wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Przymus szczepień - pozew do Strasburga, kto się przyłączy
Autor Wiadomość
Inanna

Wysłany: 2008-10-30, 12:53   Przymus szczepień - pozew do Strasburga, kto się przyłączy

Witam!

Od jakiegoś czasu nosiłam się z zamiarem napisania tego posta. Poszukuję chętnych do złożenia zbiorowego pozwu przeciw Ministerstwu Zdrowia, a to ze względu na przymus szczepień, niezgodny z prawem unijnym. Od czego zacząć - ano wypadałoby znaleźć prawnika, opinie kilku lekarzy pod pozwem (to do zrobienia, mam przynajmniej dwóch, którzy namawiają do takiego pozwu).
Z pewnością w kilkadziesiąt osób, mamy szanse na pozytywne rozstrzygnięcie w tej kwestii, że o minimalizacji kosztów takiej rozprawy nie wspomnę (bo chyba mało kogo stać na walkę w pojedynkę ).

- czy któraś z Was mogłaby polecić dobrego prawnika (podejrzewam, że w Warszawie szybko znajdzie się spec od prawa europejskiego), wrzucić info o jego stawce.

Serdecznie pozdrawiam!

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2008-10-30, 14:06   

Inanna, najwięcej zainteresowanych tematem znajdziesz na hxxp://www.nieszczepimy.l4.pl

Karolina 

Pomogła: 114 razy
Wysłany: 2008-10-31, 08:33   

Kurcze, jakoś nie pomyślałam, że to kosztuje :-/ Chętnie byśmy się dopisali do listy.

yoga 

Wysłany: 2009-05-07, 22:03   

Dziewczyny i co z tym pozwem? Doszło do skutku? Mnie znajoma prawniczka też gorąco namawia twierdząc że są duże szanse na wygraną. Ma sprawdzić ile podpisów potrzeba. W sumie to stary wątek, ale może warto odświeżyć?

maryczary 
kocham życie

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2009-05-07, 22:16   

od stycznia tego roku chyba już legalnie wolno nie szczepić

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-05-07, 22:23   

maryczary napisał/a:
od stycznia tego roku chyba już legalnie wolno nie szczepić
to nie tak, po prostu nie ma kar finansowych

maryczary 
kocham życie

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2009-05-07, 22:28   

aha

yoga 

Wysłany: 2009-05-08, 13:42   

Naprawdę? Ale mogą skierować sprawę do sądu rodzinnego więc też niefajnie. Obowiązek jest a chodzi o to żeby ten obowiazek zlikwidować. Jeśli ktoś jest wciąż chętny ja się przyłączam do akcji

Ania W. 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2009-05-21, 06:25   

Inanna jak poszło z tym tematem ode mnie też będą podpisy wielu chętnych tej inicjatywy nawet i lekarzy

Swiatelko

Wysłany: 2009-05-21, 06:30   

dobrze byloby cos z tym wreszcie zrobic np zeby powstalo stowarzyszenie prawne zajmujace sie tym ..( ja mam za duzo stresu i tak)

sprawa w toku

herbik 

Wysłany: 2009-05-27, 00:35   

ja tez sie przyłączam do akcji napisania skargi,
kary nie, ale sąd rodzinny...cos jest nie tak.
Farmacetyczne koncerny mają wszędzie swoje macki....

Urszula 

Wysłany: 2009-05-31, 10:03   

Ja już dwukrotnie pisałam do tvn uwaga. Wiem, że to może i śmieszne, ale próbowałam. Nie sadzę żeby zajęli się tym tematem bo w programach tvn poglądy są jasne i poprawne medycznie. Szczepić, bo dzieci umrą. Dać się naświetlać, żeby nie mieć raka piersi i takie tam różne bzdury. Nadzieja jest zaprzeczaniem prawdy, ale jeśli się uda... Trzeba próbować.
Ja się przyłączam do takiego pozwu. Niestety nie znam żadnego prawnika, który chciałby się taką kwestią zająć.

dźwiedź

Wysłany: 2012-12-14, 23:26   

No i co na to "Strassburg" ?

