|
wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich
|
|
Przystań Ocalenie - znacie? Naprawdę warto ich wesprzeć! |
| Autor |
Wiadomość |
Lerka
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 26 Paź 2008 Posty: 311 Skąd: okol. W-wy
|
Wysłany: 2009-09-15, 16:49 Przystań Ocalenie - znacie? Naprawdę warto ich wesprzeć!
|
|
|
Chciałam Wam przedstawić wspaniałe, niesamowite miejsce, gdzie zwierzęta wreszcie znajdują spokój, ukojenie i opiekę do końca swoich dni.
To Przystań Ocalenie (hxxp://www.przystanocalenie.pl) - przytulisko założone na Śląsku przez tyski Komitet Pomocy dla Zwierząt.
Od lat pomagamy zwierzętom, znamy realia. Dlatego z pełną odpowiedzialnością możemy Wam zarekomendować to miejsce, jako godne uwagi i każdej pomocy. Nic nie zostanie zmarnowane. Przytulisko jest doskonale zarządzane, zwierzęta mają najlepszą opiekę, wszędzie panuje ład, porządek i nic nie jest marnowane.
Komitet zajmuje się głównie końmi ratowanymi przed rzeźnią. Obecnie pod swoja opieką mają ponad 100 koni. Ponadto w przystani mieszkają krowy, osły!, kozy, świnki, owce, kury, psy i koty, a nawet gołębie odziedziczone po poprzednim właścicielu gospodarstwa.
Zdjęcia mieszkańców możecie zobaczyć na ich stronie ( a nawet objąć ich opieką wirtualną) lub też obejrzeć w galerii naszej znajomej:
hxxp://picasaweb.google.com/jucca1313/PrzystanOcalenie#5374978635929010882
Ludzie z Komitetu są jak orkiestry. Oprócz fizycznej pracy i zarządzania przytuliskiem znajdują czas na inne działania prozwierzęce, jak kontrole targowisk, przyjmowanie wycieczek szkolnych, organizowanie zajęć szkolnych dot. etycznego traktowania zwierząt w szkołach, a ostatnio pomoc koniom pracującym ponad siły przy obsłudze "turystów" wjeżdżającym na Morskie Oko w Zakopanem i próby prawnej zmiany sytuacji, opieka nad kilkoma prywatnymi schroniskami oraz osobami, które mają zbyt wiele zwierząt, aby samemu się nimi zająć.
Od jakiegoś czasu organizujemy zbiórki darów dla Przystani, a może uda nam się też zrobić jakiś koncert w W-wie. Będziemy na bieżąco informować.
Jeśli ktoś mieszka w stolicy i okolicach, a ma do oddania niepotrzebne ubrania, szmatki (typu ręczniki, pościel, prześcieradła, ścierki), środki czystości, lekarstwa, karmę dla zwierząt, sprzęt AGD (głównie lodówki i pralki), kubły, miski, stare garnki, legowiska i zabawki dla psów i kotów, to prosimy o kontakt. Nawet jeśli macie coś, co niezupełnie nie pasuje do schroniska, np. telewizor, ale przedstawia jakąkolwiek wartość, to także z chęcią to przyjmiemy, ponieważ na miejscu zostanie to wymienione z okoliczną ludnością na siano, zboże itp. Dary można zostawiać w Vivie (ul. Kopernika 6/8, w centrum), w naszym sklepie (ul. 2 Armii Wojska Polskiego 45, Ursus) lub możemy spróbować się umówić jeszcze inaczej po kontakcie mailowym lub tel. (sklep@evergreen.pl lub 0-698 66 33 04 lub 37)
Jeżeli natomiast ktoś jest z innej części Polski i nie może przekazać nam darów, to może oczywiście wesprzeć ich działania finansowo robiąc przelew na konto:
91 1050 1399 1000 0023 3387 5579 (podane na stronie Przystani)
Komitet jest też OPP, więc za wczasu można zaplanować sobie przekazanie im 1% podatku.
Ludzie z Komitetu mówili nam, że przez kryzys darowizny właściwie stanęły.... Zróbmy coś, żeby to zmienić!!!!
Jeśli chcecie, to rozsyłajcie dalej tę informację. Może uda nam się zrobić dla nich BARDZO DUŻO!!!!
Ja trzymam kciuki!!!! |
_________________ www.evergreen.pl |
|
|
|
 |
Kasiula2305

Pomogła: 1 raz Dołączyła: 04 Kwi 2009 Posty: 476 Skąd: North West
|
Wysłany: 2009-09-18, 11:00
|
|
|
Ja znam Przystan Ocalenia, mielismy jechac w te wakacje ale zaciazylam( z czego sie jeszcze bardziej ciesze) i wybieramy sie za rok lub za dwa. Mam znajoma ktora tam im ciagle pomaga i jezdzi jako wolontariusz, tak, napewno mozna im ufac i trzeba pomagac, to bardzo fajny ludzie, i naprawde pomagaja zwierzakom! Jestem w 100% pewna ze to nie pic na wode. Ja znalazlam swoje miejsce na ziemy w Tarze, tam jest cudownie, poprostu raj na ziemi, Scarlett i Piotr to ludzie jak by to powiedziec ... wypchani sercem! Maja strasznie ciezkie zycie ale radosci z tego zycia jeszcze wiecej! i wiem ze w przystani ocalenia jest podobnie! Takze polecam te miejsca na wakacje na zimowisko, kiedy kolwiek zawsze bedziecie tam mile widziani |
_________________ hxxp://alterna-tickers.com]
hxxp://daisypath.com]
hxxp://straznik.dieta.pl/] |
|
|
|
 |
Lerka
Pomogła: 4 razy Dołączyła: 26 Paź 2008 Posty: 311 Skąd: okol. W-wy
|
Wysłany: 2009-09-21, 13:11
|
|
|
Tak, Tara to inne genialne miejsce. Ale z tego co wiem, mają więcej wolontariuszy i pomocy.
W ostatni czwartek zawieźliśmy do przystani cały samochód darów. Udało nam się nawet zdobyć pralkę , która bardzo się tam przyda. Dorota i Dominik za wszystko serdecznie dziękują!
Zbiórka trwa nadal, bo podrzucać rzeczy możemy 2 razy w miesiącu, więc proszę o jakiś odzew ze strony wegedzieciakowców!!!!
Dorota pomaga też biednym rodzinom z okolicy (często też rodzinom pracowników) i powiedziała, że bardzo przydadzą się też ubranka dla dzieci i zabawki.
Za to zabawki w nieco gorszym stanie, uszkodzone lub z widocznymi śladami używania, nienadające się dla dzieci, z chęcią przyjmą do zabawy psy Tym razem pies Karo hxxp://www.przystanocalenie.pl/kpdz_psy_karo.htm, który jak widać na zdjęciach ma świra na punkcie zabawek, był bardzo rozczarowany, że nic dla niego nie przywieźliśmy. Doskonale wiedział co jest grane i grzecznie czekał przy samym samochodzie podczas rozładunku przekonany, że za chwilę wyrzucimy mu jakieś wspaniałe nowe zabawki, a tu nic . Był głęboko rozczarowany...
Bardzo są potrzebne wszelkie narzędzia i materiały budowlane, bo Dominik zaplanował przebudowy, rozbudowy i remonty do 2012r! Może ktoś ma jakieś niepotrzebne okna?
Pamiętajcie o zbiórce! Może znacie kogoś, kto się przeprowadza albo robi generalne porządki. Pamiętajcie proszę!!! |
_________________ www.evergreen.pl |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|