wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
macierzyński po chorobowym
Autor Wiadomość
rysia83 

Wysłany: 2009-08-24, 11:24   macierzyński po chorobowym

Dziewczyny orientujecie sie jak to jest z tym macierzyńskim.Termin porodu mam na 4 września i tez do 4 września mam ostatnie chorobowe, czy automatycznie przechodze na chorobowe czy trza to gdzieś zgłosić załatwić. Pracuje w firmie która zatrudnia 5 osób dlatego tez zus wypłycał mi chorobowe a jak bedzie z macierzyńskim zus czy pracodawca to wypłaca.

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2009-08-24, 16:24   

A od kiedy jesteś na zwolnieniu? Po po iluś tam dniach chorobowego (sprawdziłam - 182 dni) można dostac świadczenie rehabilitacyjne ( ja tak miałam, ale musiałam dwa miesiące wcześniej składać wniosek :/ ) Tylko ja byłam na chorobowym od drugiego miesiąca ciązy.
hxxp://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=429
hxxp://www.zus.pl/default.asp?p=4&id=435

Jesli masz jeszcze do wykorzystania chorobowe, to lekarz powinien Ci wypisać pewnie na kolejny tydzień czy dwa.Nie wiem, czy automatycznie można przejść na macierzyński, ale wtedy po porodzie miałabyś mniej tygodni chyba?

pidzama 

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2009-08-24, 16:35   

kasienka napisał/a:
po iluś tam dniach chorobowego (sprawdziłam - 182 dni)

z tego co wiem to od tego roku komisja ds rehabilitacji jest w przypadku ciężarnych po 270 dniach... chyba że myślimy o czymś innym;
ja miałam zwolnienie do terminu porodu; od tego czasu byłam na macierzyńskim; a że rodziłam dwa tygodnie więc dwa tygodnie w plecy... :-/

poughkeepsie 

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 2009-08-24, 17:59   

nie ma czegoś takiego jak automatyczne chorobowe. Zwolnienie musi wystawić na odpowiednim druku lekarz, którego jedna kopia idzie do ZUS. Od tego roku zwolnienie na chorobę w ciąży trwa 270 dni, więc nie ma komisji po upływie 182 dni jak było do tej pory. Dniem rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego jest dzień urodzenia dziecka. Wcześniej urlop można rozpocząć tylko i wyłącznie na życzenie kobiety, do dwóch tygodni przed terminem porodu. Trzeba złożyć odpowiedni pisemny wniosek u pracodawcy. Jeżeli bardzo Cię interesuje kto Ci będzie wypłacał zasiłek macierzyński mogę sprawdzić ale za kilka dni, bo teraz mam dzikie urwanie głowy z przemeblowaniem, porządkami, itp.

kasienka 

Pomogła: 123 razy
Wysłany: 2009-08-24, 19:10   

Ja chyba miałam po 182 dniach, ale może ( oby ) się to zmieniło. Bo czułam się jak wyłudzaczka wtedy :/

Mi zasiłek macierzyński wypłacał tez zus, moja firma tez była chyba ok.5 osób.

pidzama 

Pomogła: 24 razy
Wysłany: 2009-08-24, 19:27   

poughkeepsie napisał/a:
Wcześniej urlop można rozpocząć tylko i wyłącznie na życzenie kobiety, do dwóch tygodni przed terminem porodu. Trzeba złożyć odpowiedni pisemny wniosek u pracodawcy

ja rodziłam niecałe dwa lata temu i wtedy lekarz nie przedłużył mi zwolnienia; tłumaczył się że ZUS robi mu kontrole a przecież w40 tygodniu ciąża jest donoszona i dziecko może się już rodzić; na moje pytanie czy w takim razie moge wracać do pracy zrobił takie oczy :shock: i nie było absolutnie dyskusji o dalszym zwolnieniu; ściemnił że ja zaraz będę rodzić i to zwolnienie to i tak mi nie potrzebne... - a miałam wywoływany poród 2 tygodnie później ze względu na zerowy postęp... :evil: pocieszałam się że koleżanki lekarz wysłał ją na macierzyński w 38 tygodniu bo książkowo ciąża też jest donoszona; absurdy straszne ale tak jest niestety; i na nic powoływanie się na interpretacje tego przepisu; można szukać innego lekarza albo pójść do rodzinnego i powiedzieć o osłabieniu... ja chciałam być uczciwa ]:-> i nic mi to nie dało; tym bardziej że na zwolnienie poszłam dopiero w 7 miesiącu;

