wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Reiki - uzdrawianie, rozwoj duchowy czy sekta?
Autor Wiadomość
Nimrodel

Wysłany: 2009-01-16, 09:34   

renka napisał/a:
[
On sie raczej za takowego uwaza, niejednokrotnie w naszych rozmowach stawial sie na rowni z Jezusem (jego rola to wlasnie byc takim wspolczesnym Jezusem).

nasi miejscowi "Wielcy Mistrzowie" uważają się zaledwie za aniołów... - i tak ich nazywają ich "uczniowie", a raczej uczennice, bo to one stanowią zdecydowaną większość.

Nie mówią: "widziałam się dzisiaj z moim nauczycielem reiki", tylko "widziałam się dzisiaj z naszym Aniołem" - czy coś w tym stylu :-/

hxxp://www.maluchy.pl]

rosa 
born to be wild

Pomogła: 174 razy
Wysłany: 2009-01-16, 10:11   

Nimrodel napisał/a:

Nie mówią: "widziałam się dzisiaj z moim nauczycielem reiki", tylko "widziałam się dzisiaj z naszym Aniołem" - czy coś w tym stylu :-/

jakby ktos do mnie z takim tekstem wyjechał, to bym się po prostu roześmiała, to juz wole moje proste, robotnicze towarzystwo w fabryce :-)

priya 

Pomogła: 77 razy
Wysłany: 2009-01-16, 10:21   

Cytat:

:shock:
To właśnie dla mnie odrażające. Reiki sama w sobie jako energia i sposób jej przekazywania jest niewinnym sposobem na poprawę samopoczucia. A to co ludzie wokół tego budują... :-?

gemi 
Matka Polka ;)

Pomogła: 40 razy
Wysłany: 2009-01-16, 11:20   

priya napisał/a:
To właśnie dla mnie odrażające. Reiki sama w sobie jako energia i sposób jej przekazywania jest niewinnym sposobem na poprawę samopoczucia. A to co ludzie wokół tego budują...

Kiedy pierwszy raz zetknęłam się z reiki, skojarzyłam to sobie z metodą B.S.M., która polega na przykładaniu jednej bądź dwóch rąk do głowy w różnych konfiguracjach na określony czas. Tą metodę na swoje dolegliwości (najczęściej wspomagająco przy grypie i przeziębieniach) stosował z zapałem mój tato, gdy jeszcze chodziłam do pierwszych klas podstawówki. Nie wiem, czy jeszcze mam w domu ta książkę. Pamiętam tylko, że nie kojarzyła mi się z żadnym sekciarstwem (nie było w niej ideologicznych pogadanek) i wydała mi się całkowicie naturalna i sensowna.
Taka ponadideowość tej publikacji wzbudziła we mnie zaufanie. I w ten sam sposób traktuję reiki.

pomarańczka
[Usunięty]

Wysłany: 2009-01-16, 12:10   

To,że ktoś nazywa kogoś Aniołem to przecież nie jest ani obrazliwe, ani wulgarne,ani... TO SĄ TYLKO SŁOWA... Jak mama zwraca się do dziecka '' mój kochany aniołku " to to też jest śmieszne? Pytam się ? A może wulgarne, albo obrazliwe? Dziwnie jest ten świat skonstruowany, oj bardzo dziwnie. Nie zawsze wszystko wygląda tak, jak nam się wydaje, ale to tylko moje subiektywne odczucie. Nie dajmy się zwariować!!!Z wyrazami szacunku i miłości... Pozdrawiam Wszystkie Anioły!!! :-D :-D :-D

Kitten 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2009-01-16, 17:26   

Cytat:
Jak mama zwraca się do dziecka '' mój kochany aniołku "...

... to troche inna bajka jednak ;-) . Nie spotkałam dorosłego faceta, który miałby cokolwiek wspólnego z aniołkiem :lol:

tomek 

Wysłany: 2009-01-16, 19:16   

Kitten napisał/a:
Cytat:
Jak mama zwraca się do dziecka '' mój kochany aniołku "...

