wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Książki na temat rozwoju i wychowywania dzieci
Autor Wiadomość
dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2009-06-12, 11:05   Książki na temat rozwoju i wychowywania dzieci

Jak wychowujecie swoje dzieci? Postępujecie na wyczucie czy wspomagacie się literaturą ?

Możecie mi polecić tytuły wartościowych książek na temat rozwoju i wychowywania dzieci?

Nigdy się tym nie interesowała, wiele rzeczy robię intuicyjnie ale też impulsywnie i zdaję sobie sprawę, że nie do końca prawidłowo. Będę wdzięczna za podpowiedź.

biechna 

Pomogła: 65 razy
Wysłany: 2009-06-12, 12:05   

Postępuję na wyczucie i wspomagam się literaturą np.
"Dary codzienności - poradnik uważnego rodzicielstwa" Myla & Jon Kabat-Zinn
"Buddyzm dla współczesnej mamy" Sarah Napthali
ale generalnie - im więcej "pracuję" nad sobą, swoimi reakcjami, tym jestem lepszą mamą (takie przynajmniej mam wrażenie" ;-)
Książki dot. rozwoju mam jakieś ze studiów, nowych nie kupuję, sprawdzam w necie co mniej więcej kiedy i jak się u dziecka rozwija a potem nie przywiązuję do tego wagi :-P

renka 
mama sama

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2009-06-12, 12:28   

Ja raczej polegam na wyczuciu i rozmowach z roznymi ludzmi (mniej lub bardziej doswiadczonymi odnosnie wychowywania dzieci).
Ale zdarza mnie sie tez co nieco poczytac.
Dla mnie wartosciowa pozycja (na ten czas wychowawczy) jest "Rozwoj psychiczny dziecka od 0 do 10 lat" - zaglebiajac sie w jej lekture troche latwiej mi zrozumiec niektore zachowania swoich dziatek.

hxxp://www.gwp.pl/product/335.html

hxxp://alterna-tickers.com]

Ostatnio czytane:
1) HAWKINS P., Dziewczyna z pociągu
hxxp://bonito.pl/k-1098909-dziewczyna-z-pociagu
2) KRAJEWSKI M., Władca liczb
hxxp://bonito.pl/k-1318363-wladca-liczb
3) KRAJEWSKI M., Arena szczurów
hxxp://bonito.pl/k-1301314-arena-szczurow

muay 

Wysłany: 2009-06-12, 15:10   

przez 1 rok zycia mojego dziecka postepowalam na wyczucie albo podpieralam sie jakimis ksiazkami, ktore bardziej do muzeum by sie nadawaly niz do czytania ;-)
pozniej trafilam na ksiazke, ktora bardzo mi pomogla. jest naprawde sensownie napisana. co prawda dosc gruba, ale warto sie w nia zaglebic. opisano mase codziennych sytuacji, rozwiazań dzieki ktorym mozesz osiagnac swoj cel, jednoczesnie nie sprawiajac, ze dziecko bedzie sie czulo pokrzywdzone tym, ze ma tak niewielki wplyw na swoje zycie :-P i naprawde pomaga zrozumiec wszelakie zachowania dziecka :)

"Drugi i trzeci rok zycia dziecka" - Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff, Sandee E. Hathaway B. S. N.

jest to kontynuacja: "W oczekiwaniu na dziecko" oraz "Pierwszy rok zycia dziecka".

dżo 

Wysłany: 2009-06-12, 16:20   

renka napisał/a:
"Rozwoj psychiczny dziecka od 0 do 10 lat"

Leży u mnie na pólce zapomniana :roll: , dzieki renka za przypomnienie, zaraz ją sobie przejrzę.

biechna napisał/a:

muszę jej poszukać, dzieki biechna, :-)

biechna 

Pomogła: 65 razy
Wysłany: 2009-06-12, 17:57   

dżo, ta druga też jest fajna, serio, nie trzeba być buddystą ani nawet się buddyzmem interesować, a rozdziały wprowadzające o buddyzmie można pominąć. Autorka pisze fajnie o macierzyństwie, tytuły rozdziałów to np. "Uważne rodzicielstwo", "Uporać się ze złością", "Niepokój o dzieci", wg mnie warto do nich zajrzeć, no mi przynajmniej jak na razie się podoba, a jestem w połowie. No i ona też poleca Kabat-Zinnów ;-)
A ten "Rozwój psychiczny dziecka..." to mi się nie podoba, ale może zmienię zdanie, gdy Stachu urośnie :-P

isadora 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-06-12, 20:16   

Polecam Mackenzie "Kiedy zabronić? Kiedy pozwolić?", Thomas Gordon "Wychowanie bez porażek"

