wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich



FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Ciasteczka sezamowe
Autor Wiadomość
agaB 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 767
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-05-06, 21:22   Ciasteczka sezamowe

Ciasteczka sezamowe
 2 szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
 15 dag sezamu
 3 łyżki miodu
 Skórka otarta z cytryny
 100 g masła
 1 łyżka oleju
 Szczypta soli
 10 dag sezamu podprażyć i dodać do mąki.
 Następnie mąkę z sezamem zagnieść z miękkim masłem, olejem, miodem, szczyptą soli i skórką cytrynową. (nie dodaje skórki, a sezam przynajmniej część można zmielić)
 Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.
 Ciasto wałkować, wycinać ciasteczka i piec na natłuszczonej blasze 15 minut.-20minut
 
 
agaB 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 767
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-05-07, 17:40   

Dzieciom Ewy smakowały ciasteczka na ostatnim spotkaniu, więc wkleiłam dla mamy przepis.
 
 
Ewa
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-07, 20:42   

agaB napisał/a:
Dzieciom Ewy smakowały ciasteczka na ostatnim spotkaniu, więc wkleiłam dla mamy przepis.
Zrobiłam dzisiaj. Tyle, że jak wyciągnęłam ciasto z lodówki, to mi się kompletnie pokruszyło. Dodałam jeszcze kilka łyżek oleju i jedno jajko. Jakoś dało się zagnieść w kupę ;) Ciastka pycha :-P
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2009-05-07, 21:53   

agaB napisał/a:
Dzieciom Ewy smakowały ciasteczka na ostatnim spotkaniu, więc wkleiłam dla mamy przepis

i to nie tylko Natanielowi i Gabrysiowi :!: :D Więc Aguś dzięki za przepis - bo ten smak chodzi za mną już prawie 2 tygodnie. Trza by coś podziałać :lol:
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
agaB 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 767
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-05-08, 14:39   

Niestety ciasto trudno się wałkuje. Może trzeba krócej trzymać w lodówce. Ja próbowałam i z jajkiem i bez- nie zmienia to kruchości ciasta przy wałkowaniu. Jedynie zauważyłam, że jak trzyma się dłużej niż 2 godziny, to jest ono bardzo kruche. Trzeba jeszcze poeksperymentować.
Ale jedną wiem, że zawsze robię podwójną porcję, gdyż ledwo jak one ostygną, to już ich nie ma. Ja to nawet czasami gorące je :oops:
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2009-05-09, 21:52   

zrobiłam dzisiaj - pycha :!: :mryellow: fakt, kruszy się trochę przy wałkowaniu i wykrawaniu, ale udało mi się je okiełznać i wrzucić na blaszkę. Mąż i przyjaciólka też zachwyceni, Normalnie cud miód i orzeszki...
... sezam, znaczy się :-P
_________________
"Nowego kłamstwa słucha się chętniej aniżeli starej prawdy" (A.Czechow)
 
 
Agnieszka 

Pomogła: 193 razy
Dołączyła: 02 Cze 2007
Posty: 5193
Wysłany: 2009-05-10, 11:57   

zaintrygowały i próby podejmę
 
 
agaB 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 767
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-05-25, 23:23   

Agnieszka, próbuj. Tylko nie trzymaj za długo w lodówce. Ja ostatnio ciasto to kroiłam na mniejsze kawałki i rękami wałkowałam i kroiłam tak jak warzywa, a jak rozkładałam na blaszce, to je jeszcze spłaszczałam, aby nie były za grube.
Sposób bardzo prosty i za razem szybki.
 
 
mamalucy 

Dołączyła: 17 Cze 2011
Posty: 6
Skąd: Malta
Wysłany: 2011-06-18, 09:33   

a ja mam pytanko, czy make pszenna mozna zastapic orkiszowa albo ryzowa? Bo na pszenice corka ma uczulenie :-(
_________________
hxxp://www.suwaczki.com/]
hxxp://zasuwaczki.bejbej.pl/]
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1310
Wysłany: 2011-06-18, 11:25   

mamalucy napisał/a:
a ja mam pytanko, czy make pszenna mozna zastapic orkiszowa albo ryzowa? Bo na pszenice corka ma uczulenie :-(

nie wiem jak na ryżowa ,ale na orkiszowa na 100% można zamienić każda pszenna
 
 
agaB 

Pomogła: 6 razy
Dołączyła: 20 Gru 2008
Posty: 767
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-07-24, 21:01   

mamalucy napisał/a:
a ja mam pytanko, czy make pszenna mozna zastapic orkiszowa albo ryzowa? Bo na pszenice corka ma uczulenie :-(

Ja nawet zrobiłam z mąki owsianej, czyli zmielonych płatków owsianych.
 
 
margot

Pomógł: 19 razy
Dołączył: 02 Cze 2007
Posty: 1310
Wysłany: 2011-07-25, 10:33   

ja te ciasteczka znam od 20 lat , były one w poradniku domowym (jako takie nadziewane jabłkami tzn musem),ale bez sezamu , dowaliłam dużo sezamu i przepis wysłałam do ,,WŚ" bo wtedy go namiętnie czytałam , potem taki przepis znalazłam w dwóch książkach o pięciu przemianach u pani Czelej i u Bielińskiej
A to dobrze wiedzieć ,że wyjdą też na mące owsianej :-)
 
 
Maple Leaf 


Pomogła: 4 razy
Dołączyła: 23 Lut 2012
Posty: 952
Skąd: Calgary
Wysłany: 2012-02-23, 22:42   

Przepyszne są te ciasteczka! Smakują zupełnie jak chałwa, według mnie:) Zrobiłam je z mąki orkiszowej razowej pół na pół z owsianą i bez skórki cytrynowej.
 
 
gemi 
Matka Polka ;)


Pomogła: 40 razy
Dołączyła: 30 Wrz 2008
Posty: 2460
Wysłany: 2013-07-11, 12:23   

Odświeżam wątek. Upiekłam, są pyszne :-)
Dałam 10 dag zmielonego sezamu (do konsystencji pasty tahini) i do ciasta dolałam 2 łyżki zimnej wody. To wszystko ułatwiło zagniatanie, wałkowanie i wykrawanie.
Super rozwiązanie dla tych, którzy przepadają za chałwą, a nie tolerują spulchniaczy
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 11