... to troche inna bajka jednak ;-) . Nie spotkałam dorosłego faceta, który miałby cokolwiek wspólnego z aniołkiem :lol:

A ja nie spotkałem dziecka, zwłaszcza małego, które miałoby coś wspólnego z aniołem. W psychologii rozwojowej dość jednoznacznie twierdzi się, że dzieci rodzą się typowymi egoistami i dopiero później nabierają cech altruistycznych, empatycznych. Anioł kojarzy się z postacią, która robi coś dla innych bezinteresownie. W praktyce więc częściej można spotkać tak rozumianego anioła wśród dorosłych, np. wśród rodziców poświęcających się dla dzieci, bez względu na płeć.

Kitten 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2009-01-16, 19:22   

Chodziło mi raczej o to, że zwracanie się do dziecka per 'aniołku' jest naturalnie pieszczotliwe, a nazywanie tak dorosłego człowieka, szczególnie wobec osób trzecich, jest co najmniej egzaltowane, niezależnie od przymiotów jego charakteru.

Tyle mojej subiektywnej opinii.

Tobayashi 

Pomogła: 34 razy
Wysłany: 2009-01-16, 23:38   

Mam podobne odczucia jak Kitten co do anioła, ale jeszcze bardziej czepiałabym się określenia "mistrz", a zwłaszcza "wielki mistrz". Sprawdziłam wiec sobie na wiki i oto:
Cytat:
Należy zaznaczyć, że terminu "mistrz Reiki" używa się nie w znaczeniu "mistrz duchowy" a raczej "mistrz-rzemieślnik" czyli po prostu nauczyciel. Reiki nie jest bowiem religią ani formą kultu, a mistrz nie wymaga od ucznia podporządkowania czy uznania swojej duchowej wyższości. Jego rola sprowadza się do samego aktu inicjacji, przekazania wiedzy teoretycznej, a następnie nauczenia i przećwiczenia odpowiednich technik.

Jeżeli więc 'mistrz' ma znaczyć 'nauczyciel', to OK (w koncu sa także mistrzowie fryzjerscy ;-) , ale jeżeli nazywa sie kogoś "aniołem" zamiast "nauczycielem", świadczy to o tym, że osoby tak mówiące uznają jednak jego wyższość duchową.

renka 
mama sama

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2009-01-16, 23:53   

W. ma tytul "wielkiego mistrza", gdyz wszedl w koncowe tajniki Reiki i teraz moze inicjowac swoich uczniow na "mistrzow", a takze wybrancom oferowac tytul WMR ;-) A co za tym idzie, dzielic sie z nimi owa "czysta energia milosci", ktora wypelnia cala jego osobe...
Za zadna z inicjacji nie placil ani grosza, bo owa "mistrzyni" wyczula w nim potencjal duchowy i zapragnela za darmo podzielic sie z nim swa wiedza (ma zaledwie kilku takich wybrancow).
Ja za inicjacje placilam mniej, niz widnialo w jej zwyczajowym cenniku, bo w koncu bylam dziewczyna takiego "duchowego potencjalu", wiec glupio by bylo, zebym ja byla taka pospolita. Na koncowej inicjacji zaoferowala mi droge mistrzowska zupelnie juz za darmo. Nie skorzystalam do dzis.

Owa "mistrzyni" uczynila tez WMR pewna niespelna 20-letnia dziewczyne. Nie chce nikogo urazic, ale dla mnie, jezeli tak mlodej osobie oferuje sie tak odpowiedzialny tytul to ja tego do konca nie rozumiem. Ale ja wielu rzeczy w tej kwestii nie rozumiem i dla mnie jest to czesto oszustwo - co tu duzo pisac.

Co do zwrotu "aniol", to mam takie odczucie, ze w kregach ezoterycznych jest to dosyc popularny okreslnik na osobe poczciwa, dobra, pomocna, ktory nie wiaze sie z zadna hierarchia.

