wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Moj skromny Apel
Autor Wiadomość
Ania.S 
anna .s

Wysłany: 2009-03-03, 13:37   Moj skromny Apel

Witajcie podoba mi sie Wasza strona jesli sie zgodzicie jako matka chorego Oskarka napisalam Apel do kobiet jesli sie zgodzicie pozwole sie go umiescic.Moja historia jest na stronie bledylekarskie.pl .Kogo zainteresuje moze sobie przeczytac to zrozumie moj apel.Nie mam zamiaru nikogo dolowac tylko uwazam ze niektore aspekty sa wazne dlatego je podkreslilam w moim Apelu pozdrawiam serdecznie jesli sie zgodzicie to napewno nieraz Was odwiedze.
Apel do kobiet

Apeluję do wszystkich kobiet, które planują ciążę - jak i do tych, które spodziewają się dziecka, zwracajcie uwagę na następujące kwestie:

• Ciąża i poród wymaga szybkiego uporządkowania. Winny być traktowane w interesie zdrowotnym kobiety i noworodka, a nie w interesie finansowym szpitala i pracowników medycznych. Czas wyeliminować rutynę i przestarzałe praktyki!
• Wprowadzenie standardów opieki okołoporodowej w formie aktu prawnego z uporządkowaniem usług w tym zakresie. Wzmocnienie kobiety ciężarnej jako „klienta usług medycznych pod ochroną”.
• Przestrzeganie praw pacjenta nie jako dodatku do właściwej opieki, ale jako prawa do godnego porodu i opieki nad noworodkiem.
• Rozwiniecie profilaktyki badań bakteriologicznych (wymaz z szyjki macicy). Pozwoli to uniknąć ciąż przedwczesnych i zagrożeń noworodków. Takie zakażenia często kończą się śmiercią albo trwałym kalectwem. Należy podczas ciąży zwracać szczególną uwagę, aby ginekolog pobrał wymaz z szyjki macicy ciężarnej, pozwoli to uniknąć zakażeń wewnątrzmacicznych.
• Stopień referencji szpitala plus standardy zawarte w umowie z NFZ. Wybierając szpital - należy zwrócić uwagę na standardy opieki okołoporodowej, jakie ma zawarte w umowie z NFZ i czy może je zapewnić.
• Podczas pobytu w szpitalu zwracać uwagę na prowadzenie dokumentacji medycznej, która powinna być dokładna - dotyczy to matki i dziecka. Jest to dowód dla nas i dla lekarza. Pamiętajmy o tym - wszelkie braki w dokumentacji mogą być wykorzystane nie tylko przez nas, ale także na korzyść(nieuczciwego) lekarza.
• Opieka lekarska powinna być prowadzona na najwyższym poziomie. Nie pozwólcie lekarzom lekceważyć Waszego złego samopoczucia czy bóli porodowych. Wszystko to bowiem może mieć wpływ na późniejsze rokowania dotyczące porodu i zdrowia dziecka.

Dlatego uczulam przyszłe matki, które trafiają do szpitala, że są klientkami kupującymi usługę za którą płacą - opłacając składki zdrowotne. Żądajmy odpowiedniej jakości tych usług. PRZEŻYJMY NARODZINY SZCZĘŚCIA, A NIE TRAGEDII. PRZEŻYŁAM TO DRUGIE, DLATEGO UCZULAM WSZYSTKICH!
Anna Spyra

Dodano: 2009-03-03, 13:49
Jestem osoba pogodna i nie chodzi mi o jakies dolowanie nie myslcie ze bede tutaj zagladac i pisac o moim chorym synku ja go traktuje jakby byl zdrowy a sama staram sie pozytywnie myslec czasami pomagaja mi w tym cwiczenia relaksacyjne.To na tyle musze juz uciekac.Trzymajcie sie cieplutko.

maryczary 
kocham życie

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2009-03-03, 13:52   

Ania S. witaj

w szpitalach położniczych źle się dzieje, ale zgadzam się, że częściowo to wina kobiet bo nawet nie znają swoich praw i nie upominają się o swoje, bo się wstydzą i nie chcą robić "niepotrzebnego" szumu. Najlepiej to jeszcze lekarzowi dać w łapę i tyle.

Przyłączam się do apelu o poznanie swoich praw i obowiązków lekarzy!

kociakocia 

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2009-03-03, 13:54   

Ania.S, przesyłam moc energii dla synka i Ciebie :->
Doradca noszenia dzieci ClauWi®

sylv 
niedowiarek

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2009-03-03, 14:08   

Ania.S napisał/a:
Jestem osoba pogodna i nie chodzi mi o jakies dolowanie nie myslcie ze bede tutaj zagladac i pisac o moim chorym synku

Aniu, to nie tak. to miejsce jest pewną wspólnotą, w której rozmawia się na wiele tematów i o wielu doświadczeniach, które nad dotykają, również smutnych i tragicznych, np. właśnie ciężkich chorobach, które dotykają użytkowników forum, bądź ich dzieci.
ale czym innym jest rozmowa i wspieranie się nawzajem, a czym innym epatowanie "sensacyjnymi historiami".. może to po prostu kwestia metody i podejścia, może dobór słów, mniejsza z tym - chodzi mi o to, że nie byłoby dobrze, gdybyś myślała, że nikogo tutaj nie obchodzą problemy i tragedie innych. jeżeli Ty, jako Ania, mama Oskara, będziesz chciała kiedykolwiek porozmawiać, podzielić się czymś, co dotyczy Ciebie i Twojego dziecka, albo zapytać o coś, czy po prostu się wyżalić, to na pewno nikt nie odbierze tego źle.

