wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakwaszenie organizmu
Autor Wiadomość
Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-09-04, 15:26   

Cytat:
Odczyn (pH) moczu - zależy od ilości wydalanych z moczem wolnych jonów wodorowych. Obecność jonów wodorowych w moczu jest wynikiem wydalania przez nerki kwasów nieorganicznych oraz organicznych, powstających w przemianach wewnątrzustrojowych człowieka. Źródłem kwasów w organizmie jest dieta bogata w białko, stąd odczyn moczu będzie bardziej kwaśny (niska wartość pH) u osób na diecie mięsnej niż na diecie mieszanej. Inną przyczyną nadmiernego zakwaszenia moczu może być długotrwałe głodzenie, gorączka, niewłaściwie kontrolowana cukrzyca.
Odczyn moczu będzie bardziej zasadowy (wyższa wartość pH) u osób na diecie jarzynowej lub mlecznej. Ponadto wzrost pH moczu może być stwierdzany w następstwie uporczywych wymiotów, płukania żołądka, nadmiernego stosowania leków moczopędnych, w schorzeniach nerek związanych z utratą ich zdolności do zakwaszania moczu. Odczyn moczu będzie zasadowy w przypadku, gdy zawiera on dużą ilość bakterii, a także, gdy będzie zbyt długo przechowywany w temperaturze pokojowej.

nigellla napisał/a:
za mało mleka
to się lekarz chyba nie zna, bo tu informacja jest wręcz przeciwna hxxp://www.forumpediatryczne.pl/specjalista/ep,66,Wynik%20badania%20moczu%20-%20odczyn%20zasadowy

dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2009-09-04, 18:45   

nigellla, no jasne, że zasadowy,
a Twoja córka jest wege? bo jesli tak to taki odczyn jest zupełnie normalny i nie powinien być powodem do zmartwienia,
nigellla napisał/a:
chyba właśnie powinnam go zakwasić m.in. właśnie przez podanie np soku żurawinowego?

możesz, jak najbardziej, picie soku żurawinowego na pewno wyjdzie córeczce na zdrowie, a czy poprawi pH moczu? może ale nie musi, ja bedąc w ciąży miałam pH 8 i tez piłam sporo soku żurawinowego (bez cukru) i nic to nie dało,

nigellla 
nigellla

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-09-05, 15:03   

tak dżo i lekarka o tym wie. Czyli wszystko ok? nie muszę na siłę zniżać tego pH. Odstawienie soków chyba też nie jest konieczne? :lol:
Lily napisał/a:
to się lekarz chyba nie zna
oj nie zna bo najpierw uznała mocz za kwaśny ("może za dużo szczawianów?").

dżo 

Pomogła: 142 razy
Wysłany: 2009-09-05, 19:11   

nigellla napisał/a:
Czyli wszystko ok?

Tego nie jestem w stanie Ci powiedzieć. Uważam jedynie, że pH 8 nie jest czymś niepokojacym. Jesli Twoja córka nie ma bakterii w moczu i nie ma tendencji do łapania infekcji pęcherza to nie warto chyba zamartwiać sie tym pH.

nigellla napisał/a:
Odstawienie soków chyba też nie jest konieczne?

Nie jest. A duzo tych soków Oliwka wypija? i jakie to soki, swieżo wyciskane czy z kartonu?

nigellla 
nigellla

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-09-06, 13:41   

dżo - wszystkie wyniki ma dobre (krew i mocz) no prócz tego pH. pije soki robione przeze mnie lub kupne bez cukru (pół na pół z wodą) i kompoty (na zmianę z herbatami rooibos i z pokrzywy) teraz kupiłam też z żurawiny bo nie znalazłam soku. Ok 120 -200 ml dziennie w domu + coś w żłóbku (ale ile to nie wiem)

aczkolwiek

Wysłany: 2010-05-07, 10:19   

Witam,
pozwolę sobie jeszcze odgrzebać temat. Zawsze miałam ph moczu 6, ale odkąd ograniczyłam jedzenie mięsa do ryb (niezbyt często) i prawie odstawiłam nabiał, ph spadło do 5. W ogóle z listy produktów kwasotwórczych, którą umieściła Ewa, jem tylko żółty ser i czekoladę.
Wydawałoby się, że organizm powinien się właśnie odkwasić, a Wy tu piszecie, że kwaśnie ph moczu świadczy o zakwaszeniu. Co więcej podajecie cytrynę jako sposób na zakwaszenie moczu, podczas gdy jest ona zasadotwórcza (skoro zwiększa kwaśność moczu, to zwiększa zasadowość czego?).