[ Dodano: 2009-01-16, 23:55 ]
rosa napisał/a:

to juz wole moje proste, robotnicze towarzystwo w fabryce :-)

Ja po bytnosci wsrod "nawiedzonych ezoterykow" zdecydowanie tez wybieram towarzystwo robotnicze rosy :-P

hxxp://alterna-tickers.com]

Ostatnio czytane:
1) HAWKINS P., Dziewczyna z pociągu
hxxp://bonito.pl/k-1098909-dziewczyna-z-pociagu
2) KRAJEWSKI M., Władca liczb
hxxp://bonito.pl/k-1318363-wladca-liczb
3) KRAJEWSKI M., Arena szczurów
hxxp://bonito.pl/k-1301314-arena-szczurow

Nimrodel

Wysłany: 2009-01-17, 17:02   

pomarańczka napisał/a:
To,że ktoś nazywa kogoś Aniołem to przecież nie jest ani obrazliwe, ani wulgarne,ani... TO SĄ TYLKO SŁOWA... Jak mama zwraca się do dziecka '' mój kochany aniołku " to to też jest śmieszne?

tak oczywiście, to zupełnie normalne, że grupka 40-50-letnich kobiet nazywa jakiegoś faceta Aniołem.
A to że mówią o nim z wypiekami na twarzy, a podczas "wykładów" drzą w oczekiwaniu że tym razem zwróci się do niej, to zbieg okoliczności.

(Dodam, że ja czasem zwracam się do mojego Ukochanego Mężczyzny "aniołku" i naprawdę widzę różnicę między tymi przykładami

[ Dodano: 2009-01-17, 17:04 ]
tomek napisał/a:
[ Anioł kojarzy się z postacią, która robi coś dla innych bezinteresownie.

[ Dodano: 2009-01-17, 17:06 ]
renka napisał/a:

Co do zwrotu "aniol", to mam takie odczucie, ze w kregach ezoterycznych jest to dosyc popularny okreslnik na osobe poczciwa, dobra, pomocna, ktory nie wiaze sie z zadna hierarchia.

Co do bezinteresowności, jeśli ktoś zetknął się z reiki, to zdaje sobie sprawę ile to "bezinteresowne" przekazywanie energii kosztuje...

hxxp://www.maluchy.pl]

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2009-01-17, 20:21   

Tomek nie zgodzę się z Tobą w sprawie dzieci - egoizm jest nabyty, u dzieci zagarnianie dla siebie - to podstawa przetrwania. Nie widzę w tym nic złego i pejoratywnego.
A dzieci są aniołkami, jak najbardziej, ale tylko jak śpią ;-)

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2009-01-18, 07:49   

Arek kiedyś zrobił I stopień reiki, ale nie korzysta z tego. Muszę go zapytać o jego odczucia w tym temacie, a może sam coś napisze (w końcu się zarejestrował).

Mam klienta około siedemdziesiątki, który zrobił kurs i zaczął pomagać ludziom. Sprawiało mu to dużą radość. Był pokorny i zadziwiony całą ta sytuacją (predyspozycję odkryto u niego na targach ezoterycznych). Po jakims czasie zacząl mieć problemy ze zdrowiem (nie wiem czy to może mieć jakiś związek, ale kto wie) i dał sobie spokój.

Wspominany tu często dr Z. też ma dyplom reiki w gabinecie. :lol:

martika 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2009-01-18, 11:19   

Dwa lata temu na stacji benzynowej samochód przejechał mi po stopie. Na poczatku nic nie bolało i to zlekcewżyłam bo byłam w szoku ale po paru godzinach opuchlizna i ból narastał. Na szczęście tego dnia gościem Magdusi był mistrz reiki i dostalam zabieg za "dziękuję". Opuchlizna i ból odeszły po pół godzinie.

renka 
mama sama

Wysłany: 2009-03-27, 22:08   

A moze ktos chcialby ksiazki o tej tematyce?
Bo zostaly mi 3 tytuly i z checia sie ich pozbede, a ze dusze i zawod bibliotekarki mam to nie mam serca ich wyrzucac :-P

Chodzi mianowicie o:
1) "Reiki", Hall M.
2) "Reiki. Wewnetrzna energia. Medytacja. Uzdrawianie", Honervogt T.
3) "Zycie z ... Reiki", Bednarz A.

