73 razy Dołączyła: 05 Sty 2009 Posty: 4300 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-03-03, 13:31
|
|
|
Lily, w szczególności w piatek wieczorem
a tak naprawdę, już nie pamiętam kiedy jadłam porządnego malinowego i słodziutkiego arbuza |
_________________ MEI TAI, POUCH, CHUSTY KÓŁKOWE, NOSIDEŁKO ERGONOMICZNE wkrótce, zapraszam
hxxp://www.facebook.com/pages/Madame-Googoo-baby-carriers/145687608816099 MADAME GOOGOO baby carriers
hxxps://picasaweb.google.com/madamegoogoo
Doradca noszenia dzieci ClauWi® |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|