Pozdrawiam!

moje aukcje
hxxp://allegro.pl/Shop.php/Show?id=19996001

maryczary 
kocham życie

Wysłany: 2009-03-03, 14:15   

sylv napisał/a:
jeżeli Ty, jako Ania, mama Oskara, będziesz chciała kiedykolwiek porozmawiać, podzielić się czymś, co dotyczy Ciebie i Twojego dziecka, albo zapytać o coś, czy po prostu się wyżalić, to na pewno nikt nie odbierze tego źle.

też tak myślę, czuj się tu jak u siebie :->

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-03-03, 14:17   

maryczary napisał/a:
też tak myślę, czuj się tu jak u siebie :->

no właśnie :)

Ania.S 
anna .s

Wysłany: 2009-03-03, 14:50   

Bardzo wszystkim dziekuje bardzo chetnie moge rowniez wysluchac kazdej z Was moze macie do mnie jakies pytania.Wazne co chce podkreslic nie reklamuje strony ani swojej historii.Wytlumacze sie dlaczego sie tutaj wpisalam po pierwsze tez jestem matka po drugie jesli nie zawsze zabiore glos to poczytam sobie a i nawet moze sie wypowiem.Dlaczego walcze o wyjasnienie zaniedbania mojego synka z taka determinacja .Robie to dlatego poniewaz ze kiedy rodzilam byly standardy ale ich nie przestrzegano i pomimo ,ze minelo wiele lat. Ja dalej wyjasniam zaniedbanie przy porodzie dalej obowiazuja te same standardy ,ktore nie maja aktu normatywnego tzn mozna w przypadku zaniedbania WALCZYC Z WIATRAKAMI.A moj synek wymaga opieki tzn przewijania karmienia itd .Trzeba go rozumiec niestety nie mowi jest na etapie niemowlaka ma 10 lat.A kiedys mnie zabraknie dlatego walcze.Nie jestem nawiedzona matka ktora szuka winnych.Bylo zaniedbanie i dlaczego tylko my musimy za to ponosic konsekwencje.

hxxp://www.federa.org.pl/mamprawo.php?page=bulletin&catid2=1080&lang=1&catid=1073
hxxp://www.neww.org.pl/pl/news/news/1,4627,3.html
To tyle o mnie.Znowu uciekam.

Dodano: 2009-03-03, 15:01
hxxp://anglia.interia.pl/wiadomosci/lokalne/news/masz-chore-dziecko-uciekaj-z-kraju,1113459,4709

POWYZEJ TROCHE O MNIE I MOJ SYNEK:

kociakocia 

Wysłany: 2009-03-04, 08:11   

neoaferatu, :cry:

Ania.S 
anna .s

Wysłany: 2009-03-04, 08:19   BARDZO WSPOLCZUJE

CZYLI DALEJ STOIMY W MIEJSCU !!!!!
tak naprawde w 2006r rowniez przyspieszali standardy.

W dniu 29 stycznia 2009r. Dr Janusz Kochanowski, Rzecznik Praw Obywatelskich, spotkał się w Ministerstwie Zdrowia z Podsekretarzem Stanu, Dr. Markiem Haberem.

Zdaniem RPO stoją one w sprzeczności zarówno z art. 18 Konstytucji RP z dnia 2 kwietnia 1997 r., który stanowi, że macierzyństwo i rodzicielstwo znajduje się pod ochrona i opieką RP, art. 68 ust. 3 Konstytucji RP, który zobowiązuje władze publiczne do zapewnienia szczególnej opieki zdrowotnej dzieciom i kobietom ciężarnym, jak i z prawem dziecka do ochrony zdrowia, zawartym w art. 24 Konwencji o prawach dziecka z dnia 20 listopada 1989 r., który wskazuje w ust. 2 pkt d, iż Państwa - Strony podejmą niezbędne kroki w celu zapewnienia matkom właściwej opieki zdrowotnej w okresie przed i po urodzeniu dziecka.Niedostatki w zakresie zdrowia prokreacyjnego w Polsce na tle innych krajów Unii Europejskiej znajdują potwierdzenie w sygnowanym przez Ministerstwo Zdrowia raporcie Zdrowie kobiet w wieku prokreacyjnym 1549 lat. Polska 2006.