Strona Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Wiedzy o Szczepieniach „STOP Niepożądanym Odczynom Poszczepiennym" hxxp://www.stopnop.pl

hxxp://radio.wolnemedia.net/program/03.php]Aktualności radia Wolne Media - wolnemedia.info

dźwiedź

Wysłany: 2013-03-15, 23:31   

I co z pismem do Strassburga ?

polskawy nieRząd ignoruje Polki i Polaków.

puszczyk 

Wysłany: 2013-03-16, 00:23   

A nie trzeba najpierw wyczerpać drogi prawnej w Polsce?

amudabi 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2013-03-16, 12:02   

Ja myslę że trzeba przeciwdziałać takim akcjom które skutkują zastraszaniem, i fundują rodzicom potężnego stresa. Takie działania to skandal, cały ten sanepid działa w taki własnie bandycki sposób. Wiem że to duże słowa, ale mam na tyle doświadczenia jako rodzic właśnie by nazywać pewne postawy po imieniu.
Ja się przyłączam, i uważam że każdą drogę dobrze jest w tym celu wykorzyastać, a nasze polskie prawodawstwo ma luki niestety które służą różnym interesom.
Ci którzy wolą karczowac ścieżkę w polskim prawie, niech idą tą drogą, a ci którzy wolą na skróry do Strassburga też mają takie prawo.
Warto w kazdym razie walczyć o spokojne i wolne od nacisków życie.

puszczyk 

Wysłany: 2013-03-16, 20:39   

amudabi napisał/a:
a ci którzy wolą na skróry do Strassburga też mają takie prawo.

Wg mojej wiedzy należy wyczerpać drogę prawną w Polsce. Są osoby, które to robią.

dźwiedź

Wysłany: 2013-03-17, 19:09   

Proponuję stworzyć nasz wspólnotowy Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości Vegańskiej i Wegetariańskiej.

Póki co radzę na skróty od razu do Strassburga ponieważ polskawe prawo polskawego nierządu spowalnia celowo procesy i krajowe drogi sądowniczego egzekwowania prawdziwej sprawiedliwości.

amudabi 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2013-03-17, 19:30   

dźwiedź napisał/a:
Proponuję stworzyć nasz wspólnotowy Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości Vegańskiej i Wegetariańskiej.

Póki co radzę na skróty od razu do Strassburga ponieważ polskawe prawo polskawego nierządu spowalnia celowo procesy i krajowe drogi sądowniczego egzekwowania prawdziwej sprawiedliwości.

Też tak uważam.
Tylko ten "Trybunał" brzmi straszliwie..ale oczywiście kwestia nazewnictwa jest drugorzędna.

dźwiedź

Wysłany: 2013-04-28, 09:27   

Aktualnie jest kilka Trybunałów Sprawiedliwości:
- Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej – instytucja sądownicza Unii Europejskiej
- Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości (MTS) – główny organ sądowego rozstrzygania sporów między państwami w systemie Narodów Zjednoczonych.

Są jeszcze:
- Międzynarodowy Trybunał d/s Zbrodni Kościoła i Państwa - hxxp://www.himavanti.org/pl/c/artykularnia/papiez-benedykt-xvi-skazany-na-25-lat-pozbawienia-wolnosci]hxxp://Benedykt XVI skazany na 25 lat ...
- Trybunał ds. Zbrodni Wojennych w Kuala Lumpur - hxxp://wolnemedia.net/prawo/bush-cheney-rumsfeld-i-inni-uznani-za-zbrodniarzy-wojennych-przez-miedzynarodowy-trybunal-w-kuala-lumpur/]hxxp://Bush, Rumsfeld uznani za zbrodniarzy ...

Informacja z 28.04.2013 r.:
" Wśród lekarzy i pracowników Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych wzrasta zaniepokojenie, ponieważ coraz więcej osób nie chce szczepić swoich dzieci. Pisze się, że moda na odmowę obowiązkowych szczepień przyszła z Zachodu, bo na przykład w Niemczech nie ma obowiązku szczepienia dzieci.
Co kieruje rodzicami, którzy nie chcą szczepić dzieci? Czy to jakaś bezmyślność i głupota ludzi niezdających sobie sprawy z konsekwencji niepoddania dziecka kalendarzowi obowiązkowych szczepień? Dlaczego kochające matki nie chcą szczepić swoich dzieci? [...]

Więcej w artykule "hxxp://wolnemedia.net/zdrowie/dylematy-wokol-szczepien/]Dylematy wokół szczepień" na stronie hxxp://wolnemedia.net/zdrowie/dylematy-wokol-szczepien/]hxxp://wolnemedia.info/dylematy....

O szczepieniach również w innych artykułach na stronie hxxp://wolnemedia.net/?s=szczepienia]hxxp://wolnemedia.info/...

Może jednak warto stworzyć chociaż taki nieformalny Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości Vegańskiej i Wegetariańskiej ?

Odpowiedz do tematu