wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
pieczarki ?
Autor Wiadomość
nast 

Wysłany: 2009-03-07, 11:52   pieczarki ?

moja koleżanka powiedziała mi ostatnio, że podłoże pieczarkowe to odchody kur .
niby nie ma w tym nic strasznego gdyby nie to ze podobno sa specjalne farmy hodujące kury do wytwarzania takiego podłoża . Oczywiście śmiem twierdzić że kury predzej czy później pójdą na mięso nie mówiąc już o tym że są karmione 'sterydami' i trzymane w niehumanitarnych warunkach . Wiecie czy to prawda ? Chcialam zrobić dzisiaj naleśniki z pieczarkami ale wizja tych kur mnie przeraża :)

Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Wysłany: 2009-03-07, 14:34   

Nast, ja jakoś mam zakodowane, że do pieczarek daje się nawóz koński - kiedyś przynajmniej z tym się spotkałam. Z kurzym nie, on jest bardzo "esencjonalny" i na samym nawozie nic by nie urosło, trzeba dawać go. b mało.

Kitten 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2009-03-07, 15:43   

nast, wyluzuj ;-) Jakbyśmy chcieli mieć pewność, że nasze warzywa zostały wyhodowane na kompoście, moglibyśmy jeść tylko to, co sami wyhodujemy... A tak się za bardzo nie da :roll:

a co do pieczarek, Ania ma rację: hxxp://www.polmycel.pl/html.php/artykul/27

Amanii 

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2009-03-07, 15:43   

z tego co w internecie na stronach pieczarkarskich, to obecnie głównie używa się podłoża ze słomy i nawozu kurzego + pewnie jakichs tam ulepszaczy. Co do ferm to pewnie te odchody są produktem ubocznym produkcji jajek, tzn fermy są te same..

Kitten 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2009-03-07, 15:46   

Cytat:
Uprawę pieczarki prowadzi się, niezależnie od metody, na podłożu z obornika końskiego lub na tzw. podłożu zastępczym lub ze słomy i kurzaka. Może być ona zakładana na otwartym terenie lub w pomieszczeniach. Pora zakładania uprawy zależy od warunków, jakimi dysponujemy. Uprawa w pomieszczeniach ogrzewanych może odbywać się w ciągu całego roku. Pomieszczenia nieogrzewane i otwarty teren w ogrodzie uniemożliwiają prowadzenie uprawy w okresie, kiedy temperatury mogą hamować wzrost grzybni i ujemnie wpływać na plonowanie.

hxxp://grzyby.grzybnia.pl/content/view/110/7/

Czyli na dwoje babka wróżyła :roll: Cóż, ja z pieczarek nie zrezygnuję...

Amanii 

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2009-03-07, 16:03   

ja też nawet nie pomyślałam o tym, chociaż o tym nawozie słyszałam już dawno temu.. jakby nie było takich ferm to inna byłaby technologia produkcji.. ludzie nie dajmy się zwariować.

nast 

Wysłany: 2009-03-07, 17:58   

wolałam się upewnić, wydało mi się dziwne ze podobno jakiś jej znajomy prowadzi fermę 'produkującą' kurze odchody, przecież każdy 'normalny' człowiek nie zrezygnował by z zysków z jajek czy mięsa . w każdym razie też z pieczarek nie zrezygnuję :)
dzieki za pomoc

Capricorn 
2radical4u

Pomogła: 89 razy
Wysłany: 2009-03-07, 19:10   

szczerze powiem, ze po lekturze tego wątku mam... megaochotę na naleśniki z pieczarkami ;-)

Niniejszym oświadczam, iż wszystkie moje wypowiedzi zawierają wyłącznie moje spojrzenie na omawiany temat. Nikogo do niczego nie nakłaniam. Dziękuję za uwagę.

nast 

Wysłany: 2009-03-07, 22:13   

a, dobre były ;)

Odpowiedz do tematu