Rzecznik wręczył Podsekretarzowi Stanu wykaz 3 870 podpisów pod opracowaną w BRPO Kartą Praw Kobiety Rodzącej i wyraził nadzieje na przyspieszenie prac ministerialnego zespołu ds. opracowania standardów w opiece okołoporodowej.

Dodano: 2009-03-04, 08:24
LEKARZ
-walczy o swoja przyszlosc zawodowa i spoleczna
-przy pomocy bieglych WYNIK PROCESU TRUDNY czyni wiele by pozbawic prawa pacjenta tresci
SADY
-wynik procesu trudny do przewidzenia,linia orzecznictwa nie zacheca do formy dochodzenia swoich praw pacjent musi udowodnic ,ze zostal poszkodowany
-koszty postepowania przeniesione sa na pacjenta musi oplacac adwokata,a w przypadku przegranej nierzadko koszty procesu
-nie ma specjalizacji sedziow orzekajacych w prawie medycznym dlatego sady dzialaja zle i nie podejmuja sprawiedliwych decyzji

Dodano: 2009-03-04, 09:00
Najbardziej zalamuje mnie podejscie ludzi ,ktorzy sa odpowiedzialni.Nie choroba mojego dziecka ,a znieczulica i brak odpowiedzialnosci.

hxxp://anglia.interia.pl/wasze-artykuly/wasze-artykuly/artykul/moga-ciagnac-wczesniaka-na-sznurku,10990

maryczary 
kocham życie

Wysłany: 2009-03-04, 11:00   

smutność smutność, ja chcę urodzić jeszcze dwoje dzieci, ale gdzie? tak się boję w polskim szpitalu (szczególnie, że Adę rodziłam w 'luksusach' w Szkocji). Niby szpital w Legnicy ma jako taką renomę, ale jako tako to chyba za mało. Trafi się na jakiegoś konowała i co w tedy? No strach... :cry:

Jedyne co możemy zrobić to się wyedukować na maksa i ktoś kto będzie ze mną rodzić (przypuszczalnie mój S.), będzie musiał wszystkiego dopilnować sam. No i znaleźć jakieś znajomości żeby nie być bezosobowym pacjentem, którymś tam z kolei, tylko konkretną osobą z nazwiskiem :-/

kociakocia 

Wysłany: 2009-03-04, 11:09   

tez jak to czytam słów mi zaczyna brakować, czuję jedynie ból w sercu i ściska mnie w gardle :-(
mogę jedynie skromnie zachwalić szpital na Madalińskiego do rodzenia, wiele happy endów jest też kwestią chyba przypadku, czasem i szczęścia, ale zgodzę się, że żyjemy w krainie konowałów, niedoedukowanych medyków, niemających zielonego pojęcia chociażby o 15 % wiedzy jaką tu na naszym forum posiadają zwykłe osoby poszukujące nieustannie wiedzy i polepszające swoje życie zdrowym odżywianiem.
Nie da się ominąć faktu, że co i rusz światło dzienne widzi tragedie ludzkie dzięki ludziom, którzy zamiast pomagać odsyłaja potrzebujacych do innych szpitali itd, itd. albo nie wiedza co gorsza jak pomóc. Ach dużo by mówić...

Ania.S 
anna .s

Wysłany: 2009-03-04, 11:21   PISALAM DO WSZYSTKICH

Uwierzcie mi pisalam juz od kilku lat do wszystkich chcialam cos zmienic a jednoczesnie wyjasnic zaniedbanie .To wszystko co sie dzieje z moja sprawa to w glowie sie juz nie miesci .Obszernosc dokumentow w sprawie np akta sprawy maja ponad 12 tomow.Ostatnio po napisaniu listu do wszystkich poslow otrzymalam jedna odpowiedz od bylego Minstra Zdrowia jesli chcecie to mozecie przeczytac w odpowiedziach ZLAMANIE STANDARDOW pod moimi Apelami.Czasami to tylko plakac sie chce z bezsilnosci.

hxxp://www.bledylekarskie.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=29

Dodano: 2009-03-05, 08:01
Moze moglby mi ktos doradzic .
Co moge jeszcze cos zrobic w sprawie zeby wyjasnic zaniedbanie przy porodzie mojego synka czego moze nie zrobilam ?

wegedyniak

Wysłany: 2011-10-17, 18:54   

może to pomoże: hxxp://www.eko.org.pl/kropla/23/sposob.html , ajurweda , ekoveganizm (eko - prawdziwie zdrowa żywność raczej bez certyfikatu)
Przy okazji dwie opowieści (takie miejsca, ludzi i sytuacje można spotkać również w polskiej krainie):
1. hxxp://www.piotrskarga.pl/ps,1864,16,2808,1,PM,przymierze.html]hxxp:// cud czy fikcja? ... ... hxxp://adonai.pl/cuda/?id=36]hxxp:// fikcja czy cud ?
2. hxxp://larche.org.pl/larche/historia-larche-oraz-wiary-i-swiatla.html]hxxp:// niepełnosprawni na wsi ...

... podobno cuda zdarzają sie.

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu