wegedzieciak.pl wegedzieciak.pl
forum rodzin wegańskich i wegetariańskich

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
atopowe
Autor Wiadomość
elvie 
elvie

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 2009-10-04, 21:11   atopowe

Chciałam się trochę wypłakać i prosić o jakieś porady, bo już nie mam siły. Choruję na atopowe zapalenie skóry i od paru dni mam taki atak, że ryczeć mi się chce. Mam świetną lekarkę, stosuję odpowiednie masci jak już jest bardzo źle, nie jem produktów, co do których mam pewność, że mi szkodzą (np cytrusy), a jednak co jakiś czas atak mnie powala. Najgorsze, że potrafię podczas snu bezwiednie podrapać się do krwi. Teraz zaatakowało mi najbardziej dlonie i przedramiona, zgięcia łokci...
Może znacie jakiś sposób alternatywny na to paskudztwo? Dostałam od ciotki żyworudkę, podobno magiczną roślinkę i może z niej uda mi się spreparować jakąś maść czy coś..?

Przepraszam za marudzenie, ale czasem jest trudno z ta choroba wytrzymać.. :-(

maryczary 
kocham życie

Pomogła: 22 razy
Wysłany: 2009-10-04, 22:48   

elvie, ojej współczuję bardzo,. Niestety nie znam się kompletnie na tym schorzeniu ale czy przynajmniej chwilowa monodieta z kaszy jaglanej by nie pomogła ?? Jaglanka na wszystko jest najlepsza mniamm

Dominika 

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 2009-10-04, 23:13   

elvie, ja niestetu tez pisze bardziej by Cie pocieszyc, niz cos doradzic, bo sie nie znam. Znajoma jednak odstawila nabial i polepszylo sie.

Mam nadzieje, ze znajdziesz dobra porade.

maryczary 
kocham życie

Wysłany: 2009-10-05, 09:41   

Dominika napisał/a:
Znajoma jednak odstawila nabial i polepszylo sie
myślę, ze to może pomóc a na pewno nie zaszkodzi!

ina 

Pomogła: 51 razy
Wysłany: 2009-10-05, 11:58   

To prawda, wykluczenie nabiału,konserwantów i całej tej chemii z żywności bardzo pomaga. Spróbuj może taką prostą dietę opartą na warzywach, kaszach i zobacz czy skóra się polepszy?

Na chleb też trzeba uważać, bo bardzo często zawiera serwatkę :-/

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2009-10-05, 13:48   

ina napisał/a:
To prawda, wykluczenie nabiału,konserwantów i całej tej chemii z żywności bardzo pomaga.

Warto też wykluczyć zboża glutenowe, albo chociaż pszenicę.

elvie 
elvie

Wysłany: 2009-10-05, 21:43   

Dzięki dziewczyny za ciepłe słowa! Myślę, że spróbuję kaszy jaglanej. Może takie małe oczyszczanie organizmu z toksyn pomoże?
eh, jak skóra jest chora, brzydka, swędzi i piecze, to wiadomo, że samopoczucie spada. Doła łapię, rozdrażniona jestem itd, a to tylko potęguje objawy. Stres strasznie szkodzi!
Miejmy nadzieję, że szybko przejdzie i znowu będę cieszyć się piękną jesienią.

maryczary 
kocham życie

Wysłany: 2009-10-06, 10:54   

elvie napisał/a:
spróbuję kaszy jaglanej
można z niej robić kotleciki, taką ciapkę na śniadanie z owocami, na sypko do obiadu, nawet cista i ciastka można robić. Więc masz dużo pole do popisu, jest dużo przepisów na forum - powodzenia i smacznego :)

malva 
vegan warrior

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2009-10-09, 13:20   

polecam tez "uderzeniowe" dawki wapna -po dwie tabletki -takie do rozpuszczania 3 razy dziennie
maści sterydowe trzeba wywalić ,bo na dłuższą metę są bardzo szkodliwe i objawy się pogarszaja ,
coś wyszukaj do smarowania w aptece co nawilza i natłuszcza ,mi bardzo pomagała maśc aloevera ,dostepna tylko w necie i sprzedaż bezposrednią
dobre też są komsetyki atw
jak pszenicę i nabiał wywalisz to nastapi na pewno poprawa tylko najpierw -przez chwilę moze byc gorzej -organizm będzie wywalał toksyny
podobnie z leczącymi naturalnymi kosmetykami -najpierw skóra zlezie a potem będzie już ok
polecam tez lampę zeptera bioptron -droga bardzo ale zepter organizuje tez zawsze darmowe zabiegi ( w celach reklamowych) mozna zadzwonic i się spytac czy akurat są duuużo wietrzyć chore miejsca..
acha i jak masz ochotę się drapac to skarpety na dłonie się zakłada i tak się drapie-mniejsze szkody i nie rozwala się aż tak do krwi ,tylko trochę ,bo tak czy siak bedziesz się drapać ,ta choroba m.in na tym polega..

emma 

Wysłany: 2009-10-09, 14:21   

A co jaki czas powalają Cie te ataki? i dlaczego?

a jakie sa przyczyny tego AZS?

moze kanarek szkodzi?

Hexe 

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 2009-10-09, 20:33   

A próbowałaś homeopatii ?
Niech sobie mówią o homeopatii, co tam chcą, ale skoro mojej malutkiej córci i mojemu bratankowi pomogło to może i Tobie pomoże.

emma napisał/a:
moze kanarek szkodzi?

właśnie :roll:

topcia

Wysłany: 2009-10-10, 01:45   

elvie, znajoma pisała, że dziecko myła orzechami do prania i wyleczyła je w ten sposób

Lily 

Pomogła: 425 razy
Wysłany: 2009-10-10, 22:05   

hxxp://www.zakazenia.org.pl/index.php?okno=7&id=235&art_type=11 nie wiedziałam, gdzie to wkleić, ale może kogoś zainteresuje

elvie 
elvie

Wysłany: 2009-10-12, 10:37   

Po dłuższej nieobecności odpowiadam szybciutko :-)

Emmo, przyczyny AZS nie są do końca jasne. Dużo czynników ma na tą chorobę wpływ- głównie genetyczne, ale także środowiskowe oraz różne alergeny. Nic nie jest do przewidzenia. Raz jest koszmarnie, na drugi dzień budzę się z gładką skórą!! Nie do wytłumaczenia..

Kanarek na szczęście nie jest winny. Choruję od dziecka, a stwora mam dopiero od jakiegoś czasu. Zresztą testy pokazały (o ile można im wierzyć...) że na zwierzęta nie jestem uczulona.

Homeopatii rzeczywiście nigdy nie próbowałam. Musze trochę o tym poczytać.

Chyba zrezygnuję z nabiału, chociaż mało go jem i tak. I spróbuję monodiety z kaszy.

Malva, polecasz lampę? Zastanawiałam się nad nią, tylko nie wiem, czy do tego schorzenia też się nada, a droga bardzo... Gdybym miała pewność, że pomoże, to od razu bym kupiła. Jeśli masz doświadczenia przy chorobach skóry, podziel się proszę :-)

Bardzo Wam dziękuję za podpowiedzi. Każda rada jest cenna :-)

tęczówka 
marchewkowa panienka

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2009-10-18, 14:58   

elvie, ,z autopsji wiem,że rezygnacja z nabiału naprawdę pomaga przy azs :-D
elvie napisał/a:
Najgorsze, że potrafię podczas snu bezwiednie podrapać się do krwi.

w najgorszym momencie azs miałam ręce smarowane maścią elocom,na to zakładane skarpety bawełniane i tak spałam.jeśli nawet to nie pomagało,to mama przez całą noc leżała ze mną i trzymała mnie za dłonie.
drastyczne,ale skuteczne :mryellow: .jeśli rozdrapałam skórę,to wdawało mi się zaraz zakażenie i ropiałam.moja malutka siostrzenica też ma azs i też śpi ze skarpetami na rękach :lol:
mi bardzo pomaga też morskie powietrze,zwłaszcza latem.ostatni tydzień spędziłam nad morzem i ze skórą było bardzo fajnie,ale już dziś obudziłam ze strasznie wysuszoną skórą przy oku :-(
ja chcę znowu nad morze :cry:

