Ciasteczka sezamowe |
Autor |
Wiadomość |
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-05-06, 21:22 Ciasteczka sezamowe
|
|
|
Ciasteczka sezamowe
2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
15 dag sezamu
3 łyżki miodu
Skórka otarta z cytryny
100 g masła
1 łyżka oleju
Szczypta soli
10 dag sezamu podprażyć i dodać do mąki.
Następnie mąkę z sezamem zagnieść z miękkim masłem, olejem, miodem, szczyptą soli i skórką cytrynową. (nie dodaje skórki, a sezam przynajmniej część można zmielić)
Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
Ciasto wałkować, wycinać ciasteczka i piec na natłuszczonej blasze 15 minut.-20minut |
|
|
|
|
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-05-07, 17:40
|
|
|
Dzieciom Ewy smakowały ciasteczka na ostatnim spotkaniu, więc wkleiłam dla mamy przepis. |
|
|
|
|
Ewa [Usunięty]
|
Wysłany: 2009-05-07, 20:42
|
|
|
agaB napisał/a: | Dzieciom Ewy smakowały ciasteczka na ostatnim spotkaniu, więc wkleiłam dla mamy przepis. | Zrobiłam dzisiaj. Tyle, że jak wyciągnęłam ciasto z lodówki, to mi się kompletnie pokruszyło. Dodałam jeszcze kilka łyżek oleju i jedno jajko. Jakoś dało się zagnieść w kupę Ciastka pycha |
|
|
|
|
gemi
Matka Polka ;)
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2009-05-07, 21:53
|
|
|
agaB napisał/a: | Dzieciom Ewy smakowały ciasteczka na ostatnim spotkaniu, więc wkleiłam dla mamy przepis |
i to nie tylko Natanielowi i Gabrysiowi Więc Aguś dzięki za przepis - bo ten smak chodzi za mną już prawie 2 tygodnie. Trza by coś podziałać |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
|
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-05-08, 14:39
|
|
|
Niestety ciasto trudno się wałkuje. Może trzeba krócej trzymać w lodówce. Ja próbowałam i z jajkiem i bez- nie zmienia to kruchości ciasta przy wałkowaniu. Jedynie zauważyłam, że jak trzyma się dłużej niż 2 godziny, to jest ono bardzo kruche. Trzeba jeszcze poeksperymentować.
Ale jedną wiem, że zawsze robię podwójną porcję, gdyż ledwo jak one ostygną, to już ich nie ma. Ja to nawet czasami gorące je |
|
|
|
|
gemi
Matka Polka ;)
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2009-05-09, 21:52
|
|
|
zrobiłam dzisiaj - pycha fakt, kruszy się trochę przy wałkowaniu i wykrawaniu, ale udało mi się je okiełznać i wrzucić na blaszkę. Mąż i przyjaciólka też zachwyceni, Normalnie cud miód i orzeszki...
... sezam, znaczy się |
_________________ "Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow) |
|
|
|
|
Agnieszka
Pomogła: 193 razy Dołączyła: 02 Cze 2007 Posty: 5199
|
Wysłany: 2009-05-10, 11:57
|
|
|
zaintrygowały i próby podejmę |
|
|
|
|
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-05-25, 23:23
|
|
|
Agnieszka, próbuj. Tylko nie trzymaj za długo w lodówce. Ja ostatnio ciasto to kroiłam na mniejsze kawałki i rękami wałkowałam i kroiłam tak jak warzywa, a jak rozkładałam na blaszce, to je jeszcze spłaszczałam, aby nie były za grube.
Sposób bardzo prosty i za razem szybki. |
|
|
|
|
mamalucy
Dołączyła: 17 Cze 2011 Posty: 6 Skąd: Malta
|
Wysłany: 2011-06-18, 09:33
|
|
|
a ja mam pytanko, czy make pszenna mozna zastapic orkiszowa albo ryzowa? Bo na pszenice corka ma uczulenie |
_________________ hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://zasuwaczki.bejbej.pl/] |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2011-06-18, 11:25
|
|
|
mamalucy napisał/a: | a ja mam pytanko, czy make pszenna mozna zastapic orkiszowa albo ryzowa? Bo na pszenice corka ma uczulenie |
nie wiem jak na ryżowa ,ale na orkiszowa na 100% można zamienić każda pszenna |
|
|
|
|
agaB
Pomogła: 6 razy Dołączyła: 20 Gru 2008 Posty: 767 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2011-07-24, 21:01
|
|
|
mamalucy napisał/a: | a ja mam pytanko, czy make pszenna mozna zastapic orkiszowa albo ryzowa? Bo na pszenice corka ma uczulenie |
Ja nawet zrobiłam z mąki owsianej, czyli zmielonych płatków owsianych. |
|
|
|
|
margot
Pomógł: 19 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Posty: 1321
|
Wysłany: 2011-07-25, 10:33
|
|
|
ja te ciasteczka znam od 20 lat , były one w poradniku domowym (jako takie nadziewane jabłkami tzn musem),ale bez sezamu , dowaliłam dużo sezamu i przepis wysłałam do ,,WŚ" bo wtedy go namiętnie czytałam , potem taki przepis znalazłam w dwóch książkach o pięciu przemianach u pani Czelej i u Bielińskiej
A to dobrze wiedzieć ,że wyjdą też na mące owsianej |
|
|
|
|
Maple Leaf
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 23 Lut 2012 Posty: 952 Skąd: Calgary
|
Wysłany: 2012-02-23, 22:42
|
|
|
Przepyszne są te ciasteczka! Smakują zupełnie jak chałwa, według mnie:) Zrobiłam je z mąki orkiszowej razowej pół na pół z owsianą i bez skórki cytrynowej. |
|
|
|
|
gemi
Matka Polka ;)
Pomogła: 40 razy Dołączyła: 30 Wrz 2008 Posty: 2460
|
Wysłany: 2013-07-11, 12:23
|
|
|
Odświeżam wątek. Upiekłam, są pyszne
Dałam 10 dag zmielonego sezamu (do konsystencji pasty tahini) i do ciasta dolałam 2 łyżki zimnej wody. To wszystko ułatwiło zagniatanie, wałkowanie i wykrawanie.
Super rozwiązanie dla tych, którzy przepadają za chałwą, a nie tolerują spulchniaczy |
|
|
|
|
|