wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Skarbnica zabaw z naszego dzieciństwa
Autor Wiadomość
Cela 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: 2009-07-17, 15:56   

frjals, oczywiście, że nie. Mam nadzieję, że jesteś o tym przekonana.

Chodzi mi o pewne zjawisko, a nie o ocenianie poszczególnych osób - zwłaszcza, gdy nie znam ich w realu.

majaja 
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy
Wysłany: 2009-07-17, 18:15   

frjals napisał/a:
Poza tym taka "jednosć", zabawa w grupie jest fajna dla dzieci (i dorosłych), które potrafią się w tej grupie znaleźć i dobrze sie w niej czują. Jak słyszę takie teorie to w pierwszym odruchu się z nimi oczywiście zgadzam, a w chwilę później uświadamiam sobie, że ja sama jestem z obecnego stanu rzeczy zadowolona
Znam to uczucie, na podórko czasami trzeba było mnie wyganiać, szczególnie że musiałam zazwyczaj pilnować młodszych bachorów które wiecznie mi gdzieś ginęly (bo np taka polazła nad bajoro - w normalnych częściach kraju zwane stawem - i pogubiła wszystkie buty, za co obrywałam).
A zabaw pamiętam manię ping ponga, na stole, w małym pokoju, siatką były zazwyczaj kasety, paletki zazwyczaj były prawdziwe, godzinami graliśmy.
I manię gotowania, kiedyś z kuzynką słodkie placki robiłyśmy i cały sufit w cieście był, do dziś nie wiem jak to zrobiłyśmy.
A z utarczek międzyrodzeństwowych to pamiętam jak pożarłam się z bratem zwiałam do pokoju a ten wziął krzesło i walnął w szybę w drzwiach, które trzymałam, po tym wydarzeniu wzystkie szyby w drzwiach zostały wymienione na dykty.

nika 

Pomogła: 27 razy
Wysłany: 2009-07-17, 18:32   

frjals napisał/a:
A gra w noża?

teraz to się chyba dzieciom noży nie daje, noże nie mają atestów żadnych ;-)

Też mieszkam w domku a w pobliżu są jeszcze 3 domy z dziećmi i te dzieci wszystkie bawiły sie same i było im nudno i smutno. W zeszłym roku się zebrałam i poszłam do sąsiadów (wszystkich po koleji) i pozapraszałam te dzieci do siebie, najpierw trzeba było ich pilnować, ale teraz juz bez problemu można je gdzieś zostawić. I tak łażą czesem pomiędzy wszystkimi podwórkami, a czesem ustalemy z sąsiadmi gdzie dzis będą. Przy okazji poznałam sąsiadów :-) i też czasem łazimy z domu do domu i umówilśmy sie że wpadamy do siebie bez umawiania i dzwonienia, a jak komuś nie pasuje cokolwiek to odrazu mówi.
Warto wyjść z inicjatywą, bo nie każdy ma odwagę sam zagadać.

majaja 
wybuchowa wredota

Pomogła: 52 razy
Wysłany: 2009-07-17, 22:23   

nika napisał/a:
można je gdzieś zostawić.
A nas zawsze można było zostawić. Paliśmy ogniska, pamiętam jak chłopacy z podwórka mało się nie potopili na wlasnoręcznie zrobionej tratwie, łowienie kijanek, pamiętam też pogrzeb dwuletniego mojego kuzyna, który utopił się w jeziorze, dlatego nie jestem pewna czy kiedy było lepiej, dla dzieci na pewno ciekawiej.

nika 

Pomogła: 27 razy
Wysłany: 2009-07-17, 23:04   

Ja na punkcie bezpieczeństwa, to jestem mocno przeczulona. "Gdzieś zostawić " to znaczy nie siedzieć z nimi i nie organizować im zabaw, tylko zostawić i pozwolić się samym zorganizować. Zawsze ktoś widzi dzieci no i mają obowiązek meldować jak zmieniają podwórko.
U nas naszczęście nie ma dużych zagrożeń typu jezioro, albo droga, ale widziałm dzieciaki bawiące się przy drodze bez opieki, albo jeżdżące sobie same na rowerkach z bocznymi kółkami i to takie mniej więcej pięcioletnie :shock:

Odpowiedz do tematu