Ostatnio czytane:

Ostatnio zmieniony przez renka 2009-03-28, 11:38, w całości zmieniany 1 raz  

Malati 

Pomogła: 71 razy
Wysłany: 2009-03-27, 22:50   

renka, a ile za te ksiązki?

eliel 
Lilka

Wysłany: 2009-03-28, 00:28   Re: Reiki - uzdrawianie, rozwoj duchowy czy sekta?

Nimrodel napisał/a:

pewna osoba z mojego bliskiego otoczenia jakiś czas temu uległa fascynacji reiki - zaangażowała się w to uważając, że robi ogromny postęp duchowy.

obecnie jej zachowanie jest bardzo niepokojące

Może nie zganiajmy całej winy na reiki. Kobieta mająca trudne dzieciństwo związała się z facetem, który powiedział, że kocha ją dlatego, że go nie ogranicza. I dlatego mógł jeździć po Polsce, spotykając się z ludźmi oświeconymi, rozwijając swoje zainteresowanie i wiedzę w temacie energii, sztuk walki itp., po czym w końcu spotkał młodą i piękną, to po co mu była żona? A teraz przecież łatwiej powiedzieć, że sekta, niepokojące zachowanie...
Kobieta ma niedługo robić stopień mistrzowski, jest w to ślepo zapatrzona, bo przez to czuje się potrzebna. Wniosek z tego tylko taki, że tego typu rzeczy są dla ludzi umiejących realnie patrzeć i "mocnych psychicznie", zresztą jak już zostało tu napisane : )

renka 
mama sama

Wysłany: 2009-03-28, 11:37   

czarna96 napisał/a:
renka, a ile za te ksiązki?

Tyle co koszty przesylki, ewentualnie jakas symboliczna kwota dla Kamm :->

Ostatnio czytane:

Malati 

Wysłany: 2009-03-28, 11:41   

renka, a jaki byłby koszt przesyłki na terenie Polski?

renka 
mama sama

Wysłany: 2009-03-28, 14:13   

czarna96 napisał/a:
renka, a jaki byłby koszt przesyłki na terenie Polski?

Mysle, ze max. 10 zl, bo ta 2 jest w twardej oprawie, wiec troche wazy.

Jakby ktos byl zainteresowany to mam tez kilka plytek z muzyka reiki/do reiki.

Ostatnio czytane:

Malati 

Wysłany: 2009-03-28, 14:39   

renka, to ja bym za 25 zeta wzieła,czyli 10 przesylka 15 dla kamm,co o tym myślisz?

ag 

Pomogła: 45 razy
Wysłany: 2009-03-28, 14:59   

renka napisał/a:
Jakby ktos byl zainteresowany to mam tez kilka plytek z muzyka reiki/do reiki.

ja bym pewnie była. Możesz podać więcej szczegółów?

renka 
mama sama

Wysłany: 2009-03-28, 21:32   

Płytki CD:

1) REIKI, Michiko Tanaka

hxxp://www.discogs.com/Michiko-Tanaka-Reiki-Echoes-Of-The-Underworld/release/903300

2) REIKI, Daniel Christ

hxxp://www.czarymary.pl/p_2192_reiki_muzyka_swiatla_harmonii

3) REIKI, Diamentowa muzyka

hxxp://www.osiem.com.pl/product_info.php?cPath=65&products_id=1421

Ceny nie podaje - jakby ktos jakas chcial to niech zaproponuje kwote, ktora i tak bedzie przeznaczona dla Kamm.
Koszty wysylki niestety pokrywa kupujacy/-a.

Mam jeszcze do zaoferowania srebrny wisior REIKI (srebro oksydowane), taki jak:

hxxp://sklep.psychotronika.pl/wisior-znak-reiki-p-3022.html

Oraz maly srebrny wisior OM (do niego moge dodac srebrny lancuszek):

hxxp://sklep.psychotronika.pl/wisior-om-srebrny-17cm-p-512.html

Ostatnio czytane: