wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Tworzymy sami ksiazki dla naszych dzieci ;-)
Autor Wiadomość
biechna 

Pomogła: 65 razy
Wysłany: 2009-05-09, 19:22   

Cytat:
bardzo fajny pomysł! tylko bez fanatyzmu plis

o, to to to właśnie.
jak poprawię to, co już mam, to chętnie wkleję (do dalszego poprawiania ;-) ) ale ja tam nie oceniam, nie nawracam ani jedynej słusznej prawdy nie głoszę. takie o zwykłe bajdurzenie, tyle, że z ekologią w tle i np. bez kotletów w kuchni, a z brokułami.

Syrenka
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-10, 17:53   

yolin napisał/a:
dla mnie najbardziej wazna w tej chwili bylaby osoba, ktora by takie wydawnistwo zalozyla ...moze ktos kto i tak juz ma jakas dzialalnosc gospodarcza... hm cos pokrewnego...

No dobrze, to ja się w takim razie deklaruję :-) .

Mam możliwość "podpięcia" tej działalności pod firmę, która zajmuje się wdrażaniem systemu sprzedaży internetowej i projektowaniem sklepów internetowych i ma licencję do wydawania książek i czasopism.

Moim zdaniem, na początek można by zrobić taki podział (tak to się jakoś układa z Waszych postów):

1. Zbiór bajek, baśni, opowiadań, jako, że jest kilka osób chętnych, wydać to w jednej pozycji jako właśnie zbiór

2. Równolegle coś w stylu książki kucharskiej dla dzieci.

3. A także historie dłuższe, typu seria opowiadań połączonych jednym, głównym bohaterem, czy jakieś powieści, to już pozycje na odrębne książeczki, każda innego autora

myślę, że należałoby zbierać materiały równolegle, a jako pierwsze wydać, to, co będzie najbardziej atrakcyjne jeśli chodzi zarówno o treść jak i ilustracje
Ostatnio zmieniony przez Syrenka 2009-05-13, 09:12, w całości zmieniany 2 razy  

yolin 

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2009-05-10, 18:47   

Syrenko super!!!!! to juz jakis poczatek :-D to jakby kazdy zainteresowany zebral ciekawe pomysly i materialy to chyba nie obeszloby sie bez zebrania w realu 8-)
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>

Syrenka
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-10, 19:40   

yolin napisał/a:
to chyba nie obeszloby sie bez zebrania w realu

myślę, że rzeczywiście takie spotkanie byłoby potrzebne, żeby omówić, posegregować, pozmieniać, wybrać najciekawsze materiały (może już po wstępnej wcześniejszej selekcji, no nie wiem, to zależy od ilości i jakości materiałów) itd. (choć nie wiem ile takie spotkanie by musiało trwać, bo omówić to wszystko w jednym dniu, to chyba graniczyłoby z cudem, nie obyłoby się więc bez wstępnych korekt, selekcji itp. przed spotkaniem, tak sądzę).

Na takim spotkaniu widziałabym też przydzielenie konkretnych ilustratorów do poszczególnych opowiadań, baśni itd., chyba, że ktoś już miałby gotowe ilustracje do własnych utworów. Resztę trzeba by zilustrować w drugim etapie przedsiewzięcia.

wpierw jednak trzeba napisać!!!

Czyli co? Do dzieła?! Czas tworzenia, zbierania materiałów można ogłosić jako rozpoczęty? :-D

Proponuje ustalić termin do 30 czerwca (wtorek) 2009 roku, pierwszym terminem (liczę, że będą kolejne :-) ) na stworzenie dzieł literackich (tudzież ilustratorskich w wypadku osób wykonujacych ilustracje do własnych utworów).