Kitten 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2009-10-18, 16:23   

tęczówka napisał/a:
elocom

Hihi, kultowy lek ;-) . Ja mam na szczęście łagodną postać azs, w zasadzie już zaleczoną, ale w dzieciństwie było sporo gorzej... Dlatego też mogę coś dorzucić ;-) . Też radzę rezygnacją z nabiału, cukru, białej mąki (zauważyłam, że na skórę źle działa tez alkohol). Oprócz kaszy jaglanej, w diecie powinno być dużo omega3 (siemię lniane, orzechy włoskie, wiesiołek). Zwróć też uwagę na kosmetyki. Mnie dużo bardziej niż apteczne emolienty (które zawierają olej mineralny i inne paskudztwa) pomogły naturalne kosmetyki, wolne od SLS i wszelkiej petrochemii. Takie firmy jak Utrekram czy Lavera też mają ultrałagodne serie dla alergików & atopików.

cynamonowa 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-10-18, 22:49   

Wiecie co, nie wiem jaka jest zawartość tej książki i czy komus sie przyda, ale łażąc po chomiku znalazłam ebooka na ten temat
hxxp://chomikuj.pl/ebooki-pl/ZDROWIE/Zdrowe+od*c5*bcywianie
nie potrafie podac linku z tamtego folderu więc musicie wejsc w zdrowie dzieci i tam jest ksiazka Agnieszka Kądziołka - Oswoić Atopowe Zapalenie Skóry

elvie 
elvie

Wysłany: 2009-10-19, 21:35   

Też mam elocom, jak już jest tragicznie, a jak lepiej, to protopic.
Mój współspacz się ze mną męczy i trzyma mi łapy w nocy, przez co sam niewyspany chodzi. Cóż trudno.. taka rola męża ;-) Kiedyś były takie fajne bawełniane rękawiczki w Rossmanie, ale je wycofali, nie wiem dlaczego.
Zgadzam się, że niestety alkohol zaostrza problem. Eh, zlośliwe to AZS!

puszczyk 

Pomogła: 102 razy
Wysłany: 2009-10-20, 09:12   

A zauważyłyście wpływ cukru w diecie na pogorszenie stanu skóry?

Kitten 

Pomogła: 16 razy
Wysłany: 2009-10-20, 11:10   

Tak, ale nie tak oczywisty i natychmiastowy jak nabiału czy alkoholu. A wszystkie wymienione zdarza mi się spożywać bezkarnie, kiedy jestem szczęśliwa i odstresowana.

[ Dodano: 2009-10-20, 11:11 ]
elvie napisał/a:
Kiedyś były takie fajne bawełniane rękawiczki w Rossmanie, ale je wycofali, nie wiem dlaczego.

Ja bym popytała w sklepach kosmetycznych, takich z dużym wyborem akcesoriów.

paulini86 
nie wiem

Wysłany: 2010-02-12, 15:59   

Moja skóra nigdy nie była aż w takim stanie jak jest na chwilę obecną. Zawsze miałam jakies problemy 'tylko' z dłońmi.. a teraz twarz, deklo, łokcie, nogi... zauważyłam u siebie poprawę po eliminacji nabiału i pszenicy..z owoców jadam tylko jabłka, i tez ograniczam..w zeszłe lato w ogóle truskawek nie jadłam.. i jakos to wszystko lepiej wyglądało ( a ten brak truskawek bolesny był :mryellow: )
ale najważniejsze wydaje mi się umiejetne zarządzanie emocjami jak ja to nazywam..co oczywiście, jest w tym wszystkim NAJTRUDNIEJSZE..wskazane są jakies techniki relaksu, czas dla siebie, poukładanie myśli... pomaga...

patasznikowa 

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 2010-02-24, 16:15   

elvie jak sie miewasz?
zbliza sie wiosna, pomyslalam, ze sie dopisze, jako ze wiosna to czas najlepszy na rozne czyszczenia organizmu, glodowki itp
ponoc wszystkie choroby skory maja swe zrodlo w watrobie, slabej, zniszczonej, albo zanieczyszczonej wlasnie (mam doswiadczenie w luszczycy, nie atopowym, moj niemaz choruje, ale z opisow widze, ze to samo szkodzi i to samo pomaga w obu przypadkach :) ) nie wiem, jak sie to ma do dzieci chorujacych na atopowe lub luszczyce, ale to geny wtedy dzialaja pewnie..

