wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
rogaliki Ani D.
Autor Wiadomość
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2009-04-01, 19:18   

Gosiu, ten przepis nie jest łatwy i myslę, że wiele osób by się zniechęciło uważając, że coś w nim jest nie tak. Postaram się go zmienić na łatwiejszy. Ja daję czasem mąkę jaglaną do różnych rzeczy, bo bardzo ją cenię i lubię taką chrupkość, jaką daje po upieczeniu. Myslę, że zmienię proporcje tak, by była np. szklanka mąki pszennej i 1/2 jaglanej. Ale tu też pewnie zmieni się ilośc potrzebnej wody.
gosia_w napisał/a:
cenię Twoje przepisy

Dziękuję :-D
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-07, 20:40   

A może te pszenne rogaliki bardziej przystają do moich obecnych umiejętności? Czy też trudno się je robi?
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2009-04-08, 19:35   

Gosiu, te pszenne nie powinny być trudne, bo to mąka graham, więc ładnie się ją kształtuje. Są b. smaczne, nadzienie jest super. Powinny się bez problemu udać.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-08, 19:50   

Dziękuję Aniu, wobec tego po świętach spróbuję.
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2009-04-10, 22:02   

Gosiu, robiłam placki na miodownik i wyszły mi bez problemu. Trzymałam się przepisu, choć tam nie było dokładnie określonej ilości wody, tylko wspomniałam w nim, żeby wodę dodawać stopniowo do uzyskania miękkiego ciasta (teraz zmierzyłam i dodam zaraz w przepisie ile jej ma być). Ciasto po zrobieniu jest bardzo miękkie, ale takie (wg mnie) powinny być ciasta razowe przed odpoczynkiem. Po odpoczynku (odstawiłam na godzinę) zgęstniało i można je było wałkować. Trzeba tylko podsypywać mąkę pod spód i troszkę na wierzch, ale nie było problemu w wałkowaniem, wychodziły ładne placki. Na pewno dodatek mąki powoduje, że ciasto jest łatwiejsze w obróbce, ale ja wolę takie lekko luźne, bo są smaczniejsze po upieczeniu. Może dodałaś za dużo wody i stąd rwące się placki, nie wiem.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-04-11, 20:13   

Dziękuję Aniu. Pewno zrobię za jakiś czas znowu, bo bardzo lubię Twój miodownik. Ponieważ sporo ostatnio gotuję/piekę, może nowo zdobyte doświadzenie mi pomoże i następny będzie pyszny i bezproblemowy. Dwa dotychczasowe były tylko pyszne :-D
 
 
Ania D. 

Pomogła: 115 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 2196
Wysłany: 2009-05-17, 22:20   

Gosiu, obiecałam, że zmienię przepis na rogaliki. Wysłałam Margot zmieniony przepis (z mąką orkiszową), te rogaliki robi się łatwo. Zamieściłam też zdjęcie, jest na pierwszej stronie, w moim poście pod przepisami.
Acha, do grahamek na zakwasie też dałam zdjęcie (tak, jak kiedyś obiecałam), jest pod przepisem.
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-18, 10:38   

Dziękuję Aniu, Twoje rogaliki wyglądają bardzo apetycznie. Mam nadzieję, że i mi któregoś dnia uda się podobne zrobić :-D
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2009-05-26, 17:54   

zmieniłam przepis
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-26, 19:12   

dziękuję w imieniu swoim i innych uczących się :mryellow:
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2012-09-15, 09:30   

i ja dziękuję :-)
Ani za przepis i zaangażowanie w jego modyfikację, margot za utworzenie wątku i pielęgnowanie go i Gosi za kolejne próby i dzielenie się uwagami oraz spostrzeżeniami.

Właśnie zamieszałam ciasto na rogaliki z nadzieniem. Jestem dobrej myśli, gdyż mam szczególny sentyment do mojego zakwasu i wszelkich wypieków na nim.
Zamówiłam też niesiarkowane morele, by wkrótce poczuć wspomniany aromat morelowo - zakwasowy :-)
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2012-09-15, 15:50   

...stygną właśnie :-) wyglądają niezwykle apetycznie
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
Ostatnio zmieniony przez gemi 2012-09-16, 11:42, w całości zmieniany 2 razy  
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2012-09-15, 15:57   

właśnie degustuję - są naprawdę ciekawe w smaku. Z niczym nie udaje mi się ich porównać. I nawet nie przypuszczałam, że ciasto na zakwasie może się tak dobrze wałkować.
Z braku mąki amarantusowej i w ogóle amarantusa użyłam mąki owsianej. Bardzo dobrze spełniła swoją rolę.
Byłam nieco rozrzutna w nakładaniu nadzienia i zostało mi trochę ciasta, więc część rogalików zrobiłam z masą z dzikiej róży. Ta wersja również mi smakuje. Myślę, że w przyszłości będę eksperymentować z różnymi nadzieniami.
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2012-09-15, 17:50   

Gemi , ja tez bardzo lubię te rogaliki , tzn z obu przepisów lubię :mrgreen:
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2012-10-17, 15:19   

tym razem ciasto na rogaliki pszenne zrobiłam z amarantusem, czyli według przepisu. Nadziałam je domowym dżemem porzeczkowym. Wyszły pyszne :)

i mam pytanie odnośnie rogalików jaglano - morelowych: czy tą wodę z moczenia moreli odlać przed dodaniem miodu / słodu, czy zmiksować wszystko razem z wodą? Bo różnica na konsystencji będzie na pewno spora.
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2012-11-20, 14:55   

ciasto na pszenne rogaliki to kopalnia inspiracji.
Ostatnio miałam ochotę na paszteciki z kapustą i grzybami. Odszukałam ten przepis, wyrzuciłam z niego miód i aromat, zwiększyłam ilość soli i powstało ciasto moich marzeń - idealne do pierożków i pasztecików. Dla mnie dużo lepsze, niż drożdżowe
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-11-20, 15:25   

dzięki gemi, też będę eksperymentować w wersji wytrawnej.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,23 sekundy. Zapytań do SQL: 7