Malinetshka 
Paulina

Pomogła: 73 razy
Wysłany: 2009-06-12, 23:08   

dżo, może ten temat będzie też pomocny hxxp://wegedzieciak.pl/viewtopic.php?t=498&highlight=wychowaniu

dżo 

Wysłany: 2009-06-23, 19:15   

Malinetshka, dziękuję :-) , szukałam podobnego tematu ale nie znalazłam, może w takim razie połączyć je razem,

daria 

Pomogła: 29 razy
Wysłany: 2009-06-23, 19:49   

ktoś polecił mi książkę "Dziecko" Benajamina Spocka, zaczęłam czytać, jest bardzo ciekawa

Uaktualniony i znacznie rozszerzony światowy bestseller doktora Spocka to skarbnica bezcennych, poddanych próbie czasu porad oraz najnowszej wiedzy medycznej i psychologicznej w zakresie rozwoju dziecka.

Książka, której zaufały pokolenia rodziców, po raz pierwszy w Polsce, w wersji uaktualnionej i znaczenie rozszerzonej z myślą o nowym stuleciu

Rodzice znajdą tu niezastąpione informacje i porady dotyczące m.in.:
· rozwoju dziecka od pierwszych chwil życia do zakończenia okresu dojrzewania zarówno fizycznego, jak i psychicznego,
· zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia całej rodziny,
· wychowania dzieci pełno- i niepełnosprawnych,
· kłopotów dziecka z adaptacją w świecie zewnętrznym – własnym środowisku, przedszkolu, szkole, grupach równieśniczych,
· trudnych rozmów z dzieckiem młodszym i starszym – np. na temat śmierci, współżycia, homoseksualizmu, papierosów, narkotyków czy AIDS,
· rodziny pełnej i niepełnej,
· zapobieganie urazom oraz pierwszej pomocy w nagłych przypadkach.

Autorzy poruszają ponad tysiąc szczegółowych zagadnień, które wiążą się z wychowywaniem dzieci.
· Rola matki i ojca.
· Niepotrzebne poświęcenia i zbędne zajęcia.
· Potrzeby emocjonalne dziecka.
· Jak żyć w zgodzie z naturą?
· Karmienie piersią i karmienie z butelki.
· Zdrowe odżywianie całej rodziny.
· Lęki występujące u dzieci w różnym wieku.
· Dobre i złe maniery.
· Jak postępować z dzieckiem, które kradnie?
· Dlaczego dziecko kłamie?
· Zapobieganie urazom.
· Lakowanie zębów.
· Szczepienia ochronne.

yolin 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2009-06-23, 19:58   

muay napisał/a:
"Drugi i trzeci rok zycia dziecka" - Arlene Eisenberg, Heidi E. Murkoff, Sandee E. Hathaway B. S. N.

jest to kontynuacja: "W oczekiwaniu na dziecko" oraz "Pierwszy rok zycia dziecka".

tez je mialam,
biechno zainteresowalas mnie tym,
biechna napisał/a:
"Buddyzm dla współczesnej mamy"

chyba poszukam... tylko czy przy 9-latku nie jest troche za pozno ? wydawalo mi sie, ze w roznych recenzjach przeczytalam o poczatkach macierzynstwa
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>

padma 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2009-06-23, 23:03   

Ostatnio odkopałam książkę Katarzyny Rojkowskiej "Naucz małe dziecko myśleć i czuć".
Książka napisana w prosty, przystępny sposób, daje wiele propozycji wspierania rozwoju dziecka. Polecam :)
Ps. w innym temacie wkleiłam fragment o wpływie tv na dzieci ;)
A tu ściągnięte ze strony hxxp://www.dobreksiazki.pl/b2475-naucz-male-dziecko-myslec-i-czuc.htm
Dzieci chcą poznawać świat. Są ciekawe otaczających je przedmiotów, kolorów, dźwięków. Wszystko jest nowe i fascynujące. Jeśli świat pisanych słów czy matematyki przedstawimy im na konkretnych przykładach, będą chłonęły tę wiedzę równie chętnie jak wszystko inne, co w naturalny sposób poznają. Dzisiaj psychologia odkryła, jak tworzyć takie edukacyjne zabawy. W książce zaproponowany jest program kilkuminutowych zabaw, które w coraz bardziej zaawansowanej formie możemy prowadzić przez wiele miesięcy, by wykorzystać okres największej chłonności umysłu dziecka: od urodzenia do końca 5. roku życia. Nie chodzi tu o trening geniusza, ale o stymulację optymalnego rozwoju intelektualnego i emocjonalnego u naszego malucha. Będzie nam za to wdzięczny przez całe życie.

