wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Morskie sojacze
Autor Wiadomość
Shaera 

Pomogła: 8 razy
Wysłany: 2009-06-01, 18:51   Morskie sojacze

Pojęcia nie mam, w jakim dziale umieścić ten przepis :-> Pasują do tego ziemniaki gotowane w łupinach (na przykład :roll: ). Smakiem przypominają podobno... Nie, nie powiem co ;-)

na 3 porcje ;-) Jedna porcja - 150 kcal

6 kotletów sojowych, 3 małe cebule pokrojone w cienkie plasterki, ¼ szkl. wody, 3 łyżki oleju z pestek winogron, 2 łyżki soku z cytryny, 4 liście laurowe, 7 kulek ziela angielskiego, 2 łyżeczki curry; sól morska, gładka musztarda

Kotlety sojowe namoczyć w gorącej wodzie. Gdy będą miękkie, odcisnąć z nich wodę, posypać ½ łyżeczki soli i posmarować musztardą z obu stron. W małym pojemniczku ułożyć warstwowo…
* 3 kotlety sojowe - skropione ½ łyżki soku z cytryny i posypane ½ łyżeczki curry
* połowa pokrojonej cebuli - delikatnie posolona, posypana ½ łyżeczki curry i skropiona ½ łyżki soku z cytryny
* 3 kotlety sojowe - skropione ½ łyżki soku z cytryny i posypane ½ łyżeczki curry
* połowa pokrojonej cebuli - delikatnie posolona, posypana ½ łyżeczki curry i skropiona ½ łyżki soku z cytryny
… i między warstwy wetknąć liście laurowe i ziele. Zalać olejem wymieszanym z wodą. Zamknąć pojemniczek i wstawić go na 3 dni do lodówki

Amanii 

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2009-06-01, 18:57   

hmmm... wyglada na śledziki :P

Shaera 

Wysłany: 2009-06-01, 19:03   

Amanii napisał/a:
hmmm... wyglada na śledziki :P

Noo... Właśnie to miałam na myśli ;-) Oczywiście, do oryginału pewnie brakuje i to nie mało, ale taki mały zamienniczek... ;-)

Amanii 

Wysłany: 2009-06-01, 19:10   

ja akurat nie przepadałam.. ale sprzedam siostrze :)

Shaera 

Wysłany: 2009-06-01, 19:19   

Amanii napisał/a:
ja akurat nie przepadałam.. ale sprzedam siostrze :)

A sprzedawaj komu chcesz :lol: ;-) Aż wstyd się przyznać, ale ja przepadałam za tymi puszkowymi (próbuję odtworzyć ich smak, z tym, że nawet nie pamiętam oryginału :lol: ) :oops: No nic, to było prawie 10 lat temu ;-)

Amanii 

Wysłany: 2009-06-01, 19:25   

E tam wstyd.. każdy miał ulubione dania :) Ja namiętnością do śledzi nie pałałam, ale mam mnóstwo rzeczy, które bym chętnie znalazła w wersji wege ;)

Shaera 

Wysłany: 2009-06-01, 19:33   

Amanii napisał/a:
E tam wstyd.. każdy miał ulubione dania :) Ja namiętnością do śledzi nie pałałam, ale mam mnóstwo rzeczy, które bym chętnie znalazła w wersji wege ;)

Ooo... ;-) To może otworzyć wątek z cyklu 'Moje kombinacje z nievege na vege' :lol: Hehe :roll:

Odpowiedz do tematu