Co Wy na to?

yolin 

Wysłany: 2009-05-12, 18:34   

chyba wszyscy ruszyli do dziela ... ;-)
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="hxxp://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=7,0,19,0" width="405" height="108"><param name="movie" value="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" /><param name="quality" value="high" /><embed src="hxxp://www.decobazaar.com/content.swf?a=863&k=-1&t=0&n=3&p=1" quality="high" pluginspage="hxxp://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" width="405" height="108"></embed></object>

Flippi 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2009-05-13, 09:12   

Syrenka, ale z Ciebie businesswoman :-D Podoba mi się Twoje konkretne podejście do sprawy. Zebranie proponuję zorganizować u Yolin 8-)

hxxp://www.suwaczek.pl/]

Syrenka
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-13, 09:14   

yolin napisał/a:
chyba wszyscy ruszyli do dziela ... ;-)

a kto będzie w tym czasie pisał posty na Wegedzieciaku??? ;-) :-P

yolin 

Wysłany: 2009-05-13, 13:29   

Syrenko na WD po raz pierwszy w historii portalu beda wialy pustki... ;-) 8-)
:mryellow: :mryellow: :mryellow:
Flippi fajny pomysl, tylko czy do mnie wszyscy dojada? jestem na koooooncu Polski..

Flippi 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2009-05-13, 13:34   

yolin napisał/a:

Flippi fajny pomysl, tylko czy do mnie wszyscy dojada? jestem na koooooncu Polski..

Jak zwykle egoistycznie 8-) zauważam, że ode mnie to góra 2 godzinki, a jakie fajne miejsce! :-D I zaraz tam na końcu. Zależy, od której strony patrzeć. Poza tym Pani Prezes Syrenka też będzie miała niedaleko, a to najważniejsze.

hxxp://www.suwaczek.pl/]

Syrenka
[Usunięty]

Wysłany: 2009-05-13, 15:35   

Flippi napisał/a:
Poza tym Pani Prezes Syrenka też będzie miała niedaleko, a to najważniejsze.

Flippi, ale mnie rozbawiłaś :mryellow: , nie mogę, turlam się ze śmiechu :-)

No tak, zgadzam się, że koooooooniec Polski to nie jest, raczej początek ;-)

Lenka 
weganka

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2009-06-19, 14:09   

Hm... czytam tu o Waszych swietnych pomyslach na ksiazeczki . Ja sama nie mam dzieci ( :-D ),niedawno skończyłam 18 lat, ale tez chciałabym napisać kiedys ksiązkę do dzieci. Jak byłam w podstawowce, moja pani nauczycielka oglądając moje wypracowania opatrzone rysunkami, swierdziła, że jak będę dorosła, to będę pisać bajki dla dzieci i sama je ilustrować i teraz chyba się to sprawdza. Bardzo lubię rysować i choc chcę zacząć teraz na wakacjach szkicować, rysować martwą naturę itp. to póki co uwielbiam rysować obrazki jak z dziecięcych bajek. Najlepiej mi się rysuje dzieci. Szczególnie małe dziewczynki ;-) Nie odrysowuję ich patrząc na rysunek, mam swój styl. To jest jak mania - rysuje je wszędzie: na skrawkach papieru, w zeszytach ze szkoły, na kartkach z bloku... Wczoraj zaczęłam robić kolorowankę. Wymyśliłam 20 stron (strona - połowa kartki z bloku) książeczki o dziewczynce - 5letniej Lence( :-D ). Nie pisze tam wprost, że to wegetariańska kolorowanka. Jest trochę o oszczędzaniu wody, dbaniu o higienę (np. mycie zębów), zdrowym jedzeniu (owoce, warzywa), ruchu. Nie wiem własciwie dla jakiego przedziału wiekowego jest adresowana.. Myślę, że 5-7 lat ( dziecko powinno znać literki, umieć liczyć). Książeczka jest raczej do przerobienia razem z dorosłym, fajnie by bylo, gdyby rodzic objaśniał coś niewiadomego, powiedział coś wiecej. W kolorowance trzeba np. coś policzyć, narysować, podpisać, rozwiąząc krzyzówkę. Jest też przepis na sałatkę owocową. No i oczywiscie pokolorować, bo wszystko jest czarno - białe, rysowane ołowkiem.
Teraz mam problem. Bo nie wiem co z tym fantem zrobić :-> Chciałabym pokserować kolorowankę i dać jakimś maluchom, żeby ją przetestowały. Tylko nie wiem skąd wziąć te dzieci, skoro teraz są wakacje. Jak myślicie, co mogę teraz zrobić? Może zanieść do biblioteki, zrobić konkurs? A może nie robić nic, tylko dalej rysować a za jakiś czas coś zaczać próbować? Gdybym była na jakimś zlocie wegedzieciakowym, to mogłabym podarować ją Waszym maluchom, ale że to niemożliwe, to naprawdę nie wiem co robić.