Czy na pewno zakwaszenie organizmu idzie w parze z kwaśnym odczynem moczu? Lekarz mówi, że takie ph jest bardzo dobre, bo zapobiega infekcjom. Tak samo z kwaśnym środowiskiem w pochwie, tak jak pisała Marcela.

Wiem, że wszędzie "w internecie" tak jest napisane: "niskie ph moczu = zakwaszenie organizmu". Ale mi się to jakoś nie zgadza. Może zna inne wytłumaczenie tych zależności? Najlepiej przez dietetyka :>

Pozdrawiam
Ewa

Lavinia 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 2010-05-07, 19:08   

suszone zdzbla jeczmienia (w postaci proszku) swietnie odkwaszaja organizm przywracajac prawidlowe ph.

Jędruś 

Wysłany: 2010-05-27, 19:03   

Bardzo dobrym odkwaszaczem są również suszone owoce bzu czarnego, w postaci herbatki, itp.

Zbyt niskie i długotrwałe pH moczu, prowadzi do wytrącania się kamieni nerkowych (przede wszystkim szczawianów i innych soli kwasków organicznych). Zbyt wysokie pH moczu prowadzi do wytącania się kamieni substancji zasadowych.
Rodzaje kamieni nerkowych:
hxxp://pl.wikipedia.org/wiki/Kamica_nerkowa

Infekcje organizmu nie są związane z pH moczu, to infekcja paciorkowców, Proteus itp. podnosi pH moczu.
Coś się lekarzowi pomyliło.
Na infekcje bakteryjne są specyficzne testy (ASO, posiewy itp), pH moczu nie jest tutaj kryterium ostatecznym. Zwłaszcza jak jest w granicach 6,8-7,4.

pH moczu a infekcja bakteriami z rodaju Proteus
hxxp://www.e-mycosis.eu/glossary.html

Fragment:
W wyniku zmiany mikroflory w układzie pokarmowych pod wpływem niewłaściwego pożywienia lub leków np. antybiotyków, równowaga pomiędzy korzystnymi dla zdrowia formami bakterii , a szkodliwymi, zostaje zaburzona. Leki chemiczne i złe pożywienia sprzyjają gromadzeniu się chorobotwórczej flory i wiele bakterii namnaża się zbyt agresywnie, zmieniając swoją formę z chorobotwórczą.

Może dojść do nieżytu żołądka i jelit lub stanu zapalnego układu moczowo-płciowego. Najczęściej stan zapalny i zakażenie bakterią Proteus dotyczy właśnie układu moczowo-płciowego.
Proteus mirabilis (pałeczka odmieńca) jest komensalem przewodu pokarmowego ludzi i zwierząt, ale może wywoływać zakażenia (edno- i egzogenne). Często do zakażenia dochodzi po długotrwałej antybiotykoterapii. Bakteria atakuje najpierw układ moczowy (posiada przy tym unikalną zdolność do wpełzania wbrew ruchom mięśniówki pęcherza), dopiero potem ewentualnie kolejne układy. Za zakażenia u ludzi odpowiadają właściwie 3 spokrewnione gatunki: P. vulgaris, P. mirabilis i P. penneri (dodatkowo P. myxofaciens jest chorobotwórczy dla owadów np.). Częste infekcje Proteus mirabilis i P. penneri mogą się przyczyniać do powstawania kamieni w nerkach i pęcherzu moczowym, ponieważ bakterie te wytwarzają ureazę i zmieniają pH moczu na zasadowe. U małych dzieci bakteria ta może wywołać biegunki. Zdarza się też zapalenie ucha środkowego!

W przypadku infekcji bakteriami z rodzaju Proteus są to kamienie nerkowe struwitowe.

Pozdr.
Jędruś wegano-witarianin + B12
Zwolennik soku marchewkowego własnej roboty

Odpowiedz do tematu