wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Placuszki z kiwi i banana
Autor Wiadomość
Shaera 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2009-05-25, 14:10   Placuszki z kiwi i banana

Na 10-12 placuszków. Dzisiaj je wymyśliłam i razem z mamą zjadłyśmy je w formie obiadu ;-) Bardzo nam smakowały :mryellow: Smakiem (a tym bardziej zapachem :mryellow: ) przypominają drożdżówę z rabarbarem :->
Dokładnych proporcji, niestety, ale nie podam (robiłam 'na oko' :-P ). Następnym razem, jak będę je robić, postaram się napisać dokładniej ;-)

rozczyn (chyba tak się to fachowo nazywa ;-) ) - 25 g drożdży, szczypta soli morskiej, ze 3 łyżki ciepłej wody (może być od moczenia płatków owsianych), mąka kukurydziana - wszystko dokładnie wymieszać (dość gęsta konsystencja)
4 łyżki płatków owsianych górskich - namoczyć w gorącej wodzie,
½ szkl. (nie jestem pewna, czy tyle tam było) rodzynek - namoczyć w gorącej wodzie,
banan pokrojony w cienkie plasterki,
5-6 kiwi pokrojone w ćwierćplasterki,
troszkę pestek słonecznika,
troszkę soli morskiej,
mąka ryżowa,
mąka kukurydziana,
trochę mleka sojowego,
troszkę octu ryżowego,
¼ łyżeczki aromatu cytrynowego,
troszkę aromatu waniliowego,
troszkę cynamonu,
ew. daktyle pokrojone lub syrop-miód daktylowy (nie dawałam ani tego, ani tego - ale można, żeby było bardziej słodkie ;-) );
olej do smażenia (łyżeczka na 3-4 placuszki),
troszkę cynamonu do posypania gotowych placuszków,
lekko uprażony sezam do posypania gotowych placuszków

Więc tak... ;-) Do drożdżowego rozczynu wrzucić owoce, rodzynki, słonecznik, płatki owsiane, aromaty, ocet ryżowy, wsypać troszkę cynamonu (uwaga na kumarynę :lol: ), troszkę soli morskiej, ew. daktyle/syrop daktylowy, obie mąki (mniej więcej po tyle samo - może to było po 2 łyżki ryżowej i kukurydzianej :roll: ) i mleko sojowe - konsystencja bardziej gęsta, niż płynna. Odstawić to na kilka (może kilkanaście) minut ;-) Na patelni rozgrzać porcję (łyżeczkę) oleju, nałożyć 3-4 placuszki i usmażyć z obu stron. Powtórzyć czynności smażeniowe ze 3-4 razy - aż się skończy surowa masa plackowa ;-)

SMACZYNEGO! :mryellow:
Ostatnio zmieniony przez Shaera 2009-05-25, 22:27, w całości zmieniany 1 raz  

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-05-25, 16:27   

Shaera, ale płatki owsiane nie są bezglutenowe, choć ponoć część ludzi z celiakią może go używać (w ograniczonej ilości).

Shaera 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2009-05-25, 22:30   

Lily, dzięki za czujność ;-) Ale wpadka... :oops: Tak się podnieciłam wstawianiem przepisu, że zapomniałam o płatkach, najmocniej przepraszam, już poprawione :oops: Na przyszłość muszę trochę ochłonąć przed wysłaniem :lol:
Zamiast płatków owsianych, podejrzewam, że można użyć ryżowych (lub innych bezgluten) ;-)

Odpowiedz do tematu