tak czy inaczej (do rzeczy patasznikowa, do rzeczy!) polecam zajecie sie watroba wlasnie,
oczyszczenie najpierw (oliwa + cytryna, jest o tym duzo na forum) a potem przez miesiac "dieta watrobowa", czyli:
nie jemy niczego co szkodzi watrobie lub sprawia jej klopot. sa to:
mieso (czyli oczywistosc, zwlaszcza dla forumowiczow :mrgreen: )
nabial
rafinowany chleb, platki, biala maka
cukier i wszelkie slodkosci, ciasta, ciasteczka
banany
kawa, herbata, alko, kakao
ziemniaki
keczupy, musztardy itp

wolno jesc warzywa, owoce, straczki (ale tez nie za duzo)
pelny ryz i pieczywo pelnoziarniste na zakwasie
herbatki ziolowe, mate,
oliwa z oliwek, olej slonecznikowy

to dieta watrobowa z mojej ksiazki o homeopatii (dr. andrew lockie)
ktora tez poleca sulpphur 6c gdy skora jest czerwona, sucha i swedzaca i gdy objawy sie pogarszaja po myciu.
gdy zainfekowana skora peka - petroleum 6c
a gdy skora sucha i bardzo swedzaca, a osoba ma sklonnosc do zatwardzen, wtedy - alumina 6c

ja mam zamiar niemezowi zafundowac kuracje watrobowa + homeo juz calkiem niedlugo, jak juz zacznie wiosna pachniec :)
(nie wiem jeszcze co on na to ]:-> )

elvie 
elvie

Wysłany: 2010-03-02, 13:03   

Cześć Dziewczyny,

Dziękuję bardzo za wszystkie rady i slowa otuchy. Czasem własnie to najbardziej pomaga. I zgadzam się w 100% że stan psychiczny odgrywa olbrzymią rolę przy tego typu schorzeniach. Przyznam szczerze, że teraz AZS zeszlo na dalszy plan, bo wdały mi sie powikłania sercowe po grypie i ten temat męczy mnie i stresuje ostatnio. W rezultacie zaniedbałam forum (za co przepraszam ;-) ) i skupiam całą energię na serduchu, żeby jeszcze trochę pobiło.

Pozdrawiam ciepło

tęczówka 
marchewkowa panienka

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 2010-07-06, 12:28   

przypomniało mi się,że moja atopowa siostrzenica od jakiegoś czasu nosi na łapkach i na nogach specjalne bandaże i z tego co sis mówi,naprawdę jej pomagają.
bez tych bandaży skóra Młodej dosłownie chłonęła maści w kilka sekund,a teraz wystarczy,że posmarują ją 2,3 razy na dobę i jest spokój.
Młoda ma azs od urodzenia,ma 4 lata dopiero a łapała już niezłe nerwice przez to swędzenie;bandaże(tzn to są takie "rękawki",w które wkłada się odnóża :-D )też ją wkurzają,ale chociaż się nie drapie.
moja siora mieszka w Anglii i znajomy farmaceuta jej doradził żeby lekarza poprosiła o przepisanie tych bandaży,bo z tego co zrozumiałam są one traktowane jako lek.
nie wiem czy w PL cusik takiego funkcjonuje,ale myślę że jeśli ktoś ma naprawdę silne azs(Młoda ma masakratyczne),to warto rozejrzeć się za nimi albo poprosić rodzinę/znajomych z UK o dostawę.

malva 
vegan warrior

Pomogła: 35 razy
Wysłany: 2010-12-17, 13:26   

polecam na atopowe zapalenie skóry herbatkę la pacho
mi pomaga!
więcej tu:
hxxp://www.atopowe-zapalenie.pl/forum/viewtopic.php?f=10&t=6119&sid=ba4ed7b91d8c2f700f3a778c5994bba1]la pacho

a te bandaże? brzmi to fajnie bo chyba pomaga przełamać zaklęty krąg drapania.. musze poszukac na necie..

Odpowiedz do tematu