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 2009-06-19, 14:49   

Lenka, może zeskanuj i wyślij drogą elektroniczną np.w pdf-ie. Chętni będą mogli sobie druknąć. Albo zrób zdjęcia... Myślę,że znajdą się chętne wegedzieciaki do testowania ;-) Sama chętnie podesłałabym siostrzeńcom :->

Gratuluję talentu i życzę owocnej pracy :-D

OT - właśnie wybieramy się w Twoje rejony :-D ,tylko pogoda odstrasza :-/

bodi 
lucky lucky me :)

Pomogła: 91 razy
Wysłany: 2009-06-20, 01:46   

Lenka, zeskanuj i wysyłaj zainteresowanym wegedzieciakowcom, Aś dobrze prawi :D Pisze się na testy :)

Lenka 
weganka

Wysłany: 2009-06-20, 15:09   

Bardzo chętnie, tylko muszę znależć kogoś kto ma skaner, bo moj coś nie działa... :/
Oj, to nie jest idealne, rysowane na poczekaniu, bo wene twórczą miałam :-D Ale może dzieciaki będą miały parę minut zajęcia i czegoś się dowiedzą.

Syrenka
[Usunięty]

Wysłany: 2009-06-22, 18:49   

Słuchajcie, to kiedy będziemy mogli się spotkać i gdzie?, czy są/będą jakieś materiały literackie do wspólnego przejrzenia??? Mam nadzieję, że wątek nie zamarł z braku weny lecz wręcz przeciwnie? Jak to z Wami jest? :-D

yolin 

Wysłany: 2009-07-07, 17:14   

Kurcze zapomnialam zupelnie o temacie :roll: ... i co robimy?

[ Dodano: 2009-07-12, 22:41 ]
chyba wszyscy zapomnieli :roll:
hop .. hop .....jest tu kto??

agaB 

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-08-07, 20:41   

Lenka napisał/a:
Bardzo chętnie, tylko muszę znależć kogoś kto ma skaner, bo moj coś nie działa... :/
Oj, to nie jest idealne, rysowane na poczekaniu, bo wene twórczą miałam :-D Ale może dzieciaki będą miały parę minut zajęcia i czegoś się dowiedzą.

Lenka, ja mogę zeskanować i dać do testowania dzieciakom moich znajomych :-D

[ Dodano: 2009-08-07, 21:43 ]
No, właśnie. Chyba temat został zapomniany, a teraz jest trochę czas wymarły na zoorgnaizowanie się, bo są wakacje.
Syrenka, ale my możemy się spotkać :mryellow:

Lenka 
weganka

Wysłany: 2009-08-07, 20:57   

:oops: Własnie mi aż głupio, ze sama napisałam o tych rysunkach, a teraz nic...
Nie mam jednak pojecia jak przeslac Wam ta kolorowanke. Jak ja zeskanuje to mozna ja jakos w zalacznikach przeslac?

agaB 

Wysłany: 2009-08-09, 22:17   

Lenka, możesz pocztą mi je przesłać. Ja je zeskanuje i wyśle z powrotem.
Drugie rozwiązanie jest takie, że je dobrze skserujesz i też mi wyślesz, a będziesz miała pewność, że np. na Poczcie nie zniknęły.
A szkoda, że wcześniej się nie dogadałyśmy, bo ja byłam w okolicy Krosna.
Ciekawa jestem skąd pochodzisz. Czy mieszkasz blisko Bieszczad?

