wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Najłatwiejsze ciasteczka
Autor Wiadomość
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2007-06-03, 13:52   Najłatwiejsze ciasteczka

najłatwiejsze to
2szklanki mąki razowej orkiszowej lub pszenej
10 łyżek oleju ja daję z pestek winogron najcząściej
10dag sezamu
kilka łyżek carobu lub miodu
zimna woda
zagnieść ciasto ,schłodzić w lodówce ,wałkować podsypując mąką i sezamem
wycinać ciastka i piec 200stopniach ,pieką się bardzo szybko
KRUCHE CIASTKA Z RAZOWEJ MĄKI Z OWOCAMI

50 dag mąki z pełnego przemiału pszenną lub orkiszową
25 dag mąki żytniej razowej
20 dag zakwasu żytniego
25 dag płatków owsianych
3łyżki oleju
łyżka cynamonu
bakalie(np rodzynki),owoce sezonowe(ja daję posiekane jabłka )
Obie mąki wymieszać z cynamonem,płatkami,dodać zakwas i olej.Wyrabiając dolewać wody,aby powstało dość ścisłe ciasto-takie jak na pierogi
Odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce
W tym czasie przygotować owoce
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2-3mm,wykroić kółka i prostokątyNakładać nadzienie i zlepiać jak pierożki
Piec w temp.200stopni ok.20-30 minut
Jeszcze ciepłe posypać można cukrem pudrem

przepis mam z Poradnika Domowego ,wydanego gdzieś10 lat temu
Z Poradnika Domowego pochodzi też ten przepis(te ciasteczka sezamowe to moja wersja tego przepisu),
Pierożki 2szklanki mąki pszennej razowej
10 łyżek oleju lub 10dag masła
ok 1/2 szklanki zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
dżem lub gęsty mus jabłkowy

zagnieść ciasto schłodzić (można i dwa dni)
Wałkować ,wycinać krążki ,nakładać mus ,zlepiać i piec w 200-220 stopniach

a z tej strony
hxxp://ucztavege.most.org.pl/

polecam te ciastka
SŁONECZNIKOWE CIASTECZKA

1 i 1/3 szkl. mąki
1 szkl. płatków owsianych
1 kostka miękkiego masła
1 szkl. cukru
1 opak. cukru waniliowego
1 szkl. ziaren słonecznika
1 łyżeczka sody

Ziarna upraż na suchej patelni do jasnozłotego koloru.
Masło wymieszaj w misce na pulchną masę z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Najlepiej zrobić to mikserem.
Dodaj ostudzone ziarna słonecznika, płatki owsiane, szczyptę soli i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszaj mikserem. Wsyp mąkę i teraz już ręką zagnieć ciasto. Powinno być dość miękkie, tłuste, ale nie powinno kleić się do rąk.
Piekarnik nagrzej do 175 st. C.
Z ciasta lep kulki o średnicy 3 - 4 cm, spłaszczaj je pomiędzy dłońmi i układaj w kilkucentymetrowych odstępach na blaszce do pieczenia. Słonecznikowe ciasteczka piecz partiami po 15 minut. Gotowe są złotego koloru.
Jeżeli będziesz przechowywać je w metalowych puszkach, będą świeże nawet przez tydzień
no są z cukrem ,ja daję mniej i brązowy trzcinowy,ale są pyszne

[ Dodano: 2007-06-03, 14:53 ]
PIERNICZKI Z MĄKI ŻYTNIO-KUKURYDZIANEJ Z DAKTYLAMI
przepis znalazłam na forym gazety.pl.ale nie mogę znaleść dokładnie linku(jak znajdę to podam) autorka Malila
1,5 szklanki mąki żytniej razowej
1,5 szklanki mąki kukurydzianej
2łyżeczki proszku do pieczenia
1/2-2/3szklanki oliwy
cynamon,imbir ,goździki,kardamon
1 szklanka przecieru daktylowego(rozgotowane suszone daktyle,zmiksowane)
zagnieść ciasto ,dodając trochę wody ,rozwałkować cienko ,podsypując mąką kukurydzianą wyciąć ciasteczka i piec w 200stop ok 15 min
Można do tego dodać rozdrobnione orzechy, migdały, posypać sezamem.

Mi smakowały ,są bardzo ciemne
CIASTECZKA GRYCZANO-JAGLANE przepis dość wiekowy ,ponownie przetestowany
20 dag rodzynek ,umyć ,zalać na ok 15 minut wodą ,wylać zalać małą ilością świeżej wody i pogotować 10-15 min,zmiksować
1 dag drożdzy rozetrzeć z odrobiną musu z rodzynek (już nie gorącym!)i zostawić na 10-15 min
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju z pestek winogron
2 szklanki mąki gryczanej
1 szkanki mąki jaglanej(mąki można zrobić samemu ,dokładnie mieląc kasze w młynku do kawy)
oraz wody,tyle żeby zagnieść ciasto jak drożdzowe ,pierogowe,rozwałkować ,bardzo się źle wałkuje ,można urywać kawałeczki i lepić placuszki ,ułożyć na papierze do pieczenia i piec w 180 ok 15-25min
Smakują po całkowitym wystygnięciu,są trochę kwaskowe i też czarne
Do ciasta można dodać trochę przypraw jak do piernika,ja dałam sam cynamon,a do połowy paczkę wiórków kokosowych
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-06, 20:16   

mam 2 pytania odnośnie KRUCHE CIASTKA Z RAZOWEJ MĄKI Z OWOCAMI
1. czy można dać zakwas pszenny, czy niezbędny jest żytni?
2. ile dajesz tego zakwasu w przeliczeniu na łyżki?
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1321
Wysłany: 2009-05-06, 20:39   

tak może być zakwas pszenny
a e nie wiem ile to jest łyżek :-( dawno ich nie robiłam
 
 
gosia_w 


Pomogła: 86 razy
Dołączyła: 27 Wrz 2008
Posty: 5545
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-05-23, 21:00   

przypomniałam sobie, że pytałam jakiś czas temu AnięD. o jej przepis, w którym też był zakwas podany w gramach. Tam było 15 dag, Ania odpowiedziała, że to ok. pół szklanki, czyli ok. 3 łyżek. Z tego wynika, że do Twojego przepisu potrzeba ok. 4 łyżek. Pewno za jakiś czas zrobię :-D
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 11