poughkeepsie 

Wysłany: 2009-08-24, 20:02   

no idiota nie lekarz, naprawdę. Przecież w karcie miałabyś wpisany powód tego zwolnienia, więc nawet jakby miał kontrolę to co z tego?Poza tym ZUS raczej kontroluje osoby, które przebywają na L4, a nie wystawiających. Poza tym lekarz nie może ani NIE MA PRAWA wysłać na macierzyński, to przywilej kobiety i nikogo innego. Strasznie mnie wkurza takie niedouczenie u osób, które 5 przepisów mają do opanowania i nawet tego nie potrafią.
A te 270 dni jest od 1.01.2009 i chwała bogu, bo te 182 dni to jakiś absurd był, jak kobieta od początku była w zagrożonej ciąży to się musiała z całą dokumentacja tyrpać na komisję, rzeczywiście rewelacyjne rozwiązanie.

rysia83 

Wysłany: 2009-08-24, 20:13   ...

czyli mam złożyc jakiś wniosek czy to lekarz wystawia.Wytłumaczcie mi na chlopski rozum co gdzie i jak, bede bardzo wdzieczna...

[ Dodano: 2009-08-24, 21:14 ]
termin mam na 4 wrześni i tez do 4 mam chorobowe i co dalej....

poughkeepsie 

Wysłany: 2009-08-24, 20:37   

no ale jak Ci mam napisać co dalej :) napisz czego Ty chcesz dalej. jeżeli l4 musi Ci je wystawić lekarz, jak normalnie do tej pory. Jeżeli chcesz iść na macierzyński jeszcze przed porodem to wyżej napisałam co musisz zrobić - złożyć wniosek u pracodawcy.

rysia83 

Wysłany: 2009-08-26, 07:17   

źle napisałam chodzi mi o to ze na chrobowym jestem od 15 stycznia 2009, termin mam na 4 września i tak tez lekarz wystawił mi chorobowe, ale co po 4wrzesnia czy automatycznie przechodzę na macierzyński. kto to wystawia lekarz czy u pracodawcy trzeba coś załatwiać czy w zusie.nie znam sie na tych urzedowych chwytach ijak czlowiek czegoś nie wie to pozniej to jest wkorzystane przeciwko nie mu.. wiec prosze was o o odpowiedz..

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-08-26, 07:23   

hxxp://www.prawo.egospodarka.pl/29865,Urlop-macierzynski-przed-porodem-mozliwy,1,34,3.html

poughkeepsie 

Wysłany: 2009-08-26, 10:12   

Rysiu, ale co ja mam Ci więcej napisać. Wszystko masz powyżej tylko przeczytać. 3 razy powtarzać się nie będę. Powyżej już wszystko napisałam:
"nie ma czegoś takiego jak automatyczne chorobowe. Zwolnienie musi wystawić na odpowiednim druku lekarz, którego jedna kopia idzie do ZUS. Od tego roku zwolnienie na chorobę w ciąży trwa 270 dni, więc nie ma komisji po upływie 182 dni jak było do tej pory. Dniem rozpoczęcia urlopu macierzyńskiego jest dzień urodzenia dziecka. Wcześniej urlop można rozpocząć tylko i wyłącznie na życzenie kobiety, do dwóch tygodni przed terminem porodu. Trzeba złożyć odpowiedni pisemny wniosek u pracodawcy. Jeżeli bardzo Cię interesuje kto Ci będzie wypłacał zasiłek macierzyński mogę sprawdzić ale za kilka dni, bo teraz mam dzikie urwanie głowy z przemeblowaniem, porządkami, itp."

Odpowiedz do tematu