Lenka 
weganka

Wysłany: 2009-08-13, 19:43   

Mieszkam w Lesku ;)
Od 2 dni piszę ksiązke :p temat jak w tej kolorowance - 5letnia Lenka. Piszę ją w zeszycie. Tu już jednak bedzie powiedziane, że ona jest wege ;) Chcę tam połączyc ekologię, ochronę srodowiska,problemy dzieci, jakieś przygody, zabawy, zycie codzienne, miłosc do zwierzat itp.Staram się pisac prostym językiem, narazie jest wstęp o tej dziewczynce, jej zyciu, zwyczajach, rodzinie, zwierzakach etc. Narazie mam wenę, chodze ciagle z tym zeszytem, rysuję, piszę, szkicuję... ;) Mam aż odcisk na kciuku :-) Teraz nie koloruję obrazków, ale chcę, żeby były potem kolorowe, nie czarno -białe.

Myślę, że mogłabym wyslać pocztą do osoby, która może to zeskanować, to dobry pomysł ;)
Ja jednak jestem poczatkująca, wiec to nie bedzie jakieś super extra kolorowanka dla dzieci. :oops: ;-)
A propos... Macie może jakieś ciekawe pomysły, problemy, które można poruszyć w takiej ksiązeczce dla dzieciaków? Narazie pomysłów mam sporo, ale Wasze sugestie się przydadza, w koncu mam nadzieję, ze Wasze dzieciaki przetestują moją bajkę :-P . Może jakieś ciekawostki? Wiem, że muszę przejrzec forum wegedzieciaka i poczytać, napewno się przydadzą Wasze rady np. w mówieniu "Dlaczego jestesmy wege...?"

I pytanko czy Wasze dzieci znają znaczenie slowa LOHAS? Wiedza kto to taki?

hxxp://babyonline.pl/rodzice_mama_tez_czlowiek_artykul,4691.html
hxxp://www.ekologia.pl/artykuly/17_Wiadomosci/1346_Nauka/1399_Nauki_przyrodnicze/77
_Lohas_jestem.html

agaB 

Wysłany: 2009-08-13, 20:54   

Lenka, ja mogę zeskanować, a później umówię się z Syrenką, aby jej pokazać rysunki. Ona wypowiadała się tutaj w tym temacie. Oczywiście odeśle rysunki Ci pocztą z powrotem.
Twój pomysł jest świetlny, podoba mi się. Niestety moje dziecko jest małe i zbytnio na nim nie mogę przetestować, ale mogę pokazać moim znajomym artystom do wglądu. Mam koleżankę, która rysuje dla dzieci. Jej sugestie na pewno będą przydatne.

frjals 
ískalt tófa

Pomogła: 23 razy
Wysłany: 2009-08-13, 21:05   

Lenka napisał/a:
czy Wasze dzieci znają znaczenie slowa LOHAS?

czy ktokolwiek zna to słowo? Ja pierwsze słyszę i prawdę mówiąc brzmi paskudnie :-?

Z artykułu: "Pomyśl, nie jesteś zwyczajną mamą, jesteś już ekomamą! ". Bosko, po prostu bosko :roll: .

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-08-13, 21:09   

frjals napisał/a:
Z artykułu: "Pomyśl, nie jesteś zwyczajną mamą, jesteś już ekomamą! ". Bosko, po prostu bosko :roll: .
jakiś ekoweganizm? ;)

Lenka 
weganka

Wysłany: 2009-08-16, 12:04   

No własnie ja w artykule czytałam, że lohas to ten, kto dba o srodowisko, zyje w zgodziwe z natura etc.
Byłam ciekawa czy kojarzycie to pojęcie ;)

olgasza 
królowa życia

Pomogła: 124 razy
Wysłany: 2009-08-17, 09:41   

Lenka, dzięki za uświadomienie mnie, że istnieje takie pojęcie. Chociaż brzmi rzeczywiście średnio...
A co do książeczki, to super, że się za to wzięłaś (chyba jako jedyna).
Jako inspirację wysyłam to: hxxp://ekostyl.blogspot.com/2009/07/eko-lorowanki.html , na tej francuskiej stronie projektu jest sporo ciekawych tematów eko.
Powodzenia!

Odpowiedz do tematu