Wstęp

Szczęśliwe dziecko

Pragnienia wszystkich rodziców są bardzo podobne. Chcemy, aby nasze dzieci były zdrowe, zadbane i bezpieczne. Dążymy do tego, by były mądre, zdolne i dobrze radziły sobie w życiu. Każdy rodzic chce stworzyć swoim pociechom optymalne warunki do rozwoju. W przypadku troski o zdrowie i higienę standardy postępowania są u wszystkich bardzo podobne. Rodzice uczą się, jak pielęgnować dziecko, wczytują w poradniki, skrzętnie wypełniają polecenia lekarzy, słuchają przeróżnych dobrych rad. Zgodnie twierdzą, że trzeba podawać witaminę D (bo taki mamy klimat), szeroko zakładać pieluszkę (ze względu na bioderka), fluoryzować ząbki (by uniknąć próchnicy) itd.
Takiej jednomyślności nie ma już jednak, gdy zaczynamy rozmawiać, w jaki sposób należy zadbać o to, by dziecko było radosne, mądre i zdolne. Pytając wielu rodziców dwu‚, trzylatków, jak spędzają czas ze swoimi maluchami i co robią, aby dzieci prawidłowo się rozwijały, zebrałam cały wachlarz różnych odpowiedzi. Dzielą się one na dwie grupy. Jedne zawierają sposoby ogólnie uznane, takie jak o€arowywanie zabawek, opowiadanie bajek, uczenie piosenek, zabieranie na plac zabaw, zakup wymarzonego psa. Druga grupa to odpowiedzi budzące u wielu zdziwienie, graniczące niekiedy z oburzeniem: „mój dwulatek słucha muzyki Mozarta”, „czytam dziecku bardzo dużo książek”, „uczę je czytać i liczyć”, „prowadzę moją trzyletnią Basię na lekcje gry na skrzypcach”.
Różnorodność odpowiedzi i silne emocje, które budzą, zainspirowały mnie do poszukiwania optymalnej drogi, jaką powinien kroczyć rodzic, chcąc, by jego dziecko było mądre i szczęśliwe. Sama jestem matką półtorarocznej Zuzi i trudno mi pozostać obojętną na odkrycia naukowe dotyczące możliwości rozwoju małego dziecka. Zaznaczam jednak, że przedstawione przeze mnie metody, wpływające na rozwój intelektualny i emocjonalny małych dzieci, nie są gotową receptą na szczęśliwe dzieciństwo. Zapewne nikt nie odkrył takiej recepty. Lecz na pewno nie powinniśmy pozostawać biernymi obserwatorami rozwoju swoich dzieci i poprzestawać na właściwym ich pielęgnowaniu. Bardzo wiele zależy od naszej wiedzy, wiary w możliwości dzieci i postawy, jaką przyjmiemy. Dzięki wiedzy stwarzamy sobie możliwość świadomego wyboru najlepszej dla naszego malucha drogi rozwoju.
Naucz małe dziecko myśleć i czuć
Spis treści

Drodzy Rodzice 7
Wstęp 9
Szczęśliwe dziecko 9
Mądre dziecko 10
Mali pożeracze wiedzy 12
Geniusz dobry czy zły? 15
Och, to taki mały, przemądrzały geniusz! 17
W ślad za Leonardem da Vinci 18
1. Mózg 23
Co się dzieje w głowie? 23
Jak pracuje mózg? 27
Jak mózg zapamiętuje i przechowuje wiadomości 30
Mózg uwielbia stymulację! 31
Instrukcja obsługi mózgu 34
2. Ruch 41
Ruch i mózg – dwaj przyjaciele 41
Z polnej ścieżki na autostradę 42
Usuwanie przeszkód 43
Kołysanie, wirowanie i turlanie 48
Dotyk konieczny od zaraz 51
Chore dzieci zdrowym dzieciom 55
Podsumowanie 58
3. Zabawa w czytanie 61
Czemu tak wcześnie malucha czytania? 61
Czy dzieci to lubią? 63
Czytanie dziecku jak mycie zębów 65
Daj dziecku książkę! 66
Czytające dziecko 68
Co wspólnego z uczeniem małych dzieci czytania ma telewizja? 71
Jak wielu ludzi uczy swoje dzieci czytać? 72
Co dziecko zyskuje dzięki wczesnej nauce czytania? 74
Naucz małe dziecko czytać! 74
Reguły gry 75
Jak się bawić w czytanie? 87
Zabawy słowne – sposób na nudne dni 97
4. Matematyka też jest zabawą 101
Liczenie to cenny produkt uboczny 103
Baw się z dzieckiem w matematykę! 104
Reguły gry 105
Jak przygotować materiał? 106
Jak się bawić w matematykę? 107
Barwne życie młodego matematyka 118
5. Moc muzyki 121
Każde dziecko jest muzykalne 121
Muzyka jak powietrze 123
Jaką muzykę wybrać? 128
Jak słuchać muzyki? 133
Smyczki w dłoń 133
Podsumowanie 138
6. Parasol emocji 139
Emocje w mózgu 140
Dzieci naśladują nasze emocje 142
Poskramiać czy nie 145
Bez EQ nie ma IQ 146
Wróg publiczny – telewizor 148
Podsumowanie 154
Bibliografia 157
Spotkajmy się 159

Lienka 

Wysłany: 2009-06-24, 10:42   

A ja polecam "Encyklopedię Rodzice i dzieci" hxxp://alejka.pl/encyklop..._dzieci_7.html, to jest chyba ta sama książka tylko okladka inna: tu też krótki, ogólny spis treści:

hxxp://www.allegro.pl/ite...ja_od_1_zl.html
Najgorsze uczucie- gniew, największy wróg – kłamstwo, największy prezent- przebaczenie, najprzyjemniejsze uczucie-spokój wewnętrzny, najlepsza obrona- uśmiech, największa tragedia-porzucenie, największa tajemnica-śmierć, najlepsza rozrywka-praca, najłatwiejsze- pomyka, największa przeszkoda-strach, najlepsi nauczyciele- dzieci :)

dżo 

Wysłany: 2009-06-24, 16:27   

padma napisał/a:
Ostatnio odkopałam książkę Katarzyny Rojkowskiej "Naucz małe dziecko myśleć i czuć".

Dziś ją kupiłam :-) .
Przymierzam się też do
biechna napisał/a:
ale u nas w empiku kosztuje 51 zł :shock: , trochę przesadzają z tą ceną bo w internecie można ją kupić za 39,90 zł.

daria napisał/a:
książkę "Dziecko" Benajamina Spocka

mam, ale mi nie podchodzi,
Lienka, link nie działa niestety, ale dzięki za tytuł :-)

cremebrule 

Wysłany: 2009-06-24, 22:17   

daria napisał/a:
ktoś polecił mi książkę "Dziecko" Benajamina Spocka, zaczęłam czytać, jest bardzo ciekawa

ja dostalam ta ksiazke od tesciowej, jest bardzo ciekawa, pan od wielu lat pisal poradniki dla rodzicow, podobno nasze mamy wychowywaly wg spocka, ja mam ostanie wydanie ktore napisal wlasciwie ktos inny, co ciekawe dr spock pod koniec zycia zmienil swoje zdanie na temat odzywiania i przestal jesc mieso, o czym wspomina w ksiazce, mozna w niej znalezc duzo praktycznych rad

daria 

Pomogła: 29 razy
Wysłany: 2009-06-24, 22:24   

cremebrule napisał/a:
daria napisał/a:

ja dostalam ta ksiazke od tesciowej, jest bardzo ciekawa, pan od wielu lat pisal poradniki dla rodzicow, podobno nasze mamy wychowywaly wg spocka, ja mam ostanie wydanie ktore napisal wlasciwie ktos inny, co ciekawe dr spock pod koniec zycia zmienil swoje zdanie na temat odzywiania i przestal jesc mieso, o czym wspomina w ksiazce, mozna w niej znalezc duzo praktycznych rad

da się to zauważyć w książce :-) chociaż autor do niczego nie namawia :-)

mi tak książka póki co odpowiada, chociaż jest kilka rzeczy "kontrowersyjnych" w niej, jak się wczytałam, ale jeśli człowiek nie opiera się na opinii tylko jednego autora, to można skorzystać na plus z porad z tej książki

isadora 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-06-26, 13:56   

Rojkowską też czytałam i baaardzo polecam :)

padma 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2009-06-26, 15:22   

dżo napisał/a:

Dziś ją kupiłam :-) .

dżo, mi ta książka się przydaje. Napisz później, jak Twoje wrażenia :-D

